Domácí tinktura z aronie
- hrst plodů aronie
- vysokoprocentní alkohol
Domácí tinktura z aronie - recept
Plody z aronie pomačkáme na kaši, případně je můžeme rozmixovat v robotu. Vložíme je do uzavíratelné nádoby a zalijeme vysokoprocentním alkoholem. Poté nádobu uzavřeme a plody aronie v ní necháme macerovat tři týdny. Každý den protřeme. Po třech týdnech tekutinu z láhve slijeme přes sítko do lahvičky, plody můžeme ještě dále použít. Tinkturu z aronie užíváme po kapkách, například do čaje.
Domácí tinktura z aronie - léčivé účinky
Aronie neboli černá jeřabina je jedna ze zapomenutých bylin našich babiček. Dříve rostla na zahrádkách poměrně často, dnes už tak běžná není. Přitom aronie se řadí do superpotravin, a to díky vysokému obsahu vitaminů z řady B, C, E nebo P. Kromě toho aronie pomáhá zlepšovat pružnost a pevnost cév a je to dobrý antioxidant. Aronie má také široké využití v kuchyni. Vyrábějí se z ní například likéry, marmelády, kompoty i víno. Ze sušených plodů aronie si také můžeme připravovat čaj. Její plody se sbírají na konci léta a na podzim.
Diskuse k článku