Pití piva v rozumném množství má velmi pozitivní vliv na naše zdraví
Pivo má pozitivní účinky na lidské zdraví, ovšem všeho s mírou
Umírněná konzumace piva vede ke snížení rizika infarktů, rakoviny, snížení tlaku a zlepšuje metabolismus. Největší přínosy pití piva pro lidský organismus spočívá přitom ve zvýšení hladiny tzv. „hodného cholesterolu“ (HDL) v těle, který paralyzuje „zlý cholesterol“ (LDL). Pivo tak má významné antisklerotické účinky. Za umírněnou konzumaci se přitom považují 2 piva pro muže denně a jedno pivo pro ženu (20 až 40 gramů alkoholu denně).
Pivo je také vhodný přírodní prostředek působící proti stresu, pomáhá odstraňovat napětí, podporuje pocit relaxace, družnost i porozumění. Lze tedy konstatovat, že milovníci piva bývají celkově pozitivněji naladěni a vykazují prokazatelně nižší riziko vzniku srdečních a cévních komplikací.
Z historie piva
Vaření piva má dlouhou historii, a to již 5000 let. Podle dochovaných důkazů se první pivo zrodilo v úrodném povodí řek Eufratu a Tigridu v oblasti bývalé Mezopotámie, kde se pěstoval ječmen i chmel a kde se také vařil nápoj, který se tu spolu s chlebem stal základní potravinou. Brzy se pivo rozšířilo do všech tehdejších civilizovaných oblastí. Dodnes je pití piva v mnoha zemích provázeno tradičními slavnostmi. Naši předkové se snažili vylepšovat chuť piva různými aromatickými přísadami - medem, jalovcem i ovocnými plody. Přesto pili nápoj tmavý, kalný, těžký, někdy až s příliš vysokým obsahem alkoholu. Téměř v ničem tento nápoj nepřipomínal pivo, které se vaří dnes.
Již ve staré Mezopotámii se věřili lidé v léčebné účinky piva. V prvních lékárnách byly z medu, mléka, koření, soli, bylin, olejů a piva zhotovované léčivé nápoje a masti. V pivě dokonce rozpouštěly léky pro jejich snadnější vstřebávání. Pivem se léčila otrava způsobená štípnutím škorpióna. I v Egyptě se pivo využívalo k lékařským účelům. Zajímavostí je například to, že se pivo používalo jako antikoncepční přípravek pro zabránění početí. Sladké pivo tvořilo základ léčivých a očisťujících nálevů. Využití také našlo při léčení zácpy a jiných zažívacích potíží.
Obecná pozitiva pití piva a jeho vliv na zdraví
Umírněná konzumace piva má ochranný vliv na vznik aterosklerózy. Následkem toho se snižuje výskyt ischemické choroby srdeční a úmrtnost na akutní infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Pití piva v rozumné míře vede i k poklesu krevního tlaku. Po požití piva se snižuje hladina krevního cukru, což společně s lepším využitím inzulinu příznivě ovlivňuje metabolizmus cukrů a tuků.
Pivo podporuje trávicí proces, přiměřené pití piva je vhodné a lze jej doporučit při onemocnění zažívacího traktu. Močopudnost piva a jeho schopnost zvýšeného vylučování žluče působí také proti vzniku žlučových a močových kamenů. Antioxidační účinky některých látek obsažených v pivu, mohou bránit rozvoji rakovinotvorného bujení a dostatečné množství a vhodný poměr minerálů a vitaminů zpomaluje proces osteoporózy neboli řídnutí kostí. Pivo rovněž obsahuje důležité minerální a stopové látky, z těchto pak zvláště draslík a hořčík, které jsou nezbytné ke správné funkci všech orgánů v těle. V pivu jsou zastoupeny vitaminy, zejména pak vitamíny řady B.
Energetická hodnota piva
Pivo není zdaleka tak energetické, jak se obecně lidé většinou domnívají. V půllitru "desítky" je v průměru okolo 200 kcal energie, zatímco v půllitru ovocné šťávy nebo mléka je to okolo 250 kcal, v půllitru vína dokonce 300 kcal energie.
Podíl energie z cukrů na celkovém obsahu energie v pivu je 60%. Pivo přitom obsahuje jak cukry jednoduché, které se spalují rychle, tak pomalé cukry, z nichž se uvolňuje energie ještě dlouho po požití. Pití piva tak zajistí dodání energie do těla nejen ihned těsně po napití se, ale i později. Cukry se v těle nehromadí, rovnoměrně se spalují a nepřeměňují se na obávaný tuk.
Ani obsah malého množství alkoholu v pivu není z energetického hlediska na závadu. Fyzicky aktivním lidem lze dokonce doporučit třetinku piva jako vhodný iontový nápoj, který prodlužuje periodu spalování tuků nastartovanou kondičním cvičením.
Přínosy pití piva pro ženské zdraví
Zejména pro starší ženy v období po menopauze je typické uvolňování vápníku z kostí a může se stát příčinou osteoporózy. V České republice má potíže s tímto onemocněním až 1 milion žen. Správný pitný režim, obohacený i o pivo v rozumné míře, pomáhá dostatečně zavodnit ledviny, ve kterých se pak usazuje výrazně méně vápenatých solí. Ty se stávají příčinou tvorby ledvinových kamenů. V pivu je obsažena i kyselina listová, která je velice důležitá pro ženy v reprodukčním věku.
Pivo a pitný režim
S dodržováním pitného režimu má mnoho lidí stále potíže. Většina z nás stále přijímá málo tekutin a sníženou hydrataci organismu ještě podporuje přijímáním kofeinových nápojů. Takovýto stav je spojen s množstvím zdravotních rizik, kterými je například zahuštění vnitřního prostředí, nebezpečí vzniku oběhových poruch, riziko vzniku močových a žlučových kamenů, poruchy vyměšování, nesoustředěnost a bolesti hlavy. Pivo je vhodným rehydratačním nápojem – má vysoký obsah vody a je iontově vyvážené, organismus pivo nezatěžuje tzv. prázdnými kaloriemi, ani řadou zbytečných barviv a aromatizantů. S pivem přijímá tělo nejenom vodu, ale i řadu dalších nutných minerálních látek, vitamínů, aminokyselin a dalších tělu prospěšných substancí.
Pivo a kardiovaskulární systém
Jedním z nejvíce prozkoumaných a nejpřínosnějších pozitivních účinků piva na lidský organizmus je jeho pozitivní působení na náš kardiovaskulární systém. Pití piva v umírněném množství vede k poklesu krevního tlaku, po požití piva dojde k rozšíření cév a optimalizaci vodního a minerálového hospodářství organismu. Zásadní ochranný význam má v pivu obsažený alkohol, polyfenoly, flavonoidy a vitaminy skupiny B při vzniku a rozvoji aterosklerózy. Pití piva tak zabraňuje vzniku následkům aterosklerózy v podobě ischemické choroby srdeční, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody, ischemické choroby dolních končetin. Vitaminy skupiny B, které jsou v pivu hojně zastoupeny, se uplatňují při snížení hladiny homocysteinu, který se rovněž podílí na genezi aterosklerózy. Významné je i působení flavonoidů na funkci krevních destiček, které brání vzniku krevních sraženin.
Již zmiňované rozšíření cév vede nejenom k poklesu krevního tlaku, ale i k lepšímu prokrvení důležitých orgánů. V neposlední řadě se v ochraně před nemocemi srdce a cév.
Pivo a obezita
Obezita je stav, ke kterému dochází, při nadměrném příjmu energie. V situaci, kdy energetický příjem převyšuje energetický výdej. Energetická hodnota piva je dána alkoholem a cukry. Výčepní pivo obsahuje přibližně 1500 kJ/l, ležák – tzv. dvanáctka, pak přibližně 1800 kJ/l. Je-li tedy energetická hodnota piva zakalkulována do celkové vyrovnané energetické bilance, riziko zvyšování hmotnosti nehrozí. Dokonce naopak. Bylo prokázáno, že pravidelná umírněná konzumace piva nejen nevede k obezitě, ale může být spojena i s poklesem hmotnosti a obsahu tuku v těle. Z energetického hlediska je na tom lépe ten, kdo vypije 0,5 l piva, než ten, kdo vypije stejný objem běžného slazeného nápoje. V pivu obsažený chrom a zinek, které působí na aktivitu inzulinu a tím i na stabilizaci hladin krevního cukru. Rozkolísání hladin může vést k nezvladatelné chuti na sladké a tím i ke zvýšení příjmu energie.
Pivo a nádorová onemocnění
Příčiny vzniku nádorových onemocnění nejsou beze zbytku prozkoumány. Jedním z významných rizikových faktorů vzniku jsou tzv. volné radikály. V pivu jsou ve významném množství obsaženy látky zvané polyfenoly, flavonoidy, které zasahují do oxidačně-redukčních pochodů v organizmu a mají antioxidační účinky. Působí tak jako jakési „uklízecí jednotky volných radikálů“, a tak mohou hrát v ochraně proti nádorovým onemocněním jistou úlohu.
Pití piva a jeho účinky na zažívací trakt
Pivo je nejen nápojem, ale i potravinou. Obsahuje totiž většinu pro život nutných látek a je důležitým zdrojem energie. Na činnost zažívacího traktu působí pivo především prostřednictvím oxidu uhličitého a hořkých látek chmele, které vedou k prokrvení sliznic, stimulují tvorbu slin a trávicích šťáv. Díky tomuto působení může pivo posloužit jako prostředek k povzbuzení chuti k jídlu. Balastní látky jako je lignin, představují nestravitelné složky, které upravují funkci střev a vyprazdňování.
Pivo a vitamíny
Pivo je bohatým zdrojem vitamínů, a to zejména skupiny B – thiaminu, riboflavinu, pyridoxinu, niacinu, kyseliny listové. Tyto vitamíny jsou schopné ovlivnit řadu metabolických procesů, funkci nervového systému, hladinu homocysteinu a brání vzniku kožních poruch nebo vývojových vad.
Pivo a kosmetika
Pivo se používá mnoho let také v kosmetice. Již ve středověku se můžeme doslechnout o přidávání pivovarských kalů do omlazujících koupelí. Extrakty z chmele jsou součástí krémů, pleťových vod i mlék pro citlivou pleť. Existují pivní šampony, určené především pro lámavé vlasy. Už jen opláchnutí vlasů obyčejným pivem jim vrací jejich přirozený lesk a zmírňuje lámavost.
Pivní lázeň má svá pravidla a hlavní přísadou této koupele je tmavé pivo, vyráběné dle tradiční receptury. Příznivá teplota vody v koupeli působí na mírné zvýšení srdeční činnosti a aktivaci krevního oběhu v celé cévní soustavě. Takováto pivní lázeň prohřeje pokožku těla a uvolní póry kůže, kterými se pak při mírném pocení odplavují z pokožky škodlivé látky. Pivní kvasnice předávají pokožce celou řadu vitaminů B, proteiny, sacharidy, které přispívají k celkovému zvláčnění a regeneraci pokožky. Takováto pivní koupel trvá asi 30 minut a potom následuje půlhodinový zábal. Prohřáté tělo dokončuje fázi pocení, srdeční činnost se zklidňuje, dochází k pozvolnému poklesu krevního tlaku, uvolnění svalů a obnově tělesné energie.
Diskuse k článku