Naučte se připravovat roastbeef, za který by se nemuseli stydět ani Angličané

Naučte se připravovat roastbeef, za který by se nemuseli stydět ani Angličané

Kdo by neznal roastbeef. Česky rostbíf, chcete-li. Tenké plátky masa, které jsou uvnitř růžové. Nikoliv syrové, ale propečené tak akorát. 

Čtěte také:

Rozdělení hovězího masa: Informace, které využijete při nákupu i v kuchyni

Pro mnoho amatérských kuchařů je roastbeef dlouholetým strašákem, na který si netroufají. To je ale obrovská škoda!

Roastbeef je lahůdka, kterou by měl alespoň jednou za život zkusit připravit každý. My dnes pomůžeme nabourat mýty ohledně roastbeefu a ukážeme vám, jakým způsobem si tento původem anglický pokrm připravit doma. 

Co je to anglický roastbeef?

Roastbeef neboli rostbíf je ve zkratce anglická hovězí pečeně. Nic víc, nic míň. Oproti jiným pečením ji ale odlišuje jedna podstatná maličkost. Maso se připravuje dlouhým pečením na nízký stupeň, čímž si zachovává šťavnatost.

Roastbeef se navíc dá konzumovat také zastudena. Pokud ho připravíte v neděli a budete servírovat rodině k obědu, v pondělí ho můžete v pohodě zabalit do sendvičů. Rodina vám za tuhle pochoutku utrhá ruce!

Jaké vybrat maso na rostbíf?

U masa, u kterého nám záleží na jeho propečenosti a celkové chuti, je třeba dobře vybírat jeho druh. Na roastbeef použijte nízký hovězí roštěnec. Nejlepší je poptat se u řezníka. V anonymním hypermarketu vám totiž nikdo neporadí. 

Dále doporučujeme péct na jednou jeden velký kus masa. Idálně kolem 1 kilogramu hmotnosti. Malý kus masa by se při pečení hodně smrštil a špatně by se s ním manipulovalo.

Nabízíme ještě jeden argument. Kvůli půl kilogramu masa nemá cenu na tři hodiny pouštět troubu. Kilo masa už si ale vaši energii zaslouží. 

Možná si říkáte, že takový kus masa vaše rodina najednou nesní. U roastbeefu se ale rozhodně nepočítá, že se spořádá za jednu hostinu. Naopak je velmi žádoucí si roastbeef rozdělit na dva až tři chody.

Roastbeef_recept1

Roastbeef - recept

Ingredience

  • 1 kg nízkého hovězího roštěnce
  • 1 lžíce hořčice
  • čajová lžička soli
  • pepř
  • teploměr do trouby
  • kuchyňský provázek

Postup, při výrobě roastbeefu

Roastbeef není jako recept složitý. Pokud vám někdo někdy nakukal, že ano - neměl pravdu. Jen je třeba si recept rozfázovat na několik částí

OČIŠTĚNÍ MASA

Koupené maso omyjte pod tekoucí vodou a položte na prkýnko. Na pomoc si vezměte ostrý nůž a maso postupně zbavte všech tuhých částí, blan a vláken. Při pečení by vlákna maso zbytečně kroutila. 

ROZPALTE SI TROUBU

Troubu si rozehřejte na 100 stupňů včetně pekáčku, ve kterém budete maso péct. Pokud troubě nevěříte, zkontrolujte teplotu v troubě teploměrem

SVAŽTE MASO PROVÁZKEM

Nyní si na pomoc vezměte provázek a maso kolem dokola svažte. Při pečení si díky svázání bude roastbeef držet krásný tvar a „nikam vám neuteče”. 

OSOLTE A NAOLEJUJTE MASO

Svázané maso řádně osolte. Na kilogram masa se nebojte použít vrchovatou kávovou lžičku masa. Poté maso lehce naolejujte.

MASO PRUDCE OPEČTE

Rozpalte si oblíbenou pánev a maso na ní z každé strany opékejte zhruba 2 až 3 minuty. Mělo by se zatáhnout a získat krásně hnědou barvu. 

HOŘČICE NA SCÉNU!

Po opečení maso důkladně potřete hořčicí. Můžete použít nějakou chuťově výraznější hořčici, například dijonskou. Pokud je třeba, maso znovu osolte a také opeřete. 

3 HODINY PEČENÍ

Maso vložte do pekáčku, podlijte 1 lžíci vody a nechte troubu pracovat 3 hodiny. Do pekáčku můžete přidat také odřezky z kroku číslo 1. Do trouby můžete občas nakouknout a maso zkontrolovat pohmatem. 

30 MINUT ODPOČINKU

Po 3 hodinách troubu vypněte, otevřete dvířka a roastbeef v ní nechte odpočívat ještě 30 minut. 

KRÁJENÍ MASA

Na pomoc si vezměte ostrý nůž. Roastbeef krájejte na velmi tenké plátky, měly by mít maximálně 3 mm. Krájejte přes vlákno, kolmo k délce. 

Jak se pozná dobře připravený roastbeef?

  • Správně připravený roastbeef má uvnitř růžovou barvu.
  • Pravý roastbeef si růžovou barvu udrží i do druhého dne. 
  • Roastbeef se krájí na tenké plátky a jeho maso je jemné.

Přílohy k roastbeefu

Roastbeef můžete servírovat úplně v pohodě ke slavnostnímu obědu. Chutný bude s poctivým chlebem, hořčicí a zavařenými okurkami

Pokud chcete více slavnostnější variantu, podávejte ho s pečenými bramborami a holandskou omáčkou.

Připravte si holandskou omáčku podle našeho receptu.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 28. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 11. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 11. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Amunak, s.r.o. – bezlepkové potraviny
Společnost Amunak, s.r.o. se zabývá v…

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.