Domácí zmrzlina a nanuky bez přístroje. Výrobu zvládne i malé dítě!

Domácí zmrzlina a nanuky bez přístroje. Výrobu zvládne i malé dítě!

Z historie výroby zmrzliny

Opravdu, je to tak. Výroba domácí zmrzliny bez přístroje nezabere mnoho času a o čerstvost a kvalitu použitých surovin se postaráte sami. Víte tak, co jíte a nemusíte se obávat „zpestření“ letních dnů trávicími obtížemi. Než se pustíme do procesu zvaného výroba domácí zmrzliny, můžeme se podívat trochu do historie. Na zmrzlině si pochutnávali už ve starověkém Řecku a Egyptě. Měla podobu sněhu a ledu ochuceného medem anebo ovocnou šťávou. A jak vznikla první skutečná zmrzlina? Existují dvě teorie. První mluví o Mongolech, kterým zmrzly díky chladnému horskému klimatu ochucené nápoje z kozího, velbloudího anebo jačího mléka. Marco Polo pak prý tyto recepty přivezl ve třináctém století do Evropy. Druhá verze vzniku a rozšíření zmrzliny připisuje prvotní zásluhy Číňanům. Od těch měli recepty převzít Peršané a Arabové a od nich se zmrzlinu naučili vyrábět Italové. Od nich se toto umění měl naučit zbytek Evropy. Zmrzlina ale nebyla pro každého. V počátcích její výroby byla určena jen pro příslušníky nejvyšších společenských kruhů. V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a o osmnáct let později byl vyroben první nanuk, tedy zmrzlina s dřívkem.

Čtěte také:

Nejlepší recepty na ovocné koktejly, se kterými v létě zabodujete

Výroba domácí zmrzliny

A jak se vlastně taková zmrzlina vyrábí? Výroba domácí zmrzliny bez přístroje je poměrně snadná. To, co k ní potřebujete, je mraznička, potřebné suroviny a trocha šikovnosti. Recepty na domácí zmrzlinu nabízejí jednoduché i složitější postupy. My začneme u toho nejjednoduššího.

Jednoduchý základní recept na domácí zmrzlinu

Omyté a na drobné kousky pokrájené ovoce, promíchané s vanilkovým cukrem a trochou vody rozmixujeme na kaši. Tu vlijeme do forem nebo misek a v mrazničce necháme zmrznout. Pro ty, kteří rádi zkouší nové recepty a výroba domácí zmrzliny je pro něj zábavou, může zkusit připravit letní osvěžení podle následujících návodů. 

Zmrzliny s mlékem a smetanou

Představíme si několik receptů na tzv. klasické zmrzliny. Tyto recepty zahrnují mléko a smetanu a výsledná konzistence zmrzliny je spíše krémová

  • Čokoládová zmrzlina

  • 3 dcl smetany ke šlehání
  • 30g kakaa
  • 100g krupicového cukru
  • 1 tabulka hořké čokolády s min. 70% kakaa
  • 1,5 dcl plnotučného mléka
  • 2 žloutky

Do hrnce vlijeme mléko a smetanu, přivedeme za stálého míchání k varu. Sundáme z plotny, přidáme 75g cukru, kakao a dobře promícháme. Rozlámeme čokoládu do horké směsi a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Žloutky a zbytek cukru rozšleháme. Pak dáme směs v hrnci opět vařit a znovu za stálého míchání přivedeme k varu. Těsně před tím, než se začne směs vařit, vlijeme žloutky s cukrem a mícháme. Hrnec se směsí sundáme ze zdroje tepla a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přelijeme do nádoby. Dáme mrazit. 

  • Vanilková zmrzlina

  • 2,5 dcl plnotučného mléka
  • 2,5 dcl smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 100g cukru krupice
  • vanilkový lusk nebo vanilkové aroma 

V nerezovém hrnci přivedeme k varu mléko, smetanu, dřeň z vanilkového lusku i lusk. Krátce povaříme a odstavíme, necháme vychladnout asi 10 minut. Mezitím vyšleháme žloutky a cukr do pěny. Vmícháme do směsi v hrnci. Pak vše přelijeme do větší, čisté nádoby a přibližně 20 minut za stálého míchání vaříme na nejnižší teplotě. Že je směs připravená k použití pro výrobu zmrzliny poznáme tak, že se udrží na vařečce a nestéká dolů.Ve vhodné nádobě překryté mikroténovou fólií necháme vychladnout (mikrotén zabrání vytvoření škraloupu) nejméně půl hodiny a poté vložíme na dvě až tři hodiny do chladničky. Pak přemístíme nádobu do mrazničky a zhruba po pěti hodinách směs našleháme. Potom ji opět dáme mrazit, tentokrát zhruba na čtyři až pět hodin. 

  • Jahodová zmrzlina

  • 500g jahod
  • velký kelímek bílého jogurtu ( 240/250g )
  • 4 kávové lžičky vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy 

Omyté jahody rozmixujeme a po částech vmícháme jogurt. Přidáme vanilkový cukr a citronovou šťávu, opět dobře promícháme. Zmrzlinu vložíme do vhodné nádoby a vložíme na tři hodiny do mrazničky. 

  • Kávová zmrzlina s rozinkami

  • 250g měkkého tvarohu nebo sýru mascarpone či ricotta
  • 1 krabička zahuštěného mléka
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 1 polévková lžíce instantní kávy
  • 5 polévkových lžic cukru moučka
  • 200g smetany ke šlehání
  • rozinky 

Zahuštěné mléko smícháme s tvarohem (nebo sýry mascarpone či ricotta), kakaem, instantní kávou a cukrem. Smetanu ušleháme a vmícháme do připravené směsi. Tu dáme na několik hodin do mrazničky, přitom každou půlhodinu promícháváme. Při posledním promíchávání přidáme do zmrzliny ještě rozinky. 

Ovocné sorbety

Sorbet je typ lehké, ovocné zmrzliny bez smetany, jogurtu, mléka nebo tvarohu. Základem je ovoce nebo ovocná šťáva, cukr a voda. Někdy se pro zvýraznění chuti přidává alkohol. 

  • Jahodový sorbet

  • 500g jahod
  • 150g cukru krupice
  • 1,5 dcl vody
  • 2 bílky
  • šťáva z půlky citronu 

Jahody rozmixujeme. Ve vodě rozpustíme cukr a krátce povaříme. Než se sirup vychladí, ušleháme z bílků tuhý sníh. Do vychladlého roztoku přidáme citronovou šťávu, sníh z bílků a jahody. Směs vložíme ve vhodné nádobě, přikryté mikroténovou fólií do mrazničky. Je vhodné, abychom sorbet každých třicet minut promíchali. Mrazíme přibližně tři až čtyři hodiny. 

  • Malinová zmrzlina

  • 700g malin
  • 100g cukru moučka
  • lžička čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
  • 0,4 dl pomerančové šťávy
  • 3 bílky 

Maliny rozmixujeme, přidáme pomerančovou šťávu a kůru. Přisypeme moučkový cukr. Z bílků ušleháme sníh a zapracujeme ho do připravené směsi. Dáme zamrazit. Každých 30 minut vytáhneme nádobu, směs našleháme a vrátíme zpět. Takto postupujeme opakovaně zhruba 3 hodiny. 

Domácí zmrzlina

  • Melounový sorbet

  • 0,5 kg vodního melounu
  • polévková lžíce nastrouhané limetkové kůry
  • 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 5 polévkových lžic cukru krupice
  • podle chuti bílý rum anebo jiný alkohol (anebo potravinářské aroma)
  • 1,5 dcl vody 

Cukr smísíme s nastrouhanou citronovou kůrou a zalijeme ho vodou. Přivedeme směs k varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Než se směs vychladí, meloun zbavíme pecek, nakrájíme na kousky a rozmixujeme. Uvařený sirup smícháme s rozmixovaným melounem a limetkovou šťávou, můžeme přidat bílý rum anebo jiný alkohol, případně pár kapek potravinářského aroma s příchutí rumu či jiného alkoholu. Směs dáme do vhodné nádoby a přikrytou mikroténovou fólií uložíme na hodinu do ledničky. Potom dáme směs mrazit. Každých třicet minut prošleháme. Mrazíme přibližně 4 hodiny. 

  • Citronový sorbet

  • 150 ml čerstvé citronové šťávy
  • 70g cukru krupice
  • 375 ml vody
  • 3 kávové lžíce medu 

V míse rozpustíme vodu s cukrem. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, med a šťávu, promícháme a přecedíme do kovové nádoby. Přikryjeme mikroténovou fólií a dáme do mrazničky. Po půl hodině promícháme, opět vložíme do mrazničky a ještě dvakrát zopakujeme. Necháme mrazit přes noc. 

  • Sorbet s mangem a limetkou

  • 5 šálků nakrájeného manga (zhruba 5 ks manga)
  • půl šálku vody
  • čtvrt šálku limetkové šťávy
  • čtvrt šálku třtinového cukru
  • polévková lžíce limetkové kůry 

Mango rozmixujeme na hladkou kaši. Vodu, kůru a šťávu z limetky a cukr mícháme na mírném ohni tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Smícháme s rozmixovaným mangem. Vychladlou směs uložíme na hodinu do chladničky, potom na 4 hodiny do mrazničky. Průběžně po půl hodině promícháváme. 

  • Borůvkový sorbet se zázvorem

  • 4 šálky borůvek
  • ¾ šálku vody
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • ½ polévkové lžíce jemně strouhaného zázvoru
  • čtvrt šálku třtinového cukru 

Rozmixujeme borůvky. Vodu, citronovou šťávu, zázvor a cukr prohříváme na pánvi, dokud se cukr nerozpustí. Smícháme s borůvkami. Necháme vychladnout, pak vložíme na hodinu do chladničky a potom přemístíme do mrazničky. Promícháváme každých třicet minut a mrazíme 5 hodin. 

Dietní (fitness) zmrzlina

Pro všechny, kdo si hlídají váhu nebo se jednoduše snaží žít zdravě a přesto se nechtějí vzdát v létě své oblíbené pochoutky, existují recepty na domácí zmrzlinu bez cukru a s nízkým obsahem kalorií. 

  • Malinovo-borůvková zmrzlina

  • 240g malin
  • 240g borůvek
  • 1 dl smetany na vaření 12%
  • umělé sladidlo (nekalorické), nebo například stévie

Smetanu povaříme s umělým sladidlem. Ovoce rozmixujeme a smícháme s vychladlou smetanou. Nalijeme do vhodné nádoby do mrazničky. Nejprve necháme hodinu chladit v ledničce, potom vložíme nádobu do mrazničky. Každou půl hodinu promícháváme. Mrazíme asi 4-5 hodin. 

  • Jogurtovo-tvarohová zmrzlina s ananasem

  • 200g nízkotučného tvarohu
  • 200g bílého jogurtu s nízkým obsahem tuku
  • 160g ananasu (může být konzervovaný)
  • umělé sladidlo (nekalorické)
  • tři polévkové lžíce odtučněného mléka 

Tvaroh a jogurt našleháme s trochou odtučněného mléka s rozpuštěným umělým sladidlem. Ananas rozmizujeme. Obě složky smícháme a mrazíme stejně, jako u ostatních zmrzlin včetně promíchávání. 

  • Čokoládovo-banánová zmrzlina

  • 3 velké banány
  • 360g nízkotučného bílého jogurtu
  • 3 lžíce strouhané hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa 

Jogurt smícháme s jemně nastrouhanou čokoládou. Přidáme banán a vše rozmixujeme. Postupujeme stejně, jako u ostatních zmrzlin: mrazíme s promícháváním po půl hodině. 

Domácí nanuky

Stejně, jako je jednoduchá výroba domácí zmrzliny bez přístroje, je stejně snadné vyrobit domácí nanuky. Kromě surovin budete potřebovat tvořítka, ve kterých se nanuky zamrazují. Na trhu najdete pestrou paletu různých tvarů i velikostí.

Tip Spektra Zdraví: Po vytažení hotového nanuku z mrazničky je dobré krátce opláchnout tvořítko vlažnou nebo teplou vodou, aby bylo možné nanuk snadněji vyklopit. 

  • Pomerančový domácí nanuk s ananasem a kokosem

  • 2 dcl čerstvé pomerančové šťávy
  • kávová lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 100g ananasu (čerstvého nebo konzervovaného)
  • 0,5 dcl kokosového mléka
  • podle chuti umělé sladidlo nebo stévie či třtinový cukr 

Vše rozmixuje na řídké pyré, nalijeme do tvořítek na nanuky a necháme cca 2 hodiny vychladnout. Potom zapíchneme do směsi tyčky a vložíme do mrazničky. Nanuk můžeme po zmražení ještě namočit do rozpuštěné čokolády a obalit v nastrouhaném kokosu. 

  • Domácí nanuky á la „Míša“

  • 1 kelímek šlehačky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 kelímek polotučného tvarohu
  • cukr moučka, čokoláda na vaření 

Do ušlehané šlehačky přidáme ostatní ingredience a pořádně zamícháme pomocí tyčového mixéru. Ve tvořítkách necháme zamrazit přes noc. Zmrzlé nanuky namočíme do čokolády. 

  • Domácí nanuky mnoha chutí

  • 2 kelímky ovocného jogurtu
  • smetana ke šlehání
  • čerstvé jahody, borůvky a maliny
  • trocha kandovaného pomerančové kůry
  • bílá čokoláda
  • čokoláda na vaření 

Ušleháme šlehačku, přimícháme ovocné jogurty. Směs vléváme do formiček, postupně přidáváme přísady a zaléváme další vrstvou krému. Můžeme vše také promíchat dohromady například špejlí. Po zamrazení namáčíme do čokolády dle chuti, můžeme také čokolády kombinovat. 

  • Jednoduché ostružinové domácí nanuky

  • 400g ostružin
  • 200g třtinového cukru
  • 200g smetany ke šlehání
  • 3 lžíce limetkové nebo citronové šťávy 

Ostružiny uvaříme s cukrem a ovocnou šťávou do změknutí. V mixéru z nich vytvoříme směs. Pokud se chceme zbavit droboučkých semínek, přecedíme směs přes plátno. Přidáme ušlehanou šlehačku, zamícháme a nalijeme do tvořítek. Necháme přes noc zmrznout.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 23. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 28. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 11. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Duševní zdraví investora – jak se o něj starat?

Investování do různých finančních instrumentů, nemovitostí či alternativních forem ukládání kapitálu může přinést značné zisky, ale často je spojeno se značným stresem. Investoři se často nadměrně obávají ztrát...

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.