Zdravá domácí zmrzlina snadno, rychle a levně. Rozhodně stojí za ochutnání
Zmrzlina se prodává téměř všude, tak nač si vyrábět vlastní? Má to spoustu výhod. Uděláte si přesně tu, na kterou máte chuť. Může být zdravější, a především znáte i použité suroviny. Máte jistotu, že jíte opravdu dobrou věc. Navíc kvalitní domácí zmrzlina vás vyjde jen na pár korun, je rychle hotová a zvládnou ji vyrobit i děti. Tak hurá do toho!
Zmrzlina patří v létě mezi nejoblíbenější dobroty. A není žádný moderní vynález, jak by se mohlo zdát. Už ve starověkém Egyptě, Persii, Řecku a Římě se ve vyšších společenských vrstvách podával led či sníh ochucený medem, ovocem, šafránem nebo růžovou vodou. Do Itálie pak postup na výrobu sorbetů, tedy zmrzlin z ledu, doputoval ve 13. století, pravděpodobně z Arábie nebo díky Marcu Polovi z Číny.
Z této doby také pocházejí záznamy o mražených mongolských nápojích z ovčího, kozího a kobylího mléka a indické mléčné zmrzlině kulfi. V období 18. a 19. století se v Evropě objevují receptury na zmrzlinu ze smetany, žloutků a cukru, vzhledem k ceně se ale jednalo o luxusní pochoutku. Potřebný led bylo třeba uchovávat od zimy do léta ve speciálně postavených budovách – v hlubokých sklepích. Po roce 1870 se začala vyrábět průmyslová mrazicí zařízení a po jejich vylepšení pak ve třicátých letech 20. století s klesající cenou rostla i obliba mražených sladkých pochoutek.
Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé
Domácí zmrzlina a sorbet 15x jinak - barevně, chutně a bez éček
Černá zmrzlina boduje i letos! Máme pro vás návod, jak si ji vyrobit doma
Zmrzlina není jen jedna
Druhů zmrzlin je nespočet. Jaké jsou ale ty nejoblíbenější a nejběžnější?
Krémové zmrzliny – hlavní přísadou bývá mléko, kondenzované mléko, šlehačka, zakysaná smetana, jogurt, tvaroh nebo i mascarpone či ricotta, dále mohou obsahovat i vaječné žloutky.
Krémové zmrzliny bez živočišných složek – připravují se například z kokosového mléka, namočených kešu ořechů, avokáda anebo také rozmixováním mraženého banánu.
Vodové zmrzliny – zpravidla jde o ovocné zmrzliny. Označujeme je jako sorbety. Ovšem pokud obsahují menší podíl tuku či bílkovin, tak jim říkáme šerbety.
Domácí výroba zmrzliny
Domácí zmrzlina není vůbec nic náročného. Nicméně je vhodné podotknout, že může mít hrubší strukturu kvůli vzniku větších krystalků ledu a menší lehkost. V průmyslových podmínkách je totiž možné díky technologiím a aditivům zašlehat do zmrzliny až 80 procent vzduchu, doma jen okolo 30. Nejlepší je podávat domácí zmrzliny a sorbety čerstvě připravené, skladováním v mrazničce většinou příliš ztuhnou. Původně se při výrobě zmrzliny používalo ruční šlehání a dvě misky, mezi něž byla nasypána chladicí směs z drceného ledu a hrubé soli, dnes je možné využít mrazničku nebo zmrzlinovač.
Základem i nadále zůstávají kvalitní suroviny a dostatečné předchlazení zmrzlinové směsi. Přímo bez dalších úprav je možné mrazit nadýchané krémy obsahující vyšlehanou smetanu či bílkový sníh, ostatní druhy je třeba během tuhnutí několikrát z mrazničky vyndat a důkladně promíchat. Nejsnazší je použití elektrického zmrzlinovače, ať už levnějšího s dvoustěnnou nádobou, kterou je nutné alespoň den předem vložit do mrazničky, aby se dostatečně nachladila speciální kapalina mezi stěnami, nebo takzvaného samochladicího s vestavěným kompresorem.
Smetanová domácí zmrzlina s vůní bylinek
Přísady:
- 1 hrnek neslazeného kondenzovaného mléka
- ½ hrnku medu
- hrst větviček tymiánu
- 2 hrnky smetany ke šlehání
Příprava:
Kondenzované mléko uvedeme do varu, rozpustíme v něm med, přidáme tymián a necháme hodinu louhovat. Poté tymián vyndáme a ochucené mléko necháme pořádně vychladit v ledničce. Smetanu ušleháme, šlehačku vmícháme do ochuceného mléka a směs nalijeme do krabičky. Domácí zmrzlina se uloží mrazničky a nechá zmrznout.
Domácí zmrzlina: Vegan kokosový mražený krém s ananasem
Přísady:
- 2 hrnky hustého tučného kokosového mléka
- 2 větvičky rozmarýnu
- 4 lžíce javorového sirupu
- ½ hrnku napůl zmrzlého nadrobno nakrájeného ananasu
Příprava:
Kokosové mléko s rozmarýnem uvedeme do varu, vmícháme javorový sirup a necháme patnáct minut stát. Poté rozmarýn vyndáme, ochucené kokosové mléko dobře vychladíme v ledničce, nalijeme do zmrzlinovače a necháme ho pracovat. Jakmile domácí zmrzlina zhoustne, rozmícháme v ní nakrájený ananas.
Domácí zmrzlina: Avokádový sorbet s limetkou
Přísady:
- 1 hrnek vody
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 limetky
- ½ hrnku kokosového cukru
- malá hrst koriandrové nati
- 2 hrnky nakrájené dužiny z avokáda
Příprava:
Studenou vodu rozmixujeme s limetkovou kůrou, cukrem a koriandrovou natí a poté přecedíme. Avokádovou dužninu rozmixujeme s limetkovou šťávou, přidáme ochucenou vodu, vše ještě dohladka rozmixujeme a necháme namrazit a vyšlehat ve zmrzlinovači. Tato domácí zmrzlina je velmi osvěžující.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku