Náhradní a umělá sladidla jsou součástí mnoha běžně konzumovaných výrobků

Náhradní a umělá sladidla jsou součástí mnoha běžně konzumovaných výrobků

Umělých sladidel najdeme na trhu velké množství druhů

Chemicky připravená umělá sladidla najdou své uplatnění v domácnostech pro slazení čaje, kávy nebo kakaa, nevhodné jsou ale k pečení, v potravinářském průmyslu, a to zejména při výrobě diabetických nápojů, kompotů, džemů, přesnídávek, žvýkaček, mléčných produktů a některých DIA potravin. Zesilovače chuti na bázi umělých sldidel se nejčastěji objevují ve slaných pochoutkách, lupíncích a brambůrkách nebo hotových jídlech.

Náhradní sladidla umožňují oslazení potravin, aniž by došlo ke zvýšení jejich kalorického obsahu. Jsou totiž mnohem méně kalorické než cukr - sacharóza.

Sacharin – cukerín

Sacharin je nejstarším náhradním sladidlem vůbec. V roce 1879 byl náhodně objeven Constantinem Fahlbergem. Je to nekalorické sladidlo, asi 300x sladší než cukr. Sacharin je velmi stabilní a tak vhodný pro slazení nápojů, ale i do vařených jídel. V těle není odbouráván, takže nedodává žádnou energii. Používání sacharinu se rozšířilo hlavně během první světové války a jeho obliba stoupla v šedesátých letech, a to zejména u osob toužících po zhubnutí. Zdravotní nezávadnost sacharinu je však zpochybňována.

V roce 1977 byla látka sacharin zakázána v Kanadě a zákaz byl navržen i v USA na základě zjištění, že při studiích na zvířatech byl zjištěn vyšší výskyt rakoviny močového měchýře a potenciace účinků jiných karcinogenních látek. Dle studií prováděných na diabeticích bylo zjištěno, že sacharin může zvýšit riziko výskytu rakoviny močového měchýře při konzumaci více než osmi tablet denně – takovéto působení však bylo prokázáno pouze u mužů, nikoliv u žen.

Sacharin byl v té době však jediným náhradní sladidlem dostupným v USA a návrh na jeho zákaz se setkal se silným nesouhlasem veřejnosti. Bylo vydáno nařízení, že všechny potraviny obsahující sacharin musí být označeny na etiketě varováním, že sacharin může mít karcinogenní účinky.

V ČR je používání sacharinu povoleno v omezeném množství. Sacharin se nedoporučuje těhotným ženám a malým dětem. Lidé s potížemi s močovým měchýřem by se měli sacharinu také vyhýbat. Ve výjimečných případech může vyvolat alergické reakce. Přípustná denní dávka je 0 - 2,5 mg/kg tělesné váhy.

Aspartam

Aspartam je syntetické sladidlo a zároveň látka zvýrazňující aroma. Byl objeven náhodně při vývoji léků na žaludeční vředy, v přírodě se aspartam přirozeně nevyskytuje, jedná se o umělé sladidlo. Původně byl považován za skvělé, až téměř dokonalé náhražkové sladidlo a hodně přispěl k rozmachu průmyslu nízkokalorických potravin. Tato látka je stokrát až dvěstěkrát sladší než cukr a v ústech zanechává pocit sladkosti. Ve směsi s dalšími látkami se její sladivost ještě zvyšuje.

Používání tohoto sladidla v potravinách bylo povoleno počátkem osmdesátých let v mnoha zemích, ale po určité době začala být zpochybňována kvalita testů na karcinogenitu aspartamu. Aspartam je spojován s rakovinou mozku, jejíž výskyt je v západních zemích čím dál tím častější. Jedinci trpící fenylketonurií by se aspartamu měli vyhýbat úplně. Některé nezávislé organizace doporučují aspartam zcela vynechat z důvodů, že toto sladidlo může negativně ovlivňovat mozkové funkce, způsobovat změny chování jedince, bolesti hlavy, záchvaty připomínající epileptické záchvaty a menstruační obtíže u žen.

Aspartam najdete jakožto sladidlo v různých nápojích, užívá se k zvýraznění aroma stolních sladidel, majonéz, hořčic, salátů, vitamínových přípravků, ovoce a zeleniny v sladkokyselém nálevu, v některých druzích piva, včetně nealko piva a také žvýkaček. Výrobky s obsahem aspartamu musí být označeny textem: "obsahuje zdroj fenylalaninu".

Fotolia_55725256_XS

Cyklamát E952

Cyklamát patří k nejlevnějším, synteticky vyráběným, nekalorickým sladidlům. V přírodě se volně nevyskytuje. Vynalezen byl náhodně při vývoji antipyretik na Univerzitě Illinois v USA. Do roku 2002 byl v ČR zakázán, ke změně došlo nařízeními EU, avšak ve Velké Británii a USA se cyklamát nesmí používat ani v současné době. Jeho hlavní využití je ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu, užívá se jako přísada do nealkoholických nápojů. Co se týká škodlivosti cyklamátů, na toto téma bylo provedeno mnoho studií. V těle se cyklamáty částečně přeměňují na cyklohexilamin, tato látka je spojována s rakovinou vylučovacího ústrojí, což bylo laboratorně prokázáno.

Polyoly – sorbitol a xylitol

Polyoly jsou další skupinou náhradních sladidel, říká se jim také alkoholické cukry. Přirozeně se nacházejí v některých druzích ovoce, jako jsou třeba jablka nebo jeřabiny a používají se především při výrobě cukrovinek, sušenek, bonbónů, žvýkaček, někdy i pečiva. Nevýhodou těchto sladidel je jejich vysoká energetická vydatnost. Některé polyoly, např. sorbitol, mohou při svém odbourávání produkovat plyny v zažívacím traktu nebo při vyšší konzumaci u některých konzumentů způsobovat průjem, což může být nežádoucí a nepříjemné.

Sukralosa E955

Sukralosa je dalším z řady náhradních umělých sladidel, které je 600x sladší než cukr, ale obsahuje jen pětinu energie a jeho glykemický index je velice nízký. Je vysoce stabilní při zpracování při vysokých teplotách, stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Sukralosa se vyrábí synteticky ze sacharózy a užívá se jako sladidlo do dezertů, sladkých omáček, mražených mléčných výrobků, sladkostí, žvýkaček, ovocných džusů, hotových jídel, instantních jídel a koření. Sukralosa je v porovnání s ostatními umělými sladidly považována za poměrně bezpečné umělé sladidlo.

Mannitol

Jedná se o alkoholický cukr, izomer sorbitolu. Název tohoto umělého sladidla pochází od slova manna, což je cukerná šťáva získávaná z kůry kmenů jasanu, která obsahuje mannitol. Mannitol se užívá jakožto sladidlo pro osoby s onemocněním diabetem, nachází však uplatnění i v klinické medicíně, např. při snížením vylučování moči ledvinami a může být součástí nejrůznějších léků, aplikovaných při poruchách mozku, Alzheimerově chorobě a podobně. Rozpouštění mannitolu odčerpává teplo a tak se někdy mannitol užívá jakožto sladidlo pro pastilky k osvěžení dechu, vznikající chladivý efekt dodává pocit svěžesti.

Acesulfam-K

Acesulfam je bílé krystalické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je až 200x sladší než cukr a má jemně nahořklou chuť, která je kombinací s dalšími sladidly potlačena. Má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel a neobsahuje žádné kalorie. Vyznačuje se především dlouhou trvanlivostí a svojí odolností vůči vysokým teplotám, je rozpustné ve vodě. Písmeno K symbolizuje chemický prvek draslík. Často se smíchává s maltodextriny.

Používá se v bonbónech, nealkoholických i alkoholických nápojích, instantních nápojích, pekařských výrobcích, jogurtech, mražených dezertech, žvýkačkách, želatině, instantní kávě, v konzervovaných výrobcích a podobně. V lidském těle se Acesulfam K nevstřebává a je vylučován močí. Na základě laboratorních pokusů nebylo prokázáno, že látka by měla toxické nebo karcinogenní účinky. Pokud se však látka zahřívá, unikají z ní toxické výpary.

Isomalt

Patří do skupiny cukerných alkoholů vyráběných z cukrové řepy. Užívá se ho jakožto zvlhčovadla, stabilizátoru, sladidla, nosné a protispékavé látky. Toto náhradní sladidlo je zhruba o polovinu méně sladké než stolní cukr, v ústech nezanechává žádnou pachuť. Užívá se jako umělé sladidlo do nízkoenergetických potravin, cukrovinek, zmrzlin, dezertů, džemů, dortových krémů, žvýkaček a čokolády. Nežádoucí účinky nejsou známy, avšak při vyšší konzumaci může vyvolat žaludeční potíže, nadýmání nebo průjmy.

Fruktóza

Fruktóza je monosacharid, který se běžně vyskytuje v řadě různých potravin, například v ovoci, medu apod. Jako náhradní sladidlo byla objevena teprve nedávno. Sladivost je přibližně o třetinu vyšší, než je tomu u sacharózy a kalorická hodnota je poměrně srovnatelná. Často se setkáváme s tím, že se fruktóza přidává do různých DIA výrobků, což u některých lidí vede k domněnce, že je zdravější. Rozdíl oproti jiným náhradním sladidlům je však poměrně zanedbatelný.

Sorbitol

Sorbitol se přirozeně v přírodě vyskytuje v některých bobulích, např. v hroznovém vínu, v jeřábu a dalším ovoci, jako jsou třešně, švestky, hrušky a jablka. V organismu se ale obtížně absorbuje. Jeho chuť je sladká, příjemná a obsahuje o 30% méně kalorií než sacharóza. V potravinářství má silné zastoupení jako náhradní sladidlo pro diabetiky. Sorbitol se využívá jako sladidlo i zahušťovadlo. Také zabraňuje žluknutí tuků.

Hlavní využití Sorbitolu je jako umělé sladidlo pro diabetiky a pro nízkokalorickou dietu. Další použití je do žvýkaček, zmrzlin, cukrovinek a dezertů. Sorbitol není vhodný pro malé děti a nevhodné je i jeho užívání ve vyšších dávkách. Při požití většího množství způsobuje nadýmání, plynatost, podráždění žaludku a u citlivějších osob může zafungovat jako projímadlo. Sorbitol může pozměnit absorpci některých léků, které se mohou stát méně účinnými nebo naopak více toxickými.

Thaumatin

Jedná se o náhradní sladidlo získávané vodnou extrakcí semeníků plodu přírodního druhu Thaumatococcus daniellii (Benth) rostoucího v západní Africe. Je asi 2000x sladší než cukr a jeho chuť se od běžné chuti cukru výrazně liší. Vyvíjí se velmi pomalu a vjem dlouho přetrvává, ve vysokých dávkách zanechává pachuť lékořice. Je užíván pro svoji schopnost zesilovat chuť některých jiných látek. Je vysoce rozpustný ve vodě, tepelně stabilní i v kyselých podmínkách.

Maltitol

Maltitol je náhradní sladidlo skoro stejně sladké jako cukr, dosahuje 75-90% sladkosti obyčejného cukru. Maltitol je stabilizátor a zvlhčující látka. Tato látka se užívá ve žvýkačkách, v různých sladkostech, v mražených krémech a bývává i součástí stolních sladidel. V obvyklých dávkách je tato látka zcela neškodná. Při nadměrném užívání může však člověku způsobovat střevní obtíže.

Laktitol

Jedná se o náhradní sladidlo vyráběné z mléka, třikrát méně sladké než cukr, je také méně kalorické než cukr. Laktitol se používá hlavně ve žvýkačkách a cukrovinkách. Vyšší dávky způsobují průjem.

Xylitol

Xylitol je další náhradní sladidlo, jež se přirozeně vyskytuje v ovoci, zelenině i v houbách. Sladivost xylitolu je stejná jako sladivost cukru. Výhodou xylitolu je jeho vlastnost, že nepůsobí negativně na zuby, dokonce naopak, jeho účinky na zuby jsou příznivé. Použití xylitolu je především jakožto stolního sladidla pro diabetiky a potom se užívá pro výrobu cukrovinek a žvýkaček, různých pastilek. V běžném množství v potravinách nemá tato látka žádné vedlejší účinky. Pouze při použití velmi nadměrného množství může způsobovat průjem.

Neohesperidin DC

Neohesperidin DC je umělé sladidlo. Toto sladidlo je asi 1000x sladší než cukr. Používáno je toto sladidlo především pro zvýrazňování aroma, a to v některých džusech, cukrovinkách, žvýkačkách, dále při výrobě zubních past a ústních vod a pro odstranění hořkosti některých léků. Další jeho využití je i jakožto stolního sladidla, užívá se i pro dochucení majonéz, hořčice, margarínů, ovocných rosolů a pod. U tohoto sladidla nejsou známy žádné nežádoucí účinky. V ČR je používání sladidla povoleno v omezeném množství ve vybraných potravinách.



Diskuse k článku

  • Jitka M

    21:55 14. 9. 2015 0
    Dobrý den,
    děkuju za zajímavý článek. Už dlouho hledám za co vyměnit cukr, ale nemohla jsem najít vhodnou alternativu. O tom xylitolu už jsem slyšela, je to docela zajímavý, uvažuju to zkusit. Mějte se pěkně. Jitka

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?