Jaké vitamíny pomohou posílit imunitu?
Hektický životní styl, nezdravá strava, nedostatek pohybu i znečištěné životní prostředí – to vše jsou důvody, proč se nám zhoršuje přirozená imunita. Za pomoci vitamínů ji ovšem můžeme zase posílit.
Co je to vlastně imunita?
Imunita je obranyschopnost organismu, díky které se je naše tělo schopné bránit proti nebezpečným vlivům z vnějšího i vnitřního prostředí. Jedná se tedy o zásadní vlastnost pro to, abychom zůstali zdraví. Jedinci se silnou imunitou tak onemocní velmi zřídka, pokud vůbec někdy, což je v současné situaci více než důležité. Tělo se totiž dokáže bránit proti virům či bakteriím, a dokonce i proti nádorovým buňkám. Všem těmto a dalším nebezpečím se obecně říká patogeny. Jste-li v každém případě často nemocní, případně chcete imunitu posílit preventivně, máte několik možností…
Vitamíny na posílení imunity
K posílení obranyschopnosti těla je důležitý především zdravý životní styl. Pokud se zaměříte na kvalitní potraviny (ideálně čerstvé a průmyslově neupravené), budete se věnovat pravidelným fyzickým aktivitám a vyhýbat se stresovým situacím (je-li to dnes vůbec možné), uděláte dobře. Co se týče stravy, podstatný je především příjem některých vitamínů, které si lze zakoupit i ve formě doplňků stravy v lékárnách jako Drmax, Benu nebo Lekarna.cz. Kupříkladu na Benu lze navíc získat i slevu, takže si je můžete pořídit výhodněji. Jaké vitamíny jsou ale pro posílení imunity nejdůležitější?
Kyselina askorbová neboli vitamín C
„Céčko“ je nezbytné k tomu, abychom byli zdraví. Mimo jiné patří mezi silné antioxidanty, takže bojuje proti působení volných radikálů. Především má ale podstatný vliv na imunitu, když kupříkladu minimalizuje poškození buněk následkem vlivů životního prostředí, mezi které patří znečištění, jež je dnes problémem především v městských a průmyslových aglomeracích. Vitamín C se přitom vyskytuje především v čerstvé zelenině a ovoci, přičemž jmenovat musíme zejména známé citrusové plody. Ještě více jej ovšem obsahuje např. moringa olejodárná, acerola, kumquat, kvája nebo klikva.
Doporučená denní dávka: ideálně 90 mg denně pro dospělého muže a 80 mg pro dospělou ženu.
Kyselina listová neboli vitamín B9
Kyselina listová je jiný název pro vitamín B9. Ten sice v rámci skupiny B-komplex (vitamíny B) nepatří k nejznámějším, na druhou stranu jeho dostatečný příjem může rovněž podpořit váš imunitní systém. Jak už napovídá sám název, tento vitamín je obsažen především v listové zelenině (saláty, zelí apod.), ale také v další zelenině. Ačkoli mezi dobré zdroje patří i játra, tepelnou úpravou se vitamín B9 ničí, a to až z 95 %! Udělejte si tedy raději zeleninový salát, případně si pořiďte nějaký vitamínový doplněk s kyselinou listovou. Pak jej budete přijímat v dostatečném množství a navíc je dobře vstřebatelný.
Doporučená denní dávka: 150 až 200 μg pro dospělé muže a 150 až 180 μg pro dospělé ženy.
Vitamín D
Další vitamín, který je důležitý pro silnou imunitu. Tento je ovšem problematický tím, že jej můžete získat jen v malém množství z potravin, když se nachází např. v rybím tuku nebo v lahůdkovém droždí. Musíme ovšem doplnit, že se mu říká vitamín ze slunce. V těle se totiž syntetizuje, pokud je pokožka vystavena ultrafialovému záření. Měli byste tedy pravidelně chodit ven. To je dobré i z toho důvodu, že přirozené světlo podněcuje tvorbu serotoninu, tedy hormonu navozujícímu příjemné pocity. V opačném případě dochází ke stresové reakci, která mj. nepříznivě působí právě na imunitu.
Doporučená denní dávka: optimálně 25 až 50 μg pro dospělé muže i ženy.
Další důležité látky pro posílení imunitu
Nejen vitamíny živ je člověk, organismus potřebuje spoustu dalších účinných látek. Mezi nimi nalezneme i takové, které mohou být rovněž podstatné pro posílení obranyschopnosti organismu. Patří sem např. selen, který nejenže zlepšuje fungování imunitních funkcí, ale také poskytuje tělu ochranu proti environmentálnímu stresu. Tento minerál je nejvíce obsažen v ořeších a mořských rybách. Stále častěji se ale hovoří i o dalších látkách, a to především o beta-glukanech, což je skupina neškrobových a necelulózových polysacharidů. Nacházejí se přitom např. v hlívě ústřičné, tedy obecně velmi zdravé dřevokazné houbě.
Diskuse k článku
Anna
Bea
Petra
Petra
Zuzana