Tradiční české chlebíčky na nedělní odpoledne. Jenom se po nich zapráší!
Šunkový s máslem nebo raději s vajíčkem a vlašským salátem? České chlebíčky jsou prostě top občerstvení i pohoštění pro případné hosty. Anebo si je můžete připravit na odpolední nedělní svačinu. Přitom nemusí jít ani o nezdravou lahůdku. Pokud zvolíte ty správné suroviny, může to být i zdravý doplněk jídelníčku.
Jaké máte nejraději? Tradiční české chlebíčky jsou nejoblíbenější, pokud na sobě mají šunku, salám nebo bramborový salát. Avšak připravit si můžete i zdravější varianty. Třeba chlebíčky s pomazánkou z vlašských ořechů, s pomazánkou s tofu nebo chlebíčky sypané rozličnými druhy semínek.
Populární české chlebíčky
Ostatně právě semínka, ořechy, zelenina, bylinky nebo ovoce dokáží udělat z jinak nezdravého pokrmu doslova zdravou a výživnou bombu. První české chlebíčky údajně připravil pražský lahůdkář Jan Paukert. Právě on vymyslel ony populární chlebíčky, jako je známe dodnes. A jak to tak už bývá, chlebíčky vznikly vlastně omylem. Jan Paukert chystal občerstvení pro sešlost kamaráda a protože si chtěl práci ulehčit, mazal nejprve větší veky, později pak i menší kousky pečiva, které podával jako jednohubky. Pochopitelně bohatě nazdobené. A staly se hitem.
Avokádová, mrkvová nebo vajíčková. Pomazánka na jednohubky rychle a zdravě
Tapas – vyzkoušejte španělské chuťovky místo tradičních chlebíčků
Opravdu zdravé chlebíčky
Abychom mohli říci, že chlebíčky, které budeme hostům nebo třeba sobě na svačinu servírovat, jsou opravdu zdravé, je třeba zamyslet se nad veškerými surovinami, ze kterých budeme chlebíčky připravovat. A začínáme pochopitelně u pečiva. Pokud si upečeme veku sami, uděláme to nejlepší, protože víme, jaké suroviny se uvnitř ukrývají. Můžeme si ale pořídit kvalitní pečivo v nějaké dobré pekárně. Ideálně pečivo tmavé nebo grahamové, klasické bílé mouce se snažte vyhýbat.
Pomazánka z vlašských ořechů na chlebíčky
Přísady:
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 bílé tofu
- 2 stroužky česneku
- hrst nasekané petrželky
- 2 lžíce lněného oleje
- sůl, pepř
Příprava:
Vlašské ořechy vložíme do výkonného mixéru a umixujeme je na jemnou hmotu. Následně přidáme veškeré ostatní ingredience a dále mixujeme. Jakmile máme hotovo, pomazánku vyjmeme a mažeme na chlebíčky. Ozdobíme například řapíkatým celerem, půlkou vlašského ořechu a posypeme sezamovými semínky.
Chlebíčková smetanovo-avokádová pomazánka
Přísady:
- 1 avokádo
- 1 balení sýru typu lučina
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- několik kapek čerstvé citrónové šťávy
- sůl, pepř
Příprava:
Nejprve si nachystáme avokádo. Rozpůlíme jej a vyjmeme pecku. Vnitřek avokáda vydloubneme lžící a dáme do misky. Zakápneme čerstvou šťávou z citrónu. Přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nasekanou cibulku, sůl, pepř i sýr. Za pomoci vidličky vše důkladně promačkáme a promícháme. Chlebíčky s avokádovou pomazánkou podáváme ozdobené čerstvou pažitkou nebo bazalkou.
Lososová pomazánka s koprem na chlebíčky
Přísady:
- 250 g uzeného lososa
- 150 g čerstvého sýra typu žervé
- šťáva z ½ citrónu
- hrst čerstvě nasekaného kopru
Příprava:
Pokud nekoupíme již hotového lososa, budeme jej muset tepelně upravit. Ideálně upéct nebo uvařit. Většinu dáme do mísy a necháme zchladnout, kousek si necháme bokem na ozdobení. Do mísy přidáme i šťávu z citrónu a sýr. Důkladně promícháme. Přidáme všechen připravený kopr a znovu pomazánku na chlebíčky promícháme. Vzhledem k tomu, že připravený losos je už slaný, není potřeba pomazánku více solit. Lososovou pomazánku namažte na chlebíčky, ozdobte kouskem uzeného lososa a chcete-li, můžete dozdobit i kouskem citrónu.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku