Už jste někdy okusili jedlé květy?

Ochutnáte jedlé květy? 9 rostlin, které můžete bez obav utrhnout a sníst

Jedlé květy na dortech nebo ovocných salátech nejsou ničím výjimečným. Často je ale považujeme pouze za dekoraci a před konzumací je odstraníme. Ale to je velká škoda. Neboť kromě účelu dekorativního slouží i jako chutný doplněk jídelníčku.

Na úvod je nutné podotknout, že ne všechny květy jsou k jídlu vhodné. Avšak ty, kterými se většinou zdobí dorty nebo jídla v restauracích, mezi jedlé květy patří. Dávají se do salátů, omáček, nápojů i do hlavních jídel. A které byste měli rozhodně ochutnat?

Jedlé květy: Ibišek

Ibišek je znám především jako bylina, která se využívá do čajů při problémech s dýchacím ústrojím. Také může pomáhat snižovat tlak a cholesterol. Ibišek se ale velmi často využívá právě i na ozdobu jídel. Květy mohou být červené, bílé, žluté, fialové nebo růžové. Ibišek je dekorativní rostlina a často zdobí zahrady i truhlíky za oknem. Málokdo však ví, že jeho květy je možné konzumovat. Jen tak, přímo z rostliny. 

Čtěte také:

Pijte čaje a zhubnete! Bylinky na hubnutí a spalování tuků doplňují tělu energii a podporují hubnutí

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Jak využít černý bez a další jedlé květy v kuchyni?

Jedlé květy: Pampeliška

Květy i listy pampelišky patří mezi silné antioxidanty a čistí tělo. A obě dvě části jsou jedlé. Obojí lze bez obav jíst a přírodní medicína to dokonce i přímo doporučuje. V období, kdy pampelišky kvetou, je vhodné sníst denně až pět květů. Po odvětu se pak konzumují už jen listy a to ideálně v počtu sedm kousků denně. Pampeliška se ale musí jíst hned po utrhnutí, tedy jestli chceme čerpat maximum z jejích léčivých účinků.

Jedlé květy: Levandule

Už jste někdy ochutnali levandulový džem, sirup, likér nebo limonádu? Díky kombinaci barvy a vůně je levandule naprosto jedinečnou rostlinou. Jedlé květy levandule se hojně přidávají i do pečiva, sušenek nebo do bylinných směsí. Možností je spousta. Jen jedna drobná rada: s levandulovými kvítky šetřete. Jejich chuť i vůně je totiž až příliš intenzivní.

Jedlé květy: Lichořeřišnice

V kuchyni jde o velice oblíbený doplněk jídel. Má krásné, jasně zbarvené květy a jedinečnou, pikantní chuť. Jedlé květy lichořeřišnice, ale i listy, si lze vychutnat zasyrova nebo je vařit. Přičemž listy jsou mnohem intenzivnější chuti než květy. Jedlé květy lichořeřišnice se využívají především na ozdobu dortů či salátů.

Jedlé květy: Brutnák

Květy brutnáku jsou většinou modré, ale mohou být i bílé nebo růžové. Tradiční lidová medicína jej využívá především na bolesti v krku nebo na kašel. Pomáhá i na zánět žaludku nebo premenstruační syndrom. Jedlé květy brutnáku mají mírně sladkou chuť. Lehce připomínají svěží okurku s troškou medu. Většinou se květy jí syrové, ale je možné je i vařit nebo zapékat. Případně je možné brutnák podávat i jako samostatnou zeleninovou přílohu.

Jedlé květy: Růže

Existuje nespočet druhů růží, avšak všechny jsou jedlé. Zároveň je však také třeba upozornit na to, že ne všechny růže chutnají stejně. Platí však pravidlo, že čím více růže voní, tím lépe bude chutnat. Jde však pochopitelně výhradně o jedlé květy. A je jedno, jakou barvu budou mít. Okvětní plátky růže jsou velmi aromatické a jejich chuť je nasládlá. Jí se syrové nebo se mohou rozmixovat do nejrůznějších nápojů a smoothies. Případně je možné usušit je a přidat třeba do granoly, domácího růžového cukru nebo do domácí čokolády a podobně.

Růže na talíři chutná doslova božsky!

Jedlé květy: Cuketa

Už jste někdy ochutnali cuketové květy? Jde o naprosto skvělou lahůdku? Cuketové jedlé květy mají jasně žlutou barvu a mají tvar zvonu. Tyto květy se dají jíst syrové. Přidávají se na talíř jako obloha nebo je možné nasekat je do zeleninového salátu. Můžete je ale i smažit. Skvělé jsou naplněné například sýrovou náplní, obalené v trojobalu a usmažené. Případně je možné cuketové květy i zapékat.

Jedlé květy: Maceška

Macešky mají mnoho odstínů, avšak nejčastěji se setkáme s modrou, fialovou nebo žlutou. Jejich jedné květy jsou jemné, svěží a mají lehce květinovou chuť. Jsou skvělým doplňkem dezertů, sušenek i dortů. Do zeleninového salátu se přidávají nadrobno nasekané. Je také dobré vědět, že jedlé květy macešky působí na lidské tělo antioxidačně a protizánětlivě.

Jedlé květy: Heřmánek

Jde o bylinu známou především v přírodní medicíně. Dělá se z něj čaj. Na nespavost, úzkosti, zažívání, bolesti žaludku… Ale napadlo by vás heřmánkové jedlé květy jíst jen tak? Zkuste to! Jídlům, se kterými se vaří propůjčují mírně sladkou, zemitou chuť. Z květů ale můžete vyrobit i sirup, likér, přidat je do smoothies nebo nejrůznějších dezertů. Případně je možné heřmánkové květy osmažit a podávat je například s bramborovou kaší. Chutnají skvěle!

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni
ÚTERÝ 14. 01. 2025
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 15. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 16. 01. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 17. 01. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …
NATUR LIFE - zdravá výživa, Uherský Brod
Prodejna Zdravá výživa v Uhersk…

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!