Domácí zmrzlina snadno a rychle. Připravte si nejchutnější letní osvěžení
Není lepšího letního osvěžení než lahodná zmrzlina. Ať už je plná ovoce nebo se pyšní vysokým obsahem smetany, dokonale osvěží, ochladí a dokonce i zasytí. Ač zmrzlinu koupíte naprosto všude, rozhodně je lepší pustit se do výroby vlastní. Domácí zmrzlina se přesně přizpůsobí vašim chuťovým pohárkům. Víte, co obsahuje a její výroba je extrémně snadná.
Léto a zmrzlina k sobě neodmyslitelně patří. Zatímco v dávných dobách patřila zmrzlina jen na stůl šlechty, dnes si ji můžeme dát všichni. A dokonce si ji můžeme i sami vyrobit. K rychlejšímu hotovému výrobku vám pomůže domácí zrmzlinovač, ale zvládnete to i bez něj. Jen za pomoci mrazničky. Jen to bude o něco déle trval.
Zmzlina má dlouhou historii
Zatímco dnes patří zmrzlina mezi neoblíbenější letní pochoutku, naši předkové si o ní mohli nechat tak maximálně zdát. První zmrzlinou byla medem ochucená námraza a led, na které si pochutnávali ve starověkém Egyptě a Řecku. Večer se namočily hliněné nádoby a nechalo se v nich i po dně vody. Díky chladným nocím se na nádobách vytvořila námraza a z malého množství vody vzniknul led. Vše se seškrábalo, smíchalo s medem a ihned podávalo. Později se konzumovaly i ovocné šťávy smíchané s ledem. Mnohem později si pak šlechta nechala dovážet led z hor ve speciálních nádobách. A ještě později se pak začalo k výrobě zmrzliny používat i mléko či smetana.
Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé
Domácí zmrzlina a nanuky bez přístroje. Výrobu zvládne i malé dítě!
Tipy na koupání v křišťálově čisté vodě: 4 tipy na zajímavá místa, která nahradí pobyt u moře
OCHUTNEJTE: Domácí zmrzlina a sorbet 15x jinak - barevně, chutně a bez éček
Do Evropy se zmrzlina dostala ve 13. století díky mořeplavci Marco Polovi, ten ji dovezl do Itálie. Ve zbytku Evropy se pak zmrzlina rozšířila až o 300 let později. U nás se zmrzlina rozšířila až na počátku 20. století. V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout, v roce 1921 se objevila první zmrzlina na dřívku a v roce 1936 začal zmrzlinu vyrábět první automatický rotační stroj. Dnes už si můžeme dát zmrzlinu na jakou si jen vzpomeneme, ale do obliby přichází i domácí zmrzlina vyrobená z opravdu pocitivých surovin.
Nejoblíbenější zmrzlina
Zmrzlina spojuje národy, neboť ji milují naprosto všichni a všude. Po celém světě se jí ročně vyprodukují miliardy litrů. Nejoblíbenější je vanilková a čokoládová, ale ani ovocné sorbety nezůstávají stát opodál. Nejvíce zmrzliny sní Američané, Australané, Finové a Švédové. Mimochodem, každý Evropan sní až sedm litrů zmrzliny ročně, ovšem Češi zaostávají. Sníme maximálně jen pět litrů za rok. A jaká bude letos ta vaše nejoblíbenější? Bude mezi ní i vaše originální domácí zmrzlina?
Domácí zmrzlina rychle a hravě
Domácí zmrzlina má nespočet benefitů. Ostatně, posuďte sami:
- Snad největší předností je to, že víte, že čeho je vyrobená. Kupované produkty mohou být oslazené méně kvalitními sladidly a mohou obsahovat spoustu umělých přísad. Domácí zmrzlina v sobě ukrývá vždy jen to nejlepší, pochopitelně. A to se výrazně projeví na výsledné chuti.
- Také máte jistotu, že domácí zmrzlina bude vždy čerstvá. Jeden den ji vyrobíte, druhý den sníte. Jak prosté.
- Připravíte si kombinace, které vám chutnají. A můžete si nakombinovat vlastní příchutě přesně podle své aktuální chuti.
- Jste vegan, vegetarián nebo nesmíte lepek? Pak se vyhnete surovinám, které nemáte rádi nebo vám jednoduše neprospívají či škodí.
- Domácí zmrzlina může být zdravější. Můžete do ní použít kvalitní protein, semínka nebo oříšky.
- Eliminujete případný odpad. Jste-li ekologicky zaměření, pak jistě oceníte, že při výrobě domácí zmrzliny nevzniká téměř žádný odpad.
Domácí zmrzlina: Vanilková nebo čokoládová
Přísady:
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 karamelové salko
- 150 g moučkového cukru
- 30 kapek vanilkového extraktu
- 3 lžíce kakaa
Příprava:
Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšlehejte. Ke konci pak přidejte karamelové salko a znovu prošlehejte. Dále pak přidejte cukr a znovu nechte ještě chvíli promíchat metličkami. Směs dejte na hodinu do mrazáku. Poté vytáhněte a rozdělte na dvě poloviny. Do jedné nakapejte vanilkový extrakt, do druhé zamíchejte kakao. Obě směsi můžete na sebe vrstvit nebo dát každou zvlášť do nádoby. Vložte do mrazáku a nechte, ideálně přes noc, zmrznout.
Domácí zmrzlina: Borůvkový sorbet
Přísady:
- 500 g čerstvých borůvek
- 50-70 g moučkového cukru
- 100 ml vody
- 20 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy
Příprava:
Borůvky rozmixujeme a přidáme cukr. Znovu promixujeme. Dále pak přilijeme vodu a citrónovou šťávu. Opět opatrně promixujeme, nalijeme do uzavíratelné nádoby a vložíme do mrazáku. Zde necháme hodinu odpočinout a následně pak znovu mixujeme. Zabráníme tak tvorbě ledových krystalů. Nyní definitivně nalijeme do uzavíratelné nádoby a dáme do mrazáku zmrznout, ideálně přes noc.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku