3 top recepty na léto, díky kterým se budete cítit lehce
Pátráte po letních receptech, které by vám pomohly cítit se sytě, ale zároveň lehce? Toužíte zhubnout nějaké to kilo, nebo jen chcete svému tělu dopřát malý detox? Prozkoumejte následující recepty z masa, zeleniny a ovoce, které můžete připravit na grilu.
Jednoduchá grilovaná žebra v barbecue marinádě
K létu patří jednoznačně gril a kvalitní žebírka, která se v ústech doslova rozpadají.
Milujete-li toto jídlo, inspiraci můžete najít nejen v receptech na grilovaná žebra podle AZ-recepty.cz, ale také na následujících řádcích!
Pusťte se do přípravy a překvapte své blízké pochoutkou, po které se jen “zapráší”!
Ingredience
1 polévková lžíce mletého kmínu
1 polévková lžíce chilli
1 polévková lžíce papriky
sůl a pepř podle chuti
1400 g vepřových žebírek
1 šálek barbecue omáčky
Postup
Předehřejte plynový gril a rošt lehce potřete olejem.
V míse smíchejte kmín, chilli, papriku, sůl a pepř.
Žebra potřete z obou stran připravenou směsí. Aby žebra příliš neztmavla a neztratila pikantnost, nevtírejte do nich směs až příliš důkladně.
Žebra položte na rošt grilu a snižte plynový ohřev na nízkou teplotu, zavřete víko.
Žebra připravujte, pokud možno, nerušeně, a to přibližně 1 hodinu.
Teploměr pro okamžité měření teploty, vložený do středu, by měl ukazovat 145 °C.
Po hodině žebra potřete barbecue omáčkou a grilujte dalších 5 minut.
Žebra můžete připravovat a podávat vcelku nebo je naříznout na jednotlivá žebírka a podávat zvlášť.
Letní bramborový salát
Věděli jste, že bramborový salát se dá připravit také na grilu?
Zajímavých lehkých bramborových salátů můžete najít spousty. My vám ale přinášíme recept, který je skutečně neobvyklý a který vás naprosto ohromí. Vyzkoušejte ho!
Ingredience
900 g brambor
½ šálku soli
⅔ šálku neochuceného rýžového octa
3 lžíce rybí omáčky
1 polévkové lžíce medu
¼ šálku plus 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
2 červené chilli papričky nakrájené na tenké plátky
1 velká červená cibule
3 stroužky česneku
2 šálky bazalkových listů
2 lžíce opražených sezamových semínek
Postup
Brambory ve slupce očistěte, uvařte a poté slijte vodu a nechte mírně vychladnout.
Mezitím připravte gril na střední teplotu. V misce smíchejte ocet, rybí omáčku, med a 3 lžíce oleje. Vmíchejte chilli papričky. Zálivku osolte a dejte stranou.
Cibuli rozkrojte přes kořen napůl a pak každou polovinu nakrájejte na 5 klínků tak, aby stále držely pohromadě díky kořeni.
Do velké mísy nastrouhejte najemno česnek. Přilijte ¼ šálku oleje. Přidejte také klínky cibule. Při přidávání brambor do mísy je lehce rozmačkejte rukama a jemně promíchejte, aby se obalily česnekovým olejem. Dochuťte solí.
Brambory a cibulové klínky grilujte za občasného otáčení, dokud nebudou po celém povrchu ohořelé, cca 12–15 minut. Vytřete mísu, do které jste brambory hodili, a po skončení grilování brambory a cibuli vraťte do mísy.
Brambory přelijte dresinkem a promíchejte. Přidejte bazalku a sezamová semínka. Ochutnejte a podle potřeby osolte a znovu promíchejte.
Bramborový salát přendejte do servírovací mísy. Pokapejte olejem.
Osvěžující růžové letní pití
Připravte si jednoduchý a rychlý recept na letní drink, který vás v parném horku povzbudí!
Pohostěte příjemným pitím své hosty, nebo si jej připravte jen tak na chuť sami pro sebe.
Pokud hledáte v létě osvěžení, chcete vynechat alkohol a upřednostňujete navíc pevnější konzistenci, můžete najít zalíbení v těch nejlepších receptech na domácí nanuky, jejichž příprava je stejně jednoduchá.
Ingredience
Klínek citronu na lemování sklenic
Hrubá sůl na lemování sklenic
Led
540 ml růžové limonády (můžete zvolit malinovku, nebo jiný druh limonády dle vlastní chuti)
60 ml čerstvé citronové šťávy
120 ml triple sec
240 ml tequily
4 plátky citronu na ozdobu
Postup
Kolem okrajů čtyř sklenic otřete plátek citronu a poté je ponořte do soli.
Do každé sklenice přidejte led, růžovou limonádu, citronovou šťávu, triple sec a tequilu.
Promíchejte, aby se směs spojila (pokud dáváte přednost velkému množství ledu, nejprve směs promíchejte a poté přelijte přes led).
Každou sklenici ozdobte plátkem citronu.
Můžete podávat!
Zdroje: allrecipes.com, delish.com, bonappetit.com, az-recepty.cz
Diskuse k článku