Recepty na dietní dorty: Dopřejte si dietní medovník nebo zdravý dort z červené řepy
Dorty a dieta. Že jde o dvě slova, která si navzájem odporují a nemají spolu nic společného? To nemusí být pravda. Vždy záleží na přístupu. Zdravý a dietní jídelníček pro mnohé představuje jednotvárná jídla, která se stále opakují, bez výraznější chuti a potěšení z konzumace i vaření. Hubnutí však neznamená hladovění ani jídla bez chuti. Bez problémů si můžete dopřát také sladkosti - naše recepty na dietní dorty vás o tom přesvědčí.
Pro hubnutí je klíčové, aby byl příjem nižší než výdej (pozor však, aby nebyl nízký až příliš a tělo si tak neukládalo energii “do zásoby”, což je častá chyba celé řady “dietářů”) a jídelníček složen z velké části z kvalitních a poctivých surovin na místo polotovarů, pokrmů z rychlého občerstvení a přeslazených a příliš tučných jídel. To ale ale zdaleka neznamená, že byste si z kvalitních surovin nemohli připravit dietní dorty, které odpovídají zásadám zdravého stravování, obsahují malé množství kalorií a minimum tuku, žádný bílý cukr ani smetanu či spoustu másla. Dietní dorty jsou ze zdravých surovin, takže se jich nemusíte vzdát ani v dietě a nemusíte se cítit ničím ochuzeni. Dietní dorty si můžete dopřávat bez výčitek, s pocitem, že svému tělu dodáváte kvalitní stravu, která navíc prospívá vašemu tělu.
Redakce doporučuje:
Přípravu nejen dietních dortů usnadní kvalitní formy a vylepší pomůcky na pečení a zdobení od:
Dietní dorty - tipy a zásady
Dietní dorty mohou být různé - ať už se rozhodnete upéct zdravou a dietní verzi medovníku, mrkvového dortu nebo třeba oblíbeného cheesecaku, platí pár tipů a pravidel, která vám pomohou upéct dobroty, které budou zdravé, chutné i kaloricky nenáročné zároveň. Zkrátka takové, které si budete moci dopřát bez výčitek, bez ohledu na to, zda potřebujete zhubnout 5 nebo 20 kilo.
Recepty na dorty, které jsou sice chutné, ale pořádně nezdravé a kalorické, jsou plné másla, cukru, případně i šlehačky, najdete snad v každé klasické kuchařce s dezerty. Výborné dorty však lze připravit i bez těchto surovin, které se dají snadno nahradit zdravější a vhodnější alternativou.
- Sladká chuť se dá dortům snadno dodat rozmačkaným banánem nebo jablečným pyré.
- Pokud budete dietní dorty doslazovat, místo bílého rafinovaného cukru volte med, javorový sirup, datlový sirup, nebo přírodní třtinový cukr.
- Máslo a tuk dodává dortům i v malém kousku velké množství kalorií. Proto se snažte energeticky vydatné tuky co nejvíce vynechat nebo alespoň nahradit. Pro zachování konzistence místo tuku mnohdy poslouží rozmačkaný banán nebo jogurt.
- Místo tučné šlehačky volte zakysanou smetanu nebo šlehačku s 12% tuku. V chuti to nebude tak velký rozdíl, ale v počtu kalorií půjde o velkou změnu.
- Hladkou bílou mouku, která našemu tělu nedodává nic kromě prázdných kalorií a sacharidů, nahraďte moukou pohankovou, špaldovou, nebo alespoň celozrnnou.
- Ještě vhodnější než zdravější typy mouky, jsou ovesné vločky. Pokud to typ dortu dovolí (takový, kde není nutné kynutí), použijte ovesné vločky pomleté najemno.
- Při hubnutí jsou nejvhodnější dietní dorty, kde tvoří velký podíl zelenina. Věřte, že si mrkvový dort nebo dort z červené řepy opravdu zamilujete, ačkoliv to může znít zvláštně.
- Většina dortů lze převést do zdravější varianty. Mouka se dá vždy nahradit alespoň celozrnnou variantou, množství cukru se dá snížit a tuků bývá v receptech z kuchařek mnohdy až zbytečně velké množství, přestože i po snížení tuku o třetinu zůstane stejná lahodná chuť.
- Jsou ale i dorty, u kterých by zdravější varianta nebyla tak plnohodnotná a k původní verzi by měla daleko. Sacher dort jen stěží připravíte bez několika tabulek čokolády. V dietě se musíte smířit s tím, že na takové pochoutky si budete muset počkat, a nebo si je dopřát jen jednou za čas - a o to více si je vychutnat.
- Dietní dorty jsou sice zdravé a s nízkým počtem kalorií, ale to neznamená, že byste mohli sníst celou formu na posezení. Stále platí, že příjem musí být nižší než výdej, a proto si i u zdravých potravin musíte hlídat množství.
Dietní dorty - bez másla, smetany i cukru
Dietní mrkvový dort
Na 1 dortovou formu o průměru 20cm budete potřebovat:
- 300g mrkve
- 100g jablečného pyré
- 2 lžíce medu
- 100g rozinek
- 200g špaldové mouky
- 1 rozmačkaný banán
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- 50g vlašských ořechů (lze vynechat)
- 2 vejce
Na krém:
- 100g polotučného tvarohu
- 100g žervé
- lžíce medu
Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno. Přidejte všechny suroviny včetně rozpuštěného medu i kokosového oleje a důkladně promíchejte. Nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct 40 minut na 200 stupňů.
Po upečení nechejte mrkvový dort vychladnout a poté jej potřete vyšlehaným krémem z tvarohu, žervé a medu nebo jiného zdravějšího sladila.
Mrkvový dort chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí. Mrkvový dort uchovávejte v lednici.
Dort z červené řepy - “brownies”
Na dort z červené řepy do dortové formy o průměru 20cm budeme potřebovat:
- 200g špaldové mouky
- 300g vařené červené řepy
- 100g rozinek
- 1 lžička skořice
- 100ml mléka
- 1 lžička kypřícího prášku
- 3 lžíce holandského kakaa
- 3 lžíce medu
- 1 rozmačkaný banán
Červenou řepu oloupeme a rozmixujeme dohladka společně s rozinkami. Poté smícháme všechny sypké suroviny a důkladně promícháme. Poté těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme půl hodiny na 180 stupňů.
Dietní jablkový dort
Na jablkový dort do dortové formy o průměru 20cm budeme potřebovat:
- 2 oloupaná jablka
- 3 lžíce jablečného pyré
- 200g špaldové mouky
- lžička mleté skořice
- lžička prášku do pečiva
- 100g vlašských ořechů
- 50g rozinek
- 100ml mléka
Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a poté smícháme se ostatními surovinami. Důkladně promícháme a poté těsto dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme 35 minut na 200 stupňů.
Pokud by se vám zdálo těsto na jablkový dort málo sladké a nebo jste zvyklí více sladit, přidejte lžíci nebo dvě medu. Jablkový dort je sice přirozeně sladký díky jablkům, medu i jablečnému pyré, ale je možné jej osladit touto přírodní formou. Pokud nemáte med, výborný je i javorový sirup, agáve sirup nebo daltový sirup.
Dietní medovník
Na dietní medovník budeme potřebovat:
- 150g špaldové mouky
- 3 lžíce medu
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 vejce
- 100ml mléka
Na posypku:
- 100g vlašských ořechů
- strouhané upečené těsto
Na náplň:
- vanička nízkotučného tvarohu
- 1 lžíce medu
Smícháme všechny suroviny na dietní medovník kromě mléka a vajec a promícháme. Poté přidáme rozšlehané vejce s mlékem a následně těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme 5-10 minut na 200 stupňů.
Mezi tím, co bude korpus na dietní medovník v troubě, si připravíme náplň z tvarohu a medu.
Po upečení korpus na dietní medovník necháme vychladnout a poté z něj vykrájíme několik stejně velkých koleček, případně čtverců. Zbytek nadrolíme nebo nastrouháme na struhadle a odložíme bokem. Mezi pláty těsta poté rozetřeme krém. Až bude celý dietní medovník hotový, posypeme jej nastrouhaným těstem s drcenými ořechy.
Zdravé dietní tiramisu
Na tiramisu do menší skleněné formy nebo 4 skleniček budeme potřebovat:
- 100g celozrnných nebo bezlepkových piškotů
- vaničku nízkotučného tvarohu
- 150g řeckého jogurtu
- malé silné espresso
- lžíci medu nebo javorového sirupu
- 20g kvalitní hořké čokolády
Uvaříme si velmi silnou kávu. Piškoty rozprostřeme do formy nebo skleniček na dno a pokapeme kávou. Na ně navrstvíme část krému z tvarohu, jogurtu a medu a poté přidáme další vrstvu piškotů s kávou. Opakujeme minimálně 3x.
Na závěr tiramisu posypeme nasekanou hořkou čokoládou a necháme uležet několik hodin v lednici.
Zdravá banánová zmrzlina
Na 1 porci budeme potřebovat:
- 1 mražený banán
- 100g řeckého jogurtu
- lžičku medu
- 10g kvalitní hořké čokolády (ideálně 90%)
Mražený banán rozmixujeme spolu s řeckým jogurtem a medem, a poté přidáme nasekanou kvalitní čokoládu. Výsledkem je banánová zmrzlina, která je hotová během 5minut a navíc plná samých zdravých potravin.
Diskuse k článku