Narozeninový dort ve třech různých podobách. Překvapte oslavence výtečným dezertem!
Narozeninový dort je dozajista nepostradatelnou součástí každé správné oslavy. Potěší nejen dětské oslavence, ale také ty dospělé. Variací na tento sváteční dezert je vskutku požehnaně a někdy může být složité vybrat si mezi nimi tu pravou. Zejména pak v oblíbené cukrárně, kde přechází ze všech těch dobrot zrak. Avšak pokud si troufnete, můžete se pustit i do domácího pečení. S láskou připravený dortík udělá dvojnásobnou radost!
Primárně si před zahájením pečení zjistěte, jaké příchutě oslavenec preferuje a zda nemá nějakou potravinovou alergii. Pak budete recept na narozeninový dort vybírat zase o něco snadněji. My jsme si pro vás připravili tři dokonalé tipy. Dáte přednost dortíku s překvapením, který ocení hlavně dítka, nebo snad upečete ten čokoládový s příchutí máty? Na výběr je ovšem i velmi osvěžující jahodový, který oslní svým vzhledem a chutí kdejakého mlsouna.
Narozeninový dort ve třech různých podobách: Pro děti s překvapením
Protože děti všeobecně rády mlsají, narozeninový dort ocení v jakékoliv podobě. Co jim však dezert tak trochu ozvláštnit? Připravte pro potomka nebo dítko v rodině dortík s překvapením! Oslavenec bude po rozkrojení v úžasu!
Připravte si tyto ingredience na těsto:
- krupicový cukr: 120 gramů
- slunečnicový olej: 30 mililitrů
- polohrubá mouka: 180 gramů
- mléko: 30 mililitrů
- vanilkový extrakt: dle preferencí
- vejce: 6 kusů
- kypřící prášek do pečiva: 6 gramů
Z výše uvedených surovin připravíte jeden kulatý korpus na narozeninový dort o průměru asi 20 cm a získáte z něj cca 2 pláty. Potřebovat však budete 4 pláty, proto připravte celkem dva stejné korpusy (tj. množství uvedených surovin 1x znásobte) a těsto pak rozdělte na polovinu.
Potřebné ingredience na máslový krém a ozdobu:
- lentilky: cca 200 až 300 gramů (měli byste dort zcela naplnit)
- vaječné bílky: 6 kusů
- máslo: 500 gramů
- vanilkový extrakt: dle chuti
- krupicový cukr: cca 310 gramů
Recept na narozeninový dort pro děti s lentilkovým překvapením – příprava korpusů
Začněte nejprve přípravou těsta na korpusy, z kterých budete sestavovat narozeninový dort. Upečte dva piškoty v kulaté formě o průměru cca 20 cm. K ruce si vezměte vejce a rozdělte je na žloutky a bílky. Z těch posléze vyšlehejte tuhý sníh a dejte chvíli stranou. Dále si vymíchejte žloutky s krupicovým cukrem do pěny, přilijte vanilkový extrakt, slunečnicový olej, mléko, přisypte prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte metličkou nebo mixérem polotuhé těsto bez hrudek. Do něj nakonec pomocí metličky zakomponujte bílkový sníh. Nyní vystelte formu na koláč pečícím papírem a vlijte do ní vanilkové těsto. Korpus pečte asi 30 až 40 minut při teplotě 170 °C. Nastavení trouby je však na vašich zvyklostech.
Recept na narozeninový dort pro děti s lentilkovým překvapením – příprava krému a sestavování dortu
Upečené korpusy vyjměte z trouby a nechte zcela zchladnout. Následně se pusťte do krému na narozeninový dort s překvapením. Ve vodní lázni si vyšlehejte vaječné bílky s cukrem, dokud nezískáte hustější hmotu bělavé barvy. Tu nakonec odstavte z vodní lázně a prošlehejte mixérem do tuhého sněhu. V konečné fázi přidejte do směsi i změklé máslo (po částech), vanilkový extrakt dle chuti a dobře zašlehejte. Pak začněte se sestavováním dortu. Ze svou korpusů vytvořte čtyři pláty stejně silné. Do posledních třech pak udělejte uprostřed otvor ve tvaru menšího čtverce. Jednotlivé piškotové pláty promažte máslovým krémem a poklaďte na sebe. Do čtvercového prostoru vsypte lentilky (nějaké si nechte na ozdobu) a vše přiklopte celým plátem korpusu. Povrch dortu pomažte zbylým krémem, ozdobte dle libosti lentilkami a dejte tuhnout do lednice. Nakonec nechte oslavence, aby dort rozkrojil. Vysype se na něj překvapení v podobě lentilek!
Narozeninový dort ve třech různých podobách: Pro milovníky čokolády a máty
Kombinace čokolády a máty je dokonalá nejen ve zmrzlině, ale také v piškotových dezertech. Připravte pro své blízké skvostný narozeninový dort s čokoládou a extraktem z máty. Je vskutku extrémně jedlý!
Potřebné ingredience na korpus:
- neslazené jablečné pyré: ½ šálku
- prášek do pečiva: 1 a ¼ lžičky
- hořkosladká čokoláda: cca 60 gramů
- horká voda: 1 a ¾ šálku
- holandský kakaový prášek: 2/3 šálku
- polohrubá mouka: 2 a ¾ šálku
- jedlá soda: 1 a ¼ lžičky
- sůl: špetka
- majonéza: 1 a 1/3 šálku
- krystalový cukr: 1 šálek
- hnědý cukr: 1 šálek
- vanilkový extrakt: 1 lžička
Potřebné ingredience na polevu a náplň v jednom:
- hořkosladká čokoláda (nasekaná): cca 500 gramů
- kokosový olej: 1 šálek
- vanilkový extrakt: 1 lžička
- sůl: špetka
- extrakt z máty peprné: ¼ až ½ lžičky
Recept na čokoládový narozeninový dort – příprava korpusu
Nejprve si v míse rozmíchejte kypřící prášek do pečiva v jablečném pyré. Poté přidejte v horké vodě rozpuštěnou hořkosladkou čokoládu, kakaový prášek, jedlou sodu, špetku soli, majonézu, krystalový cukr, hnědý cukr, vanilkový extrakt a naposled do směsi prosejte i polohrubou mouku. Ze všech surovin vypracujte polotekuté těsto a vlijte do větší kulaté formy na koláč (průměr cca 23 cm) vystlané pečícím papírem. Poté dejte péct do předehřáté trouby na cca 40 minut při teplotě 160 až 170 °C. Upečený korpus na narozeninový dort vyjměte a nechte zchladnout.
Recept na čokoládový narozeninový dort – příprava čokoládové polevy a náplně v jednom
V další fázi se pusťte do přípravy krémové náplně a polevy v jednom. K ruce si vezměte menší hrnec se silnějším a nepřilnavým dnem. Poté do něj vložte kokosový olej, nasekanou hořkosladkou čokoládu, vanilkový extrakt, špetku soli a extrakt z máty rozmíchaný ve čtvrt šálku vody. Vše zahřívejte na středním plamenu do úplného rozpuštění (asi 25 minut). Krém na narozeninový dort by měl být hustý.
Recept na čokoládový narozeninový dort – sestavování dortu
A nakonec začněte sestavovat svůj čokoládový narozeninový dort s příchutí máty. Korpus rozřízněte podélně na dva stejně silné pláty. Ten spodní pomažte dostatečným množstvím čokoládového krému a přiklopte druhým plátem. Na povrch pak naneste rovnoměrně zbylé množství čokoládové směsi pomocí špachtle a dezert dejte tuhnout do lednice na pár hodin.
Narozeninový dort ve třech různých podobách: Pro milovníky jahod
Pokud máte v oblibě čerstvé jahody, dozajista vás uchvátí tento recept na narozeninový dort. Složený je z vanilkových korpusů a jemného máslového krému s příchutí jahod. Samotné ovoce je pak v dezertu rovněž obsaženo.
Na těsto si připravte následující ingredience:
- změklé máslo: ¾ šálku
- polohrubá mouka: 2 a ¼ šálku
- vaječné bílky: 5 kusů
- mléko: 1 šálek
- sušené mléko: ¼ šálku
- vanilkový extrakt: 2 lžičky
- kypřící prášek do pečiva: 2 lžičky
- sůl: špetka
- krupicový cukr: 1 a ½ šálku
Na krém, plnění dortu i ozdobu si obstarejte tyto suroviny:
- čerstvé jahody: 1 a ½ šálku (do krému) + cca 16 ks jahod na plnění a ozdobu
- moučkový cukr: 1 šálek
- sušené mléko: 3 lžíce
- vanilkový extrakt: 1 lžička
- vaječné bílky: 4 kusy
- máslo: 1 a ½ šálku
- potravinářské barvivo (červené): 2 až 3 kapky
- strouhaná bílá čokoláda: ½ tabulky (na zdobení)
Recept na narozeninový dort s jahodami – příprava těsta
Nejprve si vymažte máslem a vysypte moukou kulatou formu na koláč. Poté se pusťte do přípravy těsta na korpus. V míse si vyšlehejte vaječné bílky spolu s klasickým i sušeným mlékem a také přilijte vanilkový extrakt. Poté vsypte krupicový cukr, prášek do pečiva, špetku soli, prosátou polohrubou mouku, vložte změklé máslo a vypracujte vláčné homogenní těsto polotekuté konzistence. To vlijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct do předehřáté trouby na cca 30 až 40 minut při teplotě 170 až 180 °C. Upečený korpus na narozeninový dort s jahodami nechte zchladnout a následně rozřízněte na dva pláty.
Recept na narozeninový dort s jahodami – příprava krému
Aby byl váš narozeninový dort kompletní, je potřeba ještě připravit krém. Začněte tedy tím, že si do rendlíku s nepřilnavým dnem vložíte pokrájené a omyté jahody, poté je posypete dvěma lžícemi cukru, přidáte dvě lžičky vody a svaříte na středním plamenu. Ovoce následně přeneste do mixéru a rozmělněte na kaši. Semínek se pak zbavíte případně propasírováním přes sítko. Do jahodového pyré nakonec vmíchejte sušené mléko a vanilkový extrakt. Nyní si ve vodní lázni vyšlehejte do husté hmoty vaječné bílky spolu se zbývajícím cukrem a v další fázi hmotu přeneste do mixéru, v kterém vyšleháte tuhý sníh. Do něj zakomponujte rovněž pomocí mixéru po částech změklé máslo i jahodové pyré. Pro sytější barvu krému lze přikápnout červené potravinářské barvivo.
Recept na narozeninový dort s jahodami – sestavování dortu
A nyní je potřeba narozeninový dort zkompletovat. Proto spodní plát korpusu hojně pomažte krémem, poklaďte na něj omyté a na plátky pokrájené jahody a přiklopte druhým plátem piškotu. Zbylou náplní pak pomažte na celý povrch dortu a dozdobte nakrojenými jahodami a strouhanou bílou čokoládou dle libosti. Dezert nechte tuhnout v lednici několik hodin.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku