Připravte si lahodné vegan dezerty

6x luxusní vegan dezert na neděli

Víkend ve znamení odlehčení jídelníčku. Tentokrát ochutnejte některý vegan dezert. Jestli rádi mlsáte, pak můžete vyzkoušet nejen veganské buchty či dezerty, ale i jídla, která přijdou vhod jako lehčí oběd či večeře. Ovšem – zdravé, bez rafinovaného cukru i živočišných produktů.

Na odlehčující víkend jsme pro vás přichystali 6x vegan recepty, které si můžete připravit jako hlavní jídlo k obědu, případně i k večeři. Ale je potřeba i mlsat. Ochutnejte některý luxusní vegan dezert na neděli.

Vegan dezert na neděli: Zapečená pohanka s jablky

Přísady:

Čtěte také:

Připravte si domácí griliášové trubičky - tradiční český dezert v pečené i nepečené variantě

Dietní tvarohový dezert s jahodami

  • 2 větší jablka
  • ½ hrnku pohanky
  • rozinky, brusinky a oříšky dle chuti
  • 1 lžíce kokosového tuku
  • kokos na vysypání plechu
  • 8 lžiček agávového sirupu
  • ½ lžičky skořice

Příprava:

Pohanku na vegan dezert propláchneme, zalijeme vodou a necháme cca 15 minut vařit.  Jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme rozinky s brusinkami. Promícháme a přisypeme oříšky i skořici. Opět promícháme. Připravíme si zapékací misky. Vymažeme je kokosovým tukem, a vysypeme je kokosem. Jakmile máme pohanku hotovou, slijeme ji, ale neproplachujeme! Položíme první tenkou vrstvu pohanky. Potom přijde silná vrstva jablek, kterou polijeme několika lžičkami agáve sirupu a znovu přikryjeme vrstvou pohanky. Tuto vrstvu také polijeme agáve. Dáme zapékat do trouby cca na 175 stupňů 45 minut. Po zapečení vytáhneme a můžeme podávat. Chutná teplé i studené.

Vegan dezert na neděli: Ovocné knedlíky bez lepku

Přísady:

  • 100 g kešu oříšků
  • 180 g přírodního tofu
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžíce agáve sirupu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • meruňky či jahody na plnění

Příprava:

Kešu namočíme alespoň na dvě hodiny do vlažné vody. Tofu mezitím vymačkáme do papírové utěrky. Když je příprava hotová, rozmixujeme kešu, tofu, agáve sirup, kokosový olej a citrónovou kůru a šťávu dohladka v mixéru.  Poté přendáme do misky a postupně zapracováváme rýžovou mouku, dokud se nevytvoří nelepivé těsto. Nabíráme kousky asi o velikosti pingpongového míčku, rozplácneme je a poté postupně obalujeme kolem připraveného ovoce. Nakonec vyválíme pěkný kulatý knedlíček. Vaříme asi 6 minut ve vroucí osolené vodě. Podáváme posypané kokosovým cukrem, opečeným kokosem a trochou rostlinného másla. Dle chuti můžeme posypat dalším ovocem. Vegan dezert k obědu nebo na vydatnou svačinu je na světě!

Vegan dezert na neděli: Balkánský koláč

Přísady:

  • 3 hrnky strouhaných či krájených jablek
  • 2 hrnek kokosového cukru
  • ½ hrnku sladěnky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 hrnek mandlového oleje
  • 1 hrnek vody
  • 3 hrnky celozrnné hladké mouky 

Příprava:

Jablka, cukr, sladěnku a sodu smícháme na vegan dezert dohromady a necháme 20 minut odpočívat. Pak přidáme olej, vodu a mouku. Důkladně promícháme a přelijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme při cca 170 stupních asi 35 minut.

Vegan dezert na neděli: Mrkvová bábovka s karobem

Přísady:

  • 350 g strouhané mrkve
  • 250 g melasy
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • pšeničné klíčky na vysypání formy

Příprava:

Všechny ingredience na vegan dezert smícháme a 2/3 těsta vlijeme do vymazané a pšeničnými klíčky vysypané bábovkové formy. Zbytek těsta obarvíme karobem. Přilijeme k bílé části. Pečeme zhruba hodinu na 160 stupňů.

Vegan dezert může být i zdravější alternativou běžných dobrot

Vegan dezert na neděli: Švédské nutellové rolky s ořechy a kardamomem

Přísady:

Těsto:

  • 2 a 1/2 lžičky sušeného či půl kostky čerstvého droždí
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • špetka soli
  • 60 g kokosového oleje
  • 1 hrnek ořechového mléka
  • 1/3 hrnku javorového sirupu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 2 lžíce cizrnové mouky

Náplň:

  • 200 g vegan nutelly
  • 1 velké nahrubo nastrouhané jablko
  • větší hrst nahrubo nasekaných opražených lískových ořechů
  • špetka kardamomu
  • rostlinná smetana na potření rolek

Příprava:

Sušené droždí a kardamom promícháme na vegan dezert ve větší míse. Rozpustíme kokosový tuk, přidáme k němu mléko a javorový sirup a zahřejeme maximálně na 40°C. Tuto směs přelijeme do mísy s droždím a mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Do stejné mísy prosejeme obě mouky, zamícháme a zpracujeme v hladké těsto. Dle potřeby přidáme další mouku či trochu vlažného mléka. Dobře prohněteme rukama na vále či v kuchyňském robotu. Těsto vrátíme do mísy, přikryjeme a necháme na teplém místě nejméně hodinu kynout. Poté těsto vyndáme z mísy a na pomoučněné ploše ho vyválíme do obdélníku cca 50 x 40 centimetrů. Pomažeme vegan nutellou. Z jablka vymačkáme přebytečnou šťávu a rozprostřeme ho po ploše. Posypeme nahrubo nasekanými, opraženými lískovými ořechy a špetkou kardamomu. Plát těsta zamotáme a odkrojujeme cca 2 centimetry široká kolečka. Ta přemisťujeme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě další půlhodinu kynout. Troubu dobře předehřejeme na 220°C. Když jsou rolky vykynuté, lehce je pomažeme rostlinnou smetanou, posypeme dalšími nasekanými lískovými ořechy, vložíme do trouby a pečeme dozlatova přibližně 10 minut.

Vegan dezert na neděli: Čokoládový dort

Přísady:

Na těsto:

  • 125 g měkkého vegan margarínu
  • 125 g javorového sirupu
  • 2 lžičky sójové nebo cizrnové mouky
  • špetka soli
  • 300 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 150ml mandlové smetany
  • 200 g čerstvého ovoce dle chuti (ideálně višně)

Na krém:

  • 2 bílá tofu
  • 120 g javorového sirupu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 kostičky kvalitní hořké čokolády

Příprava:

Nejprve se pustíme do krému na vegan dezert. Všechny ingredience dáme do mixéru a do hladka rozmixujeme. Dáme vychladnout do lednice. Teprve teď začneme připravovat těsto. Změklý margarín utřeme s cukrem do pěny. Přidáme sójovou nebo cizrnovou mouku, sůl, polohrubou mouku, kypřící prášek, mandlovou smetanu a rozmícháme. Těsto nalijeme do margarínem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 25-30 minut. Vychladnutý piškot rozkrojíme na půl a potřeme krémem. Zbytek krému schováme na později. Na jednu namazanou půlku piškotu rozprostřeme ovoce, poté přikryjeme druhou půlkou piškotu. Nyní namažeme dort zbylým krémem, ozdobíme dle fantazie a necháme vychladnout v lednici.

A jaké další dezerty vás mohou potěšit? Níže několik tipů, kam dál:

Nepečené dezerty 10x jinak: Jakou sladkou tečkou zakončíte slavnostní oběd nebo večeři?

10x rychlé dezerty a moučníky k odpolední kávě

Čokoládový dezert 5x jinak. Přinášíme rychlé a snadné recepty!

Nepečené dezerty 4x jinak: Zamlsejte si s netradičními chuťovými kombinacemi

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Restaurace Viktoria, Uherský Brod
Hledáte v Uherském Brodě…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...