Čokoládový piškot s polevou nikdy nezklame. Perfektně se k němu hodí čerstvé jahody.

Čokoládový dezert 5x jinak. Přinášíme rychlé a snadné recepty!

Čokoládový dezert potěší nejen děti, ale i dospělé. Stane se perfektní sladkou tečkou za slavnostním obědem či večeří. Připravit si jej však můžete i jen tak, pro lepší náladu a hezčí den. Čokoláda je ostatně nejen lahodná, ale také pro zdraví prospěšná! Upřednostněte ovšem tu s vysokým procentem kakaa.

Inspirujte se pěti snadnými a rychlými recepty na čokoládový dezert, které bezpochyby zvládne i naprostý začátečník! Za pár minut tak vykouzlíte dobrotu, jež nikdo z rodiny a blízkých dozajista neodolá.

Čokoládový dezert 5x jinak: Krém s karamelizovaným pomerančem

Chcete připravit pro své milované lehký a přitom chutný čokoládový dezert? Potom vsaďte na jemný krém s karamelizovaným pomerančem. Všichni se budou oblizovat až za ušima!

Čtěte také:

Nepečené dezerty 4x jinak: Zamlsejte si s netradičními chuťovými kombinacemi

Potřebné ingredience na čokoládový krém s karamelizovaným pomerančem:

Na 4 porce si obstarejte:

  • tučnou smetanu ke šlehání: 200 mililitrů

  • plnotučné mléko: 40 mililitrů

  • nasekanou hořkou čokoládu (70 % kakaa): 200 gramů

  • extra panenský olivový olej: 30 mililitrů

  • bio pomeranč (chemicky neošetřený): 1 větší kus

  • třtinový cukr: 50 gramů

  • mořská sůl: dle libosti k servírování

Recept na čokoládový krém s karamelizovaným pomerančem

Do menšího hrnce nalijte smetanu ke šlehání a plnotučné mléko. Vše zahřejte na mírnějším plamenu. Až bude tekutina horká, vsypte do ní nalámanou čokoládu a nechte rozpustit. Také nezapomeňte krém míchat. Nakonec vlijte olivový olej a ještě chvíli zahřívejte, aby se suroviny propojily. Nakonec přemístěte hmotu do čtyř skleniček anebo misek a dejte stranou. Čokoládový dezert bude chladnout a tuhnout při pokojové teplotě. Mezitím si rozpůlte pomeranč a vymačkejte pouze z jeho poloviny šťávu do malého rendlíku či pánve. Také přidejte 50 ml vody, třtinový cukr a provařte. Zbylou půlku ovoce nakrájejte i s omytou slupkou na menší kousky. Ty následně vložte kůrou na karamel v pánvi. Na středním plamenu průběžně podlévejte pomeranč, aby krásně zkaramelizoval. Tento proces bude trvat asi 10 až 15 minut. Až se cukrový sirup zredukuje, odstavte jej z plotny. Ztuhlý čokoládový krém podávejte přelitý pomerančovým karamelem a ozdobte i karamelizovanými kousky pomeranče. Dezerty lze posypat zlehka i mořskou solí a pokapat olivovým olejem. Dobré chutnání!

Čokoládový dezert 5x jinak: Nepečený cheesecake

Nyní tu máme čokoládový dezert pro ty, kteří neradi cokoliv pečou. Nepečený cheesecake s hořkou čokoládou si zamilujete! Budete jej chtít jíst zas a znova.

Potřebné ingredience na čokoládový cheesecake

  • nesolené a rozpuštěné máslo: 100 gramů

  • čokoládové sušenky: 110 gramů

  • máslové sušenky: 160 gramů

  • jemné ovesné vločky: 60 gramů

  • Nutella: 3 lžíce

  • měkký tvaroh: 360 gramů

  • mascarpone: 250 gramů

  • moučkový cukr: 60 gramů

  • rozpuštěná hořká čokoláda (alespoň 55 % kakaa): 200 gramů

  • plnotučné mléko: 2 až 3 lžíce

  • pražené a nasekané lískové ořechy: 2 lžíce

Recept na čokoládový cheesecake

Začněte tím, že si vymažete kouskem másla dno i okraje formy na koláč. Pak ji ze stran obložte pečícím papírem a dejte do lednice. Dále si oddělte asi dvě čokoládové sušenky a zbytek rozmělněte na drobky spolu s máslovými sušenkami v kuchyňském robotu. Také přidejte jemné ovesné vločky, rozpuštěné máslo, jednu lžíci Nutelly a znovu promíchejte, dokud se vše nepropojí. Směs vyklopte následně do formy na koláč a rozprostřete po celém dnu. Uhladit korpus můžete třeba hrníčkem. Základnu dejte zpět do lednice a chlaďte půl hodiny. Nyní se pusťte do krémové náplně. V míse si vyšlehejte měkký tvaroh spolu s mascarpone a moučkovým cukrem. V další fázi přilijte rozpuštěnou a zchladnou čokoládu, vložte zbývající Nutellu, dvě lžíce mléka a šlehejte do homogenního krému. Hmotu navrstvěte na sušenkový korpus, zahlaďte špachtlí a svůj čokoládový dezert dozdobte praženými a drcenými oříšky. Též posypte rozdrobenými čoko sušenkami. Podávejte až poté, co dort ztuhne. Potřebovat bude minimálně 4 hodiny v lednici.

Čokoládová pěna neboli mousse je lehkým a chutným dezertem.

Čokoládový dezert 5x jinak: Jemný piškot s čokoládovou omáčkou

Piškotová těsta jsou rychle připravená a chutnají téměř všem mlsounům. Ovšem až okusíte tento čokoládový dezert, budete se cítit jako v extázi. Zamilují si ho především takzvaní „čokoholici“. Je prostě božský, vláčný a rozplývá se na jazyku.

Potřebné ingredience na čokoládový piškot s omáčkou:

  • hořká čokoláda: 200 gramů

  • máslo: 250 gramů

  • moučkový cukr: 125 gramů

  • třtinový cukr: 125 gramů

  • velká vejce: 3 kusy

  • hladká mouka: 250 gramů

  • jedlá soda anebo kypřící prášek: cca 2 lžičky

  • kakaový prášek: 3 lžíce

  • voda: 250 mililitrů

Na čokoládovou omáčku potřebujete:

  • tučnou smetanu ke šlehání: 300 mililitrů

  • kakaový prášek: 3 lžíce

  • hořkou čokoládu (nalámanou): 100 gramů

  • čokoládový pudink v prášku: 3 lžíce

  • přírodní med: 75 gramů

  • voda: 300 mililitrů

Recept na čokoládový piškot s omáčkou

Nejprve si předehřejte troubu na cca 170 °C. Pak si plech vystelte pečícím papírem a pusťte se do práce. Nalámanou hořkou čokoládu vložte do hrnce spolu s kousky másla, s moučkovým cukrem, s třtinovým cukrem a s 250 ml vody. Vše na středním plamenu roztavte a vařečkou propojte. Směs nakonec odstavte z plotny a nechte chladnout tři minuty. Nyní si ve velké míse smíchejte mouku, kakaový prášek, vejce, kypřící prášek a také nakonec přilijte čokoládovou hmotu. Vytvořte homogenní těsto, které vlijte do plechu a pečte asi 30 až 40 minut. Mezitím si připravte omáčku na přeliv. V malém rendlíku zahřejte 300 ml vody a v ní rozpusťte všechny výše zmíněné ingredience, tj. kakao, hořkou čokoládu, pudinkový prášek, med. Nakonec ještě vlijte smetanu a provařte 2 až 3 minuty. Upečený čokoládový dezert nechte krátce vychladnout a podávejte přelitý omáčkou. Dobrou chuť.

Čokoládový dezert 5x jinak: Křehké kousky s granolou

Nejste zrovna mistři cukráři a máte chuť na jednoduchý avšak chutný čokoládový dezert? Pak si připravte křehké kousky s granolou.

Potřebné ingredience na křehké kousky s granolou

Na zhruba 8 porcí si připravte:

  • hořká čokoláda: cca 230 gramů

  • müsli granola (druh dle chuti): 1 hrnek

  • mořská sůl (vločky): ½ lžičky

Recept na křehké kousky s granolou

Nejprve si rozpusťte v mikrovlnné troubě hořkou čokoládu. Pak ji rozlijte na střední plech s pečícím papírem a rozetřete rovnoměrně špachlí. Dále povrch posypte granolou a dle libosti i mořskou solí. Tím prakticky vaše cukrářská práce končí. Čokoládový dezert nechte ztuhnout v lednici minimálně 20 minut. Nakonec plát nalámejte na různě velké kousky a podávejte třeba ke kvalitnímu espressu. I vaše návštěva bude nadšená! Dobré chutnání!

Čokoládový dezert 5x jinak: Krémový koláč z oplatek

I z obyčejných oplatek lze vykouzlit výtečný čokoládový dezert. O tom se můžete nyní přesvědčit s velmi snadným receptem na krémový koláč. Všichni si budou chtít přidat!

Potřebné ingredience na krémový koláč z čokoládových oplatek

  • čokoládové oplatky (sušenky): cca 24 kusů

  • rozpuštěné máslo: 6 lžic

  • krupicový cukr: 1 hrnek

  • moučkový cukr: 3 lžíce

  • kukuřičný škrob: cca 1 a ½ lžíce

  • sůl: ¼ lžičky

  • mléko: 3 a ½ hrnku

  • velké vaječné žloutky: 4 kusy

  • hořká čokoláda: cca 85 gramů

  • tmavý rum: 1 lžíce

  • tučná smetana ke šlehání: 1 hrnek

  • hobliny s polosladké čokolády: dle chuti na ozdobu

Recept na krémový koláč z čokoládových oplatek

Začněte tím, že si předehřejete troubu na cca 200 °C. Pak si rozemelte v kuchyňském robotu čokoládové oplatky na sypkou směs. Tu přemístěte do mísy a promíchejte spolu se čtyřmi lžícemi rozpuštěného másla a lžící moučkového cukru. Sušenkové těsto následně rozprostřete do koláčové formy a dejte propéct do trouby na 10 minut. Mezitím si v hrnci promíchejte hrnek cukru, sůl a kukuřičný škrob. Vše přelijte mlékem a zahřejte na středním plamenu. Míchejte do zhoustnutí. Nakonec krém odstavte z plotny. V další fázi si vyšlehejte v misce žloutky a pomalu je přidávejte do mírně zchladlého mléčného pudinku. Opět položte na sporák a zahřívejte po dobu 4 až 6 minut. Nezapomeňte směs nadále míchat. Nyní krém odstavte, vmíchejte do něj nalámanou hořkou čokoládu, dvě lžíce rozpuštěného másla a rum. Nakonec čokoládový dezert zkompletujte. Krémovou náplň navrstvěte na oplatkový korpus a dejte koláč tuhnout do lednice na cca 4 hodiny. Po uplynutí této doby navrstvěte na zákusek vyšlehanou smetanu se dvěma lžícemi moučkového cukru. Dozdobit lze koláč i hoblinami z polosladké čokolády. Podávejte s oblíbeným nápojem. Dobrou chuť.

A jaké další dezerty vás mohou potěšit? Níže několik tipů, kam dál:

Domácí zmrzlina jako pochoutka i osvěžení: 20 receptů, které vás nadchnou!

10x rychlé dezerty a moučníky k odpolední kávě

Nepečené dezerty 10x jinak: Jakou sladkou tečkou zakončíte slavnostní oběd nebo večeři?

25 receptů na domácí koláč: Dáte přednost slané či sladké variaci?

20 receptů na zdravé dezerty aneb Mlsejte bez výčitek!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Nebankovní soukromá půjčka 24 hodin Rychlá a spolehlivá finanční půjčka s nabídkou o...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

Nejlepší jarní detoxikační smoothie: Tipy pro očistu těla i celkové zdraví

Detoxikace a jaro jsou spolu neodmyslitelně spjaty. Po dlouhé zimě je nutné tělo očistit a dodat mu všechny cenné látky, které postrádá. Smoothie koktejly mohou být jednou z cest, jak organismu pomoci a rychlej...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.