
Edemame: Nezralé sójové boby, které jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin
Edemame patří mezi superpotraviny. Oblíbené jsou zejména v Asii, ale i v mnohých evropských zemích se těší velké oblibě. V čínské restauraci můžete mít edemame jako přílohu, ale i doma si je můžete dát jako zdravou rostlinnou svačinku. Rozhodně jsou edemame skvělým doplňkem jakéhokoliv jídla.
Edemame jsou nezralé sójové boby, které se sklízejí před dosažením zralosti. Rostou v luscích, které se však nekonzumují. Samotné edemame boby mají zelenou barvu, měkkou texturu a jemnou, lehce oříškovou chuť. Hojně se servírují v salátech, dávají se do polévek, je možné z nich dělat dipy a podobně.
Edemame boby plné bílkovin
Edemame poskytují řadu živin, které jsou pro zdraví klíčové. A to včetně vitamínů, minerálních látek a rovněž i bílkovin. Ty jsou, mimo jiné, nezbytné pro produkci hormonů a růst i regeneraci svalové hmoty. Rovněž je potřebujeme pro zdravé kosti, neboť nedostatečná konzumace bílkovin může vést až k rozvoji osteoporózy. Jeden hrnek vařených edemame dodá tělu více bílkovin než dvě natvrdo uvařená vejce. Přesněji je to 18,4 gramů bílkovin na porci.
Potraviny bohaté na bílkoviny: co by ve vašem jídelníčku nemělo chybět?
Luštěniny na talíři. Proč jim věnovat pozornost a co s nimi?
Je kokosové aminos skutečně zdravá náhrada za tradiční sójovou omáčku?
Zelené edemame pro zdravé trávení
Edemame boby v sobě ukrývají i hodně vlákniny, rozpustné i nerozpustné, tudíž podporují zdravé pohyby střev, chrání střeva a podporují růst prospěšných bakterií. Zároveň pomáhají v procesu vylučování, zabraňují zácpě a ve výsledku posilují také imunitní funkce, snižují případný zánět ve střevě a posilují střevní bariéru. Kromě toho bylo vědecky prokázáno, že aminokyseliny obsažené v edememe bobech podporují růst probiotických střevních bakterií, jako jsou Bifidobakterie a Lactobacilly.
S edemame boby snáze zhubnete
Díky vysokému obsahu živin jako jsou bílkoviny a vláknina, můžeme snáze zhubnout nebo si zdravou tělesnou hmotnost udržet. Bílkoviny totiž zpomalují trávení a prodlužují dobu, kterou jídlo potřebujete na průchod trávicím systémem a rovněž vláknina zasytí na delší čas. Zpomaluje trávení a stimuluje uvolňování hormonů sytosti, které nám signalizují, že jsme již plní a nepotřebujeme dál jíst.
Konzumace edemame pro celkové zdraví
Edemame boby pečují i o zdravý kardiovaskulární systém. Starají se o zdravou hladinu cholesterolu a dodávají tělu velkou část denních potřeb draslíku a hořčíku, které jsou zásadní pro regulaci krevního tlaku. Kromě toho poskytují edemame tělu i polyfenolové sloučeniny zvané isoflavony. Ty chrání srdce tím, že snižují hladinu choelsterolu a chrání před rozvojem a progresí aterosklerózy nebo ucpáváním tepen.
Edemame patří do skupiny luštěnin
Rizika konzumce edemame
Nezdralé sójové boby edemame jsou sice pro většinu lidí zdravou volbou. Stále je však třeba mít na paměti, že jde o sójový produkt, který není vhodný pro jedince, kteří jsou na sóju alergičtí nebo jim z nějakého důvodu nedělá dobře. Kvůli vysokému obsahu vlákniny pak může konzumace edemame zhoršovat nadýmání a plynatost. Zpočátku bychom je tedy neměli konzumovat ve velkém množství. A také je třeba brát v úvahu, že konzumace velkého množství sójových potravin může negativně ovlivnit funkci štítné žlázy. Rozhodně je tedy vhodné sójové produkty konzumovat s mírou.
Kuchyňské tipy pro úpravu edemame
Boby edemam jsou vynikající, pokud se konzumují samostatně nebo například v salátech nebo smažených nudlích. Ale pochutnáte si i na polévkách nebo dušených pokrmech s edemame. A z edemame bobů si můžete dokonce připravit i luxusní domácí hummus. Jednoduše nezralé zelené sójové boby použijte místo obvyklé cizrny. A kde edemame boby seženete? Nejsnadněji jsou k sehnání konzervované v plechovce, ale ve specializovaných prodejnách je můžete sehnat například vyloupané a zmrazené.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku