30 receptů na slavnostní oběd aneb Překvapte své hosty lahodnými pokrmy!
Slavnostní oběd můžete naplánovat nejen v rámci narozeninové oslavy. Hodit se bude luxusní menu například i při různých jiných příležitostech, jako je výročí od svatby, křtiny dítka nebo jeho narození. Usednout k výjimečnému jídlu lze v podstatě v každé situaci, která je pro vás nějakým způsobem důležitá.
Už od pradávna jídlo spojuje. Nejinak je tomu i dnes. Když k slavnostnímu obědu usednete s těmi nejdražšími, svět okolo se jakoby zastaví. O to větší je to pak zážitek, když vsadíte na pokrmy, které doslova vyrazí dech! Oslňte své hosty a inspirujte se níže uvedenými recepty.
Slavnostní oběd: KONFITOVANÁ KACHNA
Když se řekne slavnostní oběd, jistě se mnohým z vás vybaví nezapomenutelné pokrmy, u kterých se sejde vaše rodina či přátelé. Pokud chcete servírovat svým hostům něco skutečně unikátního a lahodného, vsaďte na konfitovanou kachnu. Díky dlouhému pečení se bude maso rozplývat na jazyku a přímo rozpadat! Pečená kachna zkrátka nikdy neomrzí.
Konfitovaná kachna – recept
Slavnostní oběd: ŠPAGETY S MOŘSKÝMI PLODY
Konzumace mořských plodů je spíš vlastní státům, které mají na dosah přímořské oblasti. A není divu, mají tak k dispozici vždy čerstvé suroviny, které potěší chuťové pohárky. Ovšem i v tuzemsku lze natrefit na kvalitní ingredience tohoto druhu. Vybírejte však pečlivě prodejce a váš slavnostní oběd v podobě špaget s mořskými plody nebude mít chybu.
Špagety s mořskými plody - recept
Slavnostní oběd: SVÍČKOVÁ WELLINGTON
Už jste slyšeli o proslulé a šťavnaté svíčkové Wellington? Tento pokrm byl pojmenován údajně po vévodovi z Wellingtonu, který zvítězil v bitvě u Waterloo. Vy však bojovat v kuchyni s tímto receptem nemusíte. Přinášíme vám totiž podrobný návod, jak tuto dobrotu k slavnostními obědu připravit! Budete se oblizovat.
Svíčková Wellington - recept
Slavnostní oběd: PŠTROSÍ STEAK
Pokud milujete steaky všeho druhu, rozhodně musíte okusit pštrosí steak. Sice se dá na trhu sehnat za poměrně vysokou cenu, ovšem k slavnostnímu obědu se naprosto hodí! Nešetřete na sobě a blízkých a dopřejte si luxusní jídlo, které je zároveň velmi dietní a nabité bílkovinami. Jako přílohu můžete volit opékané fazolky, pečené bramnbory nebo domácí hranolky. Nebudete litovat!
Pštrosí steak - recept
Slavnostní oběd: HOVĚZÍ PO BURGUNDSKU
Říká se, že jakékoliv jídlo s příměsí vína je dokonalé. Protože tento mok mu dodá na vynikající chuti. Výjimkou není ani hovězí po burgundsku, což je původem oblíbený francouzský pokrm připravovaný na červeném vínu. Je to lahoda, která zmizí z hrnce během několika málo minut. Výtečný bude tento slavnostní oběd třeba s opečeným bramborem nebo s bramborovou kaší.
Hovězí po burgundsku - recept
Slavnostní oběd: JELENÍ SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
Už celé roky se o Česku říká, že je knedlíkovou a omáčkovou zemí. A není se co divit. Kdo by neznal chuť proslulé svíčkové, „koprovky“ nebo třeba rajské? Když už ale plánujete slavnostní oběd s nejbližšími, chce to něco originálního, na co hosté jen tak nezapomenou v dobrém slova smyslu. Jelení svíčková na smetaně je něco, co utkví v paměti strávníků dozajista. Kromě jiného je maso z jelena nutričně výživné a lehce stravitelné!
Jelení svíčková na smetaně - recept
Slavnostní oběd: KANČÍ SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU
Pokud jste viděli slavný český film Slavnosti sněženek, jistě si vzpomenete na spory hlavních akterů ohledně kulinářské úpravy právě uloveného kance. Variace jak se zelím, tak i se šípkovou omáčkou však rozhodně nemá chybu. Vyzkoušejte druhou kombinaci a budete v sedmém nebi. Přinášíme další tip na slavnostní oběd podle filmové předlohy.
Kančí se šípkovou omáčkou - recept
Slavnostní oběd: DANČÍ HŘBET
Ještě chvíli zůstaňme u zvěřiny, která je chuťově velmi specifická a nemusí se zavděčit všem. Když ale okusíte dančí nebo tedy respektive dančí hřbet, zcela mu propadnete. Tento druh masa je velice jemný, křehký a hodí se nejen k pečení, ale i k přípravě steaků. Ideální přílohou je pečená zelenina nebo brambor.
Dančí hřbet - recept
Slavnostní oběd: MOŘSKÝ ĎAS NA DIJONSKÉ HOŘČICI
Mořský ďas příliš „krásy“ nepobral. Přesto všechno vyváží estetické nedostatky této ryby její delikátní chuť. Proto se tento pokrm neostýchejte zařadit do menu jako slavnostní oběd. Všichni hosté budou naprosto nadšení. Skvělé budou jako příloha pečené či vařené brambory nebo i dušená zelenina.
Mořský ďas na dijonské hořčici - recept
Slavnostní oběd: FLANK STEAK
Když na trhu zakoupíte skutečně vyzrálý flank steak, máte o dokonalý slavnostní oběd postaráno. Jedná se o maso, které se získává z pupku skotu. Než se však pustíte do přípravy tohoto minutkového jídla, nastudujte si pečlivě stupně propékání hovězího, abyste dostáli požadavkům svých hostů. Jeden rád steak „krvavý“/rare a druhý třeba středně propečený neboli medium. Skvěle doplníte toto skvostné maso třeba opečenými fazolkami.
Flank steak - recept
Slavnostní oběd: PEČENÝ KRÁLÍK NA ZELENINĚ
Dalším receptem vhodným k slavnostními obědu je rozhodně pečený králík na zelenině. Jeho maso poskytne strávníkovi jemnou i křehkou chuť. Šťavnatost pak podpoříte prošpikováním slaninou. Dobrou zprávou pro věčné „dietáře“ je také to, že králík je v podstatě velice dietní a tedy i lehký. Abnormální únava a pocit těžkého žaludku po konzumaci pokrmu tedy nehrozí.
Pečený králík na zelenině - recept
Slavnostní oběd: KUŘECÍ ROLÁDA SE SUŠENÝMI RAJČATY A MOZZARELLOU
Nechcete se zabývat složitými recepty při chystání slavnostního oběda pro rodinu? Potom vsaďte na jakousi vylepšenou klasiku. Roláda z kuřecích prsou je naprosto vhodnou alternativou, když se vám u plotny nechte trávit hodiny. Naplnit maso můžete nejen sušenými rajčaty a mozzarellou ale třeba i špenátem, šunkou či sýrem. Variace je jen na vás. Vhodnou přílohou pak bude například opečený brambor na bylinkách a másle. TIP: aby maso nebylo příliš suché, připravte lahodnou smetanovou omáčku.
Kuřecí roláda se sušenými rajčaty a mozzarellou - recept
Slavnostní oběd: MOŘSKÝ VLK V SOLNÉ KRUSTĚ
A již jsme opět u zdravé a dietní ryby luxusní chuti. Mořský vlk spadá do kategorie naprosto lahodných pokrmů, které budete chtít jíst zas a znova. Má velmi jemné maso. Když jej upečete v solné krustě, uchováte jeho šťavnatost. Slavnostní oběd doplňte třeba zeleninovým salátkem a bramborem.
Mořský vlk v solné krustě - recept
Slavnostní oběd: KREVETOVÉ RIZOTO
Chcete si připomenout s rodinou či přáteli dovolenou u moře? Potom se inspirujte receptem na skvostné krevetové rizoto. Než však začnete svůj slavnostní oběd chystat, vytipujte si skutečně kvalitního prodejce mořských plodů. Sázejte primárně na čerstvost surovin, což poznáte pohledem i čichem. To je v tomto případě primární, aby stál výsledek za to a neohrozil na zdraví.
Krevetové rizoto - recept
Slavnostní oběd: VEPŘOVÁ PANENKA S HŘÍBKOVOU OMÁČKOU
Vepřová panenka dnes patří k již dobře dostupným masům. Přitom se jedná o velice luxusní surovinu, z které vykouzlíte třeba i dokonalý slavnostní oběd pro své nejbližší. Variací se nabízí celé spektrum. Skvělý bude nejen obyčejný steak z panenky, doplněný o hranolky a dipy. Výtečně si pochutnáte, když maso připravíte třeba s hříbkovou omáčkou. Je to lahoda!
Vepřová panenka s hříbkovou omáčkou - recept
Slavnostní oběd: JEHNĚČÍ HŘBET NA TYMIÁNU A ROZMARÝNU
Už jste někdy ochutnali jehněčí maso? Pakliže nikoliv, určitě jej vyzkoušejte. Když je vhodně kulinářsky upravíte, zcela vás dostane. Mnozí strávníci jehněčí často odmítají pro přílišné aroma. V kombinaci s voňavými bylinkami typu tymián a rozmarýn bude však maso naprosto dokonalé. Slavnostní oběd v podobě pečeného jehněčího hřbetu, doplněný o pečenou zeleninu a brambory jistě osloví kdejakého hosta.
Jehněčí hřbet na tymiánu a rozmarýnu - recept
Slavnostní oběd: HOVĚZÍ LÍČKA NA VÍNĚ
Když už zde hovoříme o slavnostních obědech, nelze opomenout jídlo na jazyku se přímo rozplývající. Hovězí líčka na víně vás uchvátí intenzitou své chuti. Nejlepší jsou v kombinaci s jemnou máslovou kaší z brambor. Udělejte radost sobě i rodině při jakékoliv výjimečné příležitosti!
Hovězí líčka na víně - recept
Slavnostní oběd: KUŘE NA POMERANČÍCH
Klasické pečené kuře s grilovacím kořením zná snad každý milovník masa. Ovšem kuře na pomerančích už tak známé mezi strávníky není! Když jej ale okusíte, zcela mu propadnete. V pokrmu se snoubí sladká, slaná i štiplavá chuť. Je to dokonalost sama. Při slavnostním obědu budou jásat nejen chuťové buňky, ale i oči!
Kuře na pomerančích - recept
Slavnostní oběd: PEČENÁ KRŮTA S NÁDIVKOU
Pečenou krůtu s nádivkou připravují velice rádi především Američané na Den díkůvzdání. Jedná se totiž o výjimečnou příležitost, která si žádá slavnostní oběd či večeři. Inspirujte se českým receptem, který vaši domácí pohodu a přátelské setkání též podpoří! Všichni se budou oblizovat.
Pečená krůta s nádivkou - recept
Slavnostní oběd: HOVĚZÍ STEAK
A nyní tu máme velmi oblíbenou masovou klasiku, která se v leckterých domácnostech už bere nikoliv slavnostně, ale jako samozřejmost. Hovězí steak je dobrou volbou nejen na výjimečný oběd s blízkými, ale třeba i na večeři. Vybírejte dobře vyzrálý kus masa, aby byl zážitek neodolatelný! Dokonale steak doplní opečené fazolky nebo třeba pepřová omáčka a domácí hranolky.
Hovězí steak - recept
Slavnostní oběd: DOMÁCÍ RYBÍ PRSTY
Slavnostního obědu se nezřídka kdy účastní i ti nejmenší. Mnohé děti tak uvítají například domácí rybí prsty, které jsou daleko chutnější a zdravější než ty kupované. K jejich přípravě vybírejte dietní bílé maso z ryb. Ideální je třeba treska. Ve výsledku budete mile překvapeni, jak se dítka budou moct utlouct po tomto výtečném chodu.
Domácí rybí prsty - recept
Slavnostní oběd: TATARSKÝ BIFTEK
Někdo by mohl podotknout, že tatarský biftek se spíš hodí k večeři nežli na slavnostní oběd. Ovšem opak je pravdou. Hovězí maso je dost těžce stravitelné, proto je vhodnější podávat jej o dost dříve, než se půjdete uložit ke spánku. Dietnější variaci pak podpoříte tím, že připravíte suché topinky namísto těch nasáklých olejem.
Tatarský biftek - recept
Slavnostní oběd: DOMÁCÍ HOVĚZÍ HAMBURGER
Domácí hovězí hamburger snad neurazí žádného masožravce. Slavnostní oběd v tomto duchu tedy nadchne téměř každého! Připravit si můžete dokonce i své vlastní hamburgerové bulky, pokud zbyde čas. Domácí čerstvé pečivo je prostě nesrovnatelné s tím kupovaným. Náplň je pak velice variabilní a odvíjí se od vašich aktuálních chutí. Výtečné budou burgery třeba i s modrým sýrem nebo avokádem!
Domácí hovězí hamburger - recept
Slavnostní oběd: LOSOS S HOLANDSKOU OMÁČKOU
Preferujete v rodině spíš čerstvé ryby? Potom zvolte na slavnostní oběd lososa s holandskou omáčkou, který je dietní ale též skvěle zasytí. Jedná se o naprostou delikatesu. Jestliže se nechcete zabývat kostičkami, zakupte steaky již vykostěné ryby. Doplnit porce lze o pečený či vařený brambor maštěný máslem. Ovonění čerstvými bylinkami je rovněž žádoucí.
Losos s holandskou omáčkou - recept
Slavnostní oběd: SUSHI CALIFORNIA ROLLS (KALIFORNSKÉ ROLKY)
Ne každý je příznivcem japonského pokrmu zvaného sushi. Pokud jste mu však propadli, může být dobrou variantou k obědu vedeného v slavnostním duchu. Co si takhle vyzkoušet připravit domácí kalifornské rolky, které lze naplnit jak čerstvým lososem, tak třeba avokádem, tuňákem nebo okurkou?
Sushi california rolls (kalifornské rolky) - recept
Slavnostní oběd: LASAGNE Z MLETÉHO MASA
Je kolébkou lasagní město Neapol nebo snad Bologna? To je velice sporné. Přesné informace se zřejmě nedopátráme. Při chystání slavnostního obědu však tuto skutečnost znát nepotřebujete. Těstovinové pláty prokládané bešamelem a mletým masem si zamilují při slavnostním obědu zejména ti nejmenší.
Lasagne z mletého masa - recept
Slavnostní oběd: OSSOBUCO
Ještě chvíli zůstaňme v kulinářsky oblíbené Itálii. Právě odtud totiž pochází lahodný pokrm zvaný ossobuco, což je v podstatě telecí maso s morkovou kostí, které se dusí na víně. Dopřát si tento slavnostní a voňavý oběd můžete třeba s máslovou bramborovou kaší. Hodit se bude třeba i rizoto.
Ossobuco - recept
Slavnostní oběd: JEHNĚČÍ NA ČESNEKU
Již v předchozím receptu jsme uváděli, že jehněčí maso je sice dost aromatické, ale když se proloží během kulinářské přípravy bylinkami a jinými vhodnými surovinami, je z toho ve výsledku delikatesa. Stejné to je s česnekem. Připravte pro hosty k slavnostnímu obědu třeba pečené jehněčí na česneku. Doplnit jej můžete jak bramborovým knedlíkem, špenátem, tak třeba i pečeným bramborem a zeleninovým salátem.
Jehněčí na česneku – recept
Slavnostní oběd: POMALU PEČENÉ VEPŘOVÉ KOLENO
Pečené vepřové koleno je vděčným pokrmem, protože nasytí klidně i dva až tři strávníky. Samozřejmě záleží na jeho gramáži. Hodí se nejen k slavnostnímu obědu, ale třeba i k večeři. Aby se maso rozpadalo a snadno oddělovalo od kosti, dejte mu při pečení skutečně čas. V troubě by mělo zůstat minimálně dvě hodiny a pozvolna se péct.
Pomalu pečené vepřové koleno - recept
Slavnostní oběd: KUŘECÍ SUPREME
A na závěr si představme vskutku rychlý a chutný slavnostní oběd v podobě kuřecího supreme. Tento pokrm ocení zejména ti strávníci, kteří si udržují štíhlou linii. Je totiž velmi dietní. K masu lze podávat například dušenou či pečenou zeleninu dle chuti. Výtečné ale budou i opékané brambory, domácí krokety nebo hranolky – pro ty, kteří dietu nedrží.
Kuřecí supreme - recept
Nenašli jste to, co jste hledali? Pak se můžete inspirovat dalšími recepty ZDE:
Zeleninové polévky 25x jinak: Doplňte díky nim vitamíny a porazte jarní únavu!
Zapečené těstoviny 20x jinak aneb Skvělé recepty na oběd či večeři s masem a bez masa
15 receptů na mexické jídlo: Objevte chutě této pestré a pikantní kuchyně!
Zdravá večeře 20x jinak aneb Jak doplnit vitamíny a důkladně se nasytit
30 receptů na rychlý bezmasý oběd
Studený předkrm 35x jinak: Jakým receptem zahájíte své menu?
Finger food v šesti různých obměnách. Blýskněte se na party!
35 receptů na senzační pomazánky, které vás ohromí
40 receptů na jídlo pro děti. Čím nejmenším uděláte radost?
Sobotní oběd 30x jinak: Co vařit o víkendu, aby si pochutnala celá rodina
30 tipů na zdravý a rychlý oběd do 30 minut: Co uvařit k obědu, když není času nazbyt?
20 receptů na levná jídla pro celou rodinu do 100,-
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku