Tři různé recepty na domácí kečup – jednoduchý, italský a tradiční jako od babičky

Tři různé recepty na domácí kečup – jednoduchý, italský a tradiční jako od babičky

Receptů na domácí kečup jsou stovky. Vybrali jsme pro vás tři, z nichž každý je tak trochu jiný. Jednoduchý recept využijete, pokud chcete použít méně přísad a mít s přípravou co nejméně práce. Recept na italský domácí kečup je rafinovanější svou chutí. Ve výběru nemůžeme vynechat tradiční domácí kečup, jak ho připravovaly naše babičky. Můžete si vybrat jen jeden z receptů nebo vyzkoušet všechny tři druhy a nechat rodinu a přátele hlasovat, který je podle nich nejlahodnější.

Čtěte také:

Usušte si vitamíny na zimu! Připravte si domácí sušená rajčata po italsku

Jednoduchý domácí kečup bez jablek – recept 

Ingredience:

  • 1,25 kg velmi zralých rajčat
  • 250 g cukru krystal
  • 3 cibule
  • 250 ml 8% octa
  • 8 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 20 g soli
  • vodu

Podle chuti můžeme ještě do receptu přidat i 2 feferonky nebo malé množství chilli koření.

Jednoduchý domácí kečup bez jablek – postup

  1. Rajčata omyjeme a odstraníme stopky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  3. Rajčata a cibuli dáme do hrnce, podlijeme octem, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka.
  4. K měkké zelenině přidáme cukr, sůl a koření a dusíme společně přibližně 1 hodinu.
  5. Směs hlídáme a podle potřeby podlijeme malým množstvím vody, aby se nepřipálila.
  6. Hotovou směs propasírujeme, abychom se zbavili slupek, zrníček a koření.
  7. Pokud to konzistence vyžaduje, můžeme mírně vychladnutou směs rozmixovat.
  8. Kečup poté naplníme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.
  9. Ještě horké sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  10. Domácí kečup skladujeme na tmavém a chladném místě.

domácí kečup recept2

Inspirujte se také dalšími recepty z rajčat

Italský recept na domácí kečup z rajčat - recept

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 150 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 120 ml červeného octa
  • 100 g hnědého cukru
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 25 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 chilli papričky
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka tymiánu
  • pár lístků bazalky
  • sůl
  • pepř

Italský recept na domácí kečup z rajčat – postup

  1. Rajčata omyjeme a zbavíme stopek.
  2. Na spodní straně rajčete nožem nařízneme slupku do křížku a na 30 sekund je dáme spařit do vroucí vody.
  3. Spařená rajčata zchladíme v ledové vodě a slupku oloupeme.
  4. Rajčata rozkrojíme, zbavíme zrníček a rozkrájíme na kousky.
  5. Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme najemno.
  6. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a mrkev, chilli papričky, česnek, pár lístků bazalky, rajčata, rajčatový protlak a bylinky.
  7. Vše podlijeme malým množství vody, osolíme, opepříme a vaříme asi 30 minut.
  8. Poté přidáme do hrnce cukr a ocet a ještě krátce povaříme.
  9. Z hotové směsi vyndáme bobkový list a tymián a rozmixujeme ji.
  10. Pokud je kečup příliš řídký, ještě ho povaříme do zhoustnutí.
  11. Čisté sklenice naplníme kečupem, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 80 stupňů.

domácí kečup recept3

Poradíme, co připravit z velké úrody rajčat

Tradiční domácí kečup jako od babičky - recept

Ingredience:

  • 4 kg zralých rajčat
  • 500 g cibule
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček pepře
  • 6 hořčičných semínek
  • 1 lžičku kmínu
  • 250 ml jablečného octa
  • 500 g cukru
  • 150 g soli
  • 200 ml oleje
  • 200 ml 8% octa

Tradiční domácí kečup jako od babičky – postup 

  1. Nejprve si připravíme kořeněný jablečný ocet.
  2. Do kastrolu dáme bobkové listy, kuličky pepře, hořčičná semínka a kmín a vše zalijeme jablečným octem.
  3. Směs přivedeme pomalu k varu, odstavíme, necháme louhovat do vychladnutí a poté přecedíme.
  4. Rajčata nakrájíme na čtvrtky a dusíme slabě doměkka.
  5. Rajčata nepodléváme vodou.
  6. Uvařená rajčata propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a zrníček.
  7. Cibuli oloupeme a uvaříme zvlášť v malém množství vody doměkka.
  8. Poté cibuli rozmačkáme a přidáme k ní cukr, olej, 8% ocet a vše mírně krátce povaříme.
  9. Do cibulové směsi přidáme propasírovaná rajčata, přivedeme směs k varu a vmícháme do ní okořeněný jablečný ocet.
  10. Vše společně přibližně 30 minut povaříme do zhoustnutí.
  11. Domácí kečup můžeme samozřejmě dochutit podle vlastní představy. 
  12. Hotový domácí kečup plníme do připravených čistých sklenic, ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru alespoň na 10 minut.
  13. Pokud je kečup vroucí, nemusíme po naplnění kečup ve sklenicích sterilizovat.
  14. V opačném případě sterilizujeme domácí kečup 10 minut při teplotě 85 stupňů.
  15. Domácí kečup uchováváme na temném a chladném místě.

domácí kečup recept4

Rajčata můžete také nasušit - recept na domácí sušená rajčata



Diskuse k článku

  • Francesca Scaglioni

    12:42 8. 9. 2023 0
    Redakce si v druhém receptu s autorskými právy (Academia Barilla) příliš hlavu neláme, že? Slušelo by se alespoň uvést zdroj, když už ne sdělit, že jde o citaci. JJ, česká klasika.
  • Eva

    09:12 9. 8. 2023 +4
    Nesmyslný první recept, na 1,25 rajčat dát 250 ml octa a 250 g cukru? Vždyť to bude neskutečně kyselé, k jídlu určitě ne. Čtvrt litru octa dávám na 6 kg rajčat. Pozor, a hlavně si najděte lepší recept, ať zbytečně nelijete do záchodu.

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?