Hovězí steak miluje snad každý masožravec! Skvělý je například s opečenými bramborami nebo restovanými fazolkami. Hovězí steak miluje snad každý masožravec! Skvělý je například s opečenými bramborami nebo restovanými fazolkami.

Perfektní hovězí steak: Poznejte nejlepší druhy mas a styl jejich přípravy

Dopřávali jste si dosud šťavnatý hovězí steak jen v restauracích? Pak od nynějška nemusíte! Informujte se o konkrétních druzích masa a připravte si tuto dobrotu sami doma na pánvi nebo grilu! Je to rozhodně ekonomičtější a také leckdy o dost chutnější varianta, neboť si steak okořeníte a propečete skutečně dle svých preferencí.

Nemusíte být zrovna geniálním šéfkuchařem, abyste připravili skvělý hovězí steak. Chce to jen trochu cviku a pár základních informací. Věděli jste například, že naprostým základem je dokonale rozpálená pánev, než maso začnete opékat? A to není zdaleka vše. Inspirujte se a staňte se kulinářskými mistry!

Jak postupovat při přípravě hovězího steaku

Ještě, než si představíme druhy mas vhodných k přípravě hovězího steaku, řekneme si, jak jej v praxi připravit. Tyto tipy vám určitě usnadní kulinářský život, a pokud je dodržíte, dočkáte se šťavnaté flákoty, které se nebudete moct nabažit.

Čtěte také:

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

  1. Než začnete hovězí steak připravovat, vyjměte jej asi hodinu předem z lednice. Maso by totiž mělo mít pokojovou teplotu.
  2. Hovězí steak před grilováním osušte papírovými utěrkami (z obou stran). Při přípravě tak získá křupavější povrch.
  3. S kořením či marinádami to nepřehánějte. Nejlepší je hovězí steak beztak jen se solí a případně s čerstvě mletým pepřem. Osolit maso je vhodnější spíše až po ugrilování.
  4. Před zahájením grilování hovězího steaku se ujistěte, že je pánev velmi rozpálená (nebo grilovací mřížka).
  5. Pokud budete hovězí steak grilovat na pánvi, použijte ten správný tuk a v přiměřeném množství. Ideální je ten s vysokým kouřovým bodem, tj. avokádový, řepkový nebo sójový olej. Skvělé je pak i přepuštěné máslo ghí!
  6. Při opékání steak příliš často neotáčejte. Myslete však na to, že 2 až 3 minuty z každé strany postačí na propečení typu „rare“ a na „medium“ asi 3 až 4 minuty z každé strany.
  7. Míru propečení hovězího steaku zkontrolujte ideálně teploměrem na maso. Někteří kuchaři to dělají tak, že prstem sáhnou na střed masa a poznají, jak je propečené. Pokud ale nejste zkušeným kulinářským mistrem, nemusí se vyplatit na to spoléhat.
  8. Jakmile hovězí steak propečete dle preferencí, vyjměte jej z grilu či pánve a nechte na talíři „odpočívat“. Tenčí steaky potřebují aspoň 5 minut a ty silnější 7 až 10 minut.
  9. Pokud chcete vylepšit chuť steaku, po jeho ogrilování na něj poklaďte malý kousek klasického kvalitního másla (může být i domácí bylinkové).
  10. A nakonec hovězí steak podávejte dle libosti s různými druhy omáček nebo jen tak s opečenými fazolkami a hranolky.

Poznámka: Rare steak by měl mít teplotu 49 až 54 °C, medium rare steak pak 54 až 57 °C, medium steak 57 až 63 °C, medium well steak 63 až 68 °C a well done 68 °C a více.

Než se pustíte do grilování hovězího steaku, měli byste jej nechat několik minut v pokojové teplotě. Než se pustíte do grilování hovězího steaku, měli byste jej nechat několik minut v pokojové teplotě.

Sebevzdělejte se v různých druzích mas na hovězí steaky

Abyste se stali skutečnými mistry v přípravě hovězího steaku, měli byste dobře znát i druhy mas vhodných na tuto minutkovou přípravu. A že jich je opravdu požehnaně! Stačí si jen vybrat! Inspirovat se můžete několika tipy:

  • FILET MIGNON: jedná se v podstatě o pravou hovězí svíčkovou, která je na trhu nejdražší. Maso je velmi křehké a nevyžaduje žádnou marinádu ani speciální koření. Při opékání na trošce oleje musíte dát pozor, abyste maso nevysušili – má totiž velmi nízký obsah tuku.
  • RIB-EYE: jde o nejšťavnatější hovězí steak, neboť má nejrozsáhlejší tukové mramorování. Díky výrazné chuti nepotřebuje žádné marinády ani koření (vystačíte si se solí a pepřem). Ideální je příprava na rozpálené a suché litinové/nepřilnavé pánvi (nebo grilu) do požadovaného propečení.  
  • STRIPLOIN: jde o hovězí nízký roštěnec, který má méně tuku než rib-eye steak ale například více chuti oproti hovězí svíčkové. Příprava je identická jako u rib-eye steaku.
  • T-BONE: tento steak se skládá z dvou druhů mas, tj. ze svíčkové a nízkého roštěnce. Příprava je však stejná jako u rib-eye steaku – tedy na suché pánvi nebo dobře rozpáleném grilu.  
  • FLANK STEAK: známý je také jako hovězí pupek (dle toho, odkud se z dobytka získává). Připravit byste jej měli na malém množství oleje nejvýše jako medium, aby nebyl vysušený a „gumový“. Krájet by se pak měl kolmo vůči vláknům a na tenčí plátky.

Na trhu však můžete koupit i mnoho jiných druhů mas vhodných na přípravu hovězího steaku. Výtečný je také například tzv. hanger steak neboli veverka, rump steak či flap steak. Jaký si tedy dopřejete konkrétně vy?

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

Dobrý kontakt k tématu

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Naléhavá nabídka půjčky. Nabízím půjčky s největší rychlostí a spolehlivostí. M�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Rychlá nabídka od 20 000 Kč zaměstnancům Nabízíme finanční pomoc všem, kteří maj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

MÁTE ZÁJEM O NEBANKOVNÍ PŮJČKY? Dobrý den, potřebujete půjčku? Pro váš dům? Vaš...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.