Dejte si švestky pro zdraví: Nejlepší švestková omáčka k masu
Švestky jsou ovocem mimořádně výživným. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů, také vlákninu i antioxidanty. A navíc báječně chutnají. Švestky můžete zavařovat, mrazit, vyrobit si z nich džem. Výborná z nich je i švestková omáčka. Uvařte jí klidně rovnou víc a uchovejte si ji v mrazáku na zimu.
Švestky jsou úkrytem více než patnácti cenných látek, za které bude vaše tělo rádo. Naproti tomu mají švestky málo kalorií, takže jsou vlastně i dietním ovocem. Švestková omáčka z nich se vám bude tedy zamlouvat i v případě, že se snažíte nějaký ten kilogram shodit.
Švestky a jejich pozitivní účinky
Švestky jsou známy zejména tím, že mohou pomáhat ve chvílích, kdy se dostaví zácpa. Obsahují totiž velké množství vlákniny, většinou nerozpustné. Do stolice tak přidávají objem a mohou urychlit čas, po který se „odpad“ pohybuje naším zažívacím traktem. Navíc švestky obsahují i sorbitol, což je látka s přirozenými projímavými účinky. Švestková omáčka, na kterou vám dáme recept, je pro zažívání naprosto dokonalá. Švestky mají také obrovskou výhodu v tom, že i když se zdají sladké, nezpůsobují po konzumaci podstatné zvýšení hladiny cukru v krvi. Díky tomu mohou být vhodným doplňkem jídelníčku diabetiků. I když pochopitelně je vždy lepší konzultovat vše se svým ošetřujícím lékařem.
Pěstování švestek se vyplatí: Trnky pomohou se zácpou, pozor ale na předávkování
Poctivá švestková povidla v české a moravské kuchyni nesmí chybět
Švestky v jídelníčku
Nejlepší je pochopitelně jíst švestky jen tak. Ale to se nám podaří vždy jen koncem léta. Tedy pokud si chceme dát ty opravdu čerstvé, ze stromu utržené. Pak už musíme přemýšlet, co s nimi dál. Dobrou volbou je švestky vypeckovat, omýt a uložit v sáčcích do mrazáku. Jednoduše pak můžete v průběhu zimy švestky využít do vaření i pečení. Připravit si z nich však můžete i povidla nebo marmeládu.
Skvělá marmeláda je takzvaná „falešná nutela“, kdy švestky těsně před uložením do skleniček dochutíte ještě hořkou čokoládou. A rozhodně je luxusní švestková omáčka. Ostatně vyzkoušejte ji sami, uvidíte.
Luxusní švestková omáčka s vepřovou panenkou
Švestková omáčka – přísady:
- 500 g vepřové panenky
- 500 g čerstvé švestky
- kousek špeku
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce cukru
- 5 kuliček jalovce
- 5 kuliček pepře
- 1 badyán
- kousek celé skořice
- 1 lžička soli
- 200 ml vody
- 1 menší panák whisky nebo rumu
Švestková omáčka – příprava:
Nejprve se pustíme do přípravy masa. Omytou a osušenou panenku zbavíme všech přebytečných blan. Prošpikujeme ji, mírně osolíme a opepříme a necháme půl hodiny uležet v lednici. Jakmile ji vyndáme, dáme ji zprudka opéct na sádle ze všech stran. Poté ji dáme do zapékací misky a dopečeme cca deset minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Pak ji otočíme a dalších cca 5-10 minut dopékáme.
Mezitím se dáme do přípravy omáčky. Švestková omáčka není náročná, ale vyžaduje přeci jen trochu času. Švestky nakrájíme na drobné kousky a zalijeme připravenou vodou. Vhodíme všechno připravené koření a dáme vařit. Vaříme tak dlouho, dokud švestky nejsou úplně měkké, rozpadlé. Koření vyjmeme a je-li třeba, tak švestkovou omáčku tyčovým mixérem rozmixujeme. Přidáme cukr, sůl a promícháme. Omáčku odstavíme a necháme mírně zchladnout. Nakonec přidáme panáka alkoholu. Promícháme a můžeme podávat. Jako příloha se báječně hodí například bramborové špecle.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku