Medvědí česnek pro jarní detoxikaci

Medvědí česnek pro jarní detoxikaci

Kde roste medvědí česnek

Medvědí česnek najdeme v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech  již v dubnu, kvete ale i v květnu a červnu. Je to asi 30 cm vysoká vytrvalá rostlina s cibulkou. Má drobné bílé květy na delší stopce a jasně zelené podlouhle široké listy, které po odkvětu hynou. V lese medvědí česnek vytváří v době květu bujný koberec, poznáme ho podle typické česnekové vůně.

Čtěte také:

Medvědí česnek – kde ho najít a jak ho použít v kuchyni

Jak chutná medvědí česnek

Chuť má medvědí česnek mírně štiplavou, česnekovou. Pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou vonnou nebo ocúnem jesenním, nejjistěji se česnek medvědí rozliší právě svojí česnekovou vůní. Údajně tuto rostlinu rádi vyhledávají medvědi po zimním spánku, aby si jím pročistili žaludek, střeva a krev, odtud zřejmě jeho název.

Medvědí česnek a jeho léčivé účinky

V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus. Česnek medvědí se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům.

Medvědí česnek potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím. Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami. Celkově zlepšuje průchodnost střev. Medvědí česnek také příznivě působí při cukrovce. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách. Medvědí česnek dobře čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží. Jeho čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek. Kdo má citlivý žaludek, měl by si nejdříve medvědí česnek spařit mlékem a pít po doušcích až po 2 - 3 hodinách.

Medvědí česnek v kuchyni

Listy medvědího česneku mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické, než česnek setý. Usušením a vařením ztrácí svoji vůni i chuťové vlastnosti, ale zmrazení nevadí. Nejlépe se medvědí česnek hodí nakrájený na chléb, do salátů, sendvičů, na chlebíčky, můžeme ho přidat do polévek a omáček, posypat jím vařené brambory, přidat do amolet nebo jej připravit na způsob špenátu. Může se dát do pomazánek a tvarohů, do pesta a do bylinkového oleje.

Pesto z medvědího česneku připravíme tak, že listy nakrájíme na malé kousky a naložíme je do oleje. Takto můžeme použít i cibulky medvědího česneku. Očistné účinky rostliny se zvýší smícháním s listy mladé kopřivy, která se též výborně hodí pro jarní detoxikaci.

Více o jarní detoxikaci

Medvědí česnek - tinktura, víno a olej

Pokud chcete zachovat léčivou sílu česneku medvědího po celý rok, můžete si připravit tinkturu, víno nebo olej.

Tinktura z medvědího česneku

Libovolné množství medvědího česneku omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Medvědí česnek vložíme do větších zavařovacích lahví, zalijeme lihem (cca 40%) nebo domácí slivovicí a sklenice uzavřeme. Medvědí česnek necháme takto asi 3 týdny v pokojové teplotě na temném místě. Poté slijeme tekutinu do uzavíratelné lahve a tinkturu z medvědího česneku užíváme po celý rok (denně asi 10 - 15 kapek rozředěných vodou).

Víno z medvědího česneku

Hrst listů medvědího česneku v hrnci zalijeme 1/4 l kvalitního bílého vína a krátce povaříme. Necháme mírně vychladnout a přidáme med podle chuti. Víno z medvědího česneku se užívá každý druhý den po doušcích.

Olej z medvědího česneku

Hrst listů medvědího česneku nakrájíme nadrobné kousky, protlačíme do lahve z tmavého skla a zalijeme kvalitním extra virgin olivovým olejem. Necháme na temném chladnějším místě macerovat asi 3 týdny a olej z medvědího česneku slijeme přes sítko. Používáme na ochucení salátů, do marinád nebo všude tam, kde se hodí jemná vůně a chuť česneku.

Jak pěstovat medvědí česnek

Pokud si chcete medvědí česnek vysadit sami, najděte polostinné místo, například pod keři nebo živými ploty, s vlhkou, vápenitou, humózní půdou. Půdu nepřihnojujte. Nejlepší je sehnat si mladé rostliny česneku medvědího a vysadit je od března do dubna do řádků s odstupy 10 - 20 cm.  Můžete také zasadit na podzim cibulky medvědího česneku v trsech po cca 10 kusech. Rostlina je samovýsevná a lehce zplaňuje.



Diskuse k článku

  • Marie Holasová

    15:06 25. 1. 2018 +1
    Dříve jsem m. česnek nasekala a zalila olejem nebo udělala pesto, vloni jsem na hodně nadrobno nasekala dokonale osušené listy a zalila vlažným sádlem, pro chuť ještě přidala
    několik stroužků prolisovaného česneku. Několikrát během chladnutí promíchala a uzavřela do šroubovací sklenice. Česnek jsem skladovala v lednici. Je to dobrota na chleba.
  • Věra Nováková

    18:14 14. 4. 2017 +3
    Máme ne zahrádce česnek medvědí,listy ano,a co květy dají se taky využít?Děkuji za odpověd.
  • Spektrum Zdraví

    11:14 13. 2. 2016 +2
    Děkujeme Vám Bohumíre za super tip k medvědímu česneku ..a zachovejte nám svou přízeň prosím. Pohodu a zdraví, ne jen s česnekem medvědím přejeme :-).

    Tým SZ.
  • bohumír stejskal

    20:06 8. 2. 2016 +1
    KDYŽ JDE MED. ČESNEK DO KVĚTU,NATRHÁM MALÝ KOŠÍK A NA MÍSTĚ POKUD JE ČISTÝ SNÍM. Doslova cítím jak mi trhá žaludek! tuto kůru dělám co 3dny-3x. Každou sezonu, už asi 15 roků! Ze zkušenosti pak nasuším 3hrsti , smíchám s kořením tj., major., oregánem, bazalkou,rozmarýnem šalvějí,pažitkem aj. do toho 20% soli. rozmixuji na jemno. Používám na topinky, na chléb s máslem či sádlem, do oleje při grilování apod. Nemůžu si vynachválit
  • Marie Gavlíková

    21:14 12. 5. 2015 -1
    Není to sympatický odér, ale po ránu si dávám trošku- už to neodměřuji -do vody, myslím si, že je to proti vysokému tlaku a na lepší trávení, letos už mám tinkturu novou, je možné, že to připomíná něco zkvašeného, ale v domácí slivovici to zkvasit přece nemůže.
  • Honza Vo

    10:57 12. 5. 2015 0
    Chtěl jsem se zeptat, jak Vám tinktura "smrdí"? :) Dal jsem totiž také jednu sklenici a přijde mně, že je snad nějaký zkvašený. Máte podobnou vůni? A co účinky, dostavily se nějaké?
  • Zahradník Pepa

    02:54 12. 5. 2015 0
    Na česnek medvědí se vždycky těším každý rok na jaře, je to mňamka největší, prostě jen si máznu trochu másla na krajíc chleba a ten si hojně posypu právě čerstvě nožem posekaným medvědím česnekem! A teď si právě jeden dávám :-)
  • Jiří K.

    22:37 23. 1. 2014 0
    Nakrálený nadrobno napěchuju lehce do menších sklenic a zaliju dobrým olivovým olejem. Z lednice pak používám po celý rok buď jen tak na domácí chleba např s čerstvým sýrem (např Lučina), tvarohem, do brambor, dušené zeleníny, polévek atd. Univerzální, výborné....
  • Marie Gavlíková

    21:04 28. 5. 2013 0
    Nacpali jsme spoustu nakrájeného čeneku do sklenice, zalili domácí´ovocnou pálenkou a dali na sluníčko, pak jsme zcedili (asi za 3 týdny) a máme litr tinktury. Hodně to smrdí, ale 15 kapek ve vodě je docela v pohodě. tak jsem zvědavá na blahodárné účinky.
  • Eva Sovová

    23:15 16. 5. 2013 +2
    Pokud použijete opravdu čisté sklenice, česnek hodně upěchujete a dobře skleničky zašroubujete, nemá šanci se zkazit. A kouzlo je v tom, že opravdu nepotřebuje k zakonzervování ani sůl, ani cukr, ani olej, ani ocet, ani jiné - prostě se zakonzervuje sám. Při utlačování pustí maličko šťávy a je to. Časem trochu změní barvu (na žlutozelenou), ale pořád se silně aromatický. Naložili jsme přes 50 skleniček před 2 lety a pořád je v dobré kondici (o:
  • ivana.matyasovska

    10:41 16. 5. 2013 0
    Dobrý den paní Sovová.Právě jsem po letech narazila na hejno medvěda.Neznám žádné recepty,ale příjde mi ten váš jako nejlepší.Tj napěchovat a uzavřít.Opravdu se to nezkazí? A co zalít olejem pro jistotu? Děkuji s přáním krásných slunečných dnů. Matyasovska
  • Eva Sovová

    23:22 15. 5. 2013 0

    Chcete-li uchovat česnek po delší dobu, není jej třeba vůbec zavařovat. Stačí nadrobno nakrájet, natlačit do malých skleniček (ale opravdu hooooodně upěchovat - jinak se bude kazit), zavíčkovat a hotovo. Medvědí česnek se sám zakonzervuje!!! I po otevření sklenice a jejím a uchování v lednici vydrží dost dlouho. Jinak i pupeny před rozkvětem jsou moc dobré, i když hodně štiplavé. Ještě teď roste - tak vzhůru do přírody. Eva
  • Katka T.

    12:33 8. 5. 2013 +1
    Medvědí česnek je zdravý především v syrovém stavu, tehdy velice čistí, omlazuje a oživuje osrganismus. V zavařeném nebo zmraženém stavu už žádnou oživující energii neobsahuje, pouze chemické látky bez oné živé energie. Doporučuji dělat si v sezóně česneku (přibližně týden až dva) zeleninové saláty s čerstvě natrhaným česnekem. Například okurkový, výborná je nastrouhaná bílá ředkev s citronem a olivovým olejem. Má to úžasné účinky. Zavařený nebo mražený česnek je už pouhá pochutina.
  • Mirka Ordaňová

    19:35 6. 5. 2013 +2
    Dano,sladkokyselý nálev si udělejte podle vaši chutí,buď sladší,nebo slanější.Sůl,cukr,ocet,voda.Chcete asi 10.sklenic,tak si hned dejte tak 5.l.vody a podle chuti další přísady a svařte.Vlažne zalejte sklenici,kde jste nacpala nakrájený česnek.Vařte tak 20.min,aby chytilo víčko,na 80.stupňů.Pěkný den.Mirka
  • Dana Paulová

    12:48 6. 5. 2013 0
    Česnek medvědí máme taky moc rádi, ale problém je s uchováním na delší dobu. Můžete prosím poslat recept na sladkokyselý nálev? Ráda bych to taky zkusila.
    Děkuji.
  • Miroslava Ordaňová

    19:50 1. 5. 2013 0
    Na jaře natrhám medvědí česnek, nakrájím,nacpu do zavařovavích sklenic a zaleju sladkokyselým nálevem a zavařím ,aby víčko chytilo,tak 20.minDělám tak 30.sklenic.Přítel jiného pomalu nejí,než chleba s máslem ,nebo se sádlem a,se zavařeným česnekem. Je velice zdraví.
  • ivo

    23:49 13. 4. 2013 0
    Tuto skvělou rostlinku - pokud ji nesníte ihned - můžete den, dva skladovat namočenou ve vodě - nejlépe v chladu. Jinak by vám brzy uvadla. A nejlepší recept je sníst ji ihned samotnou - jak medvěd...- aneb já ji přidávám do šopského salátu i omelety.
  • Zobrazit další komentáře

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?