Naučte se připravovat roastbeef, za který by se nemuseli stydět ani Angličané
Kdo by neznal roastbeef. Česky rostbíf, chcete-li. Tenké plátky masa, které jsou uvnitř růžové. Nikoliv syrové, ale propečené tak akorát.
Pro mnoho amatérských kuchařů je roastbeef dlouholetým strašákem, na který si netroufají. To je ale obrovská škoda!
Roastbeef je lahůdka, kterou by měl alespoň jednou za život zkusit připravit každý. My dnes pomůžeme nabourat mýty ohledně roastbeefu a ukážeme vám, jakým způsobem si tento původem anglický pokrm připravit doma.
Co je to anglický roastbeef?
Roastbeef neboli rostbíf je ve zkratce anglická hovězí pečeně. Nic víc, nic míň. Oproti jiným pečením ji ale odlišuje jedna podstatná maličkost. Maso se připravuje dlouhým pečením na nízký stupeň, čímž si zachovává šťavnatost.
Roastbeef se navíc dá konzumovat také zastudena. Pokud ho připravíte v neděli a budete servírovat rodině k obědu, v pondělí ho můžete v pohodě zabalit do sendvičů. Rodina vám za tuhle pochoutku utrhá ruce!
Jaké vybrat maso na rostbíf?
U masa, u kterého nám záleží na jeho propečenosti a celkové chuti, je třeba dobře vybírat jeho druh. Na roastbeef použijte nízký hovězí roštěnec. Nejlepší je poptat se u řezníka. V anonymním hypermarketu vám totiž nikdo neporadí.
Dále doporučujeme péct na jednou jeden velký kus masa. Idálně kolem 1 kilogramu hmotnosti. Malý kus masa by se při pečení hodně smrštil a špatně by se s ním manipulovalo.
Nabízíme ještě jeden argument. Kvůli půl kilogramu masa nemá cenu na tři hodiny pouštět troubu. Kilo masa už si ale vaši energii zaslouží.
Možná si říkáte, že takový kus masa vaše rodina najednou nesní. U roastbeefu se ale rozhodně nepočítá, že se spořádá za jednu hostinu. Naopak je velmi žádoucí si roastbeef rozdělit na dva až tři chody.
Roastbeef - recept
Ingredience
- 1 kg nízkého hovězího roštěnce
- 1 lžíce hořčice
- čajová lžička soli
- pepř
- teploměr do trouby
- kuchyňský provázek
Postup, při výrobě roastbeefu
Roastbeef není jako recept složitý. Pokud vám někdo někdy nakukal, že ano - neměl pravdu. Jen je třeba si recept rozfázovat na několik částí.
OČIŠTĚNÍ MASA
Koupené maso omyjte pod tekoucí vodou a položte na prkýnko. Na pomoc si vezměte ostrý nůž a maso postupně zbavte všech tuhých částí, blan a vláken. Při pečení by vlákna maso zbytečně kroutila.
ROZPALTE SI TROUBU
Troubu si rozehřejte na 100 stupňů včetně pekáčku, ve kterém budete maso péct. Pokud troubě nevěříte, zkontrolujte teplotu v troubě teploměrem.
SVAŽTE MASO PROVÁZKEM
Nyní si na pomoc vezměte provázek a maso kolem dokola svažte. Při pečení si díky svázání bude roastbeef držet krásný tvar a „nikam vám neuteče”.
OSOLTE A NAOLEJUJTE MASO
Svázané maso řádně osolte. Na kilogram masa se nebojte použít vrchovatou kávovou lžičku masa. Poté maso lehce naolejujte.
MASO PRUDCE OPEČTE
Rozpalte si oblíbenou pánev a maso na ní z každé strany opékejte zhruba 2 až 3 minuty. Mělo by se zatáhnout a získat krásně hnědou barvu.
HOŘČICE NA SCÉNU!
Po opečení maso důkladně potřete hořčicí. Můžete použít nějakou chuťově výraznější hořčici, například dijonskou. Pokud je třeba, maso znovu osolte a také opeřete.
3 HODINY PEČENÍ
Maso vložte do pekáčku, podlijte 1 lžíci vody a nechte troubu pracovat 3 hodiny. Do pekáčku můžete přidat také odřezky z kroku číslo 1. Do trouby můžete občas nakouknout a maso zkontrolovat pohmatem.
30 MINUT ODPOČINKU
Po 3 hodinách troubu vypněte, otevřete dvířka a roastbeef v ní nechte odpočívat ještě 30 minut.
KRÁJENÍ MASA
Na pomoc si vezměte ostrý nůž. Roastbeef krájejte na velmi tenké plátky, měly by mít maximálně 3 mm. Krájejte přes vlákno, kolmo k délce.
Jak se pozná dobře připravený roastbeef?
- Správně připravený roastbeef má uvnitř růžovou barvu.
- Pravý roastbeef si růžovou barvu udrží i do druhého dne.
- Roastbeef se krájí na tenké plátky a jeho maso je jemné.
Přílohy k roastbeefu
Roastbeef můžete servírovat úplně v pohodě ke slavnostnímu obědu. Chutný bude s poctivým chlebem, hořčicí a zavařenými okurkami.
Pokud chcete více slavnostnější variantu, podávejte ho s pečenými bramborami a holandskou omáčkou.
Diskuse k článku