Jak zlepšit pamět' a kognitivní schopnosti přírodní cestou?
Lidský mozek je složitou sítí obsahující přibližně 100 miliard neuronů. Neurony jsou nervové buňky, které mají schopnost přijímat a zpracovat speciální signály. Neuron se podílí na výměně informací prostřednictvím elektrických signálů. Komunikace neuronů probíhá pomocí vysoce specializovaných struktur zvaných synapse. Synapse je spojení dvou neuronů (nebo smyslové buňky a neuronu), sloužící k předávání vzruchů. V dnešní době je synapse považována za "jednotku" aktivity mozku namísto neuronu. Každý neuron se přes synapse spojí s druhým neuronem a zajišťuje přenos elektrického signálu chemickou cestou (chemickými posly). Nové nervové buňky hrají důležitou roli v učení dospělých.
Jestliže přijde po nervovém vlákně určitého neuronu k nervovému zakončení signál v podobě akčního potenciálu, který můžeme označit jako signál elektrický, nepřejde ve stejné podobě na další neuron, ale přenese se na další neuron v podobě signálu chemického: z nervového zakončení se vyloučí chemická látka – neurotransmiter, která způsobí vznik synaptického potenciálu na dalším neuronu.
Dnes však vědci obecně zastávají názor, že mozek prostřednictvím procesu neurogeneze (tj. vznik nových mozkových buněk) i nadále vytváří nové nervové buňky (neurony) a to dokonce i ve starším věku. Výzkumy ukázaly, že k tvorbě nových neuronů dochází nejvíce ve dvou částech mozku – v subventrikulární oblasti a v části hipokampus. Hipokampus je zodpovědný za schopnost učení a paměti. Když nefunguje správně, vznikají nebo se více projevují onemocnění jako například deprese, úzkost či Parkinsonova choroba.
Jaké jsou příčiny zhoršení paměti?
S postupujícím věkem se podle klinických výzkumů, může snižovat i tzv. pracovní paměť a to o 5 - 10 % každých deset let. Začátek tohoto procesu lze pozorovat někdy i u 20letého jedince s postupnou progresí, u starších jedinců nad 65 let. V každodenním životě je nevyvážená strava zahrnující nadměrné množství tuků, cukrů, glutenu, lepku a kaseinu (bílkovina mléčných výrobků) závažným rizikovým faktorem pro urychlení procesu zhoršení paměti.
S postupujícím věkem je nejvíce postižena dlouhodobá a krátkodobá paměť. Kolem 20 % studentů užívá různé návykové látky, které zvyšují výkon paměti mozku během zkouškového období a takový příjem může být doprovázen i vedlejšími účinky (závislostí). Proto je důležité najít přírodní řešení podpory paměti. U seniorů nad 65 let je významnou zdravotní prioritou zachovat „kognitivní ostrost“ paměti.
Memobiotic Forte s obsahem Memophenolu přispívá na podporu paměti a kognitivních funkcí
Memobiotic forte obsahuje patentovanou ingredienci Memophenol pocházející z vinné oblasti Champagne (Francie), vyvinutou společnosti Activ Inside (Francie). Jedná se o inovativní ingredienci na podporu a posílení paměti a kognitivních funkcí mozku. Memophenol kombinuje synergické vlastnosti extraktu z francouzských hroznů (Vitis vinifera L.) a extraktu z divoké borůvky (Vaccinium angustifolium A). Oba extrakty jsou bohaté na esenciální polyfenoly, které podle klinických studií mohou přispívat k podpoře kognitivních funkcí. Studie z roku 2018 dokonce potvrzuje užitečnou roli polyfenolů na zlepšování paměti.
Francouzská hroznová odrůda Vitis vinifera L, pocházející převážně z oblasti Champagne, byla vybrána pro svůj bohatý obsah polyfenolů. Podle studie hroznové víno poskytuje vyšší množství monomerů, oligomerů a flavanolů ve srovnání s jinými odrůdami hroznů. Takový polyfenolový profil uděluje hroznům z oblasti Champagne vyšší antioxidační aktivitu (pro svojí absopční kapacitu kyslíku). Francouzská odrůda Pinot Noir má nejvyšší koncentraci flavonoidů - látek známých pro své antioxidační působení a obsahující i vysoký podíl resveratrolu - přírodního antioxidantu.
Divoká borůvka (Vaccinium angustifolium A) je bohatým zdrojem polyfenolů, jako jsou fenolové kyseliny, flavonoly (kvercetin) a antokyany, které jsou známé svou podporou kognitivních funkcí. V několika klinických studiích bylo prokázáno, že spotřeba divokých borůvek napomáhá k zlepšování zhoršené paměti, spojené s vyšším věkem.
Látka Memophenol, jejíž vývoj trval 5 let, byla zkoumána v několika klinických studiích. Extrakt z francouzských hroznů (Vitis vinifera) a divokých borůvek podporuje krátkodobou a dlouhodobou paměť u studentů a seniorů. Má vliv na neurogenezi (proces vytváření nových neuronů) a synaptickou plasticitu (regulaci toků informací).
Podle klinické studie provedené společností Activ Inside (Francie), při podávání 300mg Memophenolu má 75 % studentů lepší schopnost koncentrace a 3 z 5 studentů potvrdili zlepšení paměti a schopnosti učit se.
U seniorů byla provedena jiná klinická studie, které se zúčastnilo 200 osob po dobu 6 měsíců (tzv. double blind placebo controlled study). Senioři používající Memophenol v dávce 300mg (2x denně) si pamatovali 2,5 krát více slov, než senioři, kteří látku neužívali, což je zlepšení o 60 % díky látce Memophenol™. Po 6 měsících užívání 300mg (2x denně) doplňků stravy s aktivní látkou Memophenol získané výsledky ze studie ukazují zlepšení kognitivního věku oproti referenčnímu vzorku používajícímu placebo.
Polyfenoly obsažené v látce Memophenol podle provedených publikovaných studii mohou ovlivňovat signalizaci buněk k buňkám, citlivost na receptory a mít i jiné antioxidační aktivity v organizmu, především v oblasti kognitivní ostrosti a podpory paměti.
Látka Memophenol obsažena v přípravku Memobiotic forte je vítězem kategorie ingredience roku na Nutraingredients Awards 2017 a Memophenol získal i cenu za nejlepší farmaceutický produkt roku 2016 na soutěži French Innovation Corner.
Diskuse k článku