Pojďme se podívat na to, jak správně uvařit rýži různými způsoby a jak ji využít v kuchyni pro podporu našeho zdraví.

Jak uvařit rýži, aby nelepila, a jak zvládnout rýži lepivou

Rýže je základní potravinou mnoha kuchyní po celém světě. Její obliba spočívá nejen v univerzálnosti použití, ale také v její nutriční hodnotě. Pojďme se podívat na to, jak správně uvařit rýži různými způsoby a jak ji využít v kuchyni pro podporu našeho zdraví.

Druhy rýže a jejich využití

Možná tušíte, že rýže není jen jedna. Lidé pěstují mnoho druhů rýže, každý druh s jedinečnými vlastnostmi a využitím. Mezi nejběžnější a také u nás dostupné druhy rýže patří:

    • dlouhozrnná rýže: ideální jako příloha, do salátů nebo rizot. Rýže bez výrazných aromatických vlastností, proto se dá upravit jakkoliv

    • krátkozrnná (kulatozrnná) rýže: vhodná pro sushi, rýži na sladko nebo dezerty. Ochotně se lepí, ale dá se upravit i jako téměř rozsýpavá. Opět bez výrazného aroma, proto všestranná

    • basmati: aromatická rýže s dlouhými a tenkými zrny, skvělá k indickým pokrmům, ale i jako příloha k českým masovým a zeleninovým receptům

    • jasmínová rýže: také aromatická odrůda oblíbená ve východoasijské kuchyni. Zrna jsou silnější a po uvaření hladká a jemná. Dokáží se rozsýpat, ale i držet tvar

    • divoká (indiánská) rýže: velmi dlouhá zrna v tmavé slupce, bohatá na živiny. Vhodná spíše do směsí s dalšími druhy rýže, s jinými obilninami, s luštěninami

    • rýže arborio: středně zrnitá italská odrůda rýže, která je proslulá svým vysokým obsahem škrobu, díky čemuž je ideální pro přípravu krémového rizota

    • hnědá rýže: celozrnná varianta s vysokým obsahem vlákniny. Rýži se ponechává slupka

    • rýže parboiled: předvařená rýže, upravená tak, že se živiny z vnějších vrstev zrna přesunou do jeho středu. Má vyšší nutriční hodnotu a moc nelepí, počítat ale musíte se specifickou chutí a tuhostí uvařeného zrna.

Patří rýže do zdravého jídelníčku, do diety?

Rýže je bohatým zdrojem sacharidů, které dodávají tělu energii. Při výběru rýže zohledňujte glykemický index (GI). Rýže s nižším GI, jako je basmati, hnědá nebo divoká rýže, způsobují menší výkyvy hladiny cukru v krvi, což je prospěšné zejména pro diabetiky a osoby snažící se udržet stabilní váhu. Celozrnná, divoká nebo i basmati rýže mají nezastupitelné místo v nízkosacharidových dietách.

Hnědá rýže obsahuje více vlákniny, vitaminů a minerálů než rýže bílá. Nicméně i bílá rýže má své místo ve zdravém jídelníčku, zvláště pokud je kombinována se zeleninou, živočišnými a rostlinnými bílkovinami a také se zdravými tuky.

Jeden příklad za všechny: konzumací celozrnné rýže můžete přispět podpoře trávení díky vyššímu obsahu vlákniny, stabilizaci hladiny cukru v krvi, k doplnění potřebných vitaminů skupiny B, doplnění energie nutné k fyzické i psychické aktivitě a k podpoře svalové hmoty (díky obsahu bílkovin). Pamatujte, že klíčem ke zdravému stravování je rozmanitost. Střídejte proto různé druhy rýže a kombinujte je s pestrým výběrem zeleniny, luštěnin, masa nebo ryb. 

Kolik stojí rýže

Rýže patří k nákladnějším ingrediencím (ve srovnání s těstovinami či s brambory). Ale pořídit ji můžete i v pravidelných akcích supermarketů. Stačí navštívit webovku s online akčními letáky a sem napsat do vyhledávání „rýže“. Hned se vám zobrazí všechny letáky, kde je rýže právě teď za zvýhodněnou cenu.

Jak se vaří rýže? Na výběr je několik způsobů přípravy

Jak správně uvařit rýži, to závisí na druhu rýže, způsobu přípravy a na požadovaném výsledku. Pojďme si projít různé metody vaření rýže a jejich specifika. Ke každému způsobu přípravy rýže vám pro inspiraci přidáme recept, v něm tento styl přípravy můžete využít.

Tip: z rýže se dá připravit i domácí rýžové mléko

Jak uvařit rýži v hrnci

Tato metoda je nejběžnější, je zcela univerzální. Na jeden díl rýže použijte dva díly vody. Rýži propláchněte, dokud není voda čirá, aby se odstranil přebytečný škrob. Vodu přiveďte k varu, přidejte rýži a špetku soli. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni po dobu, kterou potřebuje váš druh rýže. Můžete vypnout o něco dříve a nechat takzvaně dojít.

Recept: Klasické rizoto s houbami

Ingredience: 350 g rýže arborio, 100 g másla, 1 cibule, 200 g hub (např. žampiony, hříbky), 100 ml bílého vína, 1 l horkého zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, sůl a pepř

Postup: Na polovině másla orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rýži a restujte, dokud nezesklovatí. Přilijte víno a nechte jej odpařit. Postupně přilévejte horký vývar a míchejte, dokud se nevstřebá. Mezitím na zbylém másle orestujte houby. Když je rýže „al dente“ (na skus: ještě tvrdkavá), vmíchejte houby, zbylé máslo a parmazán. Nechte „dojít“. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

Jak uvařit rýži v sáčku

Tato metoda je jednoduchá a rychlá. Sáček s rýží vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte podle instrukcí na obalu, obvykle 10-12 minut. Poté sáček vyjměte, nechte okapat a rýži z něj vysypte. Tato metoda je ideální pro začátečníky, do méně vybavené kuchyně (apartmán, obytný vůz) nebo když potřebujete rychle a bez starostí o výsledek připravit přílohu.

Recept: Lehký rýžový salát s tuňákem

Ingredience: 1 sáček dlouhozrnné rýže, 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 červená paprika, 1 okurka, 100 g cherry rajčat, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl a pepř

Postup: Uvařte rýži v sáčku podle návodu. Mezitím nakrájejte zeleninu na malé kousky. Smíchejte vychladlou rýži, tuňáka a zeleninu. Zálivku z oleje, citronové šťávy, soli a pepře nalijte na salát a promíchejte. Před podáváním nechte vychladit v lednici. Lze doplnit o kukuřici, vejce, žampiony aj.

Jak uvařit rýži v rýžovaru

Rýžovar je skvělým pomocníkem pro perfektně uvařenou rýži. Stačí dodržet správný poměr rýže a vody, a to podle návodu k přístroji. Rýži propláchněte, vložte do rýžovaru spolu s vodou a solí, zavřete víko a zapněte přístroj. Rýžovar sám pozná, kdy je rýže hotová, a přepne se do režimu udržování teploty.

Recept: Asijská rýže s kuřecím masem

Ingredience: 2 hrnky jasmínové rýže 500 g kuřecích prsou 2 mrkve 1 cibule 100 g hrášku 2 lžíce sójové omáčky 2 lžíce oleje 2 vejce

Postup: Rýži uvařte v rýžovaru. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a orestujte na oleji. Přidejte nakrájenou zeleninu a krátce orestujte spolu s masem. Vmíchejte uvařenou rýži, sójovou omáčku a na závěr vmíchejte rozšlehaná vejce. Krátce prohřejte, aby vejce ztuhla, a podávejte.

Jak uvařit rýži v troubě

Tato metoda je skvělá, když potřebujete uvařit větší množství rýže a bez míchání, případně rovnou zapéct s dalšími ingrediencemi. Na jeden díl rýže použijte 1,5 dílu vody. Rýži propláchněte a vložte do pekáče. Přidejte horkou vodu a sůl, důkladně promíchejte a přikryjte alobalem nebo víkem. Pečte v předehřáté troubě na 190°C, asi 25-30 minut.

Recept: Zapékaná rýže s brokolicí a sýrem

Ingredience: 2 hrnky dlouhozrnné rýže, 1 brokolice, 200 g strouhaného sýra, 2 vejce, 200 ml smetany, sůl a pepř

Postup: Rýži uvařte v troubě podle výše uvedeného návodu. Brokolici rozdělte na růžičky a krátce povařte. Smíchejte uvařenou rýži s brokolicí, polovinou sýra, vejci a smetanou. Osolte a opepřete. Směs přendejte do zapékací mísy, posypte zbylým sýrem a zapečte na 180°C asi 20 minut, dokud sýr nezezlátne.

Jak uvařit rýži v mikrovlnce

Tato metoda je rychlá a praktická. Na jeden hrnek rýže použijte dva hrnky vody. Rýži propláchněte a vložte do mikrovlnné nádoby opatřené víkem, přidejte vodu a sůl. Vařte na plný výkon 10 minut, pak na střední výkon dalších 15 minut. Nechte před podáváním 5 minut odstát.

Recept: Rychlý rýžový pudink

Ingredience: 1 hrnek kulatozrnné rýže, 2 hrnky mléka, 1/4 hrnku cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, skořice či kakao na posypání

Postup: Rýži, mléko a cukr smíchejte v mikrovlnné míse. Vařte na střední výkon 15-20 minut, každých 5 minut promíchejte. Když je rýže měkká a směs krémová, přidejte vanilku. Podávejte teplé nebo studené, posypané skořicí či kakaem.

Jak uvařit sypkou rýži

Pro sypkou rýži je klíčové správné množství vody , ale i technika vaření. Použijte poměr 1:1,5 (rýže:voda) u silnější zrn, o něco méně vody pak u basmati rýže. Rýži důkladně propláchněte. Vodu přiveďte k varu, přidejte rýži a sůl. Vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 15 minut. Promíchejte. Pak sundejte z plotny a nechte 10 minut odpočinout bez odkrývání. Před podáváním znovu zlehka prokypřete.

Dalším postupem pro sypkou rýží je opražení rýže na oleji před tím, než ji zalijete vodou a dáte vařit. Metoda bude vyhovovat všem, komu nevadí použití tuku. Stejně tak lze opražit rýži na cibulce či na slanině, případně na jejich kombinaci.

Recept: Středomořská rýže s grilovanou zeleninou

Ingredience: 2 hrnky basmati rýže, 1 cuketa, 1 lilek, 1 červená paprika, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušeného oregana, sůl a pepř

Postup: Rýži uvařte podle návodu na sypkou rýži. Zeleninu nakrájejte na plátky, potřete olejem, osolte a opepřete. Grilujte na pánvi nebo venkovním grilu. Uvařenou rýži promíchejte s oreganem a podávejte s grilovanou zeleninou.

Tip: sypká rýže se dobře opéká. Vyzkoušet z ní můžete smaženou rýži naší goreng.

Jak uvařit lepivou rýži

Lepivá rýže je základem mnoha asijských pokrmů. Před vařením je třeba ji namočit alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc. Poté ji propláchněte a vařte v páře asi 25-30 minut (parní vaření umějí některé rýžovary). Můžete použít i speciální bambusový pařák, nebo improvizovat s cedníkem nad hrncem s vroucí vodou (podobně, jako když vaříte knedlíky v páře).

Recept: Thajské lepivé mango s rýží

Ingredience: 2 hrnky lepivé rýže, 1 plechovka kokosového mléka, 2 lžíce cukru, špetka soli, 2 zralá manga

Postup: Uvařenou lepivou rýži smíchejte s polovinou kokosového mléka, cukrem a solí. Zbylé kokosové mléko ohřejte s trochou cukru na hustší omáčku. Podávejte rýži s nakrájeným mangem, to vše přelité kokosovou omáčkou.

Tipy pro perfektní rýži

    rýži před vařením propláchněte, aby se vypláchl přebytečný škrob

    používejte správný poměr vody a rýže, vždy podle druhu rýže a způsobu její přípravy

    nechte rýži po uvaření chvíli odpočinout, aby se vlhkost rovnoměrně rozložila, před podáváním prokypřete vidličkou

    experimentujte s různými druhy rýže, abyste si osvojili její rozmanité chutě a textury

    pro extra chuť můžete vodu při vaření nahradit vývarem nebo přidat bylinky, koření.

Všestrannost a skvělá chuť

Rýže je skutečně všestranná potravina, která v kuchyni nabízí nekonečné možnosti. Od jednoduchých příloh, až po sofistikované pokrmy. Od rychlých obědů, až po slavnostní večeře. S trochou praxe a experimentování určitě najdete svůj oblíbený způsob přípravy a recept. Klíčem k perfektní rýži je správná technika přípravy a kvalitní suroviny. Tak se pusťte do vaření a objevujte kouzlo této univerzální potraviny!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 30. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni
ÚTERÝ 31. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Na Štěpána není pána. Znáte sváteční tradice a pranostiky?

Ty zvyky jsou asi oblastní... U nás se na Štěpána rozhodně nejedla drůbež - husa bývala na Martina - ale uzené...

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Přeji Vám dobrý den. Čistě náhodou jsem narazila na Váš článek a i když nemám ve zvyku něco takového číst ani ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Na Štěpána není pána. Znáte sváteční tradice a pranostiky?

Vánoční svátky v sobě nesou symboliku a také tradice, které dodržovali naši předkové. A také my se je alespoň nějakou formou dodržovat snažíme. Dnes je druhý svátek vánoční. Završuje Vánoce a v křesťanské litur...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...