Netradiční velikonoční recepty. Jídla, na kterých si zaručeně pochutnáte
Vybrat velikonoční recepty, které budou pasovat každému, není jednoduché. My jsme se pustili do přípravy menu, které snad potěší všechny. Některé velikonoční recepty vycházejí z tradičních jídel, jiná však na vašem talíři možná přistanou poprvé.
Velikonoční recepty letos jinak? Proč ne? Vyzkoušejte, ochutnejte. A pokud máte i vy nějaký svůj oblíbený recept, klidně jej přidejte do komentářů pod článkem a inspirujte ostatní. I my v redakci rádi okusíme!
Velikonoční recepty: Plněné velikonoční kuře
Přísady:
Jak dobře znáte velikonoční pondělí? České velikonoční tradice, které vás překvapí
Velikonoční zvyky a tradice: Květná neděle
Recept na rychle měkké velikonoční perníčky a návod na jejich snadné zdobení
- 1 větší kuře
- 5 tvrdších rohlíků
- 4 vejce (rozšlehané s necelou osminou litru mléka)
- 1 cibule
- 200 g debrecínky nebo dobrého uzeného
- česnek, pažitka, petrželka, mladé kopřivy
Příprava:
Kuře vykostíme a naplníme nádivkou, kterou jsme si předtím připravili: Tvrdší rohlíky nakrájíme na kostičky. Rozšleháme vejce s mlékem. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme uzeninu, vmícháme utřený česnek, posekanou pažitku a petrželku. Rozšleháme vejce s mlékem a zalijeme jimi rohlíky nakrájené na kostičky. Do nasáklé hmoty přidáme ostatní přísady a ještě dochutíme. Nádivka nesmí být tuhá, podle potřeby ji ředíme mlékem. Kuře naplníme, zašijeme a dáme do pekáčku na plátky slaniny a cibuli. Upečeme v troubě a podáváme s bramborem. Ozdobíme tymiánem.
Velikonoční recepty: Pikantní krůtí se zeleninovou oblohou
Přísady:
- Menší krůta
- chřest
- kapusta
- 1 lžička brusinek
- 2 lžíce kečupu
- olej
- 1 lžíce cukru
- lžička hořčice
- špetka muškátového květu
- sůl, pepř
Příprava:
Krůtu osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Připravíme si zeleninovou nádivku ze stejného množství chřestu a kapusty. Uvaříme a změklé pak smícháme se lžičkou brusinek. Směsí krůtu naplníme. Nakonec smícháme kečup, hořčici, cukr, muškátový květ a touto směsí potřeme maso a dáme dopéct do trouby. Ozdobit můžeme ovocem, např. hruškami.
Velikonoční recepty: Papriky se sváteční nádivkou
Přísady:
- zelené, červené a žluté papriky
- 8 rohlíků
- 6 vajec
- 500 g uzeného vařeného bůčku
- sůl, pepř
- 1 hrnek mléka
- pažitka, petrželka, čerstvé kopřivy
- fazolky na ozdobení
Příprava:
Nejprve si připravíme nádivku – rohlíky nakrájíme na kostičky a přelijeme mlékem, které se po chvíli vsákne. Přidáme na kostičky pokrájený uzený bůček, žloutky, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky. Pořádně promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Z paprik poté uřízneme vrchní „čepice“ a vydloubeme. Opláchneme od zbytků semínek a naplníme je připravenou nádivkou. Zpět zaklopíme „čepicí“ a dáme do trouby zapéct. Na talíři ozdobíme uvařenými fazolkami a zeleninou.
Velikonoční recepty: Talíř s plněnými houbami
Přísady:
- 16 větších hub
- olej
- sůl
- kozí sýr.
Náplň:
- 200 g pečeného masa
- 50 g salámu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- zelenina na drobné kostičky (lilek, cibule, rajče, žlutá paprika)
- 1 l vývaru
- 2 vejce
- kousek cibule
- petrželka
- pepř, sůl.
Příprava:
Z hub odstraníme třeně, kloboučky osolíme, naplníme směsí a vložíme do vymaštěného pekáče a upečeme do růžova. Při dopékání posypeme houby sýrem.
Velikonoční recepty: Zdobená velikonoční vejce
Přísady:
- 6 vajec
- 5 ks ředkviček
- 100 g taveného sýra
- 200 g lučiny
- 40 g másla + majonéza a bylinky (případně ředkvičky na dozdobení)
Příprava:
Vejce uvaříme natvrdo. Vychladlá oloupeme, příčně rozkrojíme a vyjmeme žloutky. Ředkvičky omyjeme a nastrouháme najemno. V míse vyšleháme máslo, tavený sýr, uvařené žloutky a sýr lučina. Osolíme, opepříme a vmícháme nastrouhané ředkvičky. Půlky bílků naplníme krémem a ozdobíme.
Velikonoční recepty: Skvělá jarní pomlázka
Přísady:
- 2 vejce
- kuřecí a vepřové maso (nakrájené na dlouhé nudličky)
- klobása (na nudličky)
- červená paprika
- hlávkový salát
- feferonková majonéza na ozdobu.
Příprava:
Vejce uvaříme natvrdo. Stejně tak i nudličky kuřecího a vepřového masa. Papriku nakrájíme na dlouhé nudličky. Všechny suroviny poté smotáme na talíř a ozdobíme majonézou. Suroviny můžeme přidávat a barevně kombinovat podle fantazie.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku