Dodržujete vánoční tradice i na talíři? Připomeneme, co byste si mohli přes svátky uvařit

Dodržujete vánoční tradice i na talíři? Připomeneme, co byste si mohli přes svátky uvařit

Pro vánoční svátky jsou typická dobrá jídla. Každý ví, že na štědrovečerní stůl patří rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Málo kdo se pak ale zajímá o to, jaké jídlo bychom měli podle tradice jíst další dny, především na Boží hod anebo na Štěpána. 

Čtěte také:

Švestková marináda na vepřové maso

Sepsali jsme pro vás tedy typické pokrmy, které by neměly o vánočních svátcích na hodovním stole chybět. Přidáme k tomu i nějaké recepty, abyste si neutrhli v kuchyni ostudu.

Vánoční zvyky na Boží hod

25. prosince je svátek Narození Páně. Den je známý také jako Boží hod. V tento den většinou lidé navštěvují své nejbližší, dávají si dárky a hodují. Víte však, jaká jsou tradiční česká jídla, která by neměla na hodovním stole 25. prosince chybět?

Jídla se liší samozřejmě podle rodinných zvyklostí, ale i krajů. Třeba v Čechách, na Moravě a ve Slezsku jsou lidé zvyklí na trochu jiné pokrmy. Obvykle se ale můžeme setkat se svíčkovou a houskovým knedlíkem anebo vepřovou pečení.

Tradiční vepřová pečeně

Jestli si chcete připravit tradiční vepřovou pečeni, máme pro vás skvělý recept.

Ingredience

  • 1 kg pečeně nebo plecka
  • 4 stroužky česneku
  • mletý zázvor
  • kmín a sůl
  • sádlo
  • lžíce hladké mouky
  • voda
  • 1 větší cibule

Na zelí:

  • 50 dkg kysaného zelí
  • 1 cibule
  • sádlo
  • sůl a kmín
  • 1 syrová nastrouhaná brambora

Tradiční vepřová pečeně – postup

Česnek oloupeme a utřeseme se solí. Potřeme jím maso a nejlépe přes noc necháme uležet. Poté maso okořeníme zázvorem a kmínem. Dáme do pekáče, který jsme si vytřeli sádlem a podlijeme vodou. Maso dáme péct na 180 stupňů. Z trouby vytáhneme, až bude masíčko krásně dozlatova upečené.

A jak na zelí? Nejprve na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme zelí a podlijeme troškou vody. Pod pokličkou dusíme. Přidáme sůl, kmín a podle potřeby podléváme vodou. Až bude zelí měkké, tak zahustíme nastrouhanou bramborou. Necháme ještě mírně povařit.

Svíčková na smetaně pro gurmány

Svíčková patří k jednomu z nejoblíbenějšímu jídlu v naší zemi. Ne každý ji ale umí dobře připravit. Víme, jak udělat tu nejlepší domácí svíčkovou.

Ingredience:

  • svíčková
  • 100 g slaniny
  • sůl a pepř
  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • petržel
  • celer
  • černý pepř
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 50 ml octa
  • 50 g cukru
  • 100 g hladké kouky 500 ml smetany

Svíčková na smetaně – postup

Maso nejprve prošpikujte slaninou a několika proužky mrkve. Na tuku nechejte na pánvi zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přisypte nakrájenou zeleninu, poduste asi 15 minut a okořeňte. Na zeleninový základ položte maso, které osolíte, přilijte ocet a kastrol přiklopte pokličkou. Dejte do vyhřátí trouby na 180 stupňů a pečte cca 30 minut. Dobrou chuť!

Vánoční zvyky na Štěpána

A co dobrého si připravit na Štěpána? 26. prosince bychom měli připravit pečenou husu nebo kachnu s bramborovými knedlíky a zelím. Že nevíte, jak na to? Zkuste náš recept. Oblizovat se bude celá rodina.

vánoce jídlo2

Pečená kachna na kmíně

Ingredience:

  • 1 ks kachna
  • sůl
  • kmín

Pečená kachna na kmíně – postup

Kachna potřebuje čas a není dobré její přípravu uspěchat. Kachna by měla vážit alespoň dva kilogramy, aby nebyla samá kost a abyste pohostili alespoň čtyřčlennou rodinu. Kachnu opláchněte studenou vodou a osušte.  Do kachny a její kůže vetřete cca jednu lžičku soli. Nechejte chvilku odležet. poté posypte kachnu z obou stran kmínem.

Dejte na pekáč prsy dolů a podlijte vodou. Pekáč zakryjte poklicí a vložte do rozpálené trouby. Teplotu snižte na 100 stupňů. Pečte 4 až 5 hodin při 100 stupních. V polovině doby otočte kachnu na záda. Kačenu průběžně polívejte šťávou. Posledních 20 minut pečte na 200 stupňů. Až bude mít kachna zlatavou a křupavou kůrčičku, pak je hotová. Podávejte s červeným zelím a knedlíkem.

Mezi zapomenuté vánoční zvyky patří staročeský kuba

Na tradiční jídla myslete i přímo na Štědrý den. Staročeský vánoční houbový Kuba patří mezi tradiční jídlo, na které se o Vánocích často zapomíná. Přichystali jsme si pro vás luxusní recept, který zachutná každému. 

Ingredience:

  • kroupy
  • houby
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • sůl a pepř
  • tymián
  • majoránka
  • bílé víno
  • šalvěj
  • kuřecí/rybí vývar

Staročeský kuba – postup

Kroupy namočíme den předem, uvaříme je do měkka ve vývaru. Do vývaru namočíme i houby. Nakrájíme najemno šalotku a zpěníme ji na másle. Přidáme snítko tymiánu a lístek šalvěje. Na další pánvi orestujeme na másle houby, které jsme namočili do vývaru. Poté houby přidáme do pánve se šalotkou, ochutíme česnekem, zalijeme bílým vínem. Vmícháme kroupy, rybí vývar a vaříme do měkka. Na úplný konec ochutíme majoránkou, osolíme, opepříme a ozdobíme nasekanou petrželkou.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.