Brukev řepka tuřín je velmi zdravá a dietní zelenina.

Brukev řepka tuřín: Zelenina pro zdraví, z které vykouzlíte skvělé pokrmy

Brukev řepka tuřín je zelenina, která v našich jídelníčcích není tak rozšířená, jako byla kdysi. Známá je také pod názvem bílá řepa, nebo dumlík. Tuřín ve velkém konzumovali zejména chudí lidé a velmi častou potravinou býval i u lidí v koncentračních táborech během druhé světové války. Tato plodina tudíž nezískala nijak zvláštní popularitu. Přitom má úžasné účinky na lidský organismus.

Co se týká látek, které obsahuje brukev řepka tuřín, můžeme říct, že se jedná o neuvěřitelně blahodárnou zeleninu. Je dietní, a přitom velmi cenná díky vitamínům, minerálním látkám, bílkovinám a vláknině. Pojďme si říct blíže, jaké má tuřín účinky a co chutného si z něj připravit.

Brukev řepka tuřín: Skvělá zelenina s mnoha benefity

Než se pustíte do objevování lahodných pokrmů, nechte se oslnit celou řadou pozitivních účinků, které brukev řepka tuřín má. Působí na tělo v těchto ohledech:

Čtěte také:

Tuřínový salát

  1. Zklidní podrážděný žaludek, podpoří trávení a správné vyprazdňování.
  2. Pomůže zhojit rány (má antibakteriální efekt).
  3. Výborně detoxikuje organismus.
  4. Redukuje otoky při revmatoidní nemoci a jiných kloubních potížích.
  5. Podpoří rychlejší hojení zlomenin díky obsahu vápníku.
  6. Příznivě působí na zdraví očí (obsah vitamínu A).
  7. Reguluje hladinu cukru v krvi.
  8. Působí pozitivně na zuby i dásně.

Kromě toho je brukev řepka tuřín považovaná za přírodní antibiotikum. Podpoří imunitní systém a zabrání proniknutí patogenů do těla. Tuřín by však neměli konzumovat lidé, kteří se léčí s jaterním onemocněním, či mají obtíže se žlučníkem. Také není vhodný pro jedince s onemocněním štítné žlázy, s nemocemi močového ústrojí, nebo při sklonech k nadýmání a plynatosti.

Brukev řepka tuřín: Hřejivá vegetariánská polévka s restovanými liškami

Protože je houbařská sezóna stále na některých místech republiky v plném proudu, připravili jsme si pro vás jako první - recept na hřejivou polévku s liškami. Brukev řepka tuřín je jako dělaná na přípravu zeleninových krémů. Zahřejte se touto pochoutkou. Připravte si tyto suroviny:

  • brukev řepka tuřín: ¼ kg
  • čerstvé lišky: 5 ks
  • cibule či šalotka: 3 ks
  • máslo: 40 až 50 g
  • brambory: 100 g
  • smetana na vaření: 200 ml
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • zeleninový vývar: 1 500 ml (může být i kuřecí, pokud nejste vegetariáni)

Na větší pánvi si rozpusťte máslo a na něm orestujte najemno pokrájenou cibuli či šalotku. Poté až cibulka zesklovatí, přijde na řadu očištěná a na kostky nakrájená brukev řepka tuřín. Zeleninu opékejte asi dvě minuty a následně ji ochuťte solí a mletým pepřem. Vše přelijte zeleninovým nebo kuřecím vývarem, promíchejte a vařte do změknutí asi hodinu. Až uplyne tato doba, přidejte do vývaru i oloupané a nakrájené brambory. Polévku nechte dovařit poslední půl hodinu. Na závěr si vezměte k ruce ponorný mixér a suroviny pečlivě rozmixujte do hladka. Zeleninový krém zjemněte smetanou, krátce prohřejte a podávejte s orestovanými liškami na troše másla. Dobrou chuť!

Brukev řepka tuřín je vynikající i v podobě hranolek.

Brukev řepka tuřín: Zapečená kuřecí prsa s tuřínem

V dalším receptu brukev řepka tuřín potěší masožravce. Připravte pro sebe, či celou rodinu zdravý oběd v podobě zapečených kuřecích prsíček s tuřínem. Pokrm máte připravený rychlostí blesku, a kromě toho chutná báječně. Potřebné ingredience:

  • kuřecí prsa: 4 až 6 ks (dle počtu strávníků)
  • brukev řepka tuřín: 500 až 700 g
  • mletý kmín: cca 1/3 lžičky
  • máslo: cca 30 g
  • sůl: dle potřeby
  • grilovací koření: dle chuti
  • čerstvé bylinky dle preferencí (petrželka, bazalka či oregano)
  • smetana na vaření: 250 ml

Jako první přijde na řadu brukev řepka tuřín. Tu očistěte, zbavte slupky a pokrájejte na plátky zhruba centimetr silné. Tuřínové plátky následně ochuťte trochou soli a vyskládejte do zapékací misky, kterou vymažte máslem. Kuřecí prsa si v další fázi odblaňte, mírně poklepejte a v míse okořeňte najemno nasekanými čerstvými bylinkami dle preferencí, mletým kmínem a grilovacím kořením. Maso položte na tuřín v zapékací míse a přelijte smetanou na vaření. Poté zapékejte pokrm v troubě asi 40 minut při 180 stupních Celsia. Prvních 30 minut je vhodné mísu přikrýt alobalem. V posledních deseti minutách lze na kuřecí maso nasypat i strouhaný sýr, který vytvoří křupavou kůrku. Podávejte teplé buď samotné, nebo s vařenými bramborami. Dobrou chuť!

Brukev řepka tuřín: Zdravé hranolky s parmezánem

Brukev řepka tuřín má v gastronomii široké využití. Lze z ní připravit i dokonalé hranolky, které ocení zejména vaše děti. Tak do nich dostanete chutnou formou mnoho důležitých vitamínů. Příprava vám nezabere mnoho času a výsledek stojí za to. Co si na tuřínové hranolky připravit?

  • brukev řepka tuřín: 700 až 800 g
  • slunečnicový nebo olivový olej: 2 až 3 lžíce
  • česnek: 1 až 2 stroužky
  • bazalka nebo rozmarýn (čerstvé): dle chuti
  • parmezán: 60 g
  • sůl a pepř dle chuti

V kombinaci s česnekem a parmazánem je brukev řepka tuřín skvostná. Na hranolky si nejprve připravte marinádu. V míse smíchejte prolisované stroužky česneku (lze vynechat, pokud máte menší děti), slunečnicový nebo olivový olej, jemně nasekané bylinky dle výběru, ochuťte solí, pepřem, a nakonec přisypte parmezán. Poté si oloupejte tuřín a nakrájejte ho na přiměřeně velké hranoly. Ty důkladně obalte v česnekové marinádě s parmezánem a vyskládejte na plech s pečícím papírem. V případě, že vám směs zbyla, navrstvěte ji klidně na povrch tuřínových hranolek. Dejte péct do předehřáté trouby na zhruba 200 stupňů Celsia po dobu 35 minut, než se na povrchu vytvoří křupavá kůrka a zelenina nezměkne (tuřín je dobré v polovině pečení otočit). Hranolky podávejte teplé s oblíbenými studenými omáčkami. Přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 03. 01. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v přibývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. …
více o tomto dni
SOBOTA 04. 01. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 05. 01. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 06. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Celoroční zahradničení – ani v zimě péče o zahradu nekončí

Zahrada není jen doménou jara a léta. I v zimě, kdy se zdá, že příroda spí, vyžaduje naši péči. Správná zimní údržba je klíčová pro zdraví a vitalitu rostlin v následující sezóně. Zaměřme se na dva nejdůležitěj...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!