Ačokča neboli mexická okurka: Žádný mutant, ale chutná a zdravá zelenina

Ačokča neboli mexická okurka: Žádný mutant, ale chutná a zdravá zelenina

Paprikookurka neboli ačokča a účinky na zdraví

Začneme tedy tématem ačokča a účinky na zdraví - ty jsou totiž překvapivě blahodárné. Tato rostlina pomáhá při úpravě metabolismu tuků. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zbavuje cévy usazenin a snižuje krevní tlak. Působí díku schopnosti regulace hladiny krevního cukru jako prevence diabetu. Pokud si uvaříme odvar ze semínek, získáme skvělý močopudný nápoj. Podle receptů lidové medicíny má její šťáva vyléčit i zánět ucha a protizánětlivé účinky mají mít prý i listy. Pokud se přiloží na zanícenou část těla, údajně máme mít po starostech. Je bohatá na vlákninu, minerály a vitamíny, zejména beta karoten, vitamíny řady B a vitamín C. Indiáni používají sušená drcená semena jako prostředek proti střevním parazitům, pomáhají také při obtížích s trávícím traktem. Plody vařené v mléce mají zase pomoci při angínách. Kořeny se používají na čištění zubů.

Ačokča: návod na pěstování

Ačokča - předpěstování 

I když se ačokča nazývá také paprikookurka anebo papriková okurka, nejedná se o žádného křížence. Ačokča (Cyclanthera pedata) je středoamerická a jihoamerická liána. Pěstovat se dá bez problémů i v našich podmínkách. Předpěstujeme si ji ve fóliovníku anebo na okenním parapetu například v kelímcích od jogurtů s drenážním otvorem ve dně. Ven rostlinky vysazujeme až teprve tehdy, když už nehrozí přízemní mrazíky, tedy nejlépe po 15. květnu.

Ačokča - umístění

Ideálním místem pro vysazení této rostliny je jižní strana. Protože ačokča potřebuje během růstu oporu, vhodné je vysadit ji u plotu anebo k jiné opoře, jako například drátěnce, síti, kůlu a podobně. Po nich se ačokča může pnout. Pokud k opoře navedeme již mladé rostlinky, nemusíme se starat o jejich vyvazování, jejich spirálové úponky, jaké má například vinná réva, se o vše postarají. Ačokča je teplomilná, pěstujeme ji na místech s dostatkem slunce.

Ačokča - pěstování ve fóliovníku

Ačokča se může pěstovat i ve fóliovníku nebo ve skleníku podobně, jako okurky nebo paprika. Zkušení zahrádkáři však tvrdí, že při správně zvoleném umístění a péči jsou pro ni stejně vhodná venkovní stanoviště.

Ačokča - péče

Ačokča neboli mexická okurka se nemusí stříhat, jen navádíme vrcholky, které se plazí v trávě, směrem nahoru, aby plody na zemi neshnily. Rostlina potřebuje vydatnou zálivku, do které můžeme přidat hnojivo, určené pro přihnojování zeleniny. Zalévat ačokču je vhodné nejlépe večer.

Ačokča - sklizeň

Obvykle roste velmi bujně a dosahuje výšky 3 až 5 metrů. Rostlina je jednoletá, oboupohlavní s drobnými světlými květy. Plody, podobné malým zeleným papričkám dozrávají od konce července a poslední můžeme sbírat s prvními mrazíky, tedy přibližně do října. Konzumují se tehdy, pokud dosáhnou velikosti 4 – 10 centimetrů. Uvnitř se nacházejí tvrdá černá nejedlá semena. Denně se dá z jedné rostliny sklidit až 12 plodů. Jejich chuť je sladkokyselá, podobná chuti okurky nebo papriky.

Ačokča - skladování

Čerstvě sklizenou ačokču můžeme skladovat v chladnu, nejlépe v ledničce. V takovém případě je dobré ji překrýt potravinářskou fólií nebo mikroténovým sáčkem. Takto uskladněná vydrží ačokča přibližně dva týdny.

Zavařená ačokča

Ačokča a její využití v kuchyni

Záleží na tom, jak chceme v kuchyni mexickou okurku zpracovat. Podle toho zvolíme zralost a velikost plodů.

Nakládání ačokči

Jestliže máme v úmyslu ačokču zavařovat podobně jako například okurky nebo papriku, je ideální sbírat plody o velikosti okolo 5 centimetrů. V takových jsou světlá, poživatelná semena. Tyto plody jsou pro zavařování vhodné, i když budou při doteku působit tvrdě a může se nám zdát, že jsou málo nalité. Nakládáme je nejlépe do klasického sladkokyselého nálevu.

Ačokča v teplé kuchyni

Naproti tomu nafouklé plody ačokči o velikosti 8 až 10 centimetrů, které jsou měkké a mají uvnitř tvrdá černá semena, jsou vhodná pro použití v teplé kuchyni. Semena vydlabeme a schováme. Můžeme je využít další rok pro naklíčení a výsadbu. Takto vyzrálou ačokču je možné například naplnit jako papriku, použít do leča, zapéct se sýrem a šunkou a vůbec využívat všude tam, kde bychom použili papriku nebo lilek či cuketu.

Ačokča ve studené kuchyni

Saláty z ačokči jsou chutné na mnoho způsobů. Vynikající je marinovaná v olivovém oleji a balzamikovém krému, se zakysanou smetanou a česnekem, s klasickou octovou zálivkou jako okurkový salát anebo zkrátka a dobře jen tak nakrájená například ke chlebu s máslem.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Jan Chaloupka: výkup palet a boxů, Pardubice
Máte k dispozici dřevěné palety,…
Krajcar, s.r.o.: kvalitní koupelnový nábytek
Koupelnový nábytek: skří…
ELmodul.eu Daniel Hlaváč: osazování plošných spojů
Společnost ELmodul.eu se zaměřuje na v…

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.