Recepty z cukety, které máte rádi
Nejrůznější recepty s cuketou jsou mezi domácími kuchaři stále oblíbenější, a to zejména v létě. Léto je obdobím, kdy může mít člověk spoustu skvělých a zdravých surovin k dispozici přímo na zahrádce - a jednou z nich je právě i cuketa. Tato zelenina je velice zdravá a nabízí skutečně obrovské množství možností, jak se s ní dá pracovat. Spousta lidí však její potenciál nevyužívá, protože o něm ani neví a nebo nezná ty nejlepší recepty z cukety, které vám proto přinášíme v tomto speciálním článku věnovaného výhradně receptům s cuketou.
Cuketa není vhodná pouze na gril nebo do salátu. Můžete z ní vytvořit pochoutky, o kterých se vám ani nesnilo. Cuketa je vynikající do všemožných variací slaných pokrmů a kromě toho nachází uplatnění také při tvorbě lahodných jídel sladkých. Obsahuje navíc velké množství karotenu, draslíku a dalších minerálních látek (o cuketě jsme psali také v jednom z našich starších článků Recepty z cukety). Recepty s cuketou tedy oceníte nejen proto, že jsou chutné, ale rovněž pro blahodárné účinky na zdraví člověka. Máte zájem osvěžit svůj jídelníček něčím zdravým a přitom chutným? Podívejte se na naše nejlepší recepty z cukety.
Cuketová buchta
Suroviny:
- 1 cuketa
- 350 g polohrubé mouky
- 300 g cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce oleje
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
Cuketová buchta - recept:
Cuketová buchta patří mezi asi nejoblíbenější recepty z cukety u nás. Postup je velmi jednoduchý. Nejprve si nastrouháme cuketu nahrubo. Vmícháme do ní mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a olej. V jiné nádobě našleháme vejce s cukrem do pěny. Obě hmoty spolu pořádně promícháme. Vzniklou směs nalijeme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi na 180 stupňů do té doby, než je buchta hotová. Kdo chce, může si buchtu ještě osvěžit citronovou polevou, popřípadě osladit polevou čokoládovou.
Cuketová polévka
Suroviny:
- 2 cukety
- 1,5 l vývaru
- 200 g brambor
- 200 g rajčat
- 3 lžíce másla
- mrkev, celer, petržel
- cibule
- sůl
- smetana na zjemnění
Cuketová polévka - recept:
Zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo a nakrájené suroviny společně mírně osmahneme. Následně zalijeme vývarem a přidáme brambory nakrájené na menší kousky a osolíme. Mezitím necháme cukety opéct v troubě a poté oloupeme a nakrájíme na plátky. Nakonec přidáme společně s nakrájenými rajčaty do zbytku polévky a povaříme dalších pět minut. Na talíři ještě doplníme smetanou na zjemnění.
Cuketový nákyp
Suroviny:
- 2 cukety
- 500 g jablek
- 250 ml mléka
- 3 vejce
- 2 dl smetany
- 2 lžíce krupice
- 2 lžíce cukru
- skořice
- rozinky či kandované ovoce
- tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Cuketový nákyp - recept:
Nastrouhané cukety podusíme v mléce a po chvíli k nim vložíme i nadrobno nakrájená jablka. Přidáme cukr a skořici a ještě rozdusíme. Následně vsypeme krupici a vaříme další asi 4 minuty. Poté vmícháme rozinky či kandované ovoce a necháme chvíli vychladnout. Do chladné směsi vmícháme žloutky a sníh z bílků. Vymažeme a vysypeme formu, celou směs do ní vlijeme a zapečeme. Pro vylepšení chuti můžeme nakonec na nákypu nechat rozpustit máslo.
Krémová polévka z cukety
Suroviny:
- 2 cukety
- 2 brambory
- 2 mrkve
- 1 cibule
- máslo
- sůl, pepř
- čerstvý zázvor
Krémová polévka z cukety - recept:
Polévkové recepty z cukety mají mnoho variant – jednou z mnoha je také tato krémová polévka z cukety. Jak na ni? Na másle (popřípadě na oleji) osmahneme cibuli nasekanou najemno a po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, brambory, cuketu a zázvor. Společně lehce orestujeme a zalijeme vodou. Osolíme a opepříme a vaříme tak dlouho, než je zelenina měkká. Poté rozmixujeme ponorným mixérem a popřípadě ještě dochutíme.
Cuketové karbanátky
Suroviny:
- 1 cuketa
- 100 g ovesných vloček
- 100 g tvrdého sýra
- 150 g měkkého salámu
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- 50 g strouhanky
- lžička drceného kmínu
- majoránka, sůl, pepř
- muškátový květ
Cuketové karbanátky - recept:
Oloupanou cuketu zbavenou jader nastrouháme nahrubo. Stejně tak nastrouháme také sýr a salám. Vše smícháme s ovesnými vločkami, strouhankou, vejcem, česnekem a kořením. Chvíli necháme odležet, aby směs vypustila přebytečnou šťávu. Pokud je i tak ještě řídká, přidáme strouhanku podle potřeby. Následně vytvarujeme z hmoty karbanátky, které obalíme ve strouhance. Na pánvi rozpálíme olej a smažíme dozlatova. Mezi recepty z cukety jsou karbenátky jedny z nejchutnějších jídel.
Cuketové karbanátky pečené v troubě
Suroviny:
- 1 cuketa
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 2 hrsti strouhanky
- 2 lžíce solamylu
- 2 lžíce kečupu
- česnek
- majoránka, sůl, pepř
Cuketové karbanátky pečené v troubě - recept:
Nahrubo nastrouhanou cuketu osolíme a necháme pustit a odtéct vodu. Poté přidáme mleté maso a ostatní suroviny a důkladně vše promícháme. Z vzniklého těsta vytvarujeme karbanátky. Pokud je těsto příliš řídké, zahustíme strouhanou. Karbanátky položíme na plech s pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Na 220 stupňů pečeme asi 40 minut, než jsou karbanátky hotové.
Cuketová nádivka
Suroviny:
- 2 cukety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- strouhanka
- petrželka
- majoránka, sůl, pepř
Cuketová nádivka - recept:
Mezi nejlepší recepty z cukety podle českých domácích kuchařů a kuchařek patří také tato cuketová nádivka. Po přípravě všech ingrediencí v hrnci rozehřejeme máslo a přidáme nastrouhané a vody zbavené cukety, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, petrželku a majoránku. Podusíme a necháme vychladnout. Poté přidáme žloutky, česnek, strouhanku a sníh. Vše smícháme a pečeme ve vymaštěném pekáči dozlatova.
Cuketové zelí
Suroviny:
- 1 cuketa
- 1 cibule
- olej
- ocet
- cukr podle chuti
- sůl, kmín
Cuketové zelí - recept:
Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme oloupanou, nahrubo nastrouhanou a vody zbavenou cuketu a dusíme bez pokličky. Osolíme, přidáme kmín, cukr a ocet podle chuti.
Slaný cuketový koláč
Suroviny:
- 1 cuketa
- 120 g strouhanky
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 200 ml oleje
- 100 ml mléka
- 2 brambory
- 5 stroužků česneku
- kmín, majoránka, sůl, pepř
- sýr, uzenina
Slaný cuketový koláč - recept:
Oloupeme cuketu, oškrabeme brambory a obojí nastrouháme nahrubo. Přidáme mouku, strouhanku, vejce, olej a mléko. Vše smícháme a dochutíme pepřem, solí, majoránkou, kmínem a česnekem. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný hlubší plech. Posypeme nakrájenou uzeninou (je možno vynechat). Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 40 minut. Deset minut před koncem posypeme sýrem a necháme ještě zapéct.
Cuketový koláč s jablky
Suroviny:
- 2 cukety
- 500 g jablek
- 100 g mouky
- 130 g cukru
- 50 g másla
- žloutek
- citron
- 50 g rozinek
Cuketový koláč s jablky - recept:
Cukety i jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na kolečka. Vložíme do ohnivzdorné misky společně s rozinkami a tenkými plátky citronu. Tuto směs pocukrujeme 100 gramy cukru. Navrch položíme natenko vyválené těsto, které vytvoříme z mouky, másla, žloutku a zbytku cukru. Pečeme v rozehřáté troubě, dokud těsto není zlatavé.
Cuketová bábovka
Suroviny:
- 2 cukety
- 3 vejce
- 200 ml oleje
- 180 g moučkového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- kypřící prášek
- vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- lžička skořice
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Cuketová bábovka - recept:
Cuketu nastrouháme a vytlačíme z ní šťávu. Přidáme k ní vejce rozšlehané s moučkovým i vanilkovým cukrem, olej, mouku, skořici, kakao, prášek do pečiva a vše promícháme. Směs nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě. Po vychladnutí bábovku posypeme cukrem, popřípadě místo toho polejeme čokoládou nebo jinou oblíbenou polevou.
Cuketový bramborák – „cukeťák"
Suroviny:
- 3 menší cukety
- 200 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 3 vejce
- česnek
- olej
- majoránka, sůl, pepř
Cuketový bramborák „cukeťák" - recept:
Takzvaný cukeťák patří mezi ty recepty z cukety, které budete chtít zkoušet zas a znova. Cuketu nastrouháme nahrubo, zbavíme vody a smícháme s moukou, strouhankou a s vejci. Dobře promícháme a přidáme česnek, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Znovu promícháme a postupně těsto šufánkem lijeme na rozpálený olej. Až je placka hotová, vyjmeme ji z pánve a zbavíme přebytečného oleje ubrouskem.
Bramboráky z cukety a brambor pečené v troubě
Suroviny:
- 2 cukety
- 500 g brambor
- 4 vejce
- 6 lžic hladké mouky
- 7 stroužků česneku
- sůl, pepř, majoránka
Bramboráky z cukety a brambor pečené v troubě - recept:
Brambory oškrabeme a nastrouháme. Cuketu oloupeme, zbavíme středu a taktéž nastrouháme do té samé mísy. Promícháme a slijeme přebytečnou vodu. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, mouku a zamícháme. Dochutíme majoránkou, solí a pepřem podle chuti. Ze všech ingrediencí vytvoříme těsto, které nalijeme do plechu vyloženého pečicím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 185 stupňů a pečeme asi 25 minut. Tento bramborák lze dochutit oblíbenou uzeninou nakrájenou na drobné kostičky.
Cuketová pomazánka
Suroviny:
- 1 větší cuketa
- 100 g taveného sýru nebo lépe sýru typu gervais
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
Cuketová pomazánka - recept:
Oloupanou cuketu rozkrojíme podélně napůl a zbavíme středu. Poté nastrouháme nahrubo a nasypeme na rozpálený olej. Restujeme asi 10 minut doměkka. Přidáme česnek a sýr a mícháme tak dlouho, než se hmota spojí. Poté necháme vychladnout a namažeme na čerstvé pečivo.
Cuketový perník
Suroviny:
- 1 cuketa
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 120 ml oleje
- 2 vejce
- lžíce kakaa
- lžíce pikantní marmelády
- lžička perníkového koření
- lžička mleté skořice
- kypřící prášek do perníku
Cuketový perník - recept:
Suroviny promícháme a vypracujeme z nich hladké těsto. To nalijeme do plechu vyloženého pečícím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, až je těsto hotové (nelepí se na špejli). Poté perník můžeme potřít marmeládou, polít čokoládovou či jinou polevou.
Sekaná z cukety
Suroviny:
- 2 menší cukety
- 1 cibule
- 4 vejce
- půl balíčku prášku do pečiva
- 100 ml oleje
- 180 g krupice
- 150 g šunky
- 150 g eidamu
- trochu másla
- petrželka
- libeček, koření na mleté maso, sůl, pepř
Sekaná z cukety - recept:
Cuketu oloupeme a nastrouháme společně se sýrem a šunkou. Na pánvi na másle osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme k cuketě, sýru a šunce. Vmícháme také žloutky, olej, krupici, prášek do pečiva, koření a petrželku. Pořádně zamícháme. Ušleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli a lehce vmícháme do směsi. Vše nalijeme na vymazaný a vysypaný hluboký plech a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Sekaná podobně jako karbenátky bude u českého strávníka mezi recepty z cukety hodně bodovat!
Cuketový salát
Suroviny:
- 3 cukety
- 70 g čerstvých žampiónů
- hlávkový salát
- 1 jablko
- 100 g výraznějšího sýra
- bílý jogurt
- lžíce hořčice
- lžíce majonézy
- ocet
- olej
- pažitka
- sůl, pepř
Cuketový salát - recept:
Recepty z cukety mohou být i poměrně netradiční – třeba tento cuketový salát mnoho lidí nezná, ale přitom vás velmi příjemně překvapí svou chutí. Jak na něj? Salát, cukety, jablko a žampiony očistíme a nakrájíme na kostičky. Žampiony lehce osmahneme. Sýr nakrájíme nadrobno a přidáme ke zbytku surovin. Vytvoříme zálivku z jogurtu, hořčice, majonézy, octu, oleje, pažitky, trochy soli a pepře. Vše promícháme.
Cuketová pizza
Suroviny:
- 2 cukety
- 2 vejce
- 200 g eidamu
- 100 g šunky nebo salámu
- 1 mozarella
- kečup
- paprika
- kukuřice
- cibule
- česnek
- sůl, pepř
Cuketová pizza - recept:
Nastrouhanou a posolenou cuketu zbavíme vody. Přidáme nastrouhaný eidam, vajíčka, česnek a vše promícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby na 190 stupňů. Po deseti minutách vytáhneme, potřeme kečupem a naskládáme nahoru mozzarellu, šunku, kukuřici, nakrájenou cibuli a papriku a lehce popepříme. Vrátíme do trouby a necháme péct ještě asi 20 minut.
Cuketový moučník
Suroviny:
- 2 cukety
- 300 g cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 10 lžic oleje
- lžička kakaa
- lžička skořice
- marmeláda
- kokos
- tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
Cuketový moučník - recept:
Cuketu nastrouháme najemno, přidáme cukr, mouku, vejce, olej a skořici a vytvoříme hladké těsto. Polovinu z něj nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech, do druhé poloviny přimícháme kakao a nalijeme na první polovinu těsta. Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme tak dlouho, než se těsto nelepí na špejli. Nakonec potřeme marmeládou a posypeme kokosem (v případě zájmu lze vyměnit za ořechy či hoblinky čokolády).
Matesy z cukety
Suroviny:
- 3 cukety
- 2 menší cibule
- 100 ml octa
- 50 ml oleje
- lžička cukru
- bobkový list, nové koření, lžíce soli, lžička pepře
Matesy z cukety - recept:
Nakrájíme cuketu na hranolky, cibuli na kolečka, posolíme a promícháme. Necháme 3 hodiny společně odležet a poté vmícháme ocet, olej, cukr a pepř. Promícháme a celou směs dáme do sklenice, na jejíž dno vložíme bobkový list a 2 kuličky nového koření. Zavřené sklenice sterilujeme 20 minut na 80 stupňů.
Cuketová hořčice
Suroviny:
- 7 cuket
- 500 ml hořčice
- 280 ml oleje
- 200 g cukru
- lžička soli
- 100 ml octu
- 8 stroužků česneku
- 2 lžičky pepře
- 2 feferonky (nemusí být)
Cuketová hořčice - recept:
Cuketu nakrájíme na malé kousky a společně s octem, cukrem, česnekem, olejem, pepřem, solí a případně feferonkami dusíme pod pokličkou. Poté necháme vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixerem. Nakonec smícháme s hořčicí. Pokud chceme hořčici sterilovat, učiníme tak na 80 stupňů asi 15 minut.
Cuketové špagety
Suroviny:
- 2 cukety
- 100 g špaget
- 1 cibule
- 1 vejce
- 2 rajčata
- hrnek mléka
- česnek
- tvrdý sýr
- lžička másla
- tymián, bazalka, sůl, pepř
Cuketové špagety - recept:
V hrnci uvaříme v osolené vodě špagety. Vymažeme zapékací misku máslem a dno poklademe oloupanou cuketou nakrájenou na kolečka. Lehce posolíme. Jako další vrstvu položíme část špaget a na to kolečka rajčat a cibule. Následně zase špagety, potom cukety a tak dále, než budeme asi 2 cm od okraje misky. Do hrnku mléka přidáme vejce, česnek, sůl a koření. Nalijeme taktéž do zapékací misky. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi půl hodiny. Poté posypeme sýrem a ještě chvíli dopečeme.
„Sachr dort" z cukety
Suroviny:
- 1 cuketa
- 200 g polohrubé mouky
- 7 lžic cukru
- vejce
- 2 lžíce kakaa
- čokoláda na vaření
- lžička prášku do pečiva
- marmeláda
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
„Sachr dort" z cukety - recept:
Tento sachr dort z cukety samozřejmě není pravým Sachr dortem, ale nazýváme ho tak podle jeho čokoládové příchuti a promazání marmeládou. Oloupanou cuketu nastrouháme najemno a přidáme k ní mouku, cukr, vejce, kakao a prášek do pečiva. Směs nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut. Po vychladnutí dort opatrně horizontálně rozkrojíme, namažeme marmeládou a nakonec obě slepené části přelejeme hořkou čokoládou.
Cuketový guláš
Suroviny:
- 2 vetší cukety
- 2 cibule
- 0,5 l vývaru (z masoxu)
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky, špetka chilli, sůl, pepř
- mouka na zahuštění (popřípadě chleba)
Cuketový guláš - recept:
Nejprve pokrájíme cibuli na kostičky a necháme osmahnout na oleji do zlatova. Poté přidáme na kostičky nakrájené cukety. Až cuketa lehce změkne, přidáme vývar, česnek a koření. Pro lepší chuť přidáme sójovou omáčku a v případě potřeby můžeme zahustit moukou či chlebem.
Cuketové čatní
Suroviny:
- 5 cuket
- 2 cibule
- červená paprika
- 2 citrony
- 30 g cukru
- 400 ml bílého vína
- 2 hřebíčky
- lžička zázvoru
- tymián, sůl, pepř
Cuketové čatní - recept:
Cukety a papriku zbavíme jader a nakrájíme na kostičky. Oloupeme citrony a cibuli a taktéž nakrájíme nadrobno. Smícháme a zalijeme v hrnci vínem. Přidáme víno, cukr, zázvor, tymián, sůl a pepř a na mírném ohni vaříme asi hodinu a půl. Občas promícháme a případně ještě podlijeme vínem. Za horka nalijeme do malých skleniček a ty necháme otočené dnem vzhůru vychladnout.
Musaka z cukety
Suroviny:
- 2 větší cukety
- 350 g mletého jehněčího masa
- 2 cibule
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 380 ml mléka
- 200 ml drůbežího vývaru
- 100 g rýže
- 200 g čerstvého špenátu
- 240 g rajčatové omáčky
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 50 g parmazánu
- skořice, oregano, muškátový oříšek, sůl, pepř
Musaka z cukety - recept:
Cuketu nakrájíme na plátky a dáme vařit v 750 ml vody asi 15 minut. Poté vodu slijeme. Mezitím na pánvi rozpálíme olej a na něm osmahneme najemno nakrájenou cibuli a maso. Přidáme česnek, skořici, oregano, sůl, pepř, rýži, špenát a zalijeme vývarem. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 10 minut. Občas zamícháme. Poté vmícháme rajčatovou omáčku a vše promícháme. Směs nalijeme do větší zapékací mísy vymazané tukem a vyložené polovinou připravené cukety. Na směs položíme druhou polovinu cukety.
Bokem si připravíme pokrývku musaky. Rozpustíme máslo, do něj přisypeme máslo a dvě minuty mícháme. Poté přidáme mléko a za stálého šlehání vaříme 5 minut. Až hmota zhoustne, oddělíme menší část a promícháme s vejci. Následně přidáme i zbytek a opět promícháme, osolíme a přidáme trochu muškátového oříšku. Touto směsí přelijeme celý obsah misky a necháme zapékat asi 20 minut na 180 stupňů.
Čalamáda z cukety
Suroviny:
- 7 cuket
- 260 g mrkve
- 260 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 0,5 kg červené papriky
- 100 ml octu
- 100 ml oleje
- 100 g cukru
- 50 g soli
Čalamáda z cukety - recept:
Cuketu zbavíme semínek a nastrouháme nahrubo. Stejně tak nastrouháme i mrkev. Cibuli, česnek a papriku nakrájíme na proužky. Všechno dobře promícháme spolu s olejem, octem, cukrem a solí. Necháme uležet, nalijeme do skleniček a sterilizujeme asi 25 minut na 80 stupňů.
Tatarák z cukety
Suroviny:
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 130 g kečupu
- 130 g hořčice
- 130 g nakládaných okurek
- 100 ml oleje
- 2 lžíce papriky
- 3 lžíce sójové omáčky
- třoška worcesteru
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
Tatarák z cukety - recept:
Cuketu očistíme a nastrouháme. Postupně vmícháme nakrájenou cibuli, a okurky, olej, prolisovaný česnek, hořčici, kečup, sójovou omáčku a koření podle chuti. Vše promícháme tak, aby vznikla pomazánka. Tu mažeme nejlépe na topinky, ale i na jakékoli pečivo.
Cuketové řezy
Suroviny:
- 2 cukety
- 350 g polohrubé mouky
- 300 g cukru
- 3 vejce
- 2 zakysané smetany
- 1 lžíce oleje
- kypřící prášek
- vanilkový cukr
- kyselejší marmeláda
- hořká čokoláda
- tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
Cuketové řezy - recept:
V misce ušleháme vejce s cukrem a olejem. Do vzniklé pěny pomalu vmícháme najemno nastrouhanou a přebytečné vody zbavenou cuketu, mouku a kypřící prášek. Vytvoříme těsto a nalijeme ho na vymazaný a vysypaný hluboký plech. Vložíme do předehřáté trouby a na 175 stupňů pečeme asi 20 minut. Poté necháme koláč vychladnout a potřeme ho marmeládou. Mezitím smícháme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a touto směsí potřeme koláč s marmeládou. Na závěr ještě posypeme nastrouhanou čokoládou.
Cuketové řízky
Suroviny:
- 2 cukety
- hrubá mouka
- 2 vejce
- strouhanka
- sůl
- tuk na smažení
Cuketové řízky - recept:
Cuketu omyjeme a nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka. Posolíme, obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme například s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Čína z cukety
Suroviny:
- 1 cuketa
- 2 cibule
- 2 žloutky
- lžička cukru
- 2 lžíce kečupu
- chilli, kari, sůl, pepř
Čína z cukety - postup přípravy:
Oloupanou cuketu nastrouháme nahrubo a smícháme s cukrem, kečupem, lžičkou soli, lžičkou pepře, lžičkou kari a trochou chilli. Vmícháme žloutky a nadrobno nasekanou cibuli a dobře promícháme. Necháme uležet a poté opečeme na rozpáleném oleji.
Dráteník z cukety
Suroviny:
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 3 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 120 gramů sýra
- 150 gramů šunkového salámu
- 4 stroužky česneku
- 80 ml oleje
- bylinky, sůl, pepř
Dráteník z cukety - recept:
Oloupanou cuketu, salám a sýr nastrouháme nahrubo. Cibuli a česnek nakrájíme na malé kousky. Vše smícháme i s vejci, olejem, moukou, práškem do pečiva, solí, pepřem a s bylinkami. Vytvoříme těsto, které nalijeme do vymazaného pekáče a pečeme v troubě na 200 stupňů asi 20 minut.
Cmunda z cukety plněná masovou směsí
Suroviny:
- 4 cukety
- 1 cibule
- 200 g kuřecích prs
- 100 gramů šunky
- rajčatový protlak
- 2 vejce
- 6 lžic mouky
- 8 lžic mléka
- 5 stroužků česneku
- mletý kmín, chilli, majoránka, sůl, pepř
Cmunda z cukety plněná masovou směsí - recept:
Nejprve si připravíme těsto na cmundu. Cukety oloupeme, nastrouháme a zbavíme vody. Vmícháme mouku, vejce, česnek, sůl, majoránku, trochu pepře a kmínu. Přidáme mléko a promícháme. Nachystáme si dvě pánve – jednu na smažení placek, jednu na smažení masové směsi. Placky smažíme na větší pánvi, aby byly dost velké, ale nemusí být vůbec tlusté. Masovou směs vyrobíme velice jednoduše. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso a na malé kousky nakrájenou šunku. Lehce posolíme a popepříme, přidáme trošku chilli a rajčatový protlak. Vše promícháme a necháme podusit asi 10 minut. Nakonec nalijeme masovou směs na cuketové placky a lehce zamotáme.
Kečup z cukety – omáčka na těstoviny
Suroviny:
- 3 cukety
- 800 g rajčat
- 700 g cibule
- 500 g mrkve
- 500 g červených paprik
- 500 ml kečupu
- 500 ml rajčatového protlaku
- 6 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce worcestru
- 2 lžíce cukru
- 100 ml oleje
- česnek podle chuti
- chilli, sůl, pepř
Kečup z cukety – omáčka na těstoviny - recept:
Cuketu zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Stejně tak nakrájíme i mrkev, papriky a rajčata. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Nachystáme si velký hrnec a rozpálíme v něm olej. Necháme restovat cibulku do zesklovatění. Poté přidáme všechnu další zeleninu, osolíme a restujeme dalších 15 minut. Následně přidáme všechno ostatní, směs dobře promícháme a povaříme asi 5 minut. Naplníme skleničky a sterilujeme asi 15 minut při 80 stupních.
Bramborový salát z cukety
Suroviny:
- 2 cukety
- 2 brambory
- 2 jablka
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 vejce
- majonéza podle chuti
- citron
- sůl, pepř
Bramborový salát z cukety - recept:
Cukety zbavíme jader, oloupeme, nastrouháme a zbavíme přebytečné vody. Smícháme s nastrouhanou mrkví, jablky a s jemně nakrájenou cibulí. Uvaříme brambory a vejce natvrdo, necháme vychladnout, nakrájíme na kostičky a smícháme se zbytkem ingrediencí. Dochutíme majonézou, solí, pepřem a citronovou šťávou.
Buchta na plech z cukety
Suroviny:
- 1 větší cuketa
- 1 hrnek oleje
- 400 g cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- mletá skořice
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
Buchta na plech z cukety - recept:
Oloupanou cuketu nastrouháme najemno. Ušleháme vejce do pěny a přidáme k nim cukr, mouku, kypřící prášek, olej, vanilkový cukr, trochu skořice a nakonec cuketu zbavenou vody. Vše důkladně promícháme. Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut, než je těsto hotové a nelepí se na špejli.
Marmeláda z cukety
Suroviny:
- 1 kg žluté cukety
- 1 šálek vody
- 1 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 pektogel
- 1 ovocná příchuť
Marmeláda z cukety - recept:
Cuketu zbavenou jader oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Společně s vodou vaříme na mírném stupni do měkka, cca 10 minut. Poté přimícháme ostatní suroviny a vaříme tak dlouho, než směs zhoustne. Ještě za horka naplníme skleničky. Ty necháme vychladnout obrácené dnem vzhůru.
Salát z grilované cukety
Suroviny:
- 2 cukety
- ledový salát
- kozí sýr
- hrst oliv
- 1 cibule
- česnek podle chuti
- sůl, pepř
- olej
- citronová šťáva
Salát z grilované cukety - recept:
Cukety nakrájíme na kostičky, potřeme lehce olejem, posolíme a necháme 5 – 10 minut opékat na rozpáleném grilu. Mezitím necháme na oleji osmahnout cibulku s česnekem. V misce smícháme nakrájený ledový salát, olivy a kozí sýr (kdo nemá rád, může nahradit sýrem balkánským). Přidáme ugrilovanou cuketu, osmahnutou cibulku s česnekem a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Diskuse k článku
Kamila
Jarmila
Petr Musil
‘Black Beauty’ 18 – 20 cm
‘Raven’ 22 – 25 cm
Fordhook 1.2 – 1.7 m
Cocozelle 20 – 25 cm
‘Caserta’ sklízet 30 - 40 cm
Magda’ 7 – 10 cm
Summer Green Tiger sklízet 20 cm
Italian Ribbed 1.2 - 1.7 m
Bush Baby 5 cm x 15 cm ta je baňatá, ale stále je to cuketa
Golden Egg 0.5 -1 m
Round De Nice 8 cm
Tak teď asi jistě chápete, že připravené jídlo bude chutnat naprosto jinak když použiji cuketu Magda’ 7 – 10 cm a nebo Fordhook která má velikost 1.2 – 1.7 metru. Zde by se určitě nejednalo o nějakých 200 gr o kterých píšete. Takže podle mne by měla být v receptech uvedena alespoň přibližná váha a né kusy. Já osobně dovedu odhadnout kolik asi bude zapotřebí cuket v poměru k dalším přísadám, ale pokud takový recept chce použít ne zrovna zběhlý kuchař, tak pak může být s výsledkem dost zklamán.
Béďa Losice
Petr Musil
Alena Erbenová
Alois Zlámal
Jirka P.