Kopřiva dvoudomá ve 4 výtečných receptech: Vsadíte na lehkou detoxikační polévku nebo vydatné kopřivové palačinky?
Kopřiva dvoudomá je nejen léčivá ale také velmi chutná rostlina, kterou lze zužitkovat při vaření nejrůznějších pochoutek. Ke kulinářským úpravám je nejvhodnější mladá jarní kopřiva, jejíž sběr si naplánujte ideálně na duben nebo květen. Připravit z ní můžete nejen proslulý špenát ale i jiné dobroty. Inspirovat se můžete našimi čtyřmi recepty!
Stále váháte s konzumací kopřivy dvoudomé v pokrmech? Pak vás jistě přesvědčí široká paleta jejich blahodárných účinků. Obsahuje totiž vitamíny A, B, C a K, železo, hořčík, fosfor, draslík, křemík, vápník, jód a také flavonoidy či karotenoidy. Krom toho má detoxikační, močopudné anebo protizánětlivé účinky! Co dobrého tedy s touto léčivkou ochutnáte?
Kopřiva má spíše neutrální zemitou chuť, kterou oceníte v mnoha jídlech – dokonale vynikne třeba v polévkách, plackách, palačinkách, slaných roládách, omeletách, nádivkách, pomazánkách, slaných koláčích a samozřejmě ve špenátu.
Kopřiva dvoudomá v receptech: JEDNODUCHÁ KOPŘIVOVÁ POLÉVKA
Polévka je grunt, o tom žádná. Na jaře si můžete připravit třeba tu z mladé kopřivy dvoudomé, která vám dodá potřebnou energii, tekutiny, a ještě k tomu podpoří jarní detox. Tato lehká vegetariánská variace potěší i zaryté masožravce.
Potřebné ingredience na jednoduchou kopřivovou polévku:
- mladá kopřiva dvoudomá (nať): cca 120 g
- vývar ze zeleniny: cca 800 ml
- olivový olej: 1 polévková lžíce
- šalotka: 1 ks
- sůl a mletý pepř: dle chuti
- mletý muškátový oříšek: dle chuti nebo špetka
- vaječný žloutek: 1 ks
- zakysaná smetana: cca 50 až 60 g
- vařené vejce: dle preferencí k podávání
RECEPT na jednoduchou kopřivovou polévku
Nejprve si omyjte teplou vodou lístky mladé kopřivy dvoudomé. Poté je dejte na prkénko a ostrým nožem nasekejte najemno. Dále si k ruce vezměte větší hrnec a v něm rozehřejte olivový olej. Na něm pak orestujte oloupanou a najemno nakrájenou šalotku, následně přidejte kopřivu a pokračujte v restování. Po chvilce vše přelijte zeleninovým vývarem, krátce povařte a polévku odstavte z plotny. Nakonec do ní všlehejte zakysanou smetanou promíchanou s vaječným žloutkem, vraťte na sporák a jen mírně zahřejte. Závěr patří dochucení solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Podávat lze jednoduchou kopřivovou polévku třeba s vařeným vejcem – bude tak o něco hutnější a lépe zasytí. Poznámka: Kopřivy v polévce můžete také na závěr rozmixovat tyčovým mixérem.
Kopřiva dvoudomá v receptech: KOPŘIVOVÉ PALAČINKY S ČERSTVÝM SÝREM
Milujete palačinky snad na všechny způsoby? Pak budete jistě nadšení z těchto slaných, které obsahují kopřivu dvoudomou. Svým tmavě zeleným zabarvením zpestří nejedno zdravé jarní menu. A ta skvostná náplň z čerstvého sýra a medvědího česneku! Tento pokrm si zkrátka zamilujete.
Potřebné ingredience na kopřivové palačinky s čerstvým sýrem
- pohanková mouka: ¼ kg
- voda: 400 ml
- mladá kopřiva dvoudomá: 2 velké hrsti
- vajíčko: 1 ks
- sůl: špetka
- slunečnicový nebo řepkový olej (případně máslo ghí): dle potřeby na smažení palačinek
- najemno strouhaný gouda: cca 150 g
- sýr Lučina: 200 g
- čerstvý medvědí česnek: 1 hrst
- šťáva z citronu: 1 menší lžička
- zakysaná smetana (tučnější): cca 1 lžíce
- sůl, mletý pepř: dle chuti
RECEPT na kopřivové palačinky s čerstvým sýrem
Začnete tím, že si natrhané listy kopřivy dvoudomé vložíte do cedníku a spaříte je nad dřezem horkou vodou. Poté kopřivu vložte do mixéru, přilijte k ní 400 ml vody a rozmixujte (lze rozmělnit i tyčovým mixérem). Dále zelenou vodu z kopřiv osolte dle chuti a zašlehejte do ní vejce společně s pohankovou moukou. Výsledné těsto nechte alespoň hodinu „odpočívat“ při pokojové teplotě a pak z něj smažte tenčí palačinky tak, jak jste zvyklí (na preferovaném druhu oleje/ghí). Jakmile budete mít usmaženo, připravte si sýrovou náplň – smíchejte v míse Lučinu, strouhaného goudu, nasekané listy medvědího česneku, zakysanou smetanu a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem dle preferencí. Hotovou náplň navrstvěte na usmažené palačinky, zarolujte a podávejte. Dobrou chuť.
Kopřiva dvoudomá v receptech: KUŘECÍ PRSA S KOPŘIVOVOU NÁDIVKOU
A nyní tu máme konečně něco pro masožravce! Kuřecí prsa s kopřivovou nádivkou jsou na přípravu velmi snadná a chuťově lahodná. Oblíbí si je celá vaše rodina třeba se smaženými hranolky, opečenými bramborami nebo bramborovou kaší. Nádivka z kopřivy dvoudomé je prakticky známým špenátem, který se připravuje jako příloha.
Potřebné ingredience na kuřecí prsa s kopřivovou nádivkou
- čerstvá kuřecí prsa: 2 ks
- sůl: dle chuti
- uzený sýr: 2 plátky
- šunkový salám: 2 plátky
- tučnější smetana na vaření: 100 ml (do výpeku na omáčku)
- mladá kopřiva dvoudomá: 3 velké hrstky
- větší šalotka (nebo klasická cibule): ½ ks
- česnekové stroužky: 2 ks
- plnotučné mléko/smetana: 3 lžíce (do špenátu)
- hladká mouka: 1 lžíce
- máslo: cca 10 až 20 g
RECEPT na kuřecí prsa s kopřivovou nádivkou
Nejprve se pusťte do přípravy nádivky (špenátu) z kopřivy dvoudomé. Listy kopřivy omyjte teplou vodou, nasekejte najemno a poté dejte stranou. Nyní si k ruce vezměte větší pánev a na té rozpusťte máslo. Na tuk přihoďte posekanou šalotku (cibuli) a chvíli restujte. Nakonec ji zaprašte hladkou moukou, promíchejte a pokračujte v opékání základu na jíšku. Do něj přidejte nasekané kopřivy, přilijte mléko či smetanu, opět promíchejte a během pěti minut vařte/duste pod poklicí. Směs následně ochuťte dle preferencí solí, lisovaným česnekem a odstavte ze sporáku.
V dalším kroku si očistěte kuřecí prsa, rozkrojte je tak, abyste získali tenčí plát a plňte plátkem uzeného sýra, šunkovým salámem a připraveným špenátem (nádivkou z kopřivy dvoudomé). Maso zarolujte, dobře upevněte párátky nebo potravinovým provázkem a opečte zprudka z každé strany na nepřilnavé pánvi s trochou oleje. Poté rolky vyskládejte do menší zapékací misky a pečte v troubě asi čtvrt hodiny při 200 °C. Maso následně vyjměte z trouby a zabalte do alobalu, aby zůstalo teplé. Výpek slijte do malého rendlíku a zahustěte tučnou smetanou – tu provařte a získáte omáčku k masu. Podávejte s oblíbenou přílohou.
Kopřiva dvoudomá v receptech: ZÁVIN S KOPŘIVAMI A SÝREM
Ochutnejte netradiční slaný závin z listového těsta, který je naplněn směsí z kopřivy dvoudomé, balkánského sýra, sušených rajčat, cibule a vařených vajec. Pojmout ho můžete jako vegetariánskou svačinku nebo rychlou večeři, a dokonce se bude vyjímat i na velikonočním menu.
Potřebné ingredience na závin s kopřivami a sýrem
- plát rozváleného listového těsta (lze koupit hotové): 1 ks
- měkký sýr balkánského typu: 200 g
- sušená rajčata (lze použít i ta z nálevu – řádně okapaná): cca 8 až 10 ks
- trochu oleje
- nakrájená vařená vejce: 2 ks
- středně velká cibule: 1 ks
- mladá kopřiva dvoudomá: asi 5 až 6 hrstí (větší hromádka)
- mletý pepř: dle chuti
RECEPT na závin s kopřivami a sýrem
Začněte tím, že si opláchnete mladé listy kopřivy dvoudomé a poté je jemně nasekáte. Také si oloupejte cibuli a pokrájejte na drobné kostičky. Sušená rajčata vyjměte z nálevu, nechte okapat na cedníku a sýr balkánského typu nakrájejte na kostky. K ruce si následně vezměte pánev a rozehřejte v ní trochu oleje. Na něm poté osmahněte pokrájenou cibuli, přidejte kopřivy a krátce prohřejte. Nakonec odstavte a směs smíchejte se sýrem balkánského typu, s nakrájenými vejci a nakrájenými sušenými rajčaty. Listové těsto si roztáhněte na plát a naplňte směsí s kopřivami. Dobře zarolujte, utěsněte okraje a pečte v předehřáté troubě (při 170 až 180 °C) asi 20 minut až půl hodiny dozlatova. Podávejte po vychladnutí.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku