Edemame: Nezralé sójové boby, které jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin
Edemame patří mezi superpotraviny. Oblíbené jsou zejména v Asii, ale i v mnohých evropských zemích se těší velké oblibě. V čínské restauraci můžete mít edemame jako přílohu, ale i doma si je můžete dát jako zdravou rostlinnou svačinku. Rozhodně jsou edemame skvělým doplňkem jakéhokoliv jídla.
Edemame jsou nezralé sójové boby, které se sklízejí před dosažením zralosti. Rostou v luscích, které se však nekonzumují. Samotné edemame boby mají zelenou barvu, měkkou texturu a jemnou, lehce oříškovou chuť. Hojně se servírují v salátech, dávají se do polévek, je možné z nich dělat dipy a podobně.
Edemame boby plné bílkovin
Edemame poskytují řadu živin, které jsou pro zdraví klíčové. A to včetně vitamínů, minerálních látek a rovněž i bílkovin. Ty jsou, mimo jiné, nezbytné pro produkci hormonů a růst i regeneraci svalové hmoty. Rovněž je potřebujeme pro zdravé kosti, neboť nedostatečná konzumace bílkovin může vést až k rozvoji osteoporózy. Jeden hrnek vařených edemame dodá tělu více bílkovin než dvě natvrdo uvařená vejce. Přesněji je to 18,4 gramů bílkovin na porci.
Potraviny bohaté na bílkoviny: co by ve vašem jídelníčku nemělo chybět?
Luštěniny na talíři. Proč jim věnovat pozornost a co s nimi?
Je kokosové aminos skutečně zdravá náhrada za tradiční sójovou omáčku?
Zelené edemame pro zdravé trávení
Edemame boby v sobě ukrývají i hodně vlákniny, rozpustné i nerozpustné, tudíž podporují zdravé pohyby střev, chrání střeva a podporují růst prospěšných bakterií. Zároveň pomáhají v procesu vylučování, zabraňují zácpě a ve výsledku posilují také imunitní funkce, snižují případný zánět ve střevě a posilují střevní bariéru. Kromě toho bylo vědecky prokázáno, že aminokyseliny obsažené v edememe bobech podporují růst probiotických střevních bakterií, jako jsou Bifidobakterie a Lactobacilly.
S edemame boby snáze zhubnete
Díky vysokému obsahu živin jako jsou bílkoviny a vláknina, můžeme snáze zhubnout nebo si zdravou tělesnou hmotnost udržet. Bílkoviny totiž zpomalují trávení a prodlužují dobu, kterou jídlo potřebujete na průchod trávicím systémem a rovněž vláknina zasytí na delší čas. Zpomaluje trávení a stimuluje uvolňování hormonů sytosti, které nám signalizují, že jsme již plní a nepotřebujeme dál jíst.
Konzumace edemame pro celkové zdraví
Edemame boby pečují i o zdravý kardiovaskulární systém. Starají se o zdravou hladinu cholesterolu a dodávají tělu velkou část denních potřeb draslíku a hořčíku, které jsou zásadní pro regulaci krevního tlaku. Kromě toho poskytují edemame tělu i polyfenolové sloučeniny zvané isoflavony. Ty chrání srdce tím, že snižují hladinu choelsterolu a chrání před rozvojem a progresí aterosklerózy nebo ucpáváním tepen.
Rizika konzumce edemame
Nezdralé sójové boby edemame jsou sice pro většinu lidí zdravou volbou. Stále je však třeba mít na paměti, že jde o sójový produkt, který není vhodný pro jedince, kteří jsou na sóju alergičtí nebo jim z nějakého důvodu nedělá dobře. Kvůli vysokému obsahu vlákniny pak může konzumace edemame zhoršovat nadýmání a plynatost. Zpočátku bychom je tedy neměli konzumovat ve velkém množství. A také je třeba brát v úvahu, že konzumace velkého množství sójových potravin může negativně ovlivnit funkci štítné žlázy. Rozhodně je tedy vhodné sójové produkty konzumovat s mírou.
Kuchyňské tipy pro úpravu edemame
Boby edemam jsou vynikající, pokud se konzumují samostatně nebo například v salátech nebo smažených nudlích. Ale pochutnáte si i na polévkách nebo dušených pokrmech s edemame. A z edemame bobů si můžete dokonce připravit i luxusní domácí hummus. Jednoduše nezralé zelené sójové boby použijte místo obvyklé cizrny. A kde edemame boby seženete? Nejsnadněji jsou k sehnání konzervované v plechovce, ale ve specializovaných prodejnách je můžete sehnat například vyloupané a zmrazené.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku