Rakovina z pohledu ájurvédy
Jak vzniká rakovina
Dělení buněk umí náš organismus regulovat, přesto v určité fázi začne probíhat nekontrolovatelně a začne negativně ovlivňovat okolní tkáně. Rakovinné buňky se opakovaně dělí, mění svůj tvar a v případě zhoubného nádoru se šíří krví a lymfou do celého těla. Imunitní systém brání organismus a likviduje tyto buňky. Některé uniknou, některé se usadí v oslabené tkáni s nízkou imunitou a začnou se množit. Na tomto místě tak vznikají metastázy a rakovina se rozvíjí.
Příznaky rakoviny
Příznaky rakoviny jsou trojího druhu. Jednak to jsou tzv.místní příznaky, kdy se nádory objevují na typickém místě a způsobují obtíže charakterické pro toto místo. Podle toho, jak nádory rostou, ovlivňují orgány v jejich blízkosti. Celkové příznaky rakoviny se objevují již v pokročilých stádiích rakoviny a jsou charakteristické oslabením celého organismu a těla. Rozlišujeme ještě příznaky paraneoplastické, kdy nádorové buňky vylučují látky, které ovlivňují děje jinde v organismu.
Co přispívá ke vzniku rakoviny
Podle ájurvédské medicíny si zdraví udržíme tak, že budeme žít v souladu se svojí konstitucí a okolním prostředím. Imunitní systém se oslabuje následkem nesprávné výživy a životosprávy, kdy se přejídáme, jíme často smažená jídla, podléháme stresu a přepracovanosti. Nejprve se objeví alergická reakce, případně poruchy autoimunity. Kdy protilátky začnou napadat vlastní organismus a výsledkem je kolaps imunitního systému.
Rakovina začíná v mysli
Jednou z hlavních podmínek pro vznik rakoviny je dlouhodobě slabé a nedostatečné trávení, které vytváří předpoklad pro tvorbu toxinů, v ájurvédě nazvaných ÁMA. Také nestrávené a hluboko zasunuté negativní myšlenky, pochybnosti o vlastní existenci, sebepodceňování, neláska k vlastní osobě, obavy a strachy se stávají vlastním karcinogenem, mentální ámou.
Strava přispívající k rakovině
Každá buňka je obdařená vlastní inteligencí. Sebedůvěra a víra ovlivňuje každou buňku a podporuje její vlastní inteligenci, správnou funkci a imunitu. Toxiny mohou napadnout organismus také zvenku v podobě karcinogenních látek, které se nachází ve znečištěném ovzduší, potravě apod. a tím se riziko rakoviny zvyšuje. Také tučná jídla a konzumace umělých tuků v jogurtech, margarínech, nasycených tuků v červeném mase, nadbytek cukrů v různých sladkostech plných ztužených tuků, bílého cukru a přejídání - to vše přispívá ke tvorbě toxinů a vzniku rakoviny.
Ájurvédský přístup k léčbě rakoviny
V ájurvédě se rozlišuje 56 druhů rakoviny. Podle ájurvédy je neléčitelný jen malý zlomek nádorů. K léčbě se používají různé bylinné přípravky a speciální procedúry. V první fázi se posílí imunita a organismus tím, že se předepisují potraviny a byliny posilující organismus a imunitní systém.
Regenerační přípravky při léčbě rakoviny
Nejsilnějšími regeneračními přípravky nejen při léčbě rakoviny je teplé čerstvé nepasterizované mléko, surový nevařený med a ghí (přepuštěné máslo). Nejsilněji a nejrychleji účinkuje med. Nesmí se však zahřívat na teplotu vyšší než 40 st.C, jinak se z něho samotného stává toxin! Při rakovině jsou vhodnými bylinnými přípravky s regeneračními účinky také organické čaje z byliny Tulsi (Bazalka svatá - Ocimum Sanctum). Tato bylina je obdařená velkým množstvím antioxidantů a má protirakovinné účinky. Dalšími významnými ájurvédskými bylinami, které pomáhají při léčbě rakoviny, jsou Šatavari, Ašvaganda, Brahmi, a silný antioxidant Amalaki. Také výtažek z plodu Morinda Cittrifolia má silné čistící a imunitu podporující účinky.
Rovnováha a detoxikace – protirakovinné řešení
Ve druhé fázi léčby rakoviny se různými prostředky navozuje rovnováha v těle. Pomáhají k tomu speciální ájurvédské masáže. Ve třetí fázi probíhá čištění organismu speciální detoxikační kůrou ze směsi tří bylin, zvanou TRIPHALA. Tato kůra omlazuje celé tělo. Dále se přistupuje k dalším ájurvédským procedurám, jako je ŠIRODHARA s aplikací teplého oleje na čelo a hlavu, což vede ke zklidnění nervového systému.
Více se dozvíte v knize Ájurvéda od Mudr.Freje.
Diskuse k článku