Zázračná kombucha detoxikuje a léčí tělo. Objevte tajemství této "houby"
Kombucha je zázračný nápoj, jehož pozitivní účinky využívali už staří Číňané. Nyní patří k nejoblíbenějším doplňkům stravy v přírodní medicíně a mimo jiné pomáhá při kožních onemocněních, cukrovce, zánětech a žaludečních potížích.
Tento kvašený nápoj se připravuje z černého a zeleného čaje a kombuchové kultury, která vypadá jako šedohnědá rosolovitá placka. Někdy se nesprávně říká, že je to houba, ale jde o symbiózu několika druhů kvasinek a octových bakterií.
Barva nápoje nemusí být vždy stejná, záleží na druhu čaje, takže můžete pít kombuchu tmavě červenou nebo i medovou. Pokud si kombuchu budete pravidelně dopřávat, měl by se vám posílit imunitní systém, zlepšit trávení a spánek a detoxikovat organismus. Říká se také, že kombucha je dobrý lék na kocovinu. Kombucha se prodá á už hotová, samozřejmě je ale lepší si ji připravit doma, protože kupovaný nápoj je většinou pasterizovaný. Máte rádi černý čaj? Připravte si kořeněné vitamínové čaje podle našich receptů.
Kombucha - recept
Jak tedy připravit kombuchu z pohodlí vašeho domova?
Na 2 litry budete potřebovat
- dva litry vody,
- 150 gramů cukru,
- 8 gramů čaje
- a kombuchovou kulturu.
Kombuchovou kulturu si můžete buďto zakoupit v prodejně zdravé výživy či bylinářství, nebo si ji vypěstovat doma sami z původní kombuchy, což může být lepší, jelikož v obchodech bývají kombuchy někdy zvadlé.
Postup
- Připravená kultura se vnoří do sladkého čaje, nejčastěji se využívá čaj černý, ale použít můžete i zelený čaj nebo bylinkové odvary.
- Postup je pak podobný jako u přípravy čaje – uvaříte vodu, přidáte do ní cukr, zamícháte a 10 minut louhujete 4 čajové pytlíky nebo 8 gramů sypaného čaje.
- Až vytáhnete čajové sáčky, necháte čaj vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho přelijete do skleněné nádoby. Kombuchovou kulturu položíte světlejší stranou na hladinu a sklenici přikryjete ubrouskem a upevníte gumičkou. Sklenici je dobré dát na místo, kde není přímé sluneční světlo.
- Nápoj pak bude hotový podle teploty v místnosti, ideálně je připravený za 5 až 7 dní. Pokud ho necháte kratší dobu, bude v něm více cukru a naopak, když ho necháte déle, bude nápoj perlivější a octový, protože kombucha v něm bude kvasit.
- Kombucha se může pro lepší chuť ochutit kousky ovoce nebo zázvorem.
Pěstování kombuchy
Pokud nebudete věřit kombuchové kultuře z obchodu, můžete se vrhnout na její vypěstování. Kombuchu rozmnožíte, když jednu vrstvu z té původní kombuchy opatrně odloupnete a dáte do nového roztoku. Pak se kultura na hladině vytvoří sama. Více o kombuche a jejích účincích se dočtete tady!
TIPY
- Kombucha nesmí přijít do styku s kovovým předmětem, dobré je tedy nápoj přelévat přes plastové sítko.
- Každá kultura se dá použít asi pětkrát, poté ji vyhoďte.
- Ideální je na přípravu použít černý cejlonský čaj, pak bude nápoj mít výraznou chuť.
Skladování kombuchy
- Přelijte nápoj do zavřených pet láhví a v ledničce by měl vydržet nejméně měsíc.
- Kombucha je nejlepší ráno nalačno pro nastartování trávení.
Diskuse k článku
RE : Zázračná kombucha detoxikuje a léčí tělo. Objevte tajemství této "houby"