Brukev řepka tuřín je velmi zdravá a dietní zelenina.

Brukev řepka tuřín: Zelenina pro zdraví, z které vykouzlíte skvělé pokrmy

Brukev řepka tuřín je zelenina, která v našich jídelníčcích není tak rozšířená, jako byla kdysi. Známá je také pod názvem bílá řepa, nebo dumlík. Tuřín ve velkém konzumovali zejména chudí lidé a velmi častou potravinou býval i u lidí v koncentračních táborech během druhé světové války. Tato plodina tudíž nezískala nijak zvláštní popularitu. Přitom má úžasné účinky na lidský organismus.

Co se týká látek, které obsahuje brukev řepka tuřín, můžeme říct, že se jedná o neuvěřitelně blahodárnou zeleninu. Je dietní, a přitom velmi cenná díky vitamínům, minerálním látkám, bílkovinám a vláknině. Pojďme si říct blíže, jaké má tuřín účinky a co chutného si z něj připravit.

Brukev řepka tuřín: Skvělá zelenina s mnoha benefity

Než se pustíte do objevování lahodných pokrmů, nechte se oslnit celou řadou pozitivních účinků, které brukev řepka tuřín má. Působí na tělo v těchto ohledech:

Čtěte také:

Tuřínový salát

  1. Zklidní podrážděný žaludek, podpoří trávení a správné vyprazdňování.
  2. Pomůže zhojit rány (má antibakteriální efekt).
  3. Výborně detoxikuje organismus.
  4. Redukuje otoky při revmatoidní nemoci a jiných kloubních potížích.
  5. Podpoří rychlejší hojení zlomenin díky obsahu vápníku.
  6. Příznivě působí na zdraví očí (obsah vitamínu A).
  7. Reguluje hladinu cukru v krvi.
  8. Působí pozitivně na zuby i dásně.

Kromě toho je brukev řepka tuřín považovaná za přírodní antibiotikum. Podpoří imunitní systém a zabrání proniknutí patogenů do těla. Tuřín by však neměli konzumovat lidé, kteří se léčí s jaterním onemocněním, či mají obtíže se žlučníkem. Také není vhodný pro jedince s onemocněním štítné žlázy, s nemocemi močového ústrojí, nebo při sklonech k nadýmání a plynatosti.

Brukev řepka tuřín: Hřejivá vegetariánská polévka s restovanými liškami

Protože je houbařská sezóna stále na některých místech republiky v plném proudu, připravili jsme si pro vás jako první - recept na hřejivou polévku s liškami. Brukev řepka tuřín je jako dělaná na přípravu zeleninových krémů. Zahřejte se touto pochoutkou. Připravte si tyto suroviny:

  • brukev řepka tuřín: ¼ kg
  • čerstvé lišky: 5 ks
  • cibule či šalotka: 3 ks
  • máslo: 40 až 50 g
  • brambory: 100 g
  • smetana na vaření: 200 ml
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • zeleninový vývar: 1 500 ml (může být i kuřecí, pokud nejste vegetariáni)

Na větší pánvi si rozpusťte máslo a na něm orestujte najemno pokrájenou cibuli či šalotku. Poté až cibulka zesklovatí, přijde na řadu očištěná a na kostky nakrájená brukev řepka tuřín. Zeleninu opékejte asi dvě minuty a následně ji ochuťte solí a mletým pepřem. Vše přelijte zeleninovým nebo kuřecím vývarem, promíchejte a vařte do změknutí asi hodinu. Až uplyne tato doba, přidejte do vývaru i oloupané a nakrájené brambory. Polévku nechte dovařit poslední půl hodinu. Na závěr si vezměte k ruce ponorný mixér a suroviny pečlivě rozmixujte do hladka. Zeleninový krém zjemněte smetanou, krátce prohřejte a podávejte s orestovanými liškami na troše másla. Dobrou chuť!

Brukev řepka tuřín je vynikající i v podobě hranolek.

Brukev řepka tuřín: Zapečená kuřecí prsa s tuřínem

V dalším receptu brukev řepka tuřín potěší masožravce. Připravte pro sebe, či celou rodinu zdravý oběd v podobě zapečených kuřecích prsíček s tuřínem. Pokrm máte připravený rychlostí blesku, a kromě toho chutná báječně. Potřebné ingredience:

  • kuřecí prsa: 4 až 6 ks (dle počtu strávníků)
  • brukev řepka tuřín: 500 až 700 g
  • mletý kmín: cca 1/3 lžičky
  • máslo: cca 30 g
  • sůl: dle potřeby
  • grilovací koření: dle chuti
  • čerstvé bylinky dle preferencí (petrželka, bazalka či oregano)
  • smetana na vaření: 250 ml

Jako první přijde na řadu brukev řepka tuřín. Tu očistěte, zbavte slupky a pokrájejte na plátky zhruba centimetr silné. Tuřínové plátky následně ochuťte trochou soli a vyskládejte do zapékací misky, kterou vymažte máslem. Kuřecí prsa si v další fázi odblaňte, mírně poklepejte a v míse okořeňte najemno nasekanými čerstvými bylinkami dle preferencí, mletým kmínem a grilovacím kořením. Maso položte na tuřín v zapékací míse a přelijte smetanou na vaření. Poté zapékejte pokrm v troubě asi 40 minut při 180 stupních Celsia. Prvních 30 minut je vhodné mísu přikrýt alobalem. V posledních deseti minutách lze na kuřecí maso nasypat i strouhaný sýr, který vytvoří křupavou kůrku. Podávejte teplé buď samotné, nebo s vařenými bramborami. Dobrou chuť!

Brukev řepka tuřín: Zdravé hranolky s parmezánem

Brukev řepka tuřín má v gastronomii široké využití. Lze z ní připravit i dokonalé hranolky, které ocení zejména vaše děti. Tak do nich dostanete chutnou formou mnoho důležitých vitamínů. Příprava vám nezabere mnoho času a výsledek stojí za to. Co si na tuřínové hranolky připravit?

  • brukev řepka tuřín: 700 až 800 g
  • slunečnicový nebo olivový olej: 2 až 3 lžíce
  • česnek: 1 až 2 stroužky
  • bazalka nebo rozmarýn (čerstvé): dle chuti
  • parmezán: 60 g
  • sůl a pepř dle chuti

V kombinaci s česnekem a parmazánem je brukev řepka tuřín skvostná. Na hranolky si nejprve připravte marinádu. V míse smíchejte prolisované stroužky česneku (lze vynechat, pokud máte menší děti), slunečnicový nebo olivový olej, jemně nasekané bylinky dle výběru, ochuťte solí, pepřem, a nakonec přisypte parmezán. Poté si oloupejte tuřín a nakrájejte ho na přiměřeně velké hranoly. Ty důkladně obalte v česnekové marinádě s parmezánem a vyskládejte na plech s pečícím papírem. V případě, že vám směs zbyla, navrstvěte ji klidně na povrch tuřínových hranolek. Dejte péct do předehřáté trouby na zhruba 200 stupňů Celsia po dobu 35 minut, než se na povrchu vytvoří křupavá kůrka a zelenina nezměkne (tuřín je dobré v polovině pečení otočit). Hranolky podávejte teplé s oblíbenými studenými omáčkami. Přejeme dobrou chuť.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.