Domácí zmrzlina je zdravější: Vyzkoušejte tyto nezvyklé kombinace!

Domácí zmrzlina je zdravější: Vyzkoušejte tyto nezvyklé kombinace!

Zmrzlina je nepostradatelnou součástí letního období. Skvěle totiž osvěží a zchladí organismus. Přidanou hodnotou je i to, že působí příznivě na naše chuťové pohárky. Nejpopulárnější bývá zmrzlina čokoládová, nebo vanilková, avšak existují i velice nevšední recepty, které doslova ohromí. Kupované mražené pamlsky bývají často plné konzervantů, proto je nasnadě vyrobit je doma. Domácí zmrzlina je pro naše zdraví přínosnější a daleko lépe chutná!

Čtěte také:

Domácí zmrzlina a nanuky bez přístroje. Výrobu zvládne i malé dítě!

Domácí zmrzlina a sorbet 15x jinak - barevně, chutně a bez éček

Není snad člověka na světě, jenž by nemiloval zmrzlinu. Bez té to v létě zkrátka není ono. A aby to nebyla nuda, zkuste ochutnat i její nezvyklé kombinace. Vše můžete vytvořit jednoduše i doma a uchovat si tak v mrazáku mražené dobroty na další dny. Domácí zmrzlina potěší nejen vás samotné, ale především pak děti.

Domácí zmrzlina: Ochutnejte svěží mátovou s pistáciemi

Tato domácí zmrzlina vás zaručeně v horkých dnech povzbudí. Přidanou hodnotou je i v podstatě dietní složení, neobsahuje totiž žádnou smetanu. Budete potřebovat: několik lístků čerstvé máty, asi 380 gramů cukru, jeden a půl hrnku loupaných pistácií, dva vaječné bílky, a šťávu z citronu. Mátové listy přendejte do mixéru a rozdrťte na menší kousky. V malém rendlíku zahřejte asi 750 mililitrů vody a přidejte do ní cukr, rozmíchejte a vyčkejte na to, až se rozpustí, pak přidejte již zmíněné rozsekané mátové lístky a povařte zhruba deset minut, následně dejte vychladit. Studený odvar z cukru a máty pak přelijte do hlubší mísy, vložte nasekané a loupané pistácie, zakápněte citronovou šťávou a vše dobře promíchejte. Hmotu pak vložte do mrazáku alespoň na 4 hodiny, a nakonec rozmixujte s bílky. Posléze si jen můžete pochutnávat na této mátové dobrotě.

Domácí zmrzlina: Vůně Itálie s bazalkovou

Pokud jste ještě neochutnali bazalkovou zmrzlinu, rozhodně to napravte. Je geniální. Domácí zmrzlina z této aromatické rostlinky se skládá z: trsu čerstvých bazalkových lístků, cukru (množství dle chuti), jogurtu a mascarpone. Příprava je velice snadná. Bazalkové listy rozmixujte s cukrem a do směsi pak ještě vlijte jogurt a mascarpone. Dál mixujte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Hotovou hmotu pak dejte do mrazáku na několik hodin a nezvyklá, velice lahodná zmrzlina je na světě.

Domácí zmrzlina: Na exkurzi do Provence s voňavou levandulovou

Levandule je velice příjemného aroma a dokáže nás perfektně zrelaxovat. Nejen, že je vhodná jako vůně do bytu, rovněž se dá použít i k přípravě pokrmů. Domácí zmrzlina z levandule vás příjemně překvapí. Potřebovat na její výrobu budete: 80 gramů tekutého medu, asi jednu a půl lžíce čerstvých levandulových kvítků, 400 gramů vysoce procentní smetany ke šlehání. Začněte tím, že si v malém rendlíku rozpustíte zcela med a do něj pak vhodíte i levandulové kvítky. Po asi dvaceti minutách (čím déle budete levanduli vařit, tím intenzivnější chuť bude zmrzlina mít) směs přeceďte přes jemné sítko a dejte vychladit. Mezitím si vyšlehejte smetanu a vychladlý med pak do ní vmíchejte. Nakonec dáte jen zamrazit nejlépe přes noc a další den si vychutnáte lahodnou chuť této aromatické zmrzliny, která vám jistě zvedne náladu.

 ice-5099481_960_720

Domácí zmrzlina: Piňa Colada, aneb dětem vstup zakázán

Zbožňujete míchaný nápoj Piňa Coladu? Pak budete nadšení z této mražené dobroty. Obsahuje ale rum, proto je dětem zapovězena a vám tak o dost víc zbude. Domácí zmrzlina ala Piňa Colada si žádá tyto suroviny: čerstvý ananas, 4 banány, trochu šťávy z limetky, 400 mililitrů kvalitního kokosového mléka, javorový sirup, nebo med a rum. Než se pustíte do práce, je nutné si den, či dva předem zamrazit čerstvý ananas a banány. Následně pak toto ovoce rozmixujete spolu s kokosovým mlékem, dochutíte limetkovou šťávou, přilijete rum dle libosti a také javorový sirup. Výslednou směs pak dejte do mrazáku na několik hodin. Upozornění na konec: tato domácí zmrzlina je vysoce návyková a dlouho nevydrží, proto si raději udělejte větší zásoby.

Domácí zmrzlina: Čokoládová exploze s chilli

Na závěr jistě potěšíme milovníky klasické čokoládové zmrzliny a pálivého chilli koření. Kombinace čokolády a chilli je prostě skvělá a vlije vám v horkých dnech energii do žil! Domácí zmrzlina s čokoládou a chilli vyžaduje tyto ingredience: 3 lžíce medu, 4 lžíce cukru, jedna kávová lžička skořice, 2 lžičky jemně mletého chilli koření dle libosti, 8 lžic kakaového prášku, 150 gramů hořké čokolády, 3 lžíce kukuřičného škrobu, vanilková esence, nebo cukr, 400 mililitrů plnotučného mléka a 400 mililitrů smetany ke šlehání. Nejprve si rozpusťte v malém hrnku škrob v 70 mililitrech plnotučného mléka. Následně vložte do rendlíku med, cukr, skořici, chilli, kakao, hořkou čokoládu, vanilkovou esenci a přelijte mlékem a smetanou. Na středním plamenu nechte vše povařit. Když se všechny suroviny dobře spojí, přesuňte rendlík z plotny a nechte vychladnout. Až bude směs studená, vložte ji do plastové uzavíratelné misky a nechte zamrazit. Je to skutečná dobrota. Dobrou chuť a krásné léto.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 05. 01. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 06. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!