Tři různé recepty na domácí kečup – jednoduchý, italský a tradiční jako od babičky

Tři různé recepty na domácí kečup – jednoduchý, italský a tradiční jako od babičky

Receptů na domácí kečup jsou stovky. Vybrali jsme pro vás tři, z nichž každý je tak trochu jiný. Jednoduchý recept využijete, pokud chcete použít méně přísad a mít s přípravou co nejméně práce. Recept na italský domácí kečup je rafinovanější svou chutí. Ve výběru nemůžeme vynechat tradiční domácí kečup, jak ho připravovaly naše babičky. Můžete si vybrat jen jeden z receptů nebo vyzkoušet všechny tři druhy a nechat rodinu a přátele hlasovat, který je podle nich nejlahodnější.

Čtěte také:

Usušte si vitamíny na zimu! Připravte si domácí sušená rajčata po italsku

Jednoduchý domácí kečup bez jablek – recept 

Ingredience:

  • 1,25 kg velmi zralých rajčat
  • 250 g cukru krystal
  • 3 cibule
  • 250 ml 8% octa
  • 8 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 20 g soli
  • vodu

Podle chuti můžeme ještě do receptu přidat i 2 feferonky nebo malé množství chilli koření.

Jednoduchý domácí kečup bez jablek – postup

  1. Rajčata omyjeme a odstraníme stopky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  3. Rajčata a cibuli dáme do hrnce, podlijeme octem, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka.
  4. K měkké zelenině přidáme cukr, sůl a koření a dusíme společně přibližně 1 hodinu.
  5. Směs hlídáme a podle potřeby podlijeme malým množstvím vody, aby se nepřipálila.
  6. Hotovou směs propasírujeme, abychom se zbavili slupek, zrníček a koření.
  7. Pokud to konzistence vyžaduje, můžeme mírně vychladnutou směs rozmixovat.
  8. Kečup poté naplníme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.
  9. Ještě horké sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  10. Domácí kečup skladujeme na tmavém a chladném místě.

domácí kečup recept2

Inspirujte se také dalšími recepty z rajčat

Italský recept na domácí kečup z rajčat - recept

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 150 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 120 ml červeného octa
  • 100 g hnědého cukru
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 25 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 chilli papričky
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka tymiánu
  • pár lístků bazalky
  • sůl
  • pepř

Italský recept na domácí kečup z rajčat – postup

  1. Rajčata omyjeme a zbavíme stopek.
  2. Na spodní straně rajčete nožem nařízneme slupku do křížku a na 30 sekund je dáme spařit do vroucí vody.
  3. Spařená rajčata zchladíme v ledové vodě a slupku oloupeme.
  4. Rajčata rozkrojíme, zbavíme zrníček a rozkrájíme na kousky.
  5. Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme najemno.
  6. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a mrkev, chilli papričky, česnek, pár lístků bazalky, rajčata, rajčatový protlak a bylinky.
  7. Vše podlijeme malým množství vody, osolíme, opepříme a vaříme asi 30 minut.
  8. Poté přidáme do hrnce cukr a ocet a ještě krátce povaříme.
  9. Z hotové směsi vyndáme bobkový list a tymián a rozmixujeme ji.
  10. Pokud je kečup příliš řídký, ještě ho povaříme do zhoustnutí.
  11. Čisté sklenice naplníme kečupem, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 80 stupňů.

domácí kečup recept3

Poradíme, co připravit z velké úrody rajčat

Tradiční domácí kečup jako od babičky - recept

Ingredience:

  • 4 kg zralých rajčat
  • 500 g cibule
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček pepře
  • 6 hořčičných semínek
  • 1 lžičku kmínu
  • 250 ml jablečného octa
  • 500 g cukru
  • 150 g soli
  • 200 ml oleje
  • 200 ml 8% octa

Tradiční domácí kečup jako od babičky – postup 

  1. Nejprve si připravíme kořeněný jablečný ocet.
  2. Do kastrolu dáme bobkové listy, kuličky pepře, hořčičná semínka a kmín a vše zalijeme jablečným octem.
  3. Směs přivedeme pomalu k varu, odstavíme, necháme louhovat do vychladnutí a poté přecedíme.
  4. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a dusíme slabě doměkka.
  5. Rajčata nepodléváme vodou.
  6. Uvařená rajčata propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a zrníček.
  7. Cibuli oloupeme a uvaříme zvlášť v malém množství vody doměkka.
  8. Poté cibuli rozmačkáme a přidáme k ní cukr, olej, 8% ocet a vše mírně krátce povaříme.
  9. Do cibulové směsi přidáme propasírovaná rajčata, přivedeme směs k varu a vmícháme do ní okořeněný jablečný ocet.
  10. Vše společně přibližně 30 minut povaříme do zhoustnutí.
  11. Domácí kečup můžeme samozřejmě dochutit podle vlastní představy. 
  12. Hotový domácí kečup plníme do připravených čistých sklenic, ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru alespoň na 10 minut.
  13. Pokud je kečup vroucí, nemusíme po naplnění kečup ve sklenicích sterilizovat.
  14. V opačném případě sterilizujeme domácí kečup 10 minut při teplotě 85 stupňů.
  15. Domácí kečup uchováváme na temném a chladném místě.

domácí kečup recept4

Rajčata můžete také nasušit - recept na domácí sušená rajčata



Diskuse k článku

  • Francesca Scaglioni

    12:42 8. 9. 2023 0
    Redakce si v druhém receptu s autorskými právy (Academia Barilla) příliš hlavu neláme, že? Slušelo by se alespoň uvést zdroj, když už ne sdělit, že jde o citaci. JJ, česká klasika.
  • Eva

    09:12 9. 8. 2023 +6
    Nesmyslný první recept, na 1,25 rajčat dát 250 ml octa a 250 g cukru? Vždyť to bude neskutečně kyselé, k jídlu určitě ne. Čtvrt litru octa dávám na 6 kg rajčat. Pozor, a hlavně si najděte lepší recept, ať zbytečně nelijete do záchodu.

Lunární kalendář

STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 01. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Velká předpověď 2025. Kartářka a vědma Lucie Bělínová predikuje, co nás v následujících 365 dnech čeká

https://medium.seznam.cz/clanek/ales-okurka-predpoved-pro-rok-2025-pohled-do-budoucnosti-skrze-vestby-a-geopol...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!