Dodržujete vánoční tradice i na talíři? Připomeneme, co byste si mohli přes svátky uvařit Dodržujete vánoční tradice i na talíři? Připomeneme, co byste si mohli přes svátky uvařit

Dodržujete vánoční tradice i na talíři? Připomeneme, co byste si mohli přes svátky uvařit

Pro vánoční svátky jsou typická dobrá jídla. Každý ví, že na štědrovečerní stůl patří rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Málo kdo se pak ale zajímá o to, jaké jídlo bychom měli podle tradice jíst další dny, především na Boží hod anebo na Štěpána. 

Čtěte také:

Švestková marináda na vepřové maso

Sepsali jsme pro vás tedy typické pokrmy, které by neměly o vánočních svátcích na hodovním stole chybět. Přidáme k tomu i nějaké recepty, abyste si neutrhli v kuchyni ostudu.

Vánoční zvyky na Boží hod

25. prosince je svátek Narození Páně. Den je známý také jako Boží hod. V tento den většinou lidé navštěvují své nejbližší, dávají si dárky a hodují. Víte však, jaká jsou tradiční česká jídla, která by neměla na hodovním stole 25. prosince chybět?

Jídla se liší samozřejmě podle rodinných zvyklostí, ale i krajů. Třeba v Čechách, na Moravě a ve Slezsku jsou lidé zvyklí na trochu jiné pokrmy. Obvykle se ale můžeme setkat se svíčkovou a houskovým knedlíkem anebo vepřovou pečení.

Tradiční vepřová pečeně

Jestli si chcete připravit tradiční vepřovou pečeni, máme pro vás skvělý recept.

Ingredience

  • 1 kg pečeně nebo plecka
  • 4 stroužky česneku
  • mletý zázvor
  • kmín a sůl
  • sádlo
  • lžíce hladké mouky
  • voda
  • 1 větší cibule

Na zelí:

  • 50 dkg kysaného zelí
  • 1 cibule
  • sádlo
  • sůl a kmín
  • 1 syrová nastrouhaná brambora

Tradiční vepřová pečeně – postup

Česnek oloupeme a utřeseme se solí. Potřeme jím maso a nejlépe přes noc necháme uležet. Poté maso okořeníme zázvorem a kmínem. Dáme do pekáče, který jsme si vytřeli sádlem a podlijeme vodou. Maso dáme péct na 180 stupňů. Z trouby vytáhneme, až bude masíčko krásně dozlatova upečené.

A jak na zelí? Nejprve na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme zelí a podlijeme troškou vody. Pod pokličkou dusíme. Přidáme sůl, kmín a podle potřeby podléváme vodou. Až bude zelí měkké, tak zahustíme nastrouhanou bramborou. Necháme ještě mírně povařit.

Svíčková na smetaně pro gurmány

Svíčková patří k jednomu z nejoblíbenějšímu jídlu v naší zemi. Ne každý ji ale umí dobře připravit. Víme, jak udělat tu nejlepší domácí svíčkovou.

Ingredience:

  • svíčková
  • 100 g slaniny
  • sůl a pepř
  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • petržel
  • celer
  • černý pepř
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 50 ml octa
  • 50 g cukru
  • 100 g hladké kouky 500 ml smetany

Svíčková na smetaně – postup

Maso nejprve prošpikujte slaninou a několika proužky mrkve. Na tuku nechejte na pánvi zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přisypte nakrájenou zeleninu, poduste asi 15 minut a okořeňte. Na zeleninový základ položte maso, které osolíte, přilijte ocet a kastrol přiklopte pokličkou. Dejte do vyhřátí trouby na 180 stupňů a pečte cca 30 minut. Dobrou chuť!

Vánoční zvyky na Štěpána

A co dobrého si připravit na Štěpána? 26. prosince bychom měli připravit pečenou husu nebo kachnu s bramborovými knedlíky a zelím. Že nevíte, jak na to? Zkuste náš recept. Oblizovat se bude celá rodina.

vánoce jídlo2vánoce jídlo2

Pečená kachna na kmíně

Ingredience:

  • 1 ks kachna
  • sůl
  • kmín

Pečená kachna na kmíně – postup

Kachna potřebuje čas a není dobré její přípravu uspěchat. Kachna by měla vážit alespoň dva kilogramy, aby nebyla samá kost a abyste pohostili alespoň čtyřčlennou rodinu. Kachnu opláchněte studenou vodou a osušte.  Do kachny a její kůže vetřete cca jednu lžičku soli. Nechejte chvilku odležet. poté posypte kachnu z obou stran kmínem.

Dejte na pekáč prsy dolů a podlijte vodou. Pekáč zakryjte poklicí a vložte do rozpálené trouby. Teplotu snižte na 100 stupňů. Pečte 4 až 5 hodin při 100 stupních. V polovině doby otočte kachnu na záda. Kačenu průběžně polívejte šťávou. Posledních 20 minut pečte na 200 stupňů. Až bude mít kachna zlatavou a křupavou kůrčičku, pak je hotová. Podávejte s červeným zelím a knedlíkem.

Mezi zapomenuté vánoční zvyky patří staročeský kuba

Na tradiční jídla myslete i přímo na Štědrý den. Staročeský vánoční houbový Kuba patří mezi tradiční jídlo, na které se o Vánocích často zapomíná. Přichystali jsme si pro vás luxusní recept, který zachutná každému. 

Ingredience:

  • kroupy
  • houby
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • sůl a pepř
  • tymián
  • majoránka
  • bílé víno
  • šalvěj
  • kuřecí/rybí vývar

Staročeský kuba – postup

Kroupy namočíme den předem, uvaříme je do měkka ve vývaru. Do vývaru namočíme i houby. Nakrájíme najemno šalotku a zpěníme ji na másle. Přidáme snítko tymiánu a lístek šalvěje. Na další pánvi orestujeme na másle houby, které jsme namočili do vývaru. Poté houby přidáme do pánve se šalotkou, ochutíme česnekem, zalijeme bílým vínem. Vmícháme kroupy, rybí vývar a vaříme do měkka. Na úplný konec ochutíme majoránkou, osolíme, opepříme a ozdobíme nasekanou petrželkou.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

Rituál na přivolání zdraví

Dobrý den paní Margito,
mohu tento rituál použít i v případě, že dotyčná nemocná není přítomna? Leží totiž v ...

Zelený čaj

S tím mohu jedině souhlasit. Zelený čaj je opravdu skvělá věc. Mám ho osobně raději než kávu i když obojí má s...

Únava, vyčerpání a málo energie? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které vás pořádně nakopnou!

Potraviny dělají hodně, nicméně hodně lidí v dnešní době úplně zapomnělo odpočívat. Technologie náš svět roztá...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nabídka 50 000 Kč českým zaměstnancům Dáme vám k dispozici naši službu nabídky p�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Dobrý den, nabízíme nejlepší úvěrové služby a nebudete litovat, že si od nás půjč�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Vyřešíme všechny dluhy Pokud hledáte okamžité půjčky na váš účet, nejrychlejš�...
Zobrazit všechna témata

Umění naslouchat: 8 kroků, jak být lepším partnerem

Umění naslouchat je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou můžeme ve vztahu rozvíjet. Skutečné naslouchání není jen o tichu během partnerova monologu, ale o aktivním vnímání jeho slov, emocí i neverbálníc...

Co vidět v Řecku?

Řecko je země, která po staletí okouzluje cestovatele svou mimořádnou kombinací historie, kultury a přírodní krásy. Pro Čechy, kteří hledají jak odpočinek na zlatavých plážích, tak hluboké kulturní zážitky, je ...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Základní škola se podílí na formování osobnosti dětí: Jak vybrat tu nejlepší?

Vzdělání patří k tomu nejdůležitějšímu, co můžeme svým potomkům předat. Jak vybrat tu nejlepší školu? Jaké hodnoty dnes rodiče od konkrétní vzdělávací instituce očekávají?

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Klíšťata a paraziti: Chraňte své domácí mazlíčky před útoky vetřelců

Teplé počasí je pro klíšťata a další parazity naprostý ráj. Denně ohrožují zdraví našich mazlíčků. Například klíšťata mohou na psy i kočky přenést spoustu nebezpečných onemocnění, jako je borelióza, encefaliti...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo příp...

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.