Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci
Chystáte se na dovolenou a sháníte nové recepty na zavařování hotových jídel, které na cestách jednoduše vyklopíte ze sklenice a ohřejete? Receptů na zavařování jídla a praktických rad pro zavařování není nikdy dost, tak se nechte inspirovat těmi našimi.
Důvod, proč zavařovat hotové jídlo na dovolenou, je zřejmý. Nejen, že takto upravený pokrm vydrží opravdu dlouho, ale také vám tato příprava ušetří spoustu času, starostí i peněz, a vy si tak můžete naplno vychutnávat volný čas se svou rodinou nebo přáteli. V neposlední řadě se nemusíte spoléhat na konzervy, které obsahují spoustu škodlivých látek, a jejich chuť se s domácí stravou nedá srovnat.
A co všechno lze z hotových jídel zavařovat? Téměř vše, na co si vzpomenete, od polévek a pomazánek, přes uzeniny a ryby, až po masité pokrmy.
Zásady a rady při zavařování hotových jídel
- Při zavařování hotových jídel je třeba mít vždy perfektně čisté ruce, aby se jídlo před zavíčkováním neznehodnotilo.
- Stejně tak musejí být perfektně čisté i zavařovací sklenice a víčka, před zavařováním bychom je měli vyvařit a nechat uschnout (neutírat). Nejlépe uděláte, když si pořídíte soupravu na zavařování, která vám ušetří spoustu práce a už nikdy nebudete muset řešit problémy s vadným těsněním sklenic nebo zdeformovanými víčky. Kvalitní zavařovací sklenice a další příslušenství najdete u Tescomy.
- Sklenice nesmí být naplněná až po vrch tekutinou (lákem, šťávou apod.). Víčko pak nemusí dokonale těsnit. Optimální výška tekutiny je 2/3 sklenice.
- Pro maso se používají víčka s červeným těsněním.
- Nezavařujeme pokrmy, které obsahují smetanu nebo mouku. Pokud je třeba, přidáme tyto suroviny až při ohřívání jídla.
- Maso před zavařováním vždy zbavíme kostí.
- Správnou těsnost víčka ověříme obrácením sklenice dnem vzhůru. Nejen, že tekutina nebude vytékat, ale nesmí ani stoupat bubliny.
- Pokud se stane, že i přes dodržení všech pravidel otevřená sklenice vykazuje jakékoli známky zkažení (podezřelý zápach, povlak,…), nikdy takové jídlo nekonzumujeme!
Obecné rady, jak na zavařování hotových jídel na dovolenou
Zavařování masa a pokrmů s masem
Zavařovat můžeme maso hovězí, vepřové, drůbeží, jehněčí, zvěřinu i ryby. Před zavařováním maso upravíme buď vařením, pečením nebo dušením, do sklenic je dáváme ještě za tepla a zalíváme šťávou nebo vývarem. I sklenice by měly být teplé. I zde platí, že tekutina by neměla přesáhnout výšku 2/3 sklenice, samotné maso nemusí být celé ponořené. Zavařoval lze samozřejmě i maso bez šťávy.
Důkladně uzavřené zavařovací sklenice vložíme do vody a zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1,5 hodiny. Necháme stát do druhého dne a zavaříme ještě jednou po dobu 1 hodiny.
Zavařování uzenin
Klobásky, párky, slaninu nebo libovolné, tepelně upravené uzeniny opláchneme, dáme do zavařovací sklenice o objemu 0,7 l asi do 2/3, přidáme asi 2 cm vody, zavíčkujeme a ihned zavaříme při 100 °C asi 1 hodinu. Necháme stát do druhého dne a postup sterilování zopakujeme. Uzeniny by neměly být ve sklenici namačkané.
Zavařování polévek
Nejvhodnější na zavařování jsou vývary, ovšem zavaření nudlí a jiných zavářek necháme až na dobu před konzumací. Zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1 hodinu, další den ještě opakujeme proces zavařování 45 minut.
Zavařování paštik a pomazánek
Zavařování paštiky a pomazánek, mezi které můžeme zařadit např. škvarkovou, masovou, houbovou nebo zeleninovou, probíhá při 90 °C přibližně 40 minut. Stejně jako u ostatních zavařených jídel, i u paštik a pomazánek opakujeme zavaření další den, asi 30 minut.
Vše o zavařování červené řepy, která bude skvělým doplňkem k hotovým jídlům.
Recepty na zavařovaná hotová jídla
Zavařená kuřecí polévka
Ingredience
- 1 kuřecí skelet
- 1 kuřecí stehno
- 4 kuřecí křídla
- 2 mrkve
- ½ celeru
- 2 petržele
- 1 cibule
- 10 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 6 bobkových listů
- 1 hrst petrželové natě nebo libečku
- sůl
Zavařená kuřecí polévka – postup přípravy
Všechny části kuřete vložíme do hrnce, přidáme 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, cibuli i se slupkou a koření, zalijeme studenou vodou a osolíme. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a necháme „probublávat“ minimálním varem asi 2 hodiny. Vývar přecedíme a vrátíme do něj obrané a nakrájené maso. Zbylou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru) nakrájíme na větší kousky a dáme vařit pouze na 5 minut do vývaru (dovaří se zavařováním). Vývar nalijeme do připravených sklenic (hladina cca 3 cm pod víčkem), zavíčkujeme a zavařujeme při 100 °C asi 1 hodinu. Další den zopakujeme ještě asi 45 minut. Pokud chceme do polévky i nudle nebo jinou zavářku, přidáme je až po otevření sklenice před podáváním.
Pikantní zeleninová směs
Ingredience
- 5 barevných paprik (nepálivých)
- 1 balení kysaného sterilovaného zelí
- chilli papričky dle chuti a pálivosti
- 1 větší salátová okurka
- 2 cibule
- 2 mrkve
- ½ žlutého melounu
Na nálev
- 2 litry vody
- 0,4 l octa
- 15 dkg cukru
- 6 dkg soli
- 5 bobkových listů
- 5 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, mrkev a papričky na tenká kolečka, okurku nastrouháme, zelí překrájíme, papriky na meloun nakrájíme na drobné kostky nebo nudličky. Veškerou zeleninu důkladně promícháme a naplníme do sklenic (asi do 2/3 výšky sklenice). Zalijeme lákem, zavíčkujeme a zavaříme při teplotě 100 °C asi 45 minut. Další den zavaříme ještě 30 minut.
Zavařené hovězí maso
Ingredience
- 2 kg hovězí kližky
- 1,5 litru hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- olej
Zavařené hovězí maso – postup přípravy
Hovězí kližku nakrájíme na kostky nebo na plátky, osolíme, opepříme a v hrnci nebo pekáčku zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Zalijeme horkým vývarem tak, aby maso bylo ponořené, a vaříme pod pokličkou asi 1 hodinu (do poloměkka). Do připravených teplých sklenic plníme hotové maso (asi do 2/3 výšky sklenice), zavíčkujeme a sterilujeme na 100 °C 1,5 hodiny. Druhý den opakujeme zavaření při stejné teplotě 1 hodinu.
Zavařené pečené vepřové maso
Ingredience
- 2 kg vepřové krkovice nebo plecka
- 1 kg vepřového bůčku
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- česnek
Zavařené pečené vepřové maso – postup přípravy
Všechno maso nakrájíme na kostky asi 2 x 2 cm. Česnek rozetřeme se solí a společně s kmínem vetřeme do masa, takto necháme 2 hodiny v přikrytém pekáčku odležet v lednici. Troubu rozehřejeme na 180 °C, maso podlijeme trochou vody a zakryté pečeme 45 minut, odkryté poté ještě asi 15 minut, až se maso mírně opeče. Ještě teplé maso plníme do teplých sklenic (asi do 2/3 výšky sklenice), zalijeme vypečenou šťávou a zavařujeme na 100 °C asi 1,5 hodiny, druhý den ještě 1 hodinu.
Zavařená rajčatová omáčka k těstovinám
Ingredience
- 2 kg rajčat
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce krupicového cukru
- oblíbené koření a bylinky (tymián, bazalka, oregano, provensálské,…)
- Bazalka
- sůl
- pepř
- olivový olej
Zavařená rajčatová omáčka k těstovinám – postup přípravy
Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme, zbavíme „bubáků“ a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno, necháme zesklovatět, přidáme cukr a necháme chvilku zkaramelizovat. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a necháme dusit asi 30 minut. Přidáme prolisovaný česnek, přidáme koření a bylinky dle chuti a necháme ještě 10 minut dusit. Ještě teplou omáčku plníme do sklenic (asi do 2/3 výšky sklenice) a zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1 hodinu. Další den zavaření opakujeme dalších asi 45 minut.
Domácí paštika na cesty
Ingredience
- 1,5 kg vepřového bůčku
- ½ kg vepřových jater
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 1 lžíce sádla
Domácí paštika na cesty – postup přípravy
Cibuli nakrájíme na drobno, na sádle necháme zesklovatět, přidáme na menší kostky nakrájený bůček a dusíme za občasného míchání doměkka. Játra umeleme na masovém strojku a 2x pomeleme i podušený bůček. Společně ještě 10 minut dusíme, dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Teplé plníme do připravených sklenic asi 2 cm pod okraj, zavíčkujeme a zavaříme na 100 °C 1,5 hodiny. Další den zavaření opakujeme ještě 1 hodinu.
Další skvělé recepty na domácí paštiky naleznete zde.
Zavařená škvarková pomazánka
Ingredience
- ¾ kg škvarků
- 1 větší sklenice zeleninového leča
- 4 stroužky česneku
- 150 g plnotučné hořčice
- 4 vejce
- 2 lžíce polévkového koření
- 1 lžička soli
Zavařená škvarková pomazánka – postup přípravy
Škvarky a česnek semeleme na masovém strojku na kaši, lečo buď nakrájíme na drobné kousky, nebo také semeleme. Veškeré ingredience důkladně promícháme, plníme do připravených sklenic (asi 2 cm pod okraj sklenice) a zavařujeme při teplotě 90 °C asi 45 minut. Druhý den opakujeme zavaření asi 30 minut.
Lečo s uzeninou
Ingredience
- 300 g paprik
- 300 g rajčat
- 2 cibule
- 250 g oblíbené uzeniny (párky, vuřty, klobásky,…)
- 1 lžička sladké papriky
- sůl
- mletý pepř
- máslo
Lečo s uzeninou – postup přípravy
Na másle zpěníme na mírném ohni nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nebo kostky pokrájenou uzeninu a krátce orestujeme. Přidáme nakrájené papriky, sůl a koření, 2 lžíce vody a dusíme pod pokličkou 5 minut. Rajčatům nakrojíme slupku do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme. Rajčata přidáme ke směsi, podusíme společně ještě 5 minut a necháme mírně vychladnout. Ještě teplé plníme do připravených sklenic (asi 2 cm pod okraj sklenice), zavíčkujeme a zavařujeme při teplotě 95 °C asi 40 minut, druhý den znovu zavaříme asi 25 minut. Před konzumací do ohřáté směsi můžeme vmíchat vejce.
Diskuse k článku
Rumburak
Peta
Lucka
Dekuji za odpoved
Redakce - Spktrum Zdraví
pakliže jsou masové konzervy zavařené, měly by vydržet i pobyt mimo lednici. Což je logické, protože i doma se zavařená jídla většinou skladují v nějaké komoře, nikoliv přímo v lednici.
Byla bych ale opatrná co se týče teploty. Určitě je nenechávejte na přímém světle nebo slunci. To by jim neudělalo dobře. A po otevření raději zkontrolujte.
Zima, jaro, podzim tedy ano, léto spíše ne.
Snad jsme vám poradili :-)
Pěkný den, Redakce
Lenka Kaluškov
mám možná hloupý dotaz, ale dá se takto zavařené jídlo skladovat i mimo lednici? Jde mi o to, že přítel je kamioňák a jezdí na 3-4 týdenní turnusy a místa v lednici moc nemá... tohle se mi zdá jako dobré řešení, aby s sebou měl nějaké domácí jídlo a nemusel si vařit nebo se neustále stravovat po restauracích
Filip
Lucie
Lucie
Jana
ráda bych se zeptala...prosim, proč se nemá do jídla davat smetana předem? Zkazilo by se jídlo dřív? I když je v jidle jen male mnozstvi? Jak dlouho případně jidlo se smetanou vydrží?
Děkuju za odpověď.
Maminka
katarina
Redakce - Spektrum zdraví
Hlavně pozor na čistotu těch víček a celkově sklenic. Já takhle při prvním zavařování přišla asi o dvě kila dýňového pyré :)
Ať se to povede a určitě dejte vědět, jak jste pochodila:)
Anička, Spektrum zdraví
Soňa
jancevova@propeople.cz
- Maso a podobné potraviny jsou na zavařování nejcitlivější, je tedy potřeba mít důkladně vyvařené a suché sklenice včetně víček. Ta se pro tyto účely doporučují zakoupit nová.
- Vymyté a suché sklenice si připravíte a naplníte směsí asi 2 cm pod okraj (nikdy ne až k okraji sklenic). Při zavařování se bude směs roztahovat a mohla by vám ze sklenice uniknout, příp. znečistit víčko.
- Abyste si byla jistá, že okraje sklenic nebudou po naplnění nijak znečištěné, můžete sklenice nakonec ještě otřít hadýrkem (ideálně namočeným v alkoholu, aby skutečně zničil příp. bakterie).
- Pokud máte zavařovací hrnec, použijte ho.
- Pokud ho nemáte, použijte normální hrnec, jehož dno si vystelte starou utěrkou (to proto, aby se sklenice nedotýkaly přímo dna, mohly by prasknout).
- Dále postupujte podle návodu na zavařování. Vodu do hrnce pro zavařování lijeme asi 2 cm pod okraj víčka. Sklenice by proto měly být všechny stejné.
- Masové směsi se doporučují zavařovat klidně na 90 - 100 stupňů. Bod varu by ale neměl být prudký, spíše stálý a klidný. Doporučuje se pro jistotu použít teploměr.
- Po zavaření se sklenice běžně obracejí, aby se do sklenice nemohl dostat vzduch. Sklenice nesmí protékat.
- Rada na závěr: Pokud zavařujete poprvé, je dobré na první pokus udělat menší dávku. V případě, že by se vám dávka zkazila, vás pět sklenic nebude mrzet tolik, jako dvacet.
Ale Vy to určitě zvládnete :)
Anička, Spektrum zdraví
Soňa
jancevova@propeople.cz
na zavařování má každý jiné "fígle". Běžné je zavařování 1x na 80 - 90 stupňů. Pokud si chcete být jistá, že se vám obsah sklenic nezkazí, můžete použít metodu dvojitého zavařování po 24 hodinách. Opět 20 minut na teplotu 80-90 stupňů.
Pěkný den, Anička, Spektrum zdraví
Soňa
aneta