Jak snížit riziko mozkové příhody
Nedokrvení mozku a krvácení do mozku, dva základní problémy, které se pojí s mozkovou příhodou.
Co ovlivňuje riziko vzniku mozku příhody?
- Věk - spolu s věkem stoupá i riziko vzniku vzniku pozkové příhody.
- Pohlaví - z hlediska pohlaví jsou muži nižších věkových skupin postižený častěji. Ve vyšších věkových kategoriích naopak bývají častěji postižené ženy.
Jak vzniká mozková příhoda?
Cévní mozkové příhody mohou mít dvě základní podoby - nedokrvení mozku a krvácení do mozku. Nedokrvení vzniká ucpaním cévy, a to uvolněnou krevní sraženinou nebo vytvořením sraženiny v mozkových tkáních. Krvácení do mozku nastává poškozením cévy, často způsobeným vysokým krevním tlakem či prasknutím sklerotické cévy, což vede k výlevu krve do mozku a jeho poškození.
Mozek je zásobován okysličenou krví dvěma nezávislými systémy, které jsou vzájemně propojeny. Když se některá z cév ucpe, jsou schopny ji nahradit jiné propustné cévy.
Problémy nastávají v situaci, kdy se ucpe céva společně s blízkými cévami, které zásobují určité mozkové ložisko. V důsledku uzavřené cévy se okysličená krev nedostává k mozkovým tkáním, což může způsobit nenávratné poškození postižené části mozku.
Co je nattokináza a její role v prevenci mozkové příhody
Nattokináza je enzym izolovaný z Natto - tradiční japonské fermentované sóji.
Natto se bezpečně používala po tisíce let a je známá hlavně pro své mnohé prospěšné účinky. Mezi pozitivní účinky nattokinázy na organismus patří především podpora funkčnosti srdce a příznivý vliv na krevní oběh. Tento enzým prokazuje vysoké fibrinolytické účinky, které pomáhají rozpouštět krevní sraženiny, snižovat viskozitu krve a tím zabránit zpomalení toku krve a tvorbě trombů. To následně snižuje riziko vzniku mozkové příhody.
S věkem se v našem organismu zvyšuje tvorba fibrinu, látky, která je základní složkou při tvorbě krevních sraženin. To může vést k vyššímu riziku upchání cév a způsobit vážné následky.
Nattokináza komplexně působí na celou kardiovaskulární soustavu a je označována za jedinečnou přírodní složku, která má své místo v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Diskuse k článku