Tři různé recepty na domácí kečup – jednoduchý, italský a tradiční jako od babičky Tři různé recepty na domácí kečup – jednoduchý, italský a tradiční jako od babičky

Tři různé recepty na domácí kečup – jednoduchý, italský a tradiční jako od babičky

Receptů na domácí kečup jsou stovky. Vybrali jsme pro vás tři, z nichž každý je tak trochu jiný. Jednoduchý recept využijete, pokud chcete použít méně přísad a mít s přípravou co nejméně práce. Recept na italský domácí kečup je rafinovanější svou chutí. Ve výběru nemůžeme vynechat tradiční domácí kečup, jak ho připravovaly naše babičky. Můžete si vybrat jen jeden z receptů nebo vyzkoušet všechny tři druhy a nechat rodinu a přátele hlasovat, který je podle nich nejlahodnější.

Čtěte také:

Usušte si vitamíny na zimu! Připravte si domácí sušená rajčata po italsku

Jednoduchý domácí kečup bez jablek – recept 

Ingredience:

  • 1,25 kg velmi zralých rajčat
  • 250 g cukru krystal
  • 3 cibule
  • 250 ml 8% octa
  • 8 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 20 g soli
  • vodu

Podle chuti můžeme ještě do receptu přidat i 2 feferonky nebo malé množství chilli koření.

Jednoduchý domácí kečup bez jablek – postup

  1. Rajčata omyjeme a odstraníme stopky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  3. Rajčata a cibuli dáme do hrnce, podlijeme octem, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka.
  4. K měkké zelenině přidáme cukr, sůl a koření a dusíme společně přibližně 1 hodinu.
  5. Směs hlídáme a podle potřeby podlijeme malým množstvím vody, aby se nepřipálila.
  6. Hotovou směs propasírujeme, abychom se zbavili slupek, zrníček a koření.
  7. Pokud to konzistence vyžaduje, můžeme mírně vychladnutou směs rozmixovat.
  8. Kečup poté naplníme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.
  9. Ještě horké sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  10. Domácí kečup skladujeme na tmavém a chladném místě.

domácí kečup recept2domácí kečup recept2

Inspirujte se také dalšími recepty z rajčat

Italský recept na domácí kečup z rajčat - recept

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 150 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 120 ml červeného octa
  • 100 g hnědého cukru
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 25 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 chilli papričky
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka tymiánu
  • pár lístků bazalky
  • sůl
  • pepř

Italský recept na domácí kečup z rajčat – postup

  1. Rajčata omyjeme a zbavíme stopek.
  2. Na spodní straně rajčete nožem nařízneme slupku do křížku a na 30 sekund je dáme spařit do vroucí vody.
  3. Spařená rajčata zchladíme v ledové vodě a slupku oloupeme.
  4. Rajčata rozkrojíme, zbavíme zrníček a rozkrájíme na kousky.
  5. Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme najemno.
  6. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a mrkev, chilli papričky, česnek, pár lístků bazalky, rajčata, rajčatový protlak a bylinky.
  7. Vše podlijeme malým množství vody, osolíme, opepříme a vaříme asi 30 minut.
  8. Poté přidáme do hrnce cukr a ocet a ještě krátce povaříme.
  9. Z hotové směsi vyndáme bobkový list a tymián a rozmixujeme ji.
  10. Pokud je kečup příliš řídký, ještě ho povaříme do zhoustnutí.
  11. Čisté sklenice naplníme kečupem, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 80 stupňů.

domácí kečup recept3domácí kečup recept3

Poradíme, co připravit z velké úrody rajčat

Tradiční domácí kečup jako od babičky - recept

Ingredience:

  • 4 kg zralých rajčat
  • 500 g cibule
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček pepře
  • 6 hořčičných semínek
  • 1 lžičku kmínu
  • 250 ml jablečného octa
  • 500 g cukru
  • 150 g soli
  • 200 ml oleje
  • 200 ml 8% octa

Tradiční domácí kečup jako od babičky – postup 

  1. Nejprve si připravíme kořeněný jablečný ocet.
  2. Do kastrolu dáme bobkové listy, kuličky pepře, hořčičná semínka a kmín a vše zalijeme jablečným octem.
  3. Směs přivedeme pomalu k varu, odstavíme, necháme louhovat do vychladnutí a poté přecedíme.
  4. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a dusíme slabě doměkka.
  5. Rajčata nepodléváme vodou.
  6. Uvařená rajčata propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a zrníček.
  7. Cibuli oloupeme a uvaříme zvlášť v malém množství vody doměkka.
  8. Poté cibuli rozmačkáme a přidáme k ní cukr, olej, 8% ocet a vše mírně krátce povaříme.
  9. Do cibulové směsi přidáme propasírovaná rajčata, přivedeme směs k varu a vmícháme do ní okořeněný jablečný ocet.
  10. Vše společně přibližně 30 minut povaříme do zhoustnutí.
  11. Domácí kečup můžeme samozřejmě dochutit podle vlastní představy. 
  12. Hotový domácí kečup plníme do připravených čistých sklenic, ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru alespoň na 10 minut.
  13. Pokud je kečup vroucí, nemusíme po naplnění kečup ve sklenicích sterilizovat.
  14. V opačném případě sterilizujeme domácí kečup 10 minut při teplotě 85 stupňů.
  15. Domácí kečup uchováváme na temném a chladném místě.

domácí kečup recept4domácí kečup recept4

Rajčata můžete také nasušit - recept na domácí sušená rajčata



Diskuse k článku

  • Francesca Scaglioni

    12:42 8. 9. 2023 0
    Redakce si v druhém receptu s autorskými právy (Academia Barilla) příliš hlavu neláme, že? Slušelo by se alespoň uvést zdroj, když už ne sdělit, že jde o citaci. JJ, česká klasika.
  • Eva

    09:12 9. 8. 2023 +6
    Nesmyslný první recept, na 1,25 rajčat dát 250 ml octa a 250 g cukru? Vždyť to bude neskutečně kyselé, k jídlu určitě ne. Čtvrt litru octa dávám na 6 kg rajčat. Pozor, a hlavně si najděte lepší recept, ať zbytečně nelijete do záchodu.

Lunární kalendář

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nabídka 50 000 Kč českým zaměstnancům Dáme vám k dispozici naši službu nabídky p�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Dobrý den, nabízíme nejlepší úvěrové služby a nebudete litovat, že si od nás půjč�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Vyřešíme všechny dluhy Pokud hledáte okamžité půjčky na váš účet, nejrychlejš�...
Zobrazit všechna témata

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Klíšťata a paraziti: Chraňte své domácí mazlíčky před útoky vetřelců

Teplé počasí je pro klíšťata a další parazity naprostý ráj. Denně ohrožují zdraví našich mazlíčků. Například klíšťata mohou na psy i kočky přenést spoustu nebezpečných onemocnění, jako je borelióza, encefaliti...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.