Salátová okurka v pěti osvěžujících receptech
Salátová okurka by rozhodně měla patřit do pestrého a vyváženého jídelníčku. Hodí se ostatně i na hubnutí přebytečných kilogramů, protože je nízkokalorická. Kromě jiného díky ní doplníte celou řadu vitamínů a minerálních látek.
Pokud vám salátová okurka chutná, zakomponujte ji do osvěžujících letních pokrmů. Inspirovat se můžete třeba následujícími pěti recepty z celého světa. Připravíte si studenou polévku, zeleninový salát anebo třeba vitamínové smoothie, které skvěle zasytí?
Salátová okurka 5x jinak: Snadný zeleninový salát s cottage sýrem a rajčaty
Zeleninové saláty zkrátka neodmyslitelně patří k parným letním dnům. Velmi častou surovinou v těchto pokrmech je dozajista salátová okurka, která dodá svěží chuť. Připravte si variaci s cottage sýrem a rajčaty. Budete se oblizovat!
Potřebné ingredience na přípravu zeleninového salátu s cottage sýrem a rajčaty
Následující suroviny vystačí na cca 6 porcí salátu:
-
cherry rajčátka: cca 450 gramů
-
menší salátová okurka: 3 kusy
-
jarní cibulka: 4 stonky
-
sůl: 1 a ½ lžičky
-
mletý černý pepř: ½ lžičky
-
menší ředkvičky: 8 kusů
-
sýr cottage: cca 450 gramů
-
vinný bílý ocet: 3 lžíce
-
extra panenský olivový olej: 2 lžíce
Recept na zeleninový salát s cottage sýrem, rajčaty a salátovou okurkou
V prvním kroku si omyjte cherry rajčátka a překrojte je na polovinu anebo čtvrtky. Poté je vložte do mísy a promíchejte spolu s omytou a naplátkovanou jarní cibulkou. Také přijde na řadu salátová okurka, kterou jednu po druhé omyjte, očistěte od okrajů a nakrájejte na stejně silná kolečka. Všechny suroviny okořeňte solí, mletým pepřem, pečlivě promíchejte a dejte do lednice chladit asi na půl hodiny. Dále si omyjte, očistěte a naplátkujte ředkvičky, osolte je a propojte spolu se sýrem cottage ve středně velké míse. Taktéž vlijte vinný bílý ocet v množství jedné lžíce a salát dokončete. Pokrm podávejte na plošším talíři, přičemž nejprve na něj navrstvěte sýrový salát s ředkvičkami a poté ten okurkový s rajčaty a cibulkou. Vše dochuťte dle libosti zbylým vinným octem a také olivovým olejem. Podávejte třeba s rozpečenou bagetkou. Dobrou chuť!
Salátová okurka 5x jinak: Gazpacho se zelenými hrozny a krevetami
Máte rádi netradiční chuťové kombinace? Potom je pro vás jako dělané gazpacho neboli studená polévka, v které hraje prim samozřejmě salátová okurka. V pokrmu se ovšem snoubí i chuť zelených bezsemenných hroznů a česneku.
Potřebné ingredience na přípravu gazpacha ze salátových okurek
-
salátová okurka: 4 kusy
-
bezsemenné zelené hrozny: 1 a ½ šálku
-
česnekový stroužek: 1 malý kus
-
extra panenský olivový olej: 1/3 šálku
-
vinný bílý ocet: 2 lžičky
-
voda: 1 šálek
-
sůl: dle chuti
-
vařené krevety: dle chuti k podávání
-
pražené a nasekané mandle: dle chuti k podávání
Recept na gazpacho ze salátových okurek a hroznů
Začněte tím, že si do mixéru vložíte loupaný a nasekaný česnekový stroužek, vsypete zelené hrozny bez pecek a také nesmí samozřejmě chybět salátová okurka v množství čtyř kusů, kterou jste předtím oloupali a pokrájeli na středně velké kusy. Vše přelijte vinným bílým octem, olivovým olejem, vodou a rozmixujte na pyré. Gazpacho dochuťte nakonec solí dle libosti, nechte přes noc zchladit v lednici a podávejte s vařenými krevetami a nasekanými mandlemi. Dobré chutnání!
Salátová okurka 5x jinak: Výtečné okurkové smoothie s banánem a ananasem
Zeleninové či ovocné smoothie je jednoznačně velmi zdravou záležitostí. Díky tomuto nápoji doplníte potřebné vitamíny a minerální látky. Nyní vám představíme drink, ve kterém je hlavní surovinou samozřejmě salátová okurka. Je velice výživný, bezlepkový, vegetariánský a bezesporu nahradí i plnohodnotnou snídani.
Potřebné ingredience na okurkové smoothie
-
bílý řecký jogurt: ½ hrnku (anebo lze nahradit kokosovým mlékem)
-
salátová okurka (loupaná a pokrájená): 1 hrnek
-
zralý banán: 1 kus
-
mražený ananas: 1 hrnek
-
čerstvé špenátové listy: 1 hrst
-
led: 10 kostek
-
limetová šťáva: 1 lžíce
Recept na okurkové smoothie s banánem a ananasem
Příprava samotného smoothie je velice snadná. V mixéru se rozmělní na homogenní pyré krájená salátová okurka v množství jednoho hrnku, bílý řecký jogurt, loupaný a pokrájený banán, mražený ananas, špenát, ledové kostky a také limetová šťáva. Poté si lahodný nápoj dopřejete v jakémkoliv parném dni jako osvěžení! Přejeme dobrou chuť.
Salátová okurka 5x jinak: Pikantní okurková salsa
Dalším skvělým receptem je ten na pikantní okurkovou salsu. V ní se šťavnatá salátová okurka jen vyjímá! Salsa se stane výtečným doplňkem třeba ke grilovanému lososu. Vyzkoušejte ji, je skutečně výjimečná!
Potřebné ingredience na přípravu pikantní okurkové salsy
-
salátová okurka (oloupaná, pokrájená a bez semínek): 2 hrnky
-
zralá rajčata (jemně pokrájená): ½ hrnku
-
červená cibule (najemno nasekaná): ¼ hrnku
-
čerstvá nasekaná petrželka: 2 lžíce
-
paprička jalapeňo: 1 kus
-
čerstvý nasekaný koriandr: 4 a ½ lžíce
-
česnekový stroužek (lisovaný): 1 kus
-
zakysaná smetana: ¼ hrnku
-
citronová šťáva: 1 a ½ lžičky
-
limetová šťáva: 1 a ½ lžičky
-
mletý kmín: ¼ lžičky
-
sůl: ¼ lžičky nebo dle chuti
-
tortilla chipsy: dle chuti k podávání
Recept na pikantní okurkovou salsu
Začněte tím, že si omyjete rajčata a nakrájíte je na menší kostičky. Poté přijde na řadu salátová okurka, kterou jednu po druhé oloupejte, překrojte na půl a odstraňte semínka uprostřed pomocí lžíce. Nakonec zeleninu nakrájejte na menší kousky a vložte spolu s rajčaty do misky. K surovinám přidejte jemně nakrájenou červenou cibuli, nasekanou petrželku, koriandr, lisovaný česnek a také očištěnou a nasekanou papričku jalapeňo. Dále si k ruce vezměte jinou misku a v ní smíchejte zakysanou smetanu spolu s citronovou šťávou, limetovou šťávou, mletým kmínem a solí. Dip vlijte na zeleninu s bylinkami a důkladně promíchejte. Takto získáte neodolatelnou salsu, která se hodí třeba i k občejným tortilla chipsům. Dobrou chuť!
Salátová okurka 5x jinak: Libanonský tabouleh s kuskusem
Už jste slyšeli o libanonském salátu zvaném tabouleh? Pokud ne, určitě jej okuste. Přinášíme vám variaci s kuskusem. Ten v pokrmu typický bulgur skvěle nahradí. A nesmí chybět ani oblíbený salátová okurka!
Potřebné ingredience na přípravu libanonského salátu tabouleh
Zhruba na tři porce si obstarejte tyto suroviny:
-
voda: ¾ šálku na kuskus
-
nevařený kuskus: ½ hrnku
-
nakládaná cizrna: 1 konzerva
-
zralé rajče: 1 kus
-
salátová okurka: ½ kusu
-
citronová šťáva: 3 lžíce
-
strouhaná citronoví kůra: 2 lžičky
-
olivový olej: 2 lžičky
-
čerstvá máta (jemně nasekaná): 2 lžičky
-
čerstvá petrželka (jemně nasekaná): 2 lžičky
-
sůl: ¼ lžičky
-
mletý pepř: 1/8 lžičky
-
sýr feta (rozdrobený): ¾ hrnku
Recept na libanonský salát tabouleh s kuskusem
Nejprve si uvařte do měkka kuskus. Poté jej odstavte a nechte nabobtnat ve zbylé vodě. Mezitím si omyjte důkladně rajče, pokrájejte ho na menší kousky a vložte do mísy. Salátová okurka pak zůstane ve slupce, pouze ji omyjte, odkrojte okraje a nakrájejte na půl plátky anebo kostky. Oba druhy zeleniny následně promíchejte s okapanou cizrnou a přelijte marinádou z citronové šťávy, olivového oleje, citronové kůry, nasekané petržele a máty. Dle libosti ochuťte solí, mletým pepřem a vše zasypte vařeným kuskusem a rozdrobenou fetou. Lžící ještě propojte a podávejte. Před servírováním lze tabouleh i vychladit v lednici. Přejeme dobrou chuť!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku