Jak poznat kvalitní uzeninu? Napoví etiketa i struktura výrobku
Není žádným tajemstvím, že o kvalitě uzenin napovídá obsah masa, který musí být uveden na obalu každého výrobku. Pozornost však věnujte i dalším položkám ve složení a využijte kromě zraku i další smysly.
Pečlivý výběr produktů je pro spokojeného spotřebitele klíčový. Jak ale vybrat kvalitní uzeninu i jako úplný laik? Jistě neuděláte chybu, když nakoupíte od spolehlivých výrobců s dobrou pověstí, kteří jsou známí pro svou profesionalitu a mají dobré reference týkající kvality a etiky. Jejich výrobky mají jasný původ a výhodou je, pochází-li suroviny od lokálních chovatelů. Důležitá je také zpětná vazba a doporučení od ostatních zákazníků. Pozornost se však vyplatí věnovat i dalším faktorům, které si lze ověřit přímo při nákupu.
- Kvalitní uzeniny mají přirozenou barvu a bohatou masitou vůni. Nepřirozeně syté barvy a vůně napovídající o přídavných látkách mohou být známkou nízké kvality, která je uměle maskována.
- Struktura uzeniny by měla být pevná, ne příliš měkká nebo vlhká, což by mohlo značit nadměrný obsah vody.
- Nezapomeňte pečlivě číst etiketu na obalu a zvláštní pozornost věnujte přidaným umělým barvivům a konzervantům. Čím více přidaných látek, tím větší pravděpodobnost, že bylo nutné zvýraznit chuť, vůni i barvu výrobku.
- Masný separát, škroby a rostlinné bílkoviny nemají v kvalitních uzeninách co pohledávat.
- Jistým ukazatelem kvality produktu je i cena. Mnohdy stačí řídit se aktuálními cenami odpovídajícího množství masa a zjistit, že za poloviční cenu jistě uzenina nemohla být vyrobena v odpovídající kvalitě.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s.: maso a uzeniny i pro náročné labužníky
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je českou společností, specializující se na zpracování masa a výrobu uzenin špičkové kvality. Historie tohoto řeznictví sahá až do roku 1897, kdy mladý Alois Schneider začal rodinnou tradici řeznického řemesla. Na ni později úspěšně navázaly i další generace. Závody v Příbrami a Zábřehu na Moravě kombinují léty prověřené tradiční receptury s využitím nejmodernějších technologií. Kromě špičkové kvality a výhradní podpory českých zemědělců zde dbají také na konkurenceschopné ceny na trhu. Společnost se pyšní třemi výrobními značkami, kterými jsou Maso Příbram, Mr. Natur a Příbramská uzenina.
Diskuse k článku