Dokonale upečená svatomartinská husa je základem na svatého Martina
Krásně upečená, voňavá a šťavnatá. Tak by měla vypadat na svatého Martina každá svatomartinská husa, která se ocitne na vašem talíři. Oslava svátku svatého Martina připadá na 11.listopadu a má hluboké kořeny, které sahají až do 7. století. Víte však, proč je svatomartinská husa základem oslav anebo proč byste měli určitě ochutnat také svatomartinská vína? Pojďme poodhalit kousek naší historie a buďme zase o trochu moudřejší.
Tradice svatomartinské husy se pojí s mnoha legendami
Není pouze jeden výklad toho, jak se na našem hodovním stole ocitla svatomartinská husa. Existuje několik legend, které praví, jak se husa stala oblíbenou tradicí.
Když byl Martin jmenován biskupem, ukryl se před touto poctou do husince, ale husy ho svým kejháním prozradily. Kvůli tomu pak skončili na pekáči.
Jiná tradice zase praví, že Martinovo kázání neustále přerušovalo husí kejhání, a tak husy vesničani pochytaly a upekly.
Svatomartinská husa je symbolem konce sklizně
Podle poslední legendy představoval svátek svatého Martina zlom v běžném hospodářském cyklu na venkově. 11 listopad symbolizoval konec sklizně a byl vnímán jako završení zemědělského roku. Zajímavostí je také to, jak se husy porcovaly. Každá část husy byla určena někomu jinému.
Ten, kdo na statku zastával nejnižší místo, dostával křídlo. Vyšší sluha měl na talíři stehno a samotný hospodář si nechával zbytek husy. Z husy se využilo úplně vše, jelikož kůže se dávala do střevíčků, aby se tolik nepotily nohy.
Svatomartinská husa: doma nebo v restauraci?
Husu si můžete samozřejmě připravit sami doma. Existuje celá řada receptů, které vám napoví, jak na to. Pokud však chcete ochutnat prvotřídní svatomartinskou husu a vychutnat si ji bez práce okolo, navštivte restauraci.
I když se budete snažit sebevíc, pravděpodobně si nepřipravíte sami výtečnou husí pochoutku. A pokud jste na husu třeba jen sami dva, je naprosto zbytečné kupovat husu celou a trápit se s ní hodiny v kuchyni.
Restaurace po celé republice na svatého Martina, tedy 11. listopadu, chystají pro své hosty svatomartinské chody. Ujít si nenechte třeba dokonale pečenou husu v restauraci Zámecká růže, která připravují špičkoví kuchaři, kteří vědí, jak potěšit vaše chuťové pohárky.
Svatomartinská vína nesmí na hodovním stole chybět
Součástí oslav jsou také svatomartinská vína, která by měla být součástí každého svatomartinského menu. Tato vína jsou první vína nového ročníku, která vynikají svou ovocnou a svěží chutí. Jedná se o suchá vína, která se tradičně otevírají právě 11. listopadu v 11 hodin dopoledne.
Svatomartinská vína jsou obklopena mnoha pravidly:
- Nesmí se otevřít a pít dříve než 11. listopadu
- Víno se musí nalévat jen z lahve, a nikoliv ze sudu
- Na etiketě nesmí chybět logo, což je Martin na bílém koni
Diskuse k článku