Léčivé houby: Hlíva ústřičná, Shitake, Reishi a další perly pro naše zdraví
Léčivé houby obsahují glukany
V Evropě se léčivé houby pro jejich účinky používají až v průběhu posledních desetiletí. I tak se ale již staly součástí mnohých přípravků pro udržení zdravé imunity a preventivní předcházení nemocem.
Do skupiny léčivých hub se řadí především ty houby, které mají dlouhou tradici využívání – až 2000 let. Jejich přednosti a možnosti přitahují zájem veřejnosti u nás i v zahraničí. Prospěšnými látkami jsou především glukany, které disponují schopností aktivovat buňky a podporovat imunitu organismu a další cenné látky z vitamínů a minerálů, rovněž vlákninu, která má schopnost uvolňovat z těla škodlivé reziduální látky.
Na základě archeologických nálezů se usuzuje, že houby k léčivým účelům a k zastavování krvácení se užívaly již v dávných dobách. Mumie známého „ledového muže“ Ötziho nalezené v Alpách, jehož stáří se odhaduje i na několik tisíc let, u sebe měla pytlík se sušenými houbami. Je dosti pravděpodobné, že tyto houby měl Ötzi sebou právě pro jejich léčebné účinky.
Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná je houbou, která posiluje imunitu člověka, obsahuje vitamíny a stopové prvky, upravuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. U některých kloubních onemocnění odstraňuje bolesti kloubů a v případě, že není upravována tepelně, poskytuje úlevu alergikům. Hlíva ústřičná se používá sušená, drcená na prášek, ve formě lihové tinktury a po tepelné úpravě je možné ji konzumovat přímo.
Hlívu ústřičnou můžete najít v lese v období asi od měsíce října do března. Roste pod listnatými stromy ve vlhkých lokalitách, vyhovují jí buk, lípa, ořešák a jíva. Hlívu ústřičnou si můžete pěstovat i sami, sadba se dá koupit v zahrádkářských prodejnách nebo ve specializovaných obchodech na internetu a na farmářských trzích.
Hlíva ústřičná obsahuje důležité látky beta glukany, které obsahuje většina léčivých hub. Beta glukany mají schopnost stimulovat imunitní systém člověka a pomáhají v boji s rakovinou. Hlíva ústřičná má tedy schopnost regenerovat buňky a potlačuje stárnutí organismu. Tato houba se rovněž úspěšně používá při kardiovaskulárních chorobách, zánětech, bolestech kloubů. Za pomoci hlívy ústřičné lze snížit krevní tlak, regulovat hladinu cholesterolu i cukru v krvi, pomáhá při trávících obtížích, ekzémech a astmatu. Další její účinky jsou antibiotické, antiparazitické, protivirové a protikvasinkové.
Užívání hlívy je vhodné i pro děti, kojící ženy i pro těhotné. Její konzumace ve větším množství však může vyvolat projímavé účinky a pro někoho může být také hůře stravitelná a způsobovat nepříjemné trávící problémy.
Hlívu můžete konzumovat čerstvou či sušenou po tepelné úpravě, hodí se k přípravě polévek, omáček a podobně. Konzumovat ji můžete také konzervovanou, kvašenou nebo dokonce uzenou. K dostání v prodeji jsou kapsle nebo tobolky obsahující prášek ze sušené hlívy, který se používá i jako koření přidávané do nejrůznějších jídel.
Houževnatec Jedlý – Houba Shitake
Shitake pochází z Japonska a je oblíbená nejen pro svoji specifickou, originální a oblíbenou chuť, ale také pro obsah příznivých látek pro lidský organismus. Název Shitake volně v překladu znamená dubová houba. Z medicínského pohledu je tato houba dnes již obecně uznávaným prostředkem pro léčení mnohých civilizačních chorob. Říká se jí též elixír života nebo houba dlouhověkosti, a to právě pro její léčivé vlastnosti, kterými jsou úprava množství cholesterolu v krvi, potlačení rizika zvyšování krevního tlaku (nízký tlak však nezvyšuje), posiluje cekovou obranyschopnost orgasnismu proti virovým onemocněním a má i protivirové účinky.
Shitake obsahuje glukan lentinan, který byl v Japonsku zaveden jakožto standartní součást léčby některých nádorů. Jeho účinky jsou imunostimulační, antiinfekční, protinádorové i radioprotektivní. Shitake se osvědčilo i při léčbě a prevenci akné. Glukany jsou velice vhodnými lapači volných radikálů. Volné radikály vznikají na základě nesprávného stravování nebo nadměrné konzumace potravin s obsahem konzervačních látek. Shitake obsahuje i velké množství vitamínu B a D.
Hned po žampionech je Shitake nejčastěji pěstovanou houbou v Japonsku. Pro její pěstování se používá dřevo listnatých stromů, nejlépe dubové, bukové nebo březové dřevo a to ve stáří asi dvou měsíců po poražení. Kmen stromu se navrtá a do otvorů se pak vkládají špalíčky sadby. Doba prorůstání bývá od šesti měsíců až po osmnáct měsíců, záleží na teplotě, potřebné vlhkosti, druhu použitého dřeva, jeho síly a odrůdě houby. Kmeny pak houbu Shitake poskytují po dobu tří až šesti let.
Oblíbená je shitake pro všestranné použití v orientální i evropské kuchyni. Pomáhá při redukčních, makrobiotických i vegetariánských dietách. Její energetická hodnota je velice nízká, netloustne se po ní, ale dodá energii. Upravovat ji lez všemi tradičními způsoby, tedy dušením, smažením, grilováním, fritováním, uzením i zapékáním. Dušená chutná výtečně v salátech, obaluje se jako řízky a smažené dochuťte pouze trochou soli a kmínu.
Lesklokorka lesklá – Houba Reishi
Lesklokorka je nápadně lesklý a kaštanově zbarvený choroš, který vyrůstá z kořenů a pařezů listnatých stromů, nejčastěji dubů a buků. Tato houba obsahuje velké množství nerozpustné vlákniny, železa, selenu, vitamínů skupiny B, betaglukany a všech osm esenciálních aminokyselin.
Reishi obsahuje mnohé zdraví prospěšné látky. Ne všechny tyto látky jsou již spolehlivě analyzovány, ale i tak jich bylo v houbě objeveno již více než 250.
Tato houba se používá se při léčbě rakoviny, nejrůznějších alergií, snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, podporuje krevní oběh, ředí krev a je velmi účinná při léčbě nervových poruch. Pomáhá při celkové vyčerpanosti, nespavosti a při depresích. Lesklokorka je vynikajícím antivirotikem, antibiotikem, které působí i proti stafylokokům a streptokokům, detoxikuje organismus, odstraňuje z těla těžké kovy a pomáhá čistit játra od následků užívání drog a alkoholu.
Shitake se často používá ve formě sušeného prášku, přidává se do kávy, kakaa, čokolády. Má nahořklou chuť a při jejím užívání je třeba být opatrný a nepřekračovat uvedené dávkování. V případě předávkování se mohou objevit trávící obtíže, průjmy, zvýšené riziko krvácení z důvodu ovlivnění krevní srážlivosti a riziko kožní vyrážky. Užívání Reishi není vhodné pro kojící a těhotné ženy, ani pro malé děti.
Pýchavka obecná
Pýchavka obecná je naší známou houbou, většina lidí ji pozná, ale ne každý ji sbírá. Drobná zrnka na povrchu plodnice pýchavky snadno opadávají a ušpiní tak ostatní houby v košíku. Stačí však mít v košíku připravený sáček speciálně na pýchavky. Tyto houby mají také protirakovinné účinky, pomáhají při urologické léčbě i při kožních obtížích.
Pýchavky se konzumují až po tepelné úpravě. Jedlou pýchavku poznáte tak, že ji rozkrojíte a uvnitř je pak pevná a bílá. Dříve se tradovalo, že prach z pýchavek zastavuje krvácení, když někomu tekla krev z nosu, dýchal jej, to však raději nedělejte. Můžete si totiž způsobit nepříjemné plicní onemocnění.
Pýchavky lze najít v lesích, v hájích, parcích, na pastvinách i podél cest často v celých skupinách v období od června až do října.
„Hořčák“ – hřib žlučník
Krásná houba, která však houbaře obvykle nepotěší. Přesto má svoje využití v léčbě žaludečních nevolností a při průjmech. Hřib hořčák usušíte, rozemelete nebo rozdrtíte na prášek, kterým můžete naplnit želatinové kapsle, které je možné zakoupit v lékárně.
Hořčák nejdeme hlavně v jehličnatých lesích v období od června do září. Jeho noha je tmavě síťovaná a narůžovělé trubičky na spodu klobouku po dotyku ještě více zrůžoví. Samozřejmě jej poznáte i podle jeho klasické nahořklé chuti.
Březovník obecný
Jedná se léčivý choroš, který na první pohled vypadá úplně obyčejně. Podporuje imunitu, při dlouhodobém užívání působí jako protinádorová prevence a používá se jako doplňkové léčivo při léčbě žaludečních vředů. Březovník prý dokonce funguje i při snižování nadváhy, Používá se jeho výluh, který je kombinací odvaru a lihového extraktu.
Tento choroš roste výhradně na kmenech bříz. Mladý březovník je kulovitého tvaru, až časem se vyklene a zploští. Na jeho okraji je výrazné podvinutí, klobouk zprvu bělavý, později okrový, bez pásků a na spodu má rourky.
Sušený březovník si ve váčku nesl na svoji cestu právě i pravěký horal Ötzi.
Jidášovo ucho – Boltcovitka bezová
I tato léčivá houba nachází své uplatnění v tradiční čínské medicíně. Jidášovo ucho čistí krev, příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém člověka, posiluje imunitu, léčí hemeroidy a pomáhá při trávicích potížích. Je dobrým pomocníkem při psychickém a fyzickém vyčerpání, například po porodu. Jidášovo ucho je ceněné pro obsah fosforu, vápníku, hořčíku, sodíku a draslíku. Houby lze připravovat všemi možnými způsoby, ze sušených se dá připravit čaj. Sušené houbičky je třeba nejprve na několik hodin namočit do vody, poté zvětší několikanásobně svůj objem a pak je možné připravit je běžným způsobem. Vodu z přípravy není třeba vylévat, hodí se k přípravě zdravé polévky nebo omáčky.
Užívání Jidášova ucha se nedoporučuje v období těhotenství a kojení, je však pomocníkem v rekonvalescenci po těžkých porodech.
Rezavec šikmý, Čaga neboli břízová houba
Jedná se o houbu, která se nejčastěji vyskytuje na břízách v oblasti Sibiře. Má výrazné protizánětlivé, antivirové, antimykotické a protirakovinné i antioxidační účinky.
Čaga posílí celý organismus včetně imunitního systému, čistí krev, pomáhá při trávících obtížích a posiluje činnost žaludku, slinivky břišní i jater. Úspěšně léčí záněty trávícího traktu, žaludeční vředy a zmírňuje obtíže při Crohnově chorobě či ulcerózní kolitidě. Houba Čaga pomůže při alergiích, ekzémech a dokonce i lupénce. Používá se při léčbě rakoviny, snižuje bolesti a zpomaluje vývoj metastáz. Působí příznivě při chemoterapii, zmírňuje negativní vedlejší účinky.
Z Čagy se v Rusku připravuje známý přípravek Befungin, dále se houba užívá v podobě tobolek, tinktury nebo odvaru. Ačkoliv žádné jeho negativní účinky nebyly prokázány, nedoporučuje se jeho užívání těhotným ženám, kojícím matkám a dětem do tří let věku.
Žampion mandlový – žampion agaricus blazei
Tato houba je znouobjeveným zázračným žampionem z Jižní Ameriky. Výzkumy posledních více než dvaceti let jednoznačně ukazují, že žampion mandlový má překvapující protinádorové a antimutagenní účinky, lze jej tedy využít jako prevenci i léčbu onkologických onemocnění. Je účinný při rakovině prsu, plic, žaludku, prostaty, jater, vaječníků a děložního hrdla. Působí proti škodlivým účinkům chemoterapie, radioterapie, proti účinkům alkoholu a proti řadě různých bakterií. V současné době se užívá i jako podpůrný prostředek při léčbě onemocnění AIDS. Podporuje zdraví růst kostí i tvorbu kostní dřeně. Dále se ve výčtu jeho přínosů uvádí jeho antitrombotické a antifibriotické vlastnosti a užívání při onemocnění diabetes.
Nejcennější částí žampionu mandlového je čerstvá plodnice, která obsahuje mnohem vyšší množství léčebných látek, než je obsaženo v podhoubí.
Tato houba byla dobře známa již staré civilizaci Inků v Jižní Americe, poté upadl v zapomnění a znovuobjeven byl až v sedmdesátých letech 20. století v Brazílii. Poté, co byly prokázány jeho léčivé vlastnosti, začal se pěstovat i mimo svoji původní zemi, a to v Japonsku.
V porovnání s ostatními druhy žampiónů má tento jihoamerický druh výraznou, téměř mandlovou chuť, díky které získal také svůj český název.
Diskuse k článku