Skořice jako lék i oblíbené koření
Při přípravě pokrmů se obvykle bez koření neobejdeme. Některé druhy však mimo to, že dodají jídlu specifickou chuť i aroma, mohou působit na lidské zdraví. Typickým příkladem je skořice, kterou považovali za zázračnou již staří Řekové a Egypťané. Přírodní medicína jí připisuje blahodárné účinky na organismus, a tak může být nejen lékem, ale i prevencí.
Skořice je všestranně využitelná. Vyrábí se z ní různé oleje, masti či tinktury, dokonce může být i přirozenou vůní v bytě, ve farmacii se užívá při výrobě léků, aby upravila jejich nepříjemnou chuť a podpořila možnost rychlejšího vstřebání do organismu. V kombinaci s medem je dle rad, které se tradují z generace na generaci, zaručeným receptem na to, jak snadno porazit angínu nebo chřipku. O všem se dozvíte na řádcích níže.
Skořice je kůra stromu
Skořice se v podobě, v jaké ji známe, získává ze stromu zvaného skořicovník, je vlastně jeho kůrou. Ten se pěstuje v různých tropických oblastech, podle toho se rozeznávají hlavní druhy. Z tohoto pohledu je za nejkvalitnější považována skořice pocházející ze Srí Lanky, z ostrova Cejlon. Dále se skořicovník pěstuje i na jihu Číny, v Thajsku a Indonésii (rostlina se jmenuje skořicovník čínský a mimo skořice poskytuje i jako koření své plody – nazývané kassiové květy). Tento druh má zase hrubší kůru a je zabarven více do červena, také oproti prvně zmiňovanému netvoří typické svitky, ale spíše jen pruhy. Obvykle se první úroda sklízí ve 2 až 3 letech stáří rostliny. Dobrou skořici poznáte podle charakteristické červeno-žluto-hnědé barvy, pružnosti a samozřejmě podle specifické vůně.
Správné skladování skořice je velice důležité pro zachování typické vůně i chuti. Svitky je proto vhodné vložit do skleněné nádoby, která jde uzavřít, a tu posléze uchovávat při pokojové teplotě na místě, kde nebude na skořici pražit slunce. U mleté skořice se může postupovat stejně, tedy přesypat ji do nějaké nádoby, případně postačí dbát na to, aby sáček nezůstal otevřený – opatří se třeba sponou či gumičkou.
Skořice jako lék pomáhá i v boji proti rakovině
V otázce využití skořice jako léku se v poslední době hovoří především o účincích spjatých s potlačováním tvorby a projevů rakovinotvorného bujení. Skořici se v tomto ohledu připisuje schopnost zastavit rozšiřování nežádoucích buněk. V podstatě se skořice dokáže postarat o to, že k nádoru nepustí dostatek živin a kyslíku. Tyto závěry vyplynuly z americké studie, kdy se extrakt ze skořice podával nemocným s rakovinou či leukémií. Mimo tohoto zaměření se vědci zabývají i otázkou vlivu skořice na cukrovku 2. typu. Stále více se tak objevují výsledky, které poukazují na to, že skořice pomáhá snižovat vysokou hladinu cukru.
Obecně však skořice jako lék pomáhá:
- zlepšovat trávení
- při nevolnosti
- proti nachlazení
- odstraňovat bolesti svalů a kloubů
- snižovat projevy revmatismu
- v boji proti infekci
- v boji proti celulitidě
- snižovat špatný cholesterol (ten příznivý ponechává)
- podporovat apetit
- mírnit menstruační potíže
- mírnit kašel
Díky svému unikátnímu složení je skořice typickým kořením podzimního a zimního období. Dokáže totiž prohřát organismus, který je chladem sužován, a mimo to má již zmiňované antibiotické účinky podporující a nabuzující imunitní systém.
Usnadňuje skořice hubnutí?
Často je skořice předmětem diskuzí i v otázkách hubnutí. Obdobně, jako se neustále spekuluje o tom, zda jablečný ocet přispívá k rychlejšímu spalování tuků, se řeší i skořice. Na řádcích výše bylo zmíněno, že skořice jako lék dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Na stejném základě je postavena i účinnost při hubnutí. Mnozí výživoví poradci se tak shodují, že skořice může při pravidelném a dlouhodobém užívání zlepšovat funkčnost inzulinu, a tak usnadňovat snahu shodit nějaké to kilo. Pokud si však myslíte, že budete každý konzumovat skořici a váha půjde dolů, mýlíte se. Nikdy se nedočkáte výsledků bez pohybové aktivity a případně nastavené diety. S jejím výběrem vám může pomoci i článek „Vhodně zvolená dieta zatočí s kily navíc (nejen) po Vánocích“.
Skořice a med = účinná prevence nachlazení
Díky antibiotickým a protiinfekčním účinkům je skořice společně s medem považována za nejvhodnější přírodní prevenci a případně i terapii při chřipce, nachlazení nebo třeba angíně. Med je označován jako přirozené antibiotikum, jeho síla je tak v kombinaci se skořicí ještě zesílena.
Tip: med a skořice jako lék – připravte si 1 polévkovou lžíci medu a rozmíchejte v ní zhruba necelou polovinu kávové lžičky mleté skořice. Důkladně promíchejte, aby se obě složky dobře spojily, a nechte 5 minut odstát. Přidejte pár kapek citronové šťávy, opět zamíchejte a zkonzumujte. Ulevit od projevů nachlazení by se vám mělo již druhý či třetí den, kdy si tuto zázračnou medicínu budete dopřávat, a to ráno i večer.
Skořice jako tajemství krásné pleti
Nejen v léčitelství je skořice upřednostňována jako jedna ze zcela přírodních možností, kterou lze dosáhnout pozitivních změn. Blahodárně působící vlastnosti jsou využívány i v kosmetice. Málokdo tuší, že v tomto ohledu byla skořice považována za zázračnou mnohem dříve než právě při terapii různých zdravotní obtíží či v kuchyni při přípravě pokrmů.
Jelikož je prokázáno, že skořice umí regenerovat tkáně, zlepšovat celkový metabolismus buněk a urychlovat látkovou výměnu, hovoří se o ní nejčastěji v souvislosti s potlačováním projevů celulitidy, a to s pomocí speciálních zábalů, kdy je skořicový krém nanesen na postižená místa, aby odbourával škodliviny nahromaděné v pokožce. Celá snaha se následně podporuje stlačením končetin v bandážích a působením na lymfatické cévy. Tuto proceduru dnes nabízí téměř každý kosmetický salón, podobně se však o svou pokožku můžete postarat i doma. Skořicovou mast si můžete obstarat v lékárně, nebo si směs na zábal vyrobit ze snadno dostupných ingrediencí – jogurtu, tvarohu, olivového oleje a samozřejmě skořice.
Tip: skořicový zábal pro lepší vitalitu pokožky a podporu boje proti celulitidě – smíchejte kelímek bílého jogurtu s 2 lžícemi tvarohu, 1 lžičkou olivového oleje a cca 5 lžičkami mleté skořice. Pokud bude výsledek příliš řídký, zahustěte ho ještě tvarohem. Poté naneste na nohy a ty pak následně zabalte do potravinové fólie a ručníku. Pusťte si příjemnou hudbu, zapalte svíčky a alespoň hodinu takto relaxujte. Výsledek poznáte již po 3 opakování.
Kdo by skořici neměl konzumovat?
I když je skořice tak vítaným přírodním pomocníkem při zlepšování zdravotního stavu, nedoporučuje se její konzumace (případně jen zřídka, a to ve velmi malém množství) těhotným ženám, které by se ostatně měly vyvarovat víceméně jakémukoliv ostrému koření. Mimo to může u citlivých osob vyvolat i alergické reakce (při nadměrné konzumaci), jako jsou vyrážky a podobné nepříjemnosti. Proto i u skořice platí – všeho s mírou. Skořice byste tak neměli jíst více jak 4 gramy denně.
Skořice – recepty
Využití skořice při vaření je velice pestré. Nejvíce se skořice přidává do koláčů a dalších sladkých jídel, často si její chutí lidé vylepšují i nápoje, například kávu. Podívejme se nyní na 3 zajímavé recepty, díky kterým můžete skořici konzumovat ve velmi chutné podobě.
Skořicová buchta s mandlemi
Ingredience:
- 150 gramů másla
- 150 g třtinového cukru
- 150 g hladké mouky
- 2 větší vejce
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 kávovou lžičku prášku do pečiva
- 4 polévkové lžíce mléka
- plátky mandlí na posypání
Jak se skořicová buchta s mandlemi připraví?
Máslo je třeba nechat změknout při pokojové teplotě a rozkrájet na větší kostky. Poté k němu přidáme všechny vypsané suroviny kromě mandlí (skořici si rozdělíme na dvě poloviny, druhou využijeme na posyp) a s pomocí ručního šlehače je pořádně promícháme. Směs, která se vytvoří, nesmí být příliš řídká, ani tuhá. Poté ji vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu, zarovnáme, posypeme zbylou skořicí a mandlemi. Ty je třeba trochu zapracovat do těsta, aby se nespálily. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a pečeme zhruba 45 minut. Jakmile se těsto zvedne a nelepí, je buchta hotová.
Skořicová smažená jablka
Ingredience:
- 2 až 3 lžičky mleté skořice
- 2 jablka
- citronová šťáva
- olej na smažení
- cca 100 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce
- půl sáčku prášku do pečiva
- cca 50 ml mléka
- trochu soli
Jak se skořicová smažená jablka připraví?
Nejprve je třeba vejce vyšlehat s cukrem do pěny, poté opatrně přidáme mléko, sůl a lžičku oleje. Mouku si připravíme tak, že ji promícháme s práškem do pečiva. Následně ji přidáme do prvotně připravené směsi a vytvořené těstíčko necháme zhruba 10 minut odležet při pokojové teplotě. Jablka je třeba oloupat, zbavit jádřinců a nakrájet na plátky (tloušťka zhruba 1 cm), nezapomeneme je pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědla. V pánvi si rozehřejeme olej a poté do něj vkládáme plátky jablek, které namáčíme v těstíčku. Smažíme dozlatova z obou stran a poté vložíme do ubrousku, aby se nasál přebytečný olej.
Skořicové kuře
Ingredience:
- mletá skořice
- 1 celé kuře bez drobů
- 3 červené cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce medu
- sůl
Jak se skořicové kuře připraví?
Omyté kuře naporcujeme, pořádně posolíme a posypeme skořicí. Naskládáme do pekáče, uzavřeme ho a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Ztlumíme na cca 160 stupňů a necháme 10 minut zapéct. Připravíme si horkou vodu a kuře trochu podlijeme. Po dalších 20 minutách ho polijeme medem a naskládáme na něj cibuli nakrájenou na tenká kolečka a česnek nakrájený na plátky. Je-li to nutné, opět podlijeme. Necháme dalších 20 minut pomalu péct, kontrolujeme, aby se cibule s česnekem nespálila. Podáváme s bramborem nebo rýží.
Skořice je oblíbená pro svou jedinečnou chuť a vůni. Nyní si ji můžete zamilovat i pro její blahodárné účinky na zdraví, které jsou prokázány mnohými vědeckými studiemi. A pokud máte nějaký recept či tip, co se ke skořici vztahuje, určitě se o něj podělte s ostatními čtenáři v komentářích pod článkem.
Diskuse k článku
Alena Šimková
Já si dělám jednou týdně skořicový oběd.A to tak,že dám
do hrnce asi 4jablka posypu skořici,hřebičkem a dia sladidlem.Zaliji vodou a dusim pár minut.Takto připravený oběd jim teplý a zasyti mě.
Spozdravem Alena