Vegetariánský hamburger může taktéž skvěle chutnat! Co zvolit právě tento pokrm jako rychlý oběd bez masa?

Rychlý oběd bez masa 5x jinak

Nemáte času nazbyt a současně chcete odlehčit svůj jídelníček? Potom vsaďte na rychlý oběd bez masa. I vegetariánské či veganské pokrmy totiž mohou skvěle chutnat. Můžete se o tom přesvědčit s pěti následujícími recepty.

Kromě toho, že budete mít rychlý oběd bez masa připravený během chviličky, dodáte tělu potřebné vitamíny. Recepty totiž obsahují z větší části čerstvou zeleninu zpracovanou na různé způsoby. Nechte se překvapit dokonalými chuťovými kombinacemi!

Rychlý oběd bez masa 5x jinak: Falafel s pečenou zeleninou a zelenou „magickou“ omáčkou

Falafel je tradiční egyptský pokrm, který se většinou připravuje z cizrny. Má tvar kuličky a ve výsledku se smaží na oleji. Dnes již můžete celkem snadno zakoupit toto jídlo hotové. Připravte si společně s námi rychlý oběd bez masa, který připomene dovolenou na Blízkém východě!

Čtěte také:

Připravte si bylinkový nedělní oběd z toho, co si venku nasbíráte

Potřebné ingredience na pikantní falafel s pečenou zeleninou

Na pečenou zeleninu potřebujete tyto suroviny:

  • mrkev: 5 až 7 kusů

  • květák: 1 hlava

  • olivový olej: 2 lžíce

  • drcený či mletý kmín: 4 lžičky

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

Na kompletaci pokrmu potřebujete:

  • sušená a nakládaná rajčata: cca 340 gramů

  • chléb zvaný naan: 3 velké kusy (nebo dle počtu strávníků)

  • čerstvý koriandr (nasekaný): 1 hrst

  • hotový falafel: 1 až 2 balení po cca 190 gramech

Na zelenou „magickou“ omáčku si obstarejte:

  • čerstvé avokádo: 1 kus

  • čerstvá petržel a koriandr (nasekané): 1 hrnek

  • jalapeňo paprička: 1 kus

  • česnek: 2 stroužky

  • limetová šťáva: z 1 kusu limetky

  • voda: ½ hrnku

  • olivový olej: ½ hrnku

  • sůl: 1 lžička

  • loupané a nesolené pistácie: ½ hrnku

Zelenou omáčku však lze i koupit hovotou ve specializovaných obchodech.

Recept na pikantní falafel s pečenou zeleninou a zelenou „magickou“ omáčkou

Začněte nejprve přípravou omáčky. Očištěné a pokrájené avokádo rozmělněte v kuchyňském robotu společně s česnekovými stroužky, petrželí, koriandrem, očištěnou jalapeňo papričkou, limetovou šťávou, solí a pistáciemi. Nakonec přilejte olivový olej, vodu a zelená omáčka je hotová. Dále si předehřejte troubu na 200 °C. K ruce si vezměte květák, omyjte jej a rozdělte na menší růžičky. Mrkve pak oloupejte a pokrájejte na tenké nudličky. Oba druhy zeleniny pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí, mletým pepřem a kmínem. Pečte v troubě asi půl hodiny a občas promíchejte. Mezitím si rozmixujte na kaši nakládaná a sušená rajčata, která jste předtím nechali okapat od oleje. Nakonec svůj rychlý oběd bez masa zkompletujte. Na prohřátý naan natřete zelenou „magickou“ omáčku, pak navrstvěte pečenou zeleninu, vložte na pánvi ohřátý falafel (do jednoho kusu chleba cca 3 kuličky), pokapejte rajčatovou kaší, posypte nasekaným koriandrem a konzumujte. Dobrou chuť!

Rychlý oběd bez masa 5x jinak: Celozrnné těstoviny s pečeným květákem a s omáčkou z kešu oříšků a pečené papriky

Pokud preferujete italskou kuchyni, jistě vás nadchne tento rychlý oběd bez masa. Těstoviny s pečeným květákem a omáčkou z kešu oříšků a pečené papriky jsou syté a vlastně i zdravé. Perfektně se hodí i na večeři.

Potřebné ingredience na celozrnné těstoviny s pečeným květákem a omáčkou

  • květák: 2 hlavy (rozdělené na menší růžičky)

  • sůl: dle chuti

  • olivový olej: 2 lžíce

  • celozrnné těstoviny: cca 450 gramů (nebo dle počtu strávníků)

Na omáčku potřebujete:

  • kešu oříšky: ¾ šálku

  • voda: ¾ šálku

  • sůl: 1 lžička

  • hotová omáčka arabbiata: cca 700 gramů

  • scezená pečená paprika (nakládaná ve sklenici): cca 440 gramů

Recept na celozrnné těstoviny s pečeným květákem a omáčkou

Začněte tím, že si omyjete a očistíte květák. Poté jej rozeberte na velmi malé růžičky a umístěte na plech. Zde jej pokapejte olivovým olejem a osolte dle chuti. Promíchejte a dejte do předehřáté trouby (na 200 °C) péct po dobu 30 minut. Mezitím si připravte omáčku. V kuchyňském robotu rozemelte kešu oříšky spolu s vodou, solí, omáčkou arabbiata a pečenou červenou paprikou. Výslednou směs můžete mírně prohřát v kastrůlku. Nakonec si uvařte v mírně solené vodě celozrnné těstoviny dle obliby, sceďte je a promíchejte s omáčkou i pečenými květákovými růžičkami. Dochutit lze tento rychlý oběd bez masa i strouhaným sýrem. Dobrou chuť!

Rychlý oběd bez masa 5x jinak: Bramborový salát s příchutí kari

Tento rychlý oběd bez masa můžete podávat jen tak samostatně jako hlavní jídlo. Ovšem skvělý bude i jako příloha. Připravte si s námi bramborový salát s příchutí kari, který osloví nejen vegany a vegetariány.

Potřebné ingredience na bramborový salát s příchutí kari

  • brambory (ideálně ranné): cca 900 gramů

  • loupaná mrkev (pokrájená na velmi tenké nudličky): ¾ hrnku

  • řapíkatý celer (naplátkovaný): ½ hrnku

  • nasekaná jarní cibulka: ½ hrnku

  • nakládaná a scezená cizrna: cca 400 gramů

  • čerstvý a nasekaný koriandr: ¼ hrnku

  • sůl: dle chuti

  • mletý pepř: dle chuti

  • čerstvá a nasekaná pažitka: na ozdobu dle chuti

Na marinádu potřebujete tyto suroviny:

  • tahini pasta: 5 lžic

  • studená voda: 5 lžic

  • citronová šťáva: z 1 kusu citronu

  • kari koření: 2 lžičky

  • pikantní omáčka sriracha: 1 až 2 lžičky

  • kajenský pepř: ½ lžičky

  • cibulový prášek: ½ lžičky

  • sůl: 1 špetka

Recept na bramborový salát s příchutí kari

Nejprve si pečlivě omyjte brambory, vložte je do velkého hrnce s vodou, špetkou soli a vařte do změknutí 15 až 20 minut. Po uplynutí doby brambory sceďte a nechte chladnout. Nakonec je oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Dále si připravte zálivku na salát. V míse si smíchejte tahini pastu spolu s vodou a také přidejte citronovou šťávu, kari koření, kajenský pepř, omáčku sriracha, cibulový prášek i sůl. Dle potřeby nařeďte směs ještě vodou. Nakonec ve velkém hrnci propojte vařečkou vařené brambory spolu s pokrájenou mrkví, celerem, cizrnou, jarní cibulkou, nasekaným koriandrem a vše přelijte zálivkou. Taktéž osolte a opepřete dle preferencí. Pokrm je možné dozdobit pokrájenou pažitkou. Před podáváním svůj rychlý oběd bez masa ideálně vychlaďte v lednici. Dobrou chuť!

Smažené nudle se zeleninou skvěle zasytí.

Rychlý oběd bez masa 5x jinak: Smažené nudle se zeleninou

Můžete se utlouct po smažených nudlích v asijských restauracích? Potom si nyní společně s námi můžete připravit rychlý oběd bez masa v podobném duchu. Budete se oblizovat. Na této veganské dobrotě si pochutnáte už do čtvrt hodiny!

Potřebné ingredience na smažené nudle se zeleninou

Na omáčku si připravte tyto suroviny:

  • tmavá sójová omáčka: 2 lžíce

  • lehká sójová omáčka: 1 lžíce

  • sezamový olej: 1 lžička

  • cukr: 1 lžička

Na smažené nudle si obstarejte:

  • nevařené ramen nudle: 170 až 200 gramů

  • sezamový olej: 1 lžíce

  • jarní cibulka: 3 stonky (oddělte pokrájenou zelenou a bílou část)

  • mražená zelenina Julliene (směs mrkve, papriky, zelí, žampionů anebo brokolice): 2 až 3 šálky

  • japonské rýžové víno Mirin: 1 až 2 lžíce

Recept na smažené nudle se zeleninou

Začněte tím, že si dle návodu uvaříte ve vodě nudle ramen. Pak je sceďte a dejte zatím stranou. Dále si ve velké pánvi wok rozehřejte sezamový olej a na něm orestujte bílou část pokrájené jarní cibulky a následně i zeleninu Julliene (nebo jinou směs). Nakonec vše podlijte japonským rýžovým vínem Mirin, promíchejte a nechte opékat několik minut do změknutí. V další fázi přisypte do zeleninové směsi vařené ramen nudle, přelijte je asi polovinou omáčky (ze sójovky, sezamového oleje, cukru) a propojte vařečkou. V této fázi je váš rychlý oběd bez masa hotový. Proto jej podávejte posypaný zelenou částí jarní cibulky. Závěrečný tip: v případě potřeby můžete do pokrmu přilít trochu více omáčky. Přejeme dobré chutnání.

Rychlý oběd bez masa 5x jinak: Fazolové hamburgery s avokádovo-bazalkovým přelivem

Nedokážete si představit dobrý hamburger bez poctivého hovězího masa? Pak vyzkoušejte následující vegetariánský recept na rychlý oběd bez masa. Díky němu nasytíte až šest hladových žaludků a náramně si pochutnáte! Přesvědčte se!

Potřebné ingredience na fazolové hamburgery s avokádovo-bazalkovým přelivem

  • černé fazole z konzervy (okapané): cca 420 gramů

  • bílé fazole z konzervy (okapané): cca 420 gramů

  • vejce: 1 kus

  • vaječný bílek (lehce našlehaný): 1 kus

  • panko strouhanka: ½ šálku

  • olivový olej: 3 lžíce

  • nasekaný čerstvý koriandr: 3 lžíce

  • malé česnekové stroužky (lisované): 4 kusy

  • mletá uzená paprika: ½ lžičky

  • cibulový prášek: ½ lžičky

  • sůl: ¼ lžičky

  • mletý pepř: ¼ lžičky

  • celozrnné bulky: 6 kusů

Na avokádovo-bazalkový přeliv si připravte tyto suroviny:

  • zakysaná smetana: 2/3 šálku

  • zralé avokádo (vydlabané): 1 kus

  • velké listy bazalky (nasekané): 10 kusů

  • sůl: ¼ lžičky

  • mletý pepř: 1 špetka

Recept na fazolové hamburgery s avokádovo-bazalkovým přelivem

Nejprve si v kuchyňském mixéru rozmělněte na kaši černé i bílé fazole z konzervy. Poté k nim přidejte i nasekaný koriandr, lisovaný česnek, mletou uzenou papriku, cibulový prášek, sůl, mletý pepř a znovu promixujte. Nakonec ještě do směsi vložte vejce spolu s vaječným bílkem, lžíci olivového oleje a panko strouhanku. Nyní hmotu propojte vařečkou anebo čistou rukou a rozdělte ji na šest stejně velkých částí. Z těch pak vytvarujte placky. Hamburgery smažte na rozpáleném olivovém oleji dozlatova z obou stran. Také si nezapomeňte připravit avokádovo-bazalkový přeliv. Je to velmi snadné. Všechny výše uvedené ingredience rozmixujete na homogenní kaši. Nyní je na čase zkompletovat samotný pokrm. Bulky rozřízněte na půl, spodní část potřete avokádovo-bazalkovým krémem, vložte opečený fazolový hamburger, ještě zakápněte přelivem, přiklopte druhou částí pečiva a svůj rychlý oběd bez masa podávejte třeba s oblíbenou limonádou. Přejeme dobrou chuť!

Další inspiraci na obědy či večeře naleznete níže:

Zdravá večeře 20x jinak aneb Jak doplnit vitamíny a důkladně se nasytit

30 receptů na rychlý bezmasý oběd

Rychlá večeře (nejen) na neděli: 6 nápadů na jednoduchá a výživná jídla

Zapečené brambory ve čtyřech lahodných variacích

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 03. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
STŘEDA 04. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
ČTVRTEK 05. 12. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v přibývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť a nehty, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes…
více o tomto dni
PÁTEK 06. 12. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 07. 12. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
NEDĚLE 08. 12. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 09. 12. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...
Zobrazit všechna témata

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Advent je tu! Jak si jej rozplánovat, abychom do Vánoc všechno stihli?

Advent by měl být obdobím klidu a rozjímání. Místo toho se snažíme stihnout nemožné a těsně před Vánoci doslova odpadáme. Letos to ale bude jinak! Poradíme vám, jak si advent rozplánovat tak, abyste všechno s l...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...