Kurkuma jedničkou v boji proti zánětům. Připravte si lahodný lék – kurkumové latté neboli zlaté mléko
Kurkuma je u nás známá sice jen jako koření, avšak v ajurvédské medicíně je oblíbeným léčivem minimálně 3000 let. Blahodárné účinky kurkumy na lidský organismus navíc podporuje i dnešní věda. Mnoho studií prokazuje, že kurkuma přináší obrovské výhody pro celý organismus a zejména pro pro mozek. Léčivé účinky má na svědomí jedna obsahová látka, tzv. kurkumin.
Kurkumu poznáte mezi dalším kořením neomylně, má totiž žlutou barvu. Dokonce se využívá i jako přírodní barvivo. V Indii je kurkuma využívána po tisíce let nejen jako koření, ale i jako léčivka. Oblíbené je také takzvané “zlaté mléko” moderně označené jako kurkuma latté. Jde o chutný a léčivý nápoj, který si ostatně můžete připravit i sami doma.
Proč by se kurkuma měla konzumovat společně s pepřem?
Jednou z těch nejúčinnějších látek, kterou kurkuma obsahuje, je bezesporu již zmíněný kurkumin. Ten má prokazatelně silně protizánětlivé účinky a je velmi silným antioxidantem. Ale pozor: obsah kurkuminu není v kurkumě zdaleka tak vysoký, jak by se mohlo zdát. Jde zhruba o 3 procenta hmotnosti. Pro léčebné účinky se tak dá využívat čistého kurkuminu, kdy terapeutické dávky obvyke přesahují i 1 gram denně. Toto množství bychom stravou do sebe totižjen tak nedostali. Kurkumin se navíc velmi špatně vstřebává do krevního oběhu.
Vadí vám obyčejné mléko? Vyrobte si snadno vlastní rostlinné mléko
Přírodní barvení vlasů: Skvěle poslouží káva, černý čaj, nebo kurkuma!
Populární doplňky stravy: Jak nejlépe užívat kurkumin, aby pro nás byl prospěšný?
Aby bylo tudíž možné využít plně jeho léčivých účinků, je nutné zlepšit jeho biologickou dostupnost – tedy rychlost, kterou naše tělo kurkumin absorbuje. To docílíme například tím, že budeme kurkumin konzumovat společně s černým pepřem, který obsahuje piperin. Ten totiž zvyšuje absorpci kurkuminu o 2000 procent! Kvalitní doplňky stravy s kurkuminem už většinou piperin i obsahují. Jsou totiž pak podstatně účinnější. Rovněž je dobré pamatovat na to, že kurkumin je rozpustný v tucích, proto je dobré užívat ať kurkumin čistý nebo doplňky stravy kurkuminu vždy zároveň s tučným jídlem. Nebo alespoň na lžičce oleje.
Kurkuma si hravě poradí se záněty v těle
Zánět, ač ho nemáme rádi, je pro nás vlastně svým způsobem důležitý. Pomáhá totiž v boji proti cizím útočníkům a následně má pak velkou úlohu při opravě poškození v našem těle. Krátkodobý zánět tak pro nás může být prospěšný, pokud se však stane chronickým, pak začne napadat tkáně našeho těla. A to rozhodně dobré není. Kurkumin byl vědci potvrzen jako bioaktivní látka, která může se zánětem bojovat. Jenže abychom se dočkali nějakých výsledků, je zapotřebí velmi vysokých dávek.
Kurkuma a její další výhody pro naše zdraví
Kurkuma toho umí ale mnohem víc. Řadí se i významné antioxidanty, jelikož díky svému chemickému složení dokáže neutralizovat volné radikály. Studie na zvířatech a také na buňkách navíc naznačují, že by kurkumin mohl nejen blokovat působení volných radikálů, ale mohl by i stimulovat působení dalších antioxidantů. Avšak studie na lidech, aby toto mohli experti potvrdit, stále chybí. Vědci také zjistili, že kurkumin může hrát značnou roli při oddálení nebo dokonce i zvrácení mnoha mozkových chorob (jako je např. i Alzheimerova choroba). A také by kurkumin mohl pomoci se zpomalením či dokonce oddálením věkově podmíněné mozkové degenerace. Rovněž bylo moderní vědou zjištěno, že kurkumin může pomoci léčit nemoci srdce. Umí především zlepšit funkce endotelu (endotelová dysfunkce je hlavní příčinou srdečních chorob) a výstelky cév. Několik studií i naznačilo, že by kurkumin mohl vést ke zlepšení zdraví srdce. A aby toho nebylo málo, je kurkumin i slibným doplňkem při léčbě depresí. Někteří odborníci dokonce říkají, že by kurkumin mohl být stejně účinný jako antidepresivum.
Nápoj z kurkumy: Kurkumové latté
Přísady na 2 porce:
- 2 šálky mléka (může být živočišné i rostlinné)
- 1 ½ lžičky kvalitní mleté kurkumy
- ½ lžičky skořice
- 1 cm čerstvého zázvoru nebo ¼ lžičky mletého sušeného
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- špetka černého pepře
Příprava:
Pokud máme čerstvá zázvor, pak jej oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo nastrouháme. Dáme jej ho menšího hrnce společně se všemi ostatními přísadami, vyjma sladidla. Necháme zahřát a pořádně prošleháme, aby se všechno koření rozpustilo. Dosladíme medem nebo javorovým sirupem a přes cedník přelijeme do hrníčků. Kurkumové latté můžeme ozdobit například špetkou mleté kurkumy nebo skořice.
I kurkuma může mít vedlejší účinky
Stejně jako i jiná léčiva (byť přírodní), může mít i kurkuma nějaké vedlejší účinky. Pokud bychom to s jejím užíváním přehnali, mohou se objevit bolesti hlavy, nevolnost, zažívací obtíže nebo průjem. Zvlášť opatrné by pak měly být těhotné a kojící ženy, lidé s onemocněním žaludku, lidé s poruchami krvetvorby (kurkumin může zpomalit srážlivost krve), lidé s ledvinovými kameny (kurkuma má vysoký obsah oxalátu, který se může vázat na vápník a způsobit naopak tvorbu ledvinových kamenů) a lidé s cukrovkou (kurkuma může zapříčinit příliš nízkou hladinu cukru v krvi). I v případě, že užíváte pravidelně nějaké léky, je vhodné poradit se o vhodnosti užívání kurkuminu s odborníkem.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku