Domácí zmrzlina je zdravější: Vyzkoušejte tyto nezvyklé kombinace!
Zmrzlina je nepostradatelnou součástí letního období. Skvěle totiž osvěží a zchladí organismus. Přidanou hodnotou je i to, že působí příznivě na naše chuťové pohárky. Nejpopulárnější bývá zmrzlina čokoládová, nebo vanilková, avšak existují i velice nevšední recepty, které doslova ohromí. Kupované mražené pamlsky bývají často plné konzervantů, proto je nasnadě vyrobit je doma. Domácí zmrzlina je pro naše zdraví přínosnější a daleko lépe chutná!
Domácí zmrzlina a nanuky bez přístroje. Výrobu zvládne i malé dítě!
Domácí zmrzlina a sorbet 15x jinak - barevně, chutně a bez éček
Není snad člověka na světě, jenž by nemiloval zmrzlinu. Bez té to v létě zkrátka není ono. A aby to nebyla nuda, zkuste ochutnat i její nezvyklé kombinace. Vše můžete vytvořit jednoduše i doma a uchovat si tak v mrazáku mražené dobroty na další dny. Domácí zmrzlina potěší nejen vás samotné, ale především pak děti.
Domácí zmrzlina: Ochutnejte svěží mátovou s pistáciemi
Tato domácí zmrzlina vás zaručeně v horkých dnech povzbudí. Přidanou hodnotou je i v podstatě dietní složení, neobsahuje totiž žádnou smetanu. Budete potřebovat: několik lístků čerstvé máty, asi 380 gramů cukru, jeden a půl hrnku loupaných pistácií, dva vaječné bílky, a šťávu z citronu. Mátové listy přendejte do mixéru a rozdrťte na menší kousky. V malém rendlíku zahřejte asi 750 mililitrů vody a přidejte do ní cukr, rozmíchejte a vyčkejte na to, až se rozpustí, pak přidejte již zmíněné rozsekané mátové lístky a povařte zhruba deset minut, následně dejte vychladit. Studený odvar z cukru a máty pak přelijte do hlubší mísy, vložte nasekané a loupané pistácie, zakápněte citronovou šťávou a vše dobře promíchejte. Hmotu pak vložte do mrazáku alespoň na 4 hodiny, a nakonec rozmixujte s bílky. Posléze si jen můžete pochutnávat na této mátové dobrotě.
Domácí zmrzlina: Vůně Itálie s bazalkovou
Pokud jste ještě neochutnali bazalkovou zmrzlinu, rozhodně to napravte. Je geniální. Domácí zmrzlina z této aromatické rostlinky se skládá z: trsu čerstvých bazalkových lístků, cukru (množství dle chuti), jogurtu a mascarpone. Příprava je velice snadná. Bazalkové listy rozmixujte s cukrem a do směsi pak ještě vlijte jogurt a mascarpone. Dál mixujte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Hotovou hmotu pak dejte do mrazáku na několik hodin a nezvyklá, velice lahodná zmrzlina je na světě.
Domácí zmrzlina: Na exkurzi do Provence s voňavou levandulovou
Levandule je velice příjemného aroma a dokáže nás perfektně zrelaxovat. Nejen, že je vhodná jako vůně do bytu, rovněž se dá použít i k přípravě pokrmů. Domácí zmrzlina z levandule vás příjemně překvapí. Potřebovat na její výrobu budete: 80 gramů tekutého medu, asi jednu a půl lžíce čerstvých levandulových kvítků, 400 gramů vysoce procentní smetany ke šlehání. Začněte tím, že si v malém rendlíku rozpustíte zcela med a do něj pak vhodíte i levandulové kvítky. Po asi dvaceti minutách (čím déle budete levanduli vařit, tím intenzivnější chuť bude zmrzlina mít) směs přeceďte přes jemné sítko a dejte vychladit. Mezitím si vyšlehejte smetanu a vychladlý med pak do ní vmíchejte. Nakonec dáte jen zamrazit nejlépe přes noc a další den si vychutnáte lahodnou chuť této aromatické zmrzliny, která vám jistě zvedne náladu.
Domácí zmrzlina: Piňa Colada, aneb dětem vstup zakázán
Zbožňujete míchaný nápoj Piňa Coladu? Pak budete nadšení z této mražené dobroty. Obsahuje ale rum, proto je dětem zapovězena a vám tak o dost víc zbude. Domácí zmrzlina ala Piňa Colada si žádá tyto suroviny: čerstvý ananas, 4 banány, trochu šťávy z limetky, 400 mililitrů kvalitního kokosového mléka, javorový sirup, nebo med a rum. Než se pustíte do práce, je nutné si den, či dva předem zamrazit čerstvý ananas a banány. Následně pak toto ovoce rozmixujete spolu s kokosovým mlékem, dochutíte limetkovou šťávou, přilijete rum dle libosti a také javorový sirup. Výslednou směs pak dejte do mrazáku na několik hodin. Upozornění na konec: tato domácí zmrzlina je vysoce návyková a dlouho nevydrží, proto si raději udělejte větší zásoby.
Domácí zmrzlina: Čokoládová exploze s chilli
Na závěr jistě potěšíme milovníky klasické čokoládové zmrzliny a pálivého chilli koření. Kombinace čokolády a chilli je prostě skvělá a vlije vám v horkých dnech energii do žil! Domácí zmrzlina s čokoládou a chilli vyžaduje tyto ingredience: 3 lžíce medu, 4 lžíce cukru, jedna kávová lžička skořice, 2 lžičky jemně mletého chilli koření dle libosti, 8 lžic kakaového prášku, 150 gramů hořké čokolády, 3 lžíce kukuřičného škrobu, vanilková esence, nebo cukr, 400 mililitrů plnotučného mléka a 400 mililitrů smetany ke šlehání. Nejprve si rozpusťte v malém hrnku škrob v 70 mililitrech plnotučného mléka. Následně vložte do rendlíku med, cukr, skořici, chilli, kakao, hořkou čokoládu, vanilkovou esenci a přelijte mlékem a smetanou. Na středním plamenu nechte vše povařit. Když se všechny suroviny dobře spojí, přesuňte rendlík z plotny a nechte vychladnout. Až bude směs studená, vložte ji do plastové uzavíratelné misky a nechte zamrazit. Je to skutečná dobrota. Dobrou chuť a krásné léto.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku