Bramborový salát tradičně i netradičně. Inspirujte se jednoduchými recepty
Bramborový salát k českým Vánocům zkrátka patří. V každé rodině se však připravuje poněkud odlišným způsobem. Jedna rodina do něj přidává salám, druhá zase jablko. My vám nyní přinášíme pár skvělých tipů na bramborové saláty tradiční i netradiční, mezi kterými si najdete určitě svého favorita.
Někteří lidé preferují bramborový salát lehčí, dietnější, který neobsahuje tučnou majonézu. I takový mezi následujícími recepty najdete. Udržíte si tak štíhlou linii i přes svátky. Udělejte si následující dny příjemné a delikátní se skvělými pokrmy.
Bramborový salát tradičně i netradičně: Klasický s nakyslým jablíčkem vás nadchne
Tradiční bramborový salát se i před desítkami let připravoval s nakyslým jablíčkem. Nyní ho už moc rodin do příprav vánoční pochoutky nezahrnuje. Pokud byste se přeci jen rozhodli tuto variantu ochutnat, zde je jednoduchý recept. Potřebujete tyto suroviny:
- brambory varného typu A: 1 a ½ kg
- mrkev: 2 až 3 ks
- petržel: 1 až 2 ks
- hrášek mražený: 150 g
- nakyslé jablko: 1 ks
- vařená vejce: 6 až 7 ks
- měkký salám: 150 g
- kyselé okurky: 5 až 6 ks
- lák s kyselých okurek: 3 až 4 lžíce
- menší cibule: 1 ks
- majonéza: 450 g
- plnotučná hořčice: 2 velké lžíce
- citronová šťáva: cca 1 velká lžíce (nebo dle chuti)
- mletý pepř a sůl: na dochucení dle preferencí
Tento bramborový salát si určitě po ochutnání zamilujete. Začněte tedy standardně tím, že si uvaříte brambory na loupačku a mrkev s petrželí na skus. Až se zelenina uvaří, slijte vodu a nechte suroviny zchladnout. Poté brambory, mrkev i petržel oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Mezitím také nechte povolit zcela mražený hrášek (může také projít krátce varem). Nyní začněte z kompletací salátu. Do velké mísy vložte nakrájenou zeleninu, jemně nasekané kyselé okurky s cibulí, hrášek, na kostičky pokrájený salám, kousky vařených vajec, nastrouhané jablíčko se slupkou, zakápněte citronovou šťávou, lákem z okurek, majonézou, hořčicí, osolte, opepřete a důkladně vše promíchejte vařečkou. Pokrm podávejte až po vychlazení v lednici třeba s oblíbeným řízečkem z kuřecích prsou. Dobrou chuť.
Bramborový salát tradičně i netradičně: Italský se sušenými rajčátky a olivami
Pokud máte rádi netradiční kombinace a zbožňujete italské pokrmy, můžete si letos připravit bramborový salát se sušenými rajčátky a olivami. Je úžasný! Jaké suroviny budete potřebovat?
- brambory: 1 kg
- řapíkatý celer: cca 2 stonky
- nakládaný hrášek: 100 g
- kyselejší jablka: 2 ks
- nakládané cibulky: 100 g
- sušená rajčata (mohou být i z oleje): 4 až 5 ks
- čerstvá cherry rajčátka: 2 až 3 ks
- čerstvá bazalka: 1 snítka
- černé vypeckované olivy: 80 g
- majonéza: 250 g
- zakysaná smetana: 100 g
- sůl a mletý pepř de chuti
Začněte opět tím, že si uvaříte brambory na loupačku. Až se uvaří a zchladnou, tak je oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Pak je v hlubší míse smíchejte s jemně nasekanou bazalkou, půlkami omytých cherry rajčátek, kolečky černých oliv, se sušenými rajčátky nasekanými na malé kousky, přidejte i na tenoučké plátky nakrájený řapíkatý celer, nakládané cibulky, hrášek, zakápněte majonézou a zakysanou smetanou, ochuťte solí a mletým pepřem, a nakonec bramborový salát dobře promíchejte. Výborný bude s rozpečenou bagetkou, ale i s plátkem kuřecího masa. Uchovávejte v lednici. Dobrou chuť.
Bramborový salát tradičně i netradičně: Sýrová pochoutka pro milovníky chilli a gorgonzoly
Bramborový salát je skvostný i s různými druhy modrých sýrů a aromatických bylinek. Proto vám přinášíme lehce pikantní salátek s chilli, gorgonzolou a šalvějí. Určitě si pochutnáte! Kromě jiného neobsahuje majonézu, tak by se dal nazvat i poněkud dietnějším. Obstarejte si tyto ingredience:
- brambory (varný typ A): 1 kg
- gorgonzola: 120 g
- čerstvá chilli paprička: ½ ks
- čerstvá šalvěj: 3 až 4 lístky (nebo dle chuti)
- olivový olej: 3 až 4 lžíce
- sůl: 1 kávová lžička
Tento bramborový salát je lehký na přípravu a radost z něj budou mít i vegetariáni. Začněte tím, že si uvaříte brambory ve slupce, pak je oloupete a nakrájíte na malé kostky. Ve větší míse je pak smíchejte s rozdrobenou gorgonzolou, jemně nasekanou chilli papričkou a lístky šalvěje, zakápněte olivovým olejem, dosolte dle potřeby a podávejte s jakýmkoliv masovým plátkem, nebo klidně i s řízkem. Hodit se bude i celozrnná bagetka. Přejeme dobrou chuť.
Bramborový salát tradičně i netradičně: Lahůdkový s křenem a jablky
Už jste někdy jedli bramborový salát s křenem? Díky němu získá nezaměnitelnou pikantní chuť. A v kombinaci s jablíčky, bramborami a majonézou je prostě neodolatelný. Vyzkoušejte ho. Připravte si tyto ingredience:
- brambory (varný typ A): cca 700 g
- nakládaný strouhaný křen: 2 až 3 lžíce
- celer: 150 g
- jablka jemně nakrájená a loupaná: ¼ kg
- majonéza: 200 g
- trochu kvasného octa
- citronová šťáva: cca 2 lžíce (nebo dle chuti)
- čerstvá hladkolisté petržel: 1 snítka
- sůl a mletý pepř dle chuti
Než začněte tvořit bramborový salát s křenem a jablky, uvařte si brambory ve slupce do měkka a totéž udělejte i s loupaným celerem. K němu však ještě přilijte do vody trochu octa. Po uvaření brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a smíchejte v míse s nadrobno nasekaným vařeným celerem. Také přidejte okapaný nakládaný křen, najemno nakrájená jablíčka a nasekanou petrželku. Salát dochuťte na závěr citronovou šťávou, solí, pepřem, zakápněte majonézou a po promíchání podávejte. Lepší bude pokrm vychlazený. Hodit se k němu bude čerstvé pečivo. Dobrou chuť a krásné Vánoce!
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku