Ovesné vločky a zdraví - chutné recepty z ovesných vloček proti mnoha nemocem
Oves jako potravina s léčivými účinky
Starověké kulturní národy ještě oves jakožto potravinu neznaly. Na polích se vyskytoval spíše jako plevel a teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od kterých jejich zkušenosti s touto plodinou nadále převzali Germáni a Keltové. V dnešní době se ve střední Evropě můžeme setkat až s padesáti druhy ovsa.
Oves není jen potravinou, ale také lékem. Co do výživné hodnoty se mu máloco vyrovná. Jeho účinky jsou zřejmé při krčních, hrudních i žaludečních chorobách, při horečkách i léčbě ekzémů. Je skvělou potravinou pro rekonvalescenty.
Ovesné vločky jako skvělý zdroj energie
Jako dietní potravina se ovesné vločky užívají po dlouhá léta. Snídaně z ovesných vloček dodá Vašemu tělu dostatek energie na celé dopoledne a člověk pak obvykle nemívá hlad až do času oběda. Ovesné vločky se užívají také jako podpůrný prostředek k nárůstu svalové hmoty a vypomůžou při hubnutí i tvarování postavy.
Snídaně z ovesných vloček dodá zesláblému a vystresovanému tělu pořádnou dávku energie. Atleti a kulturisté je využívají jako oblíbené „předtréninkové" jídlo. Je možné je připravit na sladko i na slano a rychle zaženou hlad. Je možné je připravovat na stovky způsobů.
Pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilování imunitního systému. Tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Hodí se k dietám, protože napomáhají odbourávání tuku a cholesterolu z těla. Mužům ovesné vločky napomáhají zvyšovat hladinu testosteronu.
V té nejznámější podobě se ovesné vločky dají sehnat jako celá ovesná jádra, která v mléce nebo vodě bobtnají a měknou. Dají se sehnat i tzv. jemné ovesné vločky, které se lépe rozpouštějí. Další variantou jsou tzv. vločky z ovesné mouky, hojně a často využívané při dietách, tvoří součást výživy kojenců, nemusejí se žvýkat, jsou jemné.
Ovesné vločky nemají žádnou charakteristickou příchuť, jejich využití je mnohostranné. Použít je můžeme všude tam, kde chceme upravit jednoduchý, dobrý, výživný a lehce stravitelný pokrm.
Ovesné vločky nejen v kuchyni
Zájem o ovesné vločky stoupá přibližně od 60. let 20. století. V USA byly ovesné vločky v 80. letech velice populární. Připravovala se z nich především ovesná kaše. V racionální výživě slouží jakožto základ nejrůznějších pokrmů a pomazánek. Přidávají se dokonce i do některých alkoholických nápojů, v kosmetice do mýdel a v rámci pleťových mlék na bázi ovesného mléka. Užívá je lékařství a někdy je používán oves i jako dochucovadlo v konzervách pro psy.
Nejčastěji jsou v kuchyni ovesné vločky užívány jako zavářka do polévek, ale vynikající jsou pro přípravu nejrůznějších kaší, nádivek, karbanátků, sekaných, svítků, obalujeme v nich pokrmy určené ke smažení na místo ve strouhance, opražené vločky používáme k posypávání pokrmů namísto sýra. Také je přidáváme do různých zeleninových pokrmů - jednak tím pokrm nastavíme, za druhé lépe drží pohromadě, nerozpadá se. Stejně tak ovesné vločky lze využít k přípravě sladkých moučníků, sušenek, koláčků, lívanců, sypeme jimi také povrch pečiva. Jemně mleté ovesné vločky nahradí i mouku.
Ovesné vločky – recepty
Hlavní jídla a přílohy z ovesných vloček
Ovesné vločky - recepty na sladko
Ovesné vločky k snídani
Snídaně z ovesných vloček se dají připravit snadno a rychle. Dají se připravit na slano i na sladko. Variant je skutečně mnoho.
Medové ovesné vločky
Ingredience
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
Medové ovesné vločky - postup přípravy
Ovesné vločky opražíme dozlatova na teflonové pánvi. Poté je ze středu odhrneme stranou a uprostřed rozpustíme máslo. V něm rozmícháme med a ovesné vločky. Vše krátce a rychle opečeme tak, aby nám směs nezhořkla. Stáhneme z ohně a necháme chladnout. Směs můžeme jíst jen tak samotnou, sypat do jogurtu a podobně. Pro vylepšení je možné směs posypat ještě trochou skořice.
Ovesná kaše
Ingredience
- 50 g ovesných vloček
- ¼ litru vody
- 1 lžička másla
- 1 lžička medu
Ovesná kaše - postup přípravy
Vodu ohřejeme a vsypeme vločky. Za stálého míchání přivedeme k varu. Kaši si osladíme medem, vlijeme do hluboké misky a navrch položíme máslo.
Palačinky z ovesných vloček
Ingredience
- 150 g ovesných vloček
- 2 vejce (stačí bílky)
- 200 ml mléka
- cukr
- špetka soli
Palačinky z ovesných vloček - postup přípravy
Do mixéru dáme mléko, cukr a sůl a umixujeme hladkou hmotu, přidáme ovesné vločky, vznikne mírně hustá hmota. Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a po obou stranách smažíme. V případě použití teflonové pánve můžete smažit bez použití tuku.
Müsli z ovesných vloček
Ingredience
- 3 lžíce ovesných vloček
- 150 g kysané smetany
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce nasekaných ořechů
- 1 lžíce medu
- ½ jablka
Müsli z ovesných vloček - postup přípravy
Ovesné vločky nasypeme do misky a promícháme se smetanou. Přidáme hrozinky, ořechy a osladíme medem. Jablko nakrájíme na plátky. Můžeme připravit i pár hodin dopředu, vločky jsou pak vláčnější.
Polévky s ovesnými vločkami
Polévka z ovesných vloček s mrkví
Ingredience
- 200 g mrkve
- 2 lžíce ovesných vloček
- 1 lžíce oleje
- vývar ze zeleniny nebo masa
- 1 cibule
Polévka z ovesných vloček s mrkví - postup přípravy
Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji a přidáme ostrouhanou mrkev, špetku soli – aby mrkev pustila šťávu. Přelijeme vařícím vývarem a vsypeme vločky. Vše povaříme asi 15 minut.
Takto připravená polévka je vhodná při léčbě zácpy. Tato polévka obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, vitamíny skupiny B, skupiny A, vápník, hořčík, železo a zinek.
Polévka z ovesných vloček s česnekem
Ingredience
- 1 cibule
- česnek dle chuti
- vývar ze zeleniny nebo masa
- 4 lžíce ovesných vloček
- petrželová nať
- majoránka
- sůl
- 1 lžíce tuku
Polévka z ovesných vloček s česnekem - postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozehřátém tuku, přidáme vločky a osmahneme dorůžova.Vše zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Polévku pak ochutíme česnekem, který utřeme se solí a majoránkou. Krátce ještě povaříme. Do talířů pak rozdělíme nasekanou petrželku a zalijeme polévkou.
„Dršťková" polévka z ovesných vloček
Ingredience
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 4 lžíce ovesných vloček
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- vývar z masa
- 2 lžičky sladké papriky mleté
- sůl
- majoránka
„Dršťková" polévka z ovesných vloček - postup přípravy
Ovesné vločky s moukou osmahneme na oleji, zalejeme vývarem a dobře rozmícháme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na nudličky nebo nastouháme a krátce povaříme ve vývaru. Rozehřáté máslo smícháme s mletou paprikou a vmícháme společně s utřeným česnekem do polévky a povaříme. Polévku dochutíme majoránkou, osolíme a můžeme podávat s pečivem.
Polévka z ovesných vloček a květáku
Ingredience
- 1 středně velký květák
- 1 vaječný žloutek
- 1,5 lžíce másla
- 0,5 lžíce rostlinného tuku
- 0,5 lžíce sušeného droždí
- 2 lžíce ovesných vloček
- petrželka
- sůl
Polévka z ovesných vloček a květáku - postup přípravy
Ve slané vodě uvaříme květák doměkka. Květák vyjmeme, do vody dáme máslo, ovesné vločky a vaříme po dobu přibližně 15 minut. Polévku prolisujeme sítem nebo ušleháme v mixéru, vmícháme žloutek a nalijeme na uvařený a již rozebraný květák. Přidáme také na jemno nasekanou petrželku a droždí.
Polévka z ovesných vloček se smetanou
Ingredience
- 2 šálky ovesných vloček
- 3 lžíce másla
- 200 ml smetany 12%
- zeleninový vývar
- 4 lžíce nasekané pažitky
- 1 špetka soli
Polévka z ovesných vloček se smetanou - postup přípravy
Ovesné vločky na másle orestujeme, zalijeme vodou, přidáme vývar a 10 minut povaříme. Podle chuti osolíme, přidáme smetanu a dalších 10 minut vaříme. Podáváme s nasekanou pažitkou.
Hlavní jídla a přílohy z ovesných vloček
Houbovo-ovesné "bramboráčky"
Ingredience
- 50 g mrkve
- 50 g petržele
- 50 g kapusty
- 1 cibule
- 50 g sušených hub
- 200 g ovesných vloček
- ½ litru vody
- vejce
- majoránka
- sůl
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce petrželky
- olej
Houbovo-ovesné "bramboráčky" - postup přípravy
Ze všeho nejdříve si připravíme hustou ovesnou kaši. Sušené houby pak na chvíli namočíme do vlažné vody a po dobu asi deseti minut povaříme. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme další zeleninu a podusíme společně doměkka. Potom vše smícháme – ovesnou kaši, zeleninu, vařené houby a přidáme vejce, sůl, petrželku, prolisovaný česnek a vytvarujeme placičky o průměru cca 5 - 6 cm. Na oleji pak opékáme po obou stranách dozlatova. Takovéto placičky jsou vhodné buď jako samostatný pokrm, či jako příloha k masu a zelenině.
Placičky z ovesných vloček a zeleniny
Ingredience
- 150 g ovesných vloček
- majoránka
- česnek
- bylinná sůl
- sekaná petrželka
- osmažená cibulka
- 200 ml vývaru
- 100 g vařené nebo mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev apod.)
- olej
- 2 vejce
Placičky z ovesných vloček a zeleniny - postup přípravy
Všechny uvedené suroviny kromě vajec a zeleniny smícháme a přidáme vývar. Vše dobře rozmícháme a necháme po dobu asi 1,5 hodiny bobtnat. Potom přidáme ještě vejce, zeleninu a dobře promícháme. Podle potřeby dochutíme. Z připravené směsi tvoříme placičky, které osmažíme po obou stranách na oleji.
Ovesné vločky - recepty na sladko
Lívance z ovesných vloček
Ingredience
- 100 g ovesných vloček
- 300 ml mléka
- 50 g hladké mouky
- sůl
- 1 vejce
- 10 g droždí
- tuk na pečení
- skořicový cukr
- ovocná marmeláda
- tvaroh
- šlehačka
Lívance z ovesných vloček - postup přípravy
Do části mléka ovesné vločky asi na hodinu namočíme, přidáme mouku, sůl, vejce a kvásek z droždí. Přidáme zbytek mléka a vytvoříme si řídké těsto. Opékáme po obou stranách a podle chuti můžeme posypat ještě skořicovým cukrem, potřeme marmeládou, tvarohem a ozdobíme šlehačkou, případně smetanovým krémem nebo ochuceným jogurtem.
Ovesné sušenky
Ingredience
- 150 g ovesných vloček
- 200 ml vody
- 150 g cukru
- 240 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
Ovesné sušenky - postup přípravy
Ovesné vločky zalijeme vodou. Po chvíli přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto, které vyválíme a propícháme vidličkou. Formičkou vykrajujeme kolečka nebo i další tvary, které pečeme ve vyhřáté troubě po dobu asi 10 minut.
Zdravé stravování nekončí u ovesných vloček
Ovesné vločky hrají díky svým blahodárným účinkům důležitou roli při každé dietě. Chcete-li začít se zdravým životním stylem a nastartovat svůj organismus na hubnutí bez odříkání, jsou pokrmy z ovesných vloček dobrý začátek, ale to samo o sobě nestačí. Zdravé stravování můžete nastartovat například krabičkovou dietou sestavenou odborníkem na hubnutí. Krabičková dieta šitá na míru vás zasytí, nabije vás energií na celý den a zhubnete po ní bez jo-jo efektu.
Diskuse k článku
Darina Čechurová
chtěla bych poprosit o Váš názor....
narazila jsem na zajímavé a podle mého názoru na chutné recepty, kdy se oves. vločky zastudena rozmíchají v uzav. sklenici v mléce a bílém jogurtu a pak se přidává ovoce atd., má se nechat přes noc. Narazila jsem ale na názory, že oves. vločky v kombinaci s mlékem a jogurtem jsou toxické a ve střevech působí jako lepidlo. je to pravda? Předem díky za odpověď.
katy