Domácí zmrzlina chutná nejlépe

Zdravá domácí zmrzlina snadno, rychle a levně. Rozhodně stojí za ochutnání

Zmrzlina se prodává téměř všude, tak nač si vyrábět vlastní? Má to spoustu výhod. Uděláte si přesně tu, na kterou máte chuť. Může být zdravější, a především znáte i použité suroviny. Máte jistotu, že jíte opravdu dobrou věc. Navíc kvalitní domácí zmrzlina vás vyjde jen na pár korun, je rychle hotová a zvládnou ji vyrobit i děti. Tak hurá do toho!

Zmrzlina patří v létě mezi nejoblíbenější dobroty. A není žádný moderní vynález, jak by se mohlo zdát. Už ve starověkém Egyptě, Persii, Řecku a Římě se ve vyšších společenských vrstvách podával led či sníh ochucený medem, ovocem, šafránem nebo růžovou vodou. Do Itálie pak postup na výrobu sorbetů, tedy zmrzlin z ledu, doputoval ve 13. století, pravděpodobně z Arábie nebo díky Marcu Polovi z Číny.

Z této doby také pocházejí záznamy o mražených mongolských nápojích z ovčího, kozího a kobylího mléka a indické mléčné zmrzlině kulfi. V období 18. a 19. století se v Evropě objevují receptury na zmrzlinu ze smetany, žloutků a cukru, vzhledem k ceně se ale jednalo o luxusní pochoutku. Potřebný led bylo třeba uchovávat od zimy do léta ve speciálně postavených budovách – v hlubokých sklepích. Po roce 1870 se začala vyrábět průmyslová mrazicí zařízení a po jejich vylepšení pak ve třicátých letech 20. století s klesající cenou rostla i obliba mražených sladkých pochoutek.

Čtěte také:

Ledová káva k létu patří. Vychutnejte si ji 3x jinak se zmrzlinou, tonikem nebo jako frappé

Domácí zmrzlina a sorbet 15x jinak - barevně, chutně a bez éček

Černá zmrzlina boduje i letos! Máme pro vás návod, jak si ji vyrobit doma

Zmrzlina není jen jedna

Druhů zmrzlin je nespočet. Jaké jsou ale ty nejoblíbenější a nejběžnější

Krémové zmrzliny – hlavní přísadou bývá mléko, kondenzované mléko, šlehačka, zakysaná smetana, jogurt, tvaroh nebo i mascarpone či ricotta, dále mohou obsahovat i vaječné žloutky

Krémové zmrzliny bez živočišných složek – připravují se například z kokosového mléka, namočených kešu ořechů, avokáda anebo také rozmixováním mraženého banánu. 

Vodové zmrzliny – zpravidla jde o ovocné zmrzliny. Označujeme je jako sorbety. Ovšem pokud obsahují menší podíl tuku či bílkovin, tak jim říkáme šerbety.

Domácí výroba zmrzliny

Domácí zmrzlina není vůbec nic náročného. Nicméně je vhodné podotknout, že může mít hrubší strukturu kvůli vzniku větších krystalků ledu a menší lehkost. V průmyslových podmínkách je totiž možné díky technologiím a aditivům zašlehat do zmrzliny až 80 procent vzduchu, doma jen okolo 30. Nejlepší je podávat domácí zmrzliny a sorbety čerstvě připravené, skladováním v mrazničce většinou příliš ztuhnou. Původně se při výrobě zmrzliny používalo ruční šlehání a dvě misky, mezi něž byla nasypána chladicí směs z drceného ledu a hrubé soli, dnes je možné využít mrazničku nebo zmrzlinovač.

Základem i nadále zůstávají kvalitní suroviny a dostatečné předchlazení zmrzlinové směsi. Přímo bez dalších úprav je možné mrazit nadýchané krémy obsahující vyšlehanou smetanu či bílkový sníh, ostatní druhy je třeba během tuhnutí několikrát z mrazničky vyndat a důkladně promíchat. Nejsnazší je použití elektrického zmrzlinovače, ať už levnějšího s dvoustěnnou nádobou, kterou je nutné alespoň den předem vložit do mrazničky, aby se dostatečně nachladila speciální kapalina mezi stěnami, nebo takzvaného samochladicího s vestavěným kompresorem.

Zmrzlina nemusí být jen ze smetany, skvělá je například i z mandlového mléka

Smetanová domácí zmrzlina s vůní bylinek

Přísady:

Příprava:

Kondenzované mléko uvedeme do varu, rozpustíme v něm med, přidáme tymián a necháme hodinu louhovat. Poté tymián vyndáme a ochucené mléko necháme pořádně vychladit v ledničce. Smetanu ušleháme, šlehačku vmícháme do ochuceného mléka a směs nalijeme do krabičky. Domácí zmrzlina se uloží mrazničky a nechá zmrznout.

Domácí zmrzlina: Vegan kokosový mražený krém s ananasem 

Přísady:

Příprava:

Kokosové mléko s rozmarýnem uvedeme do varu, vmícháme javorový sirup a necháme patnáct minut stát. Poté rozmarýn vyndáme, ochucené kokosové mléko dobře vychladíme v ledničce, nalijeme do zmrzlinovače a necháme ho pracovat. Jakmile domácí zmrzlina zhoustne, rozmícháme v ní nakrájený ananas.

Domácí zmrzlina: Avokádový sorbet s limetkou

Přísady: 

  • 1 hrnek vody
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 limetky
  • ½ hrnku kokosového cukru
  • malá hrst koriandrové nati
  • 2 hrnky nakrájené dužiny z avokáda

Příprava:

Studenou vodu rozmixujeme s limetkovou kůrou, cukrem a koriandrovou natí a poté přecedíme. Avokádovou dužninu rozmixujeme s limetkovou šťávou, přidáme ochucenou vodu, vše ještě dohladka rozmixujeme a necháme namrazit a vyšlehat ve zmrzlinovači. Tato domácí zmrzlina je velmi osvěžující.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 06. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!