Dodržujete vánoční tradice i na talíři? Připomeneme, co byste si mohli přes svátky uvařit

Dodržujete vánoční tradice i na talíři? Připomeneme, co byste si mohli přes svátky uvařit

Pro vánoční svátky jsou typická dobrá jídla. Každý ví, že na štědrovečerní stůl patří rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Málo kdo se pak ale zajímá o to, jaké jídlo bychom měli podle tradice jíst další dny, především na Boží hod anebo na Štěpána. 

Čtěte také:

Švestková marináda na vepřové maso

Sepsali jsme pro vás tedy typické pokrmy, které by neměly o vánočních svátcích na hodovním stole chybět. Přidáme k tomu i nějaké recepty, abyste si neutrhli v kuchyni ostudu.

Vánoční zvyky na Boží hod

25. prosince je svátek Narození Páně. Den je známý také jako Boží hod. V tento den většinou lidé navštěvují své nejbližší, dávají si dárky a hodují. Víte však, jaká jsou tradiční česká jídla, která by neměla na hodovním stole 25. prosince chybět?

Jídla se liší samozřejmě podle rodinných zvyklostí, ale i krajů. Třeba v Čechách, na Moravě a ve Slezsku jsou lidé zvyklí na trochu jiné pokrmy. Obvykle se ale můžeme setkat se svíčkovou a houskovým knedlíkem anebo vepřovou pečení.

Tradiční vepřová pečeně

Jestli si chcete připravit tradiční vepřovou pečeni, máme pro vás skvělý recept.

Ingredience

  • 1 kg pečeně nebo plecka
  • 4 stroužky česneku
  • mletý zázvor
  • kmín a sůl
  • sádlo
  • lžíce hladké mouky
  • voda
  • 1 větší cibule

Na zelí:

  • 50 dkg kysaného zelí
  • 1 cibule
  • sádlo
  • sůl a kmín
  • 1 syrová nastrouhaná brambora

Tradiční vepřová pečeně – postup

Česnek oloupeme a utřeseme se solí. Potřeme jím maso a nejlépe přes noc necháme uležet. Poté maso okořeníme zázvorem a kmínem. Dáme do pekáče, který jsme si vytřeli sádlem a podlijeme vodou. Maso dáme péct na 180 stupňů. Z trouby vytáhneme, až bude masíčko krásně dozlatova upečené.

A jak na zelí? Nejprve na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme zelí a podlijeme troškou vody. Pod pokličkou dusíme. Přidáme sůl, kmín a podle potřeby podléváme vodou. Až bude zelí měkké, tak zahustíme nastrouhanou bramborou. Necháme ještě mírně povařit.

Svíčková na smetaně pro gurmány

Svíčková patří k jednomu z nejoblíbenějšímu jídlu v naší zemi. Ne každý ji ale umí dobře připravit. Víme, jak udělat tu nejlepší domácí svíčkovou.

Ingredience:

  • svíčková
  • 100 g slaniny
  • sůl a pepř
  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • petržel
  • celer
  • černý pepř
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 50 ml octa
  • 50 g cukru
  • 100 g hladké kouky 500 ml smetany

Svíčková na smetaně – postup

Maso nejprve prošpikujte slaninou a několika proužky mrkve. Na tuku nechejte na pánvi zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přisypte nakrájenou zeleninu, poduste asi 15 minut a okořeňte. Na zeleninový základ položte maso, které osolíte, přilijte ocet a kastrol přiklopte pokličkou. Dejte do vyhřátí trouby na 180 stupňů a pečte cca 30 minut. Dobrou chuť!

Vánoční zvyky na Štěpána

A co dobrého si připravit na Štěpána? 26. prosince bychom měli připravit pečenou husu nebo kachnu s bramborovými knedlíky a zelím. Že nevíte, jak na to? Zkuste náš recept. Oblizovat se bude celá rodina.

vánoce jídlo2

Pečená kachna na kmíně

Ingredience:

  • 1 ks kachna
  • sůl
  • kmín

Pečená kachna na kmíně – postup

Kachna potřebuje čas a není dobré její přípravu uspěchat. Kachna by měla vážit alespoň dva kilogramy, aby nebyla samá kost a abyste pohostili alespoň čtyřčlennou rodinu. Kachnu opláchněte studenou vodou a osušte.  Do kachny a její kůže vetřete cca jednu lžičku soli. Nechejte chvilku odležet. poté posypte kachnu z obou stran kmínem.

Dejte na pekáč prsy dolů a podlijte vodou. Pekáč zakryjte poklicí a vložte do rozpálené trouby. Teplotu snižte na 100 stupňů. Pečte 4 až 5 hodin při 100 stupních. V polovině doby otočte kachnu na záda. Kačenu průběžně polívejte šťávou. Posledních 20 minut pečte na 200 stupňů. Až bude mít kachna zlatavou a křupavou kůrčičku, pak je hotová. Podávejte s červeným zelím a knedlíkem.

Mezi zapomenuté vánoční zvyky patří staročeský kuba

Na tradiční jídla myslete i přímo na Štědrý den. Staročeský vánoční houbový Kuba patří mezi tradiční jídlo, na které se o Vánocích často zapomíná. Přichystali jsme si pro vás luxusní recept, který zachutná každému. 

Ingredience:

  • kroupy
  • houby
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • sůl a pepř
  • tymián
  • majoránka
  • bílé víno
  • šalvěj
  • kuřecí/rybí vývar

Staročeský kuba – postup

Kroupy namočíme den předem, uvaříme je do měkka ve vývaru. Do vývaru namočíme i houby. Nakrájíme najemno šalotku a zpěníme ji na másle. Přidáme snítko tymiánu a lístek šalvěje. Na další pánvi orestujeme na másle houby, které jsme namočili do vývaru. Poté houby přidáme do pánve se šalotkou, ochutíme česnekem, zalijeme bílým vínem. Vmícháme kroupy, rybí vývar a vaříme do měkka. Na úplný konec ochutíme majoránkou, osolíme, opepříme a ozdobíme nasekanou petrželkou.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?