Výroba domácí zmrzliny není nic náročného

Domácí zmrzlina snadno a rychle. Připravte si nejchutnější letní osvěžení

Není lepšího letního osvěžení než lahodná zmrzlina. Ať už je plná ovoce nebo se pyšní vysokým obsahem smetany, dokonale osvěží, ochladí a dokonce i zasytí. Ač zmrzlinu koupíte naprosto všude, rozhodně je lepší pustit se do výroby vlastní. Domácí zmrzlina se přesně přizpůsobí vašim chuťovým pohárkům. Víte, co obsahuje a její výroba je extrémně snadná.

Léto a zmrzlina k sobě neodmyslitelně patří. Zatímco v dávných dobách patřila zmrzlina jen na stůl šlechty, dnes si ji můžeme dát všichni. A dokonce si ji můžeme i sami vyrobit. K rychlejšímu hotovému výrobku vám pomůže domácí zrmzlinovač, ale zvládnete to i bez něj. Jen za pomoci mrazničky. Jen to bude o něco déle trval. 

Zmzlina má dlouhou historii

Zatímco dnes patří zmrzlina mezi neoblíbenější letní pochoutku, naši předkové si o ní mohli nechat tak maximálně zdát. První zmrzlinou byla medem ochucená námraza a led, na které si pochutnávali ve starověkém Egyptě a Řecku. Večer se namočily hliněné nádoby a nechalo se v nich i po dně vody. Díky chladným nocím se na nádobách vytvořila námraza a z malého množství vody vzniknul led. Vše se seškrábalo, smíchalo s medem a ihned podávalo. Později se konzumovaly i ovocné šťávy smíchané s ledem. Mnohem později si pak šlechta nechala dovážet led z hor ve speciálních nádobách. A ještě později se pak začalo k výrobě zmrzliny používat i mléko či smetana.

Čtěte také:

Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé

Domácí zmrzlina a nanuky bez přístroje. Výrobu zvládne i malé dítě!

Tipy na koupání v křišťálově čisté vodě: 4 tipy na zajímavá místa, která nahradí pobyt u moře

OCHUTNEJTE: Domácí zmrzlina a sorbet 15x jinak - barevně, chutně a bez éček

Do Evropy se zmrzlina dostala ve 13. století díky mořeplavci Marco Polovi, ten ji dovezl do Itálie. Ve zbytku Evropy se pak zmrzlina rozšířila až o 300 let později. U nás se zmrzlina rozšířila až na počátku 20. století. V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout, v roce 1921 se objevila první zmrzlina na dřívku a v roce 1936 začal zmrzlinu vyrábět první automatický rotační stroj. Dnes už si můžeme dát zmrzlinu na jakou si jen vzpomeneme, ale do obliby přichází i domácí zmrzlina vyrobená z opravdu pocitivých surovin.

Nejoblíbenější zmrzlina

Zmrzlina spojuje národy, neboť ji milují naprosto všichni a všude. Po celém světě se jí ročně vyprodukují miliardy litrů. Nejoblíbenější je vanilková a čokoládová, ale ani ovocné sorbety nezůstávají stát opodál. Nejvíce zmrzliny sní Američané, Australané, Finové a Švédové. Mimochodem, každý Evropan sní až sedm litrů zmrzliny ročně, ovšem Češi zaostávají. Sníme maximálně jen pět litrů za rok. A jaká bude letos ta vaše nejoblíbenější? Bude mezi ní i vaše originální domácí zmrzlina?

Domácí zmrzlina rychle a hravě

Domácí zmrzlina má nespočet benefitů. Ostatně, posuďte sami:

  • Snad největší předností je to, že víte, že čeho je vyrobená. Kupované produkty mohou být oslazené méně kvalitními sladidly a mohou obsahovat spoustu umělých přísad. Domácí zmrzlina v sobě ukrývá vždy jen to nejlepší, pochopitelně. A to se výrazně projeví na výsledné chuti
  • Také máte jistotu, že domácí zmrzlina bude vždy čerstvá. Jeden den ji vyrobíte, druhý den sníte. Jak prosté. 
  • Připravíte si kombinace, které vám chutnají. A můžete si nakombinovat vlastní příchutě přesně podle své aktuální chuti.
  • Jste vegan, vegetarián nebo nesmíte lepek? Pak se vyhnete surovinám, které nemáte rádi nebo vám jednoduše neprospívají či škodí.
  • Domácí zmrzlina může být zdravější. Můžete do ní použít kvalitní protein, semínka nebo oříšky.
  • Eliminujete případný odpad. Jste-li ekologicky zaměření, pak jistě oceníte, že při výrobě domácí zmrzliny nevzniká téměř žádný odpad

Mezi nejoblíbenější zmrzliny patří vanilková a čokoládová

Domácí zmrzlina: Vanilková nebo čokoládová

Přísady:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 karamelové salko
  • 150 g moučkového cukru
  • 30 kapek vanilkového extraktu
  • 3 lžíce kakaa

Příprava:

Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšlehejte. Ke konci pak přidejte karamelové salko a znovu prošlehejte. Dále pak přidejte cukr a znovu nechte ještě chvíli promíchat metličkami. Směs dejte na hodinu do mrazáku. Poté vytáhněte a rozdělte na dvě poloviny. Do jedné nakapejte vanilkový extrakt, do druhé zamíchejte kakao. Obě směsi můžete na sebe vrstvit nebo dát každou zvlášť do nádoby. Vložte do mrazáku a nechte, ideálně přes noc, zmrznout.

Domácí zmrzlina: Borůvkový sorbet

Přísady:

  • 500 g čerstvých borůvek
  • 50-70 g moučkového cukru
  • 100 ml vody
  • 20 ml čerstvě vymačkané citrónové šťávy

Příprava:

Borůvky rozmixujeme a přidáme cukr. Znovu promixujeme. Dále pak přilijeme vodu a citrónovou šťávu. Opět opatrně promixujeme, nalijeme do uzavíratelné nádoby a vložíme do mrazáku. Zde necháme hodinu odpočinout a následně pak znovu mixujeme. Zabráníme tak tvorbě ledových krystalů. Nyní definitivně nalijeme do uzavíratelné nádoby a dáme do mrazáku zmrznout, ideálně přes noc.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 27. 04. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 28. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 29. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 30. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

ahoj, pokud je to nahoda, tak mi to prijde zajimave hodne a napsal bych o tom nejakou kratkou osobni zpoved..a...

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Půjčka na splacení dluhu nebo zaplacení účtů nebo zahájení nového podnikání, Nebank...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pracuji ve finanční instituci a ta nám poskytuje půjčky pro lidi v nouzi. Pot�...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Dobrý den, pracuji ve finanční instituci a ta nám poskytuje půjčky pro lidi v nouzi. Pot...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Na kole s větrem o závod

Jaro je tu! Vyrazili jste na první projížďku na kole a zjistili jste, že to není ono? Možná je na čase vyměnit své staré jízdní kolo za novější model. Nechte si poradit od odborníků, šlápněte do pedálů a uháněj...

Výlet na Moravu, který chutná po vínu

Pokud nevíte, kde vám hlava stojí a nutně potřebujete odpočinek, vyrazte o víkendu s partnerem nebo přáteli na Moravu. Ubytujte se nedaleko vinice či vinařství, odpočívejte, bavte se a degustujte dobré víno.

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.