Divoké podzimní bylinky: jak je sbírat i skladovat
Podzimní příroda nabízí spoustu divokých bylin a dává nám tak příležitost připravit se na zimu. Navíc si procházkou spojenou se sběrem bylinek spolehlivě vyčistíte hlavu. Přečtěte si, kde a jaké rostliny hledat, jak je zpracovat i skladovat.
Na vaření i pro zdraví
Divoké bylinky jsou skvělý způsob, jak zařadit do jídelníčku spoustu čerstvé zeleně plné vitamínů i bez vlastní zahrady. Mají široké využití – od dochucení pokrmů až po doplnění přírodní lékárničky. Navíc podpoříte lokálnost, udržitelnost a ušetříte svoji peněženku.
Jaká pravidla dodržovat při sběru bylinek?
-
Sbírejte pouze rostliny, které znáte.
-
Na sběr vyrazte do čistého prostředí – vyhýbejte se okolí silnic, továren i skládek.
-
Natrhejte si pouze takové množství, jaké potřebujete.
-
Buďte ohleduplní k přírodě a snažte se nepoškodit okolní vegetaci.
-
Pokud si nebudete se sběrem jistí, zkonzultujte ho s odborníky.
Jaké divoké bylinky hledat?
Šípky
Plody růže šípkové jsou nejen krásnou ozdobou do vázy, ale také zásobárnou cenných vitamínů a minerálů. Šípky totiž obsahují velké množství vitamínu C, vápník i rutin. Slouží jako silný antioxidant a pomáhají podpořit imunitu. Díky obsahu rutinu navíc můžou ulevovat od bolesti křečových žil a přispívají ke zpevnění cév. Vápník zase ocení vlasy i pokožka.
Nejjednodušším způsobem, jak šípky zpracovat, je uvařit z nich čaj. Stačí jen zalít horkou vodou, nechat vylouhovat a je to. Pokud vás překvapí jeho kyselá chuť, oslaďte ho medem, který má pro zdraví spoustu dalších benefitů.
Kopřiva
Šťavnatá bylina bohatá na vitamíny, minerály i železo roste od jara do podzimu. Pokud vyrazíte na sběr kopřiv, nezapomeňte rukavice, které zabrání nepříjemnému popálení. Kopřiva působí močopudně, a tak se často využívá při infekcích močového měchýře. Ale nic se nesmí přehánět – při nadměrném užívání může totiž močové cesty naopak dráždit.
Podle babských rad může kopřiva také ulevit při alergii, senné rýmě i ekzému. Vyzkoušejte ji i pokud vás trápí krvácení z nosu, protože přispívá k jeho snížení. Z kopřivy si můžete uvařit čaj, ale je skvělou přísadou i do smoothies, polévek nebo salátů. Před použitím ji ale nezapomeňte spařit vodou – předejdete popálení.
Tymián
O trochu vzácnější bylinou je divoký tymián, který roste v suchých travnatých a kamenitých lokalitách. Jeho listy i květy se používají k přípravě čajů, olejů, tinktur nebo jako koření. Je oblíbený také u včel, protože je bohatým zdrojem nektaru. Tradičně se tymián používá při nachlazení, protože působí příznivě na dýchací cesty. Tymián také napomáhá normální funkci imunitního systému a podporuje trávení.
Pokud se vám nebude chtít vyrazit tymián hledat, vyzkoušejte pro podporu správné funkce dýchacích cest a imunitního systému přírodní sirup ERDOHerbal, doplněk stravy. Ten navíc jeho účinky kombinuje s proskurníkem, propolisem a medem.
Jak bylinky uchovávat?
Aby si bylinky zachovaly svou kvalitu a účinky, je důležité je správně uskladnit. Pokud se rozhodnete pro sušení, sušte je v suchém a dobře větraném prostoru mimo přímé sluneční světlo. Listy můžete rozprostřít na rovné ploše, poslouží například sítě určené k sušení hub. Případně je můžete rozložit na čistý bílý papír. Nikdy ale neskládejte velké množství bylin na sebe, protože tak můžou zplesnivět. Květy je lepší svázané do svazků pověsit na šňůru.
Ať už budete sušit jakékoliv bylinky, nikdy je předtím neoplachujte, protože zvýšíte pravděpodobnost, že chytí plíseň. Pokud budete chtít sušení urychlit, pravidelně je otáčejte. Chraňte bylinky před vlhkostí a světlem a skladujte je v nádobách z tmavého skla nebo v uzavřených potravinářských krabičkách ve spíži. Správně usušené bylinky si svou kvalitu zachovají až 2 roky.
Další možností uchování bylinek je výroba tinktury, která vznikne extrakcí bylin v alkoholu. Můžete použít jakýkoliv druh destilátu s vyšším procentem alkoholu. Nejčastěji se používá vodka kvůli její neutrální chuti. Pak už budete potřebovat jen zhruba půllitrovou skleněnou dózu a čerstvé nebo sušené bylinky.
-
Bylinky nasekejte nebo rozdrťte a naplňte s nimi zhruba polovinu sklenice.
-
Zalijte je alkoholem tak, aby byly kompletně ponořené.
-
Sklenici umístěte na tmavé a chladné místo a nechte louhovat asi 8 týdnů.
-
Pravidelně kontrolujte, zda se alkohol nevypařil, a pokud nebudou bylinky zcela zakryté, alkohol dolijte.
-
Po 8 týdnech přeceďte z nálevu bylinky a tekutinu přelijte do menších lahviček.
-
Hotovu tinkturu skladujte na tmavém místě.
Snažte se bylinky spotřebovat nejlépe během roku a další rok si nasbírat nové. Zachovají si tak nejvíce účinných látek.
Diskuse k článku
Torin