Brukev řepka tuřín: Zelenina pro zdraví, z které vykouzlíte skvělé pokrmy
Brukev řepka tuřín je zelenina, která v našich jídelníčcích není tak rozšířená, jako byla kdysi. Známá je také pod názvem bílá řepa, nebo dumlík. Tuřín ve velkém konzumovali zejména chudí lidé a velmi častou potravinou býval i u lidí v koncentračních táborech během druhé světové války. Tato plodina tudíž nezískala nijak zvláštní popularitu. Přitom má úžasné účinky na lidský organismus.
Co se týká látek, které obsahuje brukev řepka tuřín, můžeme říct, že se jedná o neuvěřitelně blahodárnou zeleninu. Je dietní, a přitom velmi cenná díky vitamínům, minerálním látkám, bílkovinám a vláknině. Pojďme si říct blíže, jaké má tuřín účinky a co chutného si z něj připravit.
Brukev řepka tuřín: Skvělá zelenina s mnoha benefity
Než se pustíte do objevování lahodných pokrmů, nechte se oslnit celou řadou pozitivních účinků, které brukev řepka tuřín má. Působí na tělo v těchto ohledech:
- Zklidní podrážděný žaludek, podpoří trávení a správné vyprazdňování.
- Pomůže zhojit rány (má antibakteriální efekt).
- Výborně detoxikuje organismus.
- Redukuje otoky při revmatoidní nemoci a jiných kloubních potížích.
- Podpoří rychlejší hojení zlomenin díky obsahu vápníku.
- Příznivě působí na zdraví očí (obsah vitamínu A).
- Reguluje hladinu cukru v krvi.
- Působí pozitivně na zuby i dásně.
Kromě toho je brukev řepka tuřín považovaná za přírodní antibiotikum. Podpoří imunitní systém a zabrání proniknutí patogenů do těla. Tuřín by však neměli konzumovat lidé, kteří se léčí s jaterním onemocněním, či mají obtíže se žlučníkem. Také není vhodný pro jedince s onemocněním štítné žlázy, s nemocemi močového ústrojí, nebo při sklonech k nadýmání a plynatosti.
Brukev řepka tuřín: Hřejivá vegetariánská polévka s restovanými liškami
Protože je houbařská sezóna stále na některých místech republiky v plném proudu, připravili jsme si pro vás jako první - recept na hřejivou polévku s liškami. Brukev řepka tuřín je jako dělaná na přípravu zeleninových krémů. Zahřejte se touto pochoutkou. Připravte si tyto suroviny:
- brukev řepka tuřín: ¼ kg
- čerstvé lišky: 5 ks
- cibule či šalotka: 3 ks
- máslo: 40 až 50 g
- brambory: 100 g
- smetana na vaření: 200 ml
- sůl a mletý pepř dle chuti
- zeleninový vývar: 1 500 ml (může být i kuřecí, pokud nejste vegetariáni)
Na větší pánvi si rozpusťte máslo a na něm orestujte najemno pokrájenou cibuli či šalotku. Poté až cibulka zesklovatí, přijde na řadu očištěná a na kostky nakrájená brukev řepka tuřín. Zeleninu opékejte asi dvě minuty a následně ji ochuťte solí a mletým pepřem. Vše přelijte zeleninovým nebo kuřecím vývarem, promíchejte a vařte do změknutí asi hodinu. Až uplyne tato doba, přidejte do vývaru i oloupané a nakrájené brambory. Polévku nechte dovařit poslední půl hodinu. Na závěr si vezměte k ruce ponorný mixér a suroviny pečlivě rozmixujte do hladka. Zeleninový krém zjemněte smetanou, krátce prohřejte a podávejte s orestovanými liškami na troše másla. Dobrou chuť!
Brukev řepka tuřín: Zapečená kuřecí prsa s tuřínem
V dalším receptu brukev řepka tuřín potěší masožravce. Připravte pro sebe, či celou rodinu zdravý oběd v podobě zapečených kuřecích prsíček s tuřínem. Pokrm máte připravený rychlostí blesku, a kromě toho chutná báječně. Potřebné ingredience:
- kuřecí prsa: 4 až 6 ks (dle počtu strávníků)
- brukev řepka tuřín: 500 až 700 g
- mletý kmín: cca 1/3 lžičky
- máslo: cca 30 g
- sůl: dle potřeby
- grilovací koření: dle chuti
- čerstvé bylinky dle preferencí (petrželka, bazalka či oregano)
- smetana na vaření: 250 ml
Jako první přijde na řadu brukev řepka tuřín. Tu očistěte, zbavte slupky a pokrájejte na plátky zhruba centimetr silné. Tuřínové plátky následně ochuťte trochou soli a vyskládejte do zapékací misky, kterou vymažte máslem. Kuřecí prsa si v další fázi odblaňte, mírně poklepejte a v míse okořeňte najemno nasekanými čerstvými bylinkami dle preferencí, mletým kmínem a grilovacím kořením. Maso položte na tuřín v zapékací míse a přelijte smetanou na vaření. Poté zapékejte pokrm v troubě asi 40 minut při 180 stupních Celsia. Prvních 30 minut je vhodné mísu přikrýt alobalem. V posledních deseti minutách lze na kuřecí maso nasypat i strouhaný sýr, který vytvoří křupavou kůrku. Podávejte teplé buď samotné, nebo s vařenými bramborami. Dobrou chuť!
Brukev řepka tuřín: Zdravé hranolky s parmezánem
Brukev řepka tuřín má v gastronomii široké využití. Lze z ní připravit i dokonalé hranolky, které ocení zejména vaše děti. Tak do nich dostanete chutnou formou mnoho důležitých vitamínů. Příprava vám nezabere mnoho času a výsledek stojí za to. Co si na tuřínové hranolky připravit?
- brukev řepka tuřín: 700 až 800 g
- slunečnicový nebo olivový olej: 2 až 3 lžíce
- česnek: 1 až 2 stroužky
- bazalka nebo rozmarýn (čerstvé): dle chuti
- parmezán: 60 g
- sůl a pepř dle chuti
V kombinaci s česnekem a parmazánem je brukev řepka tuřín skvostná. Na hranolky si nejprve připravte marinádu. V míse smíchejte prolisované stroužky česneku (lze vynechat, pokud máte menší děti), slunečnicový nebo olivový olej, jemně nasekané bylinky dle výběru, ochuťte solí, pepřem, a nakonec přisypte parmezán. Poté si oloupejte tuřín a nakrájejte ho na přiměřeně velké hranoly. Ty důkladně obalte v česnekové marinádě s parmezánem a vyskládejte na plech s pečícím papírem. V případě, že vám směs zbyla, navrstvěte ji klidně na povrch tuřínových hranolek. Dejte péct do předehřáté trouby na zhruba 200 stupňů Celsia po dobu 35 minut, než se na povrchu vytvoří křupavá kůrka a zelenina nezměkne (tuřín je dobré v polovině pečení otočit). Hranolky podávejte teplé s oblíbenými studenými omáčkami. Přejeme dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku