Plíseň v bytě může ohrozit vaše zdraví! Podívejte se na nejčastější druhy plísní
Plísně mohou být ušlechtilé, a tedy k užitku. Například plíseň Botrytis cinerea. Ta se tvoří na zralých hroznech a slouží k výrobě lahodných dezertních vín. Nebo ušlechtilá plíseň Penicillium camemberti, bez níž by se neobešla výroba oblíbeného camembertu. A plíseň Penicillium notatum, ze které Fleming vyrobil antibiotika snad ani nemusíme připomínat. Co ale taková plíseň v bytě?
Nejenže plíseň v bytě nikdo nevítá, ale navíc mohou být takové plísně i zdravotně závadné! Proto se podíváme na nejčastější druhy plísní a také na to, jak se zbavit plísně.
Plísně jsou vláknité mikroskopické houby, které se vyznačují bílým nebo barevným zabarvením. Dříve se tvořily hlavně v půdě, dnes je ale nalezneme převážně na potravinách, zdech, ale také na oblečení, na lidské kůži, jako mykózu nehtů nebo na různých předmětech.
Plíseň v bytě jako akutní problém
Mezi nejčastější místa, kde se plíseň v bytě vyskytuje, patří:
- zdi a stropy
- podlaha a dlaždice
- potraviny uskladněné v lednici i mimo ní
- okna a okenní rámy
- místa s vysokou vlhkostí (za lednicí, za pračkou, za myčkou apod.)
- koupelna
- květináče a substráty květin
Jak se zbavit plísně doma?
Podle odborníků má plíseň v bytě jeden hlavní problém. Lidé řeší jejich odstranění (důsledek vytvoření plísně), ale nikoliv jejich příčinu. Tím dochází k tomu, že se dříve nebo později plísně vrátí a lidé je musí odstraňovat znovu. A takhle to jde pořád dokola.
Pokuste se tedy na plíseň v bytě nahlížet komplexně a vyřešit ji jednou provždy tím, že odstraníte její příčinu.
Příčina vzniku plísní? Vlhkost
Hlavní příčinou vzniku plísní je vlhkost. A příčinou vlhkosti je voda. A voda se objevuje prakticky ve všem, co máme doma. Voda se přidává do omítek nebo do jiných stavebních materiálů. Vodou uklízíme, umýváme s ní nádobí, pereme s ní. Pomocí vody se myjeme a pokud milujeme teplo a dopřáváme si dlouhé sprchy nebo vany, je vlhkostí ohrožena hlavně naše koupelna.
Vlhkost vzniká také, když se voda vypařuje, například jako důsledek rozdílných teplot. Kondenzace, tedy zkapalnění páry, nás tak trápí hlavně v zimě, kdy jsou venku a ve vytápěném bytě velmi rozdílné teploty. Na oknech se sráží voda, a plísně jsou na světě.
Plíseň na potravinách
Příčinou vzniku plísní na potravinách je jejich špatné skladování, nedodržování hygieny při výrobě nebo manipulaci. Aby plísně vznikly, potřebují živé podhoubí. Proto plísně nevznikají na mražených nebo sušených potravinách.
Napadením plísněmi jsou nejvíce ohroženy ovoce a zelenina s vysokým podílem vody. Potraviny napadené plísněmi bychom nikdy neměli konzumovat, neboť mohou ohrozit naše zdraví! A jak plíseň v bytě na potravinách eliminovat?
Desatero správné manipulace s potravinami
- Při výběru v obchodě dbejte na to, aby ovoce či zelenina nebyly napadené plísněmi.
- Lednici udržujte vždy čistou. Jednou za 10 dní jí otřete hadříkem namočeným v octu.
- Skříňky a místa, kde skladujete potraviny udržujte také v čistotě.
- Chléb neskladujte v igelitu, ale v chlebníku.
- Plastové a skleněné dózy na skladování potravin udržujte suché (bez vlhkosti).
- Kontrolujte datum spotřeby u rychle se kazících potravin.
- Měkké ovoce a zeleninu konzumujte přednostně.
- Při zavařování potravin používejte konzervanty a sklenice sterilujte.
- Sezónní ovoce a zeleninu zmrazte nebo usušte.
- Plíseň v bytě ihned zlikvidujte, jídlo napadené plísní - vyhoďte.
Nejčastější druhy plísní doma
Čerň střídavá (Alternaria alternata)
Ohrožuje děti a alergiky astmatem
Čerň střídavá neboli černá plíseň je velmi rozšířenou plísní. Doma ji najdeme nejčastěji na zdech, méně často pak na potravinách. Ve venkovních prostorách se může nacházet na tlejícím dřevu nebo v půdě, kde je obtížně rozpoznatelná. Čerň střídavá může způsobovat alergické reakce dýchacího ústrojí, proto bychom na její výskyt měli dávat velký pozor. Při dlouhodobém pobytu v místnostech s černí střídavou může u dětí docházet k astmatu.
Štětičkovec žlutavý (Penicilium chrysogenum)
Způsobuje záněty
Štětičkovec roste nejčastěji na vodou zasažených místech, jako jsou vlhké zdi či okna, případně na špatně skladovaných potravinách. Zajímavostí je, že z této plísně byl v minulosti extrahován penicilin, jinak ale může být tato plíseň v bytě zdraví nebezpečná. Má většinou bílo-zelený povlak, někdy se žlutým středem.
Štětičkovec se vyskytuje na potravinách a snadno se množí. Tato plíseň může způsobovat záněty a je karcinogenní. Najdete-li ji na nějaké potravině, jídlo okamžitě vyhoďte.
Plíseň hlavičková (Mucor mucedo)
Nebezpečná pro alergiky
Ačkoliv má plíseň hlavičková poetický název, její účinky už zdaleka takové nejsou. Jedná se o velmi častou plíseň v bytě a často se vyskytuje na zralém ovoci nebo na hnijících potravinách. Šíří se vzduchem a může být velmi nebezpečná pro alergiky.
Kropidlák černý neboli černá plíseň (Aspergillus niger)
Obsahuje karcinogenní mykotoxin
Kropidlák černý, jiným názvem také černá plíseň, je v domácnosti velmi obvyklou plísní. Snadno se rozšiřuje a nejčastěji kontaminuje potraviny, jako jsou hrozny, arašídy, cibule nebo pomeranče. Bohužel produkuje mykotoxiny, který jsou karcinogenní, a tedy velmi nebezpečné. Do těla se kropidlák černý dostává požitím zasažené potraviny nebo vdechnutím této plísně.
Znáte nějaké tipy, jak vyzrát na plíseň v bytě? Pochlubte se v komentářích.
Diskuse k článku