Čokoládový dezert 5x jinak. Přinášíme rychlé a snadné recepty!
Čokoládový dezert potěší nejen děti, ale i dospělé. Stane se perfektní sladkou tečkou za slavnostním obědem či večeří. Připravit si jej však můžete i jen tak, pro lepší náladu a hezčí den. Čokoláda je ostatně nejen lahodná, ale také pro zdraví prospěšná! Upřednostněte ovšem tu s vysokým procentem kakaa.
Inspirujte se pěti snadnými a rychlými recepty na čokoládový dezert, které bezpochyby zvládne i naprostý začátečník! Za pár minut tak vykouzlíte dobrotu, jež nikdo z rodiny a blízkých dozajista neodolá.
Čokoládový dezert 5x jinak: Krém s karamelizovaným pomerančem
Chcete připravit pro své milované lehký a přitom chutný čokoládový dezert? Potom vsaďte na jemný krém s karamelizovaným pomerančem. Všichni se budou oblizovat až za ušima!
Potřebné ingredience na čokoládový krém s karamelizovaným pomerančem:
Na 4 porce si obstarejte:
-
tučnou smetanu ke šlehání: 200 mililitrů
-
plnotučné mléko: 40 mililitrů
-
nasekanou hořkou čokoládu (70 % kakaa): 200 gramů
-
extra panenský olivový olej: 30 mililitrů
-
bio pomeranč (chemicky neošetřený): 1 větší kus
-
třtinový cukr: 50 gramů
-
mořská sůl: dle libosti k servírování
Recept na čokoládový krém s karamelizovaným pomerančem
Do menšího hrnce nalijte smetanu ke šlehání a plnotučné mléko. Vše zahřejte na mírnějším plamenu. Až bude tekutina horká, vsypte do ní nalámanou čokoládu a nechte rozpustit. Také nezapomeňte krém míchat. Nakonec vlijte olivový olej a ještě chvíli zahřívejte, aby se suroviny propojily. Nakonec přemístěte hmotu do čtyř skleniček anebo misek a dejte stranou. Čokoládový dezert bude chladnout a tuhnout při pokojové teplotě. Mezitím si rozpůlte pomeranč a vymačkejte pouze z jeho poloviny šťávu do malého rendlíku či pánve. Také přidejte 50 ml vody, třtinový cukr a provařte. Zbylou půlku ovoce nakrájejte i s omytou slupkou na menší kousky. Ty následně vložte kůrou na karamel v pánvi. Na středním plamenu průběžně podlévejte pomeranč, aby krásně zkaramelizoval. Tento proces bude trvat asi 10 až 15 minut. Až se cukrový sirup zredukuje, odstavte jej z plotny. Ztuhlý čokoládový krém podávejte přelitý pomerančovým karamelem a ozdobte i karamelizovanými kousky pomeranče. Dezerty lze posypat zlehka i mořskou solí a pokapat olivovým olejem. Dobré chutnání!
Čokoládový dezert 5x jinak: Nepečený cheesecake
Nyní tu máme čokoládový dezert pro ty, kteří neradi cokoliv pečou. Nepečený cheesecake s hořkou čokoládou si zamilujete! Budete jej chtít jíst zas a znova.
Potřebné ingredience na čokoládový cheesecake
-
nesolené a rozpuštěné máslo: 100 gramů
-
čokoládové sušenky: 110 gramů
-
máslové sušenky: 160 gramů
-
jemné ovesné vločky: 60 gramů
-
Nutella: 3 lžíce
-
měkký tvaroh: 360 gramů
-
mascarpone: 250 gramů
-
moučkový cukr: 60 gramů
-
rozpuštěná hořká čokoláda (alespoň 55 % kakaa): 200 gramů
-
plnotučné mléko: 2 až 3 lžíce
-
pražené a nasekané lískové ořechy: 2 lžíce
Recept na čokoládový cheesecake
Začněte tím, že si vymažete kouskem másla dno i okraje formy na koláč. Pak ji ze stran obložte pečícím papírem a dejte do lednice. Dále si oddělte asi dvě čokoládové sušenky a zbytek rozmělněte na drobky spolu s máslovými sušenkami v kuchyňském robotu. Také přidejte jemné ovesné vločky, rozpuštěné máslo, jednu lžíci Nutelly a znovu promíchejte, dokud se vše nepropojí. Směs vyklopte následně do formy na koláč a rozprostřete po celém dnu. Uhladit korpus můžete třeba hrníčkem. Základnu dejte zpět do lednice a chlaďte půl hodiny. Nyní se pusťte do krémové náplně. V míse si vyšlehejte měkký tvaroh spolu s mascarpone a moučkovým cukrem. V další fázi přilijte rozpuštěnou a zchladnou čokoládu, vložte zbývající Nutellu, dvě lžíce mléka a šlehejte do homogenního krému. Hmotu navrstvěte na sušenkový korpus, zahlaďte špachtlí a svůj čokoládový dezert dozdobte praženými a drcenými oříšky. Též posypte rozdrobenými čoko sušenkami. Podávejte až poté, co dort ztuhne. Potřebovat bude minimálně 4 hodiny v lednici.
Čokoládový dezert 5x jinak: Jemný piškot s čokoládovou omáčkou
Piškotová těsta jsou rychle připravená a chutnají téměř všem mlsounům. Ovšem až okusíte tento čokoládový dezert, budete se cítit jako v extázi. Zamilují si ho především takzvaní „čokoholici“. Je prostě božský, vláčný a rozplývá se na jazyku.
Potřebné ingredience na čokoládový piškot s omáčkou:
-
hořká čokoláda: 200 gramů
-
máslo: 250 gramů
-
moučkový cukr: 125 gramů
-
třtinový cukr: 125 gramů
-
velká vejce: 3 kusy
-
hladká mouka: 250 gramů
-
jedlá soda anebo kypřící prášek: cca 2 lžičky
-
kakaový prášek: 3 lžíce
-
voda: 250 mililitrů
Na čokoládovou omáčku potřebujete:
-
tučnou smetanu ke šlehání: 300 mililitrů
-
kakaový prášek: 3 lžíce
-
hořkou čokoládu (nalámanou): 100 gramů
-
čokoládový pudink v prášku: 3 lžíce
-
přírodní med: 75 gramů
-
voda: 300 mililitrů
Recept na čokoládový piškot s omáčkou
Nejprve si předehřejte troubu na cca 170 °C. Pak si plech vystelte pečícím papírem a pusťte se do práce. Nalámanou hořkou čokoládu vložte do hrnce spolu s kousky másla, s moučkovým cukrem, s třtinovým cukrem a s 250 ml vody. Vše na středním plamenu roztavte a vařečkou propojte. Směs nakonec odstavte z plotny a nechte chladnout tři minuty. Nyní si ve velké míse smíchejte mouku, kakaový prášek, vejce, kypřící prášek a také nakonec přilijte čokoládovou hmotu. Vytvořte homogenní těsto, které vlijte do plechu a pečte asi 30 až 40 minut. Mezitím si připravte omáčku na přeliv. V malém rendlíku zahřejte 300 ml vody a v ní rozpusťte všechny výše zmíněné ingredience, tj. kakao, hořkou čokoládu, pudinkový prášek, med. Nakonec ještě vlijte smetanu a provařte 2 až 3 minuty. Upečený čokoládový dezert nechte krátce vychladnout a podávejte přelitý omáčkou. Dobrou chuť.
Čokoládový dezert 5x jinak: Křehké kousky s granolou
Nejste zrovna mistři cukráři a máte chuť na jednoduchý avšak chutný čokoládový dezert? Pak si připravte křehké kousky s granolou.
Potřebné ingredience na křehké kousky s granolou
Na zhruba 8 porcí si připravte:
-
hořká čokoláda: cca 230 gramů
-
müsli granola (druh dle chuti): 1 hrnek
-
mořská sůl (vločky): ½ lžičky
Recept na křehké kousky s granolou
Nejprve si rozpusťte v mikrovlnné troubě hořkou čokoládu. Pak ji rozlijte na střední plech s pečícím papírem a rozetřete rovnoměrně špachlí. Dále povrch posypte granolou a dle libosti i mořskou solí. Tím prakticky vaše cukrářská práce končí. Čokoládový dezert nechte ztuhnout v lednici minimálně 20 minut. Nakonec plát nalámejte na různě velké kousky a podávejte třeba ke kvalitnímu espressu. I vaše návštěva bude nadšená! Dobré chutnání!
Čokoládový dezert 5x jinak: Krémový koláč z oplatek
I z obyčejných oplatek lze vykouzlit výtečný čokoládový dezert. O tom se můžete nyní přesvědčit s velmi snadným receptem na krémový koláč. Všichni si budou chtít přidat!
Potřebné ingredience na krémový koláč z čokoládových oplatek
-
čokoládové oplatky (sušenky): cca 24 kusů
-
rozpuštěné máslo: 6 lžic
-
krupicový cukr: 1 hrnek
-
moučkový cukr: 3 lžíce
-
kukuřičný škrob: cca 1 a ½ lžíce
-
sůl: ¼ lžičky
-
mléko: 3 a ½ hrnku
-
velké vaječné žloutky: 4 kusy
-
hořká čokoláda: cca 85 gramů
-
tmavý rum: 1 lžíce
-
tučná smetana ke šlehání: 1 hrnek
-
hobliny s polosladké čokolády: dle chuti na ozdobu
Recept na krémový koláč z čokoládových oplatek
Začněte tím, že si předehřejete troubu na cca 200 °C. Pak si rozemelte v kuchyňském robotu čokoládové oplatky na sypkou směs. Tu přemístěte do mísy a promíchejte spolu se čtyřmi lžícemi rozpuštěného másla a lžící moučkového cukru. Sušenkové těsto následně rozprostřete do koláčové formy a dejte propéct do trouby na 10 minut. Mezitím si v hrnci promíchejte hrnek cukru, sůl a kukuřičný škrob. Vše přelijte mlékem a zahřejte na středním plamenu. Míchejte do zhoustnutí. Nakonec krém odstavte z plotny. V další fázi si vyšlehejte v misce žloutky a pomalu je přidávejte do mírně zchladlého mléčného pudinku. Opět položte na sporák a zahřívejte po dobu 4 až 6 minut. Nezapomeňte směs nadále míchat. Nyní krém odstavte, vmíchejte do něj nalámanou hořkou čokoládu, dvě lžíce rozpuštěného másla a rum. Nakonec čokoládový dezert zkompletujte. Krémovou náplň navrstvěte na oplatkový korpus a dejte koláč tuhnout do lednice na cca 4 hodiny. Po uplynutí této doby navrstvěte na zákusek vyšlehanou smetanu se dvěma lžícemi moučkového cukru. Dozdobit lze koláč i hoblinami z polosladké čokolády. Podávejte s oblíbeným nápojem. Dobrou chuť.
A jaké další dezerty vás mohou potěšit? Níže několik tipů, kam dál:
Domácí zmrzlina jako pochoutka i osvěžení: 20 receptů, které vás nadchnou!
10x rychlé dezerty a moučníky k odpolední kávě
Nepečené dezerty 10x jinak: Jakou sladkou tečkou zakončíte slavnostní oběd nebo večeři?
25 receptů na domácí koláč: Dáte přednost slané či sladké variaci?
20 receptů na zdravé dezerty aneb Mlsejte bez výčitek!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku