Kombucha navrátí vitalitu a upevní zdraví
Kombucha je pojmenování, které je často z terminologického hlediska nesprávně užíváno. Vžilo se však spojení s nápojem nevábného vzhledu i vůně. Pravdou je, že kombucha je houba, z odborného náhledu správněji – lišejník. Oválným tvarem připomíná lívanec, povětšinou světlehnědého nebo šedého zabarvení. Zmiňovaný nápoj vzniká kvašením kombuchy v oslazeném čaji. V této kombinaci se pak utváří unikátní koktejl zdraví prospěšných a biologicky vysoce hodnotných látek, které jsou pro lidský organismus velmi významné.
Kombucha – léčivé účinky
Pozitivní účinky na fungování lidského těla vyplývají ze složení výsledného nápoje. To, jaké tyto látky budou či v jakém množství budou ve výsledné podobě obsaženy, ovlivňuje samozřejmě množství faktorů. Od stáří či kvality houby, druhu čaje až k například množství cukru, které je k procesu použito. Významné látky, jimiž se může nápoj kombucha pyšnit, shrnuje následující tabulka:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Všechny tyto živiny jsou pilířem úspěchu, s jakým může kombucha pomáhat jako prevence i lék rozličných onemocnění. Obecně je prostředkem posilujícím imunitu a detoxikantem zbavujícím organismus škodlivin, kterých se nám do těla dostává denně obrovské množství. Jaké konkrétní léčivé účinky tedy kombucha nabízí?
- chrání buňky před rakovinotvorným bujením
- podporuje látkovou výměnu
- zlepšuje metabolismus
- uklidňuje
- navozuje psychickou vyrovnanost
- dodává tělu energii
- zlepšuje trávení
- má protirevmatické účinky
- pozitivně ovlivňuje činnost orgánů (mozek, srdce, plíce, játra atd.)
- pročišťuje cévní systém
- pomáhá urychlovat hojení ran a léčbu kožních obtíží
- je přírodním antibiotikem
- zlepšuje činnost nervové soustavy
- chrání chrupavky a vazivo před chřadnutím
Kombucha – návod na přípravu
Možná po přečtení řádků výše přemýšlíte, zda lze tento blahodárný nápoj vyrobit doma. Ano, je to možné. Celý proces není nikterak složitý. Stačí si připravit potřebné ingredience a pak vyčkat pár dní. K přípravě kombuchy podle základního receptu jsou tedy nezbytné následující přísady:
- násada kombuchy (mateční kultura – lze zakoupit v každém obchodě s BIO potravinami)
- bílý cukr
- černý či zelený čaj (sypaný)
- voda
Základem je uvaření zhruba 1 litru čaje (možno samozřejmě více), a to ze 2 až 3 polévkových lžic zvoleného čaje, ve kterém následně mícháním rozpustíme 5 až 7 polévkových lžic cukru. Z hrnce vzniklou směs přelijeme do skleněné nádoby, v níž necháme nápoj vychladnout. Poté přidáme houbu, otvor opatříme kusem čisté látky, aby dovnitř nenapadly nečistoty a proces mohl nerušeně probíhat, a minimálně 7 až 8 dní (nejlépe 10) necháme při pokojové teplotě (okolo 20 °C) odstát. Po určené uplynulé době se nápoj přecedí a je možné ho začít konzumovat.
Dávkování je velmi individuální a odvíjí se od zdravotního stavu konkrétního jedince. Obecně je ale možné doporučit v rámci prevence sklenici kombuchy (2 dcl) jednou denně. Při léčbě obtíží pak ráno, v poledne a večer 1,5 dcl. I když nejsou známy vedlejší účinky, které by pravidelnou a dlouhodobou konzumaci kombuchy provázely, je dobré udělat si občas pár dní pauzu. Také je třeba pamatovat na to, že nápoj obsahuje, byť zanedbatelné, množství alkoholu.
Kombucha se zdá být univerzálním pomocníkem s opravdu zajímavým a pestrým záběrem působnosti. Zvláště v tomto období, ve kterém často podléháme nachlazení, chřipkovým onemocněním a angínám, je kombucha vhodným přírodním prostředkem, který pomůže nastartovat naši obranyschopnost tak, aby nás nezklamala. Na závěr přinášíme stručný, avšak konkrétní, výčet toho, při jakých obtížích jsou v rámci podpůrné léčby kombuchou zkušenostmi zaznamenány výborné výsledky.
|
|
|
|
|
|
|
|
Diskuse k článku
lida