6x luxusní vegan dezert na neděli
Víkend ve znamení odlehčení jídelníčku. Tentokrát ochutnejte některý vegan dezert. Jestli rádi mlsáte, pak můžete vyzkoušet nejen veganské buchty či dezerty, ale i jídla, která přijdou vhod jako lehčí oběd či večeře. Ovšem – zdravé, bez rafinovaného cukru i živočišných produktů.
Na odlehčující víkend jsme pro vás přichystali 6x vegan recepty, které si můžete připravit jako hlavní jídlo k obědu, případně i k večeři. Ale je potřeba i mlsat. Ochutnejte některý luxusní vegan dezert na neděli.
Vegan dezert na neděli: Zapečená pohanka s jablky
Přísady:
Připravte si domácí griliášové trubičky - tradiční český dezert v pečené i nepečené variantě
- 2 větší jablka
- ½ hrnku pohanky
- rozinky, brusinky a oříšky dle chuti
- 1 lžíce kokosového tuku
- kokos na vysypání plechu
- 8 lžiček agávového sirupu
- ½ lžičky skořice
Příprava:
Pohanku na vegan dezert propláchneme, zalijeme vodou a necháme cca 15 minut vařit. Jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme rozinky s brusinkami. Promícháme a přisypeme oříšky i skořici. Opět promícháme. Připravíme si zapékací misky. Vymažeme je kokosovým tukem, a vysypeme je kokosem. Jakmile máme pohanku hotovou, slijeme ji, ale neproplachujeme! Položíme první tenkou vrstvu pohanky. Potom přijde silná vrstva jablek, kterou polijeme několika lžičkami agáve sirupu a znovu přikryjeme vrstvou pohanky. Tuto vrstvu také polijeme agáve. Dáme zapékat do trouby cca na 175 stupňů 45 minut. Po zapečení vytáhneme a můžeme podávat. Chutná teplé i studené.
Vegan dezert na neděli: Ovocné knedlíky bez lepku
Přísady:
- 100 g kešu oříšků
- 180 g přírodního tofu
- nastrouhaná citrónová kůra
- šťáva z půlky citrónu
- 2 lžíce agáve sirupu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 hrnek rýžové mouky
- meruňky či jahody na plnění
Příprava:
Kešu namočíme alespoň na dvě hodiny do vlažné vody. Tofu mezitím vymačkáme do papírové utěrky. Když je příprava hotová, rozmixujeme kešu, tofu, agáve sirup, kokosový olej a citrónovou kůru a šťávu dohladka v mixéru. Poté přendáme do misky a postupně zapracováváme rýžovou mouku, dokud se nevytvoří nelepivé těsto. Nabíráme kousky asi o velikosti pingpongového míčku, rozplácneme je a poté postupně obalujeme kolem připraveného ovoce. Nakonec vyválíme pěkný kulatý knedlíček. Vaříme asi 6 minut ve vroucí osolené vodě. Podáváme posypané kokosovým cukrem, opečeným kokosem a trochou rostlinného másla. Dle chuti můžeme posypat dalším ovocem. Vegan dezert k obědu nebo na vydatnou svačinu je na světě!
Vegan dezert na neděli: Balkánský koláč
Přísady:
- 3 hrnky strouhaných či krájených jablek
- 2 hrnek kokosového cukru
- ½ hrnku sladěnky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 hrnek mandlového oleje
- 1 hrnek vody
- 3 hrnky celozrnné hladké mouky
Příprava:
Jablka, cukr, sladěnku a sodu smícháme na vegan dezert dohromady a necháme 20 minut odpočívat. Pak přidáme olej, vodu a mouku. Důkladně promícháme a přelijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme při cca 170 stupních asi 35 minut.
Vegan dezert na neděli: Mrkvová bábovka s karobem
Přísady:
- 350 g strouhané mrkve
- 250 g melasy
- 1 vanilkový lusk
- špetka soli
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- pšeničné klíčky na vysypání formy
Příprava:
Všechny ingredience na vegan dezert smícháme a 2/3 těsta vlijeme do vymazané a pšeničnými klíčky vysypané bábovkové formy. Zbytek těsta obarvíme karobem. Přilijeme k bílé části. Pečeme zhruba hodinu na 160 stupňů.
Vegan dezert na neděli: Švédské nutellové rolky s ořechy a kardamomem
Přísady:
Těsto:
- 2 a 1/2 lžičky sušeného či půl kostky čerstvého droždí
- 1 lžička mletého kardamomu
- špetka soli
- 60 g kokosového oleje
- 1 hrnek ořechového mléka
- 1/3 hrnku javorového sirupu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek špaldové mouky
- 2 lžíce cizrnové mouky
Náplň:
- 200 g vegan nutelly
- 1 velké nahrubo nastrouhané jablko
- větší hrst nahrubo nasekaných opražených lískových ořechů
- špetka kardamomu
- rostlinná smetana na potření rolek
Příprava:
Sušené droždí a kardamom promícháme na vegan dezert ve větší míse. Rozpustíme kokosový tuk, přidáme k němu mléko a javorový sirup a zahřejeme maximálně na 40°C. Tuto směs přelijeme do mísy s droždím a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Do stejné mísy prosejeme obě mouky, zamícháme a zpracujeme v hladké těsto. Dle potřeby přidáme další mouku či trochu vlažného mléka. Dobře prohněteme rukama na vále či v kuchyňském robotu. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě nejméně hodinu kynout. Poté těsto vyndáme z mísy a na pomoučněné ploše ho vyválíme do obdélníku cca 50 x 40 centimetrů. Pomažeme vegan nutellou. Z jablka vymačkáme přebytečnou šťávu a rozprostřeme ho po ploše. Posypeme nahrubo nasekanými, opraženými lískovými ořechy a špetkou kardamomu. Plát těsta zamotáme a odkrojujeme cca 2 centimetry široká kolečka. Ta přemisťujeme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě další půlhodinu kynout. Troubu dobře předehřejeme na 220°C. Když jsou rolky vykynuté, lehce je pomažeme rostlinnou smetanou, posypeme dalšími nasekanými lískovými ořechy, vložíme do trouby a pečeme dozlatova přibližně 10 minut.
Vegan dezert na neděli: Čokoládový dort
Přísady:
Na těsto:
- 125 g měkkého vegan margarínu
- 125 g javorového sirupu
- 2 lžičky sójové nebo cizrnové mouky
- špetka soli
- 300 g polohrubé mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 150ml mandlové smetany
- 200 g čerstvého ovoce dle chuti (ideálně višně)
Na krém:
- 2 bílá tofu
- 120 g javorového sirupu
- 2 lžíce kakaa
- 2 kostičky kvalitní hořké čokolády
Příprava:
Nejprve se pustíme do krému na vegan dezert. Všechny ingredience dáme do mixéru a do hladka rozmixujeme. Dáme vychladnout do lednice. Teprve teď začneme připravovat těsto. Změklý margarín utřeme s cukrem do pěny. Přidáme sójovou nebo cizrnovou mouku, sůl, polohrubou mouku, kypřící prášek, mandlovou smetanu a rozmícháme. Těsto nalijeme do margarínem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 25-30 minut. Vychladnutý piškot rozkrojíme na půl a potřeme krémem. Zbytek krému schováme na později. Na jednu namazanou půlku piškotu rozprostřeme ovoce, poté přikryjeme druhou půlkou piškotu. Nyní namažeme dort zbylým krémem, ozdobíme dle fantazie a necháme vychladnout v lednici.
A jaké další dezerty vás mohou potěšit? Níže několik tipů, kam dál:
Nepečené dezerty 10x jinak: Jakou sladkou tečkou zakončíte slavnostní oběd nebo večeři?
10x rychlé dezerty a moučníky k odpolední kávě
Čokoládový dezert 5x jinak. Přinášíme rychlé a snadné recepty!
Nepečené dezerty 4x jinak: Zamlsejte si s netradičními chuťovými kombinacemi
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku