Pojďme se podívat na to, jak správně uvařit rýži různými způsoby a jak ji využít v kuchyni pro podporu našeho zdraví. Pojďme se podívat na to, jak správně uvařit rýži různými způsoby a jak ji využít v kuchyni pro podporu našeho zdraví.

Jak uvařit rýži, aby nelepila, a jak zvládnout rýži lepivou

Rýže je základní potravinou mnoha kuchyní po celém světě. Její obliba spočívá nejen v univerzálnosti použití, ale také v její nutriční hodnotě. Pojďme se podívat na to, jak správně uvařit rýži různými způsoby a jak ji využít v kuchyni pro podporu našeho zdraví.

Druhy rýže a jejich využití

Možná tušíte, že rýže není jen jedna. Lidé pěstují mnoho druhů rýže, každý druh s jedinečnými vlastnostmi a využitím. Mezi nejběžnější a také u nás dostupné druhy rýže patří:

    • dlouhozrnná rýže: ideální jako příloha, do salátů nebo rizot. Rýže bez výrazných aromatických vlastností, proto se dá upravit jakkoliv

    • krátkozrnná (kulatozrnná) rýže: vhodná pro sushi, rýži na sladko nebo dezerty. Ochotně se lepí, ale dá se upravit i jako téměř rozsýpavá. Opět bez výrazného aroma, proto všestranná

    • basmati: aromatická rýže s dlouhými a tenkými zrny, skvělá k indickým pokrmům, ale i jako příloha k českým masovým a zeleninovým receptům

    • jasmínová rýže: také aromatická odrůda oblíbená ve východoasijské kuchyni. Zrna jsou silnější a po uvaření hladká a jemná. Dokáží se rozsýpat, ale i držet tvar

    • divoká (indiánská) rýže: velmi dlouhá zrna v tmavé slupce, bohatá na živiny. Vhodná spíše do směsí s dalšími druhy rýže, s jinými obilninami, s luštěninami

    • rýže arborio: středně zrnitá italská odrůda rýže, která je proslulá svým vysokým obsahem škrobu, díky čemuž je ideální pro přípravu krémového rizota

    • hnědá rýže: celozrnná varianta s vysokým obsahem vlákniny. Rýži se ponechává slupka

    • rýže parboiled: předvařená rýže, upravená tak, že se živiny z vnějších vrstev zrna přesunou do jeho středu. Má vyšší nutriční hodnotu a moc nelepí, počítat ale musíte se specifickou chutí a tuhostí uvařeného zrna.

Patří rýže do zdravého jídelníčku, do diety?

Rýže je bohatým zdrojem sacharidů, které dodávají tělu energii. Při výběru rýže zohledňujte glykemický index (GI). Rýže s nižším GI, jako je basmati, hnědá nebo divoká rýže, způsobují menší výkyvy hladiny cukru v krvi, což je prospěšné zejména pro diabetiky a osoby snažící se udržet stabilní váhu. Celozrnná, divoká nebo i basmati rýže mají nezastupitelné místo v nízkosacharidových dietách.

Hnědá rýže obsahuje více vlákniny, vitaminů a minerálů než rýže bílá. Nicméně i bílá rýže má své místo ve zdravém jídelníčku, zvláště pokud je kombinována se zeleninou, živočišnými a rostlinnými bílkovinami a také se zdravými tuky.

Jeden příklad za všechny: konzumací celozrnné rýže můžete přispět podpoře trávení díky vyššímu obsahu vlákniny, stabilizaci hladiny cukru v krvi, k doplnění potřebných vitaminů skupiny B, doplnění energie nutné k fyzické i psychické aktivitě a k podpoře svalové hmoty (díky obsahu bílkovin). Pamatujte, že klíčem ke zdravému stravování je rozmanitost. Střídejte proto různé druhy rýže a kombinujte je s pestrým výběrem zeleniny, luštěnin, masa nebo ryb. 

Kolik stojí rýže

Rýže patří k nákladnějším ingrediencím (ve srovnání s těstovinami či s brambory). Ale pořídit ji můžete i v pravidelných akcích supermarketů. Stačí navštívit webovku s online akčními letáky a sem napsat do vyhledávání „rýže“. Hned se vám zobrazí všechny letáky, kde je rýže právě teď za zvýhodněnou cenu.

Jak se vaří rýže? Na výběr je několik způsobů přípravy

Jak správně uvařit rýži, to závisí na druhu rýže, způsobu přípravy a na požadovaném výsledku. Pojďme si projít různé metody vaření rýže a jejich specifika. Ke každému způsobu přípravy rýže vám pro inspiraci přidáme recept, v něm tento styl přípravy můžete využít.

Tip: z rýže se dá připravit i domácí rýžové mléko

Jak uvařit rýži v hrnci

Tato metoda je nejběžnější, je zcela univerzální. Na jeden díl rýže použijte dva díly vody. Rýži propláchněte, dokud není voda čirá, aby se odstranil přebytečný škrob. Vodu přiveďte k varu, přidejte rýži a špetku soli. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni po dobu, kterou potřebuje váš druh rýže. Můžete vypnout o něco dříve a nechat takzvaně dojít.

Recept: Klasické rizoto s houbami

Ingredience: 350 g rýže arborio, 100 g másla, 1 cibule, 200 g hub (např. žampiony, hříbky), 100 ml bílého vína, 1 l horkého zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, sůl a pepř

Postup: Na polovině másla orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rýži a restujte, dokud nezesklovatí. Přilijte víno a nechte jej odpařit. Postupně přilévejte horký vývar a míchejte, dokud se nevstřebá. Mezitím na zbylém másle orestujte houby. Když je rýže „al dente“ (na skus: ještě tvrdkavá), vmíchejte houby, zbylé máslo a parmazán. Nechte „dojít“. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

Jak uvařit rýži v sáčku

Tato metoda je jednoduchá a rychlá. Sáček s rýží vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte podle instrukcí na obalu, obvykle 10-12 minut. Poté sáček vyjměte, nechte okapat a rýži z něj vysypte. Tato metoda je ideální pro začátečníky, do méně vybavené kuchyně (apartmán, obytný vůz) nebo když potřebujete rychle a bez starostí o výsledek připravit přílohu.

Recept: Lehký rýžový salát s tuňákem

Ingredience: 1 sáček dlouhozrnné rýže, 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 červená paprika, 1 okurka, 100 g cherry rajčat, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl a pepř

Postup: Uvařte rýži v sáčku podle návodu. Mezitím nakrájejte zeleninu na malé kousky. Smíchejte vychladlou rýži, tuňáka a zeleninu. Zálivku z oleje, citronové šťávy, soli a pepře nalijte na salát a promíchejte. Před podáváním nechte vychladit v lednici. Lze doplnit o kukuřici, vejce, žampiony aj.

Jak uvařit rýži v rýžovaru

Rýžovar je skvělým pomocníkem pro perfektně uvařenou rýži. Stačí dodržet správný poměr rýže a vody, a to podle návodu k přístroji. Rýži propláchněte, vložte do rýžovaru spolu s vodou a solí, zavřete víko a zapněte přístroj. Rýžovar sám pozná, kdy je rýže hotová, a přepne se do režimu udržování teploty.

Recept: Asijská rýže s kuřecím masem

Ingredience: 2 hrnky jasmínové rýže 500 g kuřecích prsou 2 mrkve 1 cibule 100 g hrášku 2 lžíce sójové omáčky 2 lžíce oleje 2 vejce

Postup: Rýži uvařte v rýžovaru. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a orestujte na oleji. Přidejte nakrájenou zeleninu a krátce orestujte spolu s masem. Vmíchejte uvařenou rýži, sójovou omáčku a na závěr vmíchejte rozšlehaná vejce. Krátce prohřejte, aby vejce ztuhla, a podávejte.

Jak uvařit rýži v troubě

Tato metoda je skvělá, když potřebujete uvařit větší množství rýže a bez míchání, případně rovnou zapéct s dalšími ingrediencemi. Na jeden díl rýže použijte 1,5 dílu vody. Rýži propláchněte a vložte do pekáče. Přidejte horkou vodu a sůl, důkladně promíchejte a přikryjte alobalem nebo víkem. Pečte v předehřáté troubě na 190°C, asi 25-30 minut.

Recept: Zapékaná rýže s brokolicí a sýrem

Ingredience: 2 hrnky dlouhozrnné rýže, 1 brokolice, 200 g strouhaného sýra, 2 vejce, 200 ml smetany, sůl a pepř

Postup: Rýži uvařte v troubě podle výše uvedeného návodu. Brokolici rozdělte na růžičky a krátce povařte. Smíchejte uvařenou rýži s brokolicí, polovinou sýra, vejci a smetanou. Osolte a opepřete. Směs přendejte do zapékací mísy, posypte zbylým sýrem a zapečte na 180°C asi 20 minut, dokud sýr nezezlátne.

Jak uvařit rýži v mikrovlnce

Tato metoda je rychlá a praktická. Na jeden hrnek rýže použijte dva hrnky vody. Rýži propláchněte a vložte do mikrovlnné nádoby opatřené víkem, přidejte vodu a sůl. Vařte na plný výkon 10 minut, pak na střední výkon dalších 15 minut. Nechte před podáváním 5 minut odstát.

Recept: Rychlý rýžový pudink

Ingredience: 1 hrnek kulatozrnné rýže, 2 hrnky mléka, 1/4 hrnku cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, skořice či kakao na posypání

Postup: Rýži, mléko a cukr smíchejte v mikrovlnné míse. Vařte na střední výkon 15-20 minut, každých 5 minut promíchejte. Když je rýže měkká a směs krémová, přidejte vanilku. Podávejte teplé nebo studené, posypané skořicí či kakaem.

Jak uvařit sypkou rýži

Pro sypkou rýži je klíčové správné množství vody , ale i technika vaření. Použijte poměr 1:1,5 (rýže:voda) u silnější zrn, o něco méně vody pak u basmati rýže. Rýži důkladně propláchněte. Vodu přiveďte k varu, přidejte rýži a sůl. Vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 15 minut. Promíchejte. Pak sundejte z plotny a nechte 10 minut odpočinout bez odkrývání. Před podáváním znovu zlehka prokypřete.

Dalším postupem pro sypkou rýží je opražení rýže na oleji před tím, než ji zalijete vodou a dáte vařit. Metoda bude vyhovovat všem, komu nevadí použití tuku. Stejně tak lze opražit rýži na cibulce či na slanině, případně na jejich kombinaci.

Recept: Středomořská rýže s grilovanou zeleninou

Ingredience: 2 hrnky basmati rýže, 1 cuketa, 1 lilek, 1 červená paprika, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušeného oregana, sůl a pepř

Postup: Rýži uvařte podle návodu na sypkou rýži. Zeleninu nakrájejte na plátky, potřete olejem, osolte a opepřete. Grilujte na pánvi nebo venkovním grilu. Uvařenou rýži promíchejte s oreganem a podávejte s grilovanou zeleninou.

Tip: sypká rýže se dobře opéká. Vyzkoušet z ní můžete smaženou rýži naší goreng.

Jak uvařit lepivou rýži

Lepivá rýže je základem mnoha asijských pokrmů. Před vařením je třeba ji namočit alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc. Poté ji propláchněte a vařte v páře asi 25-30 minut (parní vaření umějí některé rýžovary). Můžete použít i speciální bambusový pařák, nebo improvizovat s cedníkem nad hrncem s vroucí vodou (podobně, jako když vaříte knedlíky v páře).

Recept: Thajské lepivé mango s rýží

Ingredience: 2 hrnky lepivé rýže, 1 plechovka kokosového mléka, 2 lžíce cukru, špetka soli, 2 zralá manga

Postup: Uvařenou lepivou rýži smíchejte s polovinou kokosového mléka, cukrem a solí. Zbylé kokosové mléko ohřejte s trochou cukru na hustší omáčku. Podávejte rýži s nakrájeným mangem, to vše přelité kokosovou omáčkou.

Tipy pro perfektní rýži

    rýži před vařením propláchněte, aby se vypláchl přebytečný škrob

    používejte správný poměr vody a rýže, vždy podle druhu rýže a způsobu její přípravy

    nechte rýži po uvaření chvíli odpočinout, aby se vlhkost rovnoměrně rozložila, před podáváním prokypřete vidličkou

    experimentujte s různými druhy rýže, abyste si osvojili její rozmanité chutě a textury

    pro extra chuť můžete vodu při vaření nahradit vývarem nebo přidat bylinky, koření.

Všestrannost a skvělá chuť

Rýže je skutečně všestranná potravina, která v kuchyni nabízí nekonečné možnosti. Od jednoduchých příloh, až po sofistikované pokrmy. Od rychlých obědů, až po slavnostní večeře. S trochou praxe a experimentování určitě najdete svůj oblíbený způsob přípravy a recept. Klíčem k perfektní rýži je správná technika přípravy a kvalitní suroviny. Tak se pusťte do vaření a objevujte kouzlo této univerzální potraviny!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Métis – předškolní klub, Praha
Métis je předškolní klub, kter…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Nabídka půjčky je dostupná a rychlá. Jsem certifikovaný, renomovaný, legitimní a ak...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez po...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez po...
Zobrazit všechna témata

Skrytá sůl v potravinách útočí na naše zdraví. Které potraviny jsou nejhorší?

Sůl je pro fungování lidského těla nezbytná, ale její nadměrná konzumace zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a ledvinových problémů. Skrytá sůl se přitom nachází i tam, kde bychom ji ne...

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Na kole s větrem o závod

Jaro je tu! Vyrazili jste na první projížďku na kole a zjistili jste, že to není ono? Možná je na čase vyměnit své staré jízdní kolo za novější model. Nechte si poradit od odborníků, šlápněte do pedálů a uháněj...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.