Jako předkrm je vhodné jakékoliv lehčí jídlo. Zelenina je skvělou volbou.

Studený předkrm 35x jinak: Jakým receptem zahájíte své menu?

Vhodně zvolený studený předkrm může být tím pravým navnaděním chuťových pohárků ještě předtím, než se pustíte do dalších chodů ze svého menu. Jeho benefitem je především to, že jej máte připravený rychle, přičemž ušetřený čas můžete vložit do vaření hlavního jídla.

Přinášíme vám 35 receptů na chutný studený předkrm. Vybírat je tedy skutečně z čeho. Zvolit si jeho druh můžete přesně podle skladby svého slavnostního menu. Vyplatí se například kombinovat ryby a mořské plody nebo masité pokrmy s těmi zeleninovými, aby strávníci neměli po konzumaci příliš „těžko“ v žaludku.

Studený předkrm: CHLEBÍČKY S UZENÝM LOSOSEM

Chlebíčky bývají neodmyslitelnou součástí nejrůznějších oslav a společenských setkání. Zařadit je však můžete do svého menu jako studený předkrm. Hosté tak zaženou ten největší hlad a budou se o to více těšit na další pokrmy. Variace s uzeným lososem je chuťově velice příjemná a hlavně snadná na přípravu. Vyzkoušejte ji.

Čtěte také:

Avokádová, mrkvová nebo vajíčková. Pomazánka na jednohubky rychle a zdravě

Chlebíčky s uzeným lososem - recept

Studený předkrm: PAŠTIKA Z HUSÍCH JATER

Když se řekne paštika, jistě se vám vybaví nespočet jejich druhů, které jsou k dostání na trhu. Avšak domácí je bezesporu nepřekonatelná. V rámci studeného předkrmu ji můžete nabídnout. Ta z husích jater vynikne skvěle třeba na plátku rozpečené bagetky. A pokud ji doplníte o cibulové čatní, všichni se budou oblizovat.

Paštika z husích jater - recept

Studený předkrm: LOSOSOVÁ POMAZÁNKA S TVAROHEM

Sázíte spíš na zdravější jídla? Potom vás jistě potěší recept na lososovou pomazánku s tvarohem. Nejen, že je nutričně hodnotná, ale také skvěle vypadá! Podávat ji svým hostům můžete jako studený předkrm třeba v menších zdobných skleničkách. A když k pokrmu přidáte i domácí pečivo, budou všichni nadšení.

Lososová pomazánka s tvarohem - recept

Studený předkrm: SÝROVÉ KULIČKY Z KOZÍHO SÝRA

Kozí sýr je potravinou, která by ve vašem jídelníčku neměla chybět, pakliže se stravujete racionálně a v souladu se zdravým životním stylem. Pravdou je, že tento specifický druh sýra nemusí pro své aroma zachutnat všem. Přinese ale mnoho benefitů pro váš organismus, např. v podobě posílení imunity a snížení cholesterolu v krvi. Připravte si výtečné sýrové kuličky, které mohou hosté uždibovat i v rámci studeného předkrmu.

Sýrové kuličky z kozího sýra - recept

Studený předkrm: KACHNÍ RILLETTES (RIJET)

Jestliže jste se ještě nesetkali s pojmem rillettes neboli rijet, nyní vám vše osvětlíme. Jedná se obecně o pomazánku z masa, která je oblíbená zejména ve francouzské kuchyni. Zhotovit se dá prakticky z jakéhokoliv masa, nejen z toho kachního. Skvěle chutná třeba i ta lososová, králičí nebo husí. Tento studený předkrm si kdejaký strávník zamiluje!

Kachní rillettes (rijet) - recept

Studený předkrm: ŠUNKOVÁ ROLKA S KŘENEM

Nyní tu máme jakousi klasiku, která se řadí mezi studené předkrmy. Kdo by neznal šunkovou rolku s křenem? Tento jednoduchý a chutný pokrm se stane perfektním úvodem do vašeho slavnostního menu. A co je důležité, nezabere vám mnoho času. K rolkám přidejte i kousky čerstvého pečiva a všichni budou spokojení.

Šunková rolka s křenem - recept

Studený předkrm: ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA S LOSOSEM

Oku i chuťovým pohárkům lahodící, tak by se dala definovat špenátová roláda s lososem. Tento studený předkm vám možná zabere o něco více času, ale výsledek rozhodně stojí za to! Tímto jídlem oslníte své hosty už v úvodu! Slané těsto zelené barvy doplněné o růžového lososa je prostě pastvou pro oči.

Špenátová roláda s lososem - recept

Studený předkrm: PLNĚNÁ RAJČATA

Zdravý, chutný a vegetariánský studený předkrm – to jsou plněná rajčata. Ovšem oblíbí si je dozajista i masožravci! Výhodou tohoto jídla je to, že zasytí skutečně zlehka, proto budou mít strávníci u oběda či večeře mnoho místa na další chody, a to je přeci žádoucí!

Plněná rajčata - recept

Studený předkrm: ZELENINOVÉ CHIPSY S TVAROHOVÝM DIPEM

Chipsy nemusí vždy představovat něco nezdravého a mastného. Když je připravíte ze zeleniny a přidáte k nim tvarohový dip, vykouzlíte dokonalý studený předkrm, který ocení nejen vegetariáni. Toto zdravé mlsání si však můžete připravit třeba i k sledování oblíbeného filmu!

Zeleninové chipsy s tvarohovým dipem - recept

Studený předkrm: DOMÁCÍ PAŠTIKA Z KUŘECÍCH JATER

A opět tu máme domácí paštiku, která se náramně hodí k servírování jako studený předkrm. Tentokrát se vám nabízí velmi jemná variace z kuřecích jater. Menší porci pokrmu lze doplnit třeba i o čerstvou zeleninu nebo tu nakládanou. Samozřejmostí je kousek křupavého pečiva.

Domácí paštika z kuřecích jater - recept

Studený předkrm: TVARŮŽKOVÝ TATARÁK

Tvarůžky „nevoní“, to je věc obecně známá. Ovšem jsou velmi chutné a zdravé! Kromě toho, že obsahují probiotika, jsou i dietní. Také vašemu tělu doplní potřebné minerální látky a vitamíny. Když tedy překonáte zprvu nevábné aroma, pochutnáte si na skutečné delikatese. Takový tvarůžkový tatarák může být dobrou volbou k studenému předkmu v rámci večeře laděné do české kuchyně.

Tvarůžkový tatarák - recept

Studený předkrm: TATARÁK Z LOSOSA

Tvarůžkový tatarák střídá ten lehčí z lososa, který má mezi strávníky větší oblibu. Jako studený předkrm se podává velmi často. Existuje však hned několik variací, jak jej připravit. My vám nabízíme recept, v kterém se snoubí klasické suroviny, jako je čerstvé maso z lososa, dijonská hořčice, šalotka a kopr. Je to pochoutka, bez které se neobejde leckteré středomořsky laděné menu.

Tatarák z lososa - recept

Studený předkrm: BRUSCHETTA S RAJČATY (BRUSKETA)

Bruschetta s rajčaty je jakousi předkrmovou klasikou. Natrefit na ni můžete v leckterých italských restauracích. Pravdou je, že tento snadný pokrm se náramně hodí jako první chod v menu, protože není nijak těžký. Je to vegetariánská chuťovka, která skutečně skvěle navnadí na další pokrmy.

Bruschetta s rajčaty (brusketa) - recept

Studený předkrm: CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY

Dalším vegetariánským studeným předkrmem je carpaccio z červené řepy. Když tuto „superpotravinu“ nabitou antioxidanty doplníte o vlašské oříšky, čerstvý kozí sýr a rukolu, získáte fenomenální jídlo, které utkví v paměti mnoha hostů.

Carpaccio z červené řepy - recept

Studený předkrm: SALÁT S CIZRNOU

V rámci studeného předkrmu lze podávat i různé variace zeleninových salátů. Jedním z nich je ten s cizrnou. Nevévodí mu však jen samotná luštěnina, ale i lahodné avokádo, římský salát a rajčata. Menší porce tohoto vitamíny nabitého pokrmu potěší zejména vegetariány.

Salát s cizrnou - recept

Studený předkrm: FENYKLOVÝ SALÁT S AVOKÁDEM

Další v pořadí je salát fenyklový s avokádem, který se též hodí k studenému předkrmu. Pokud jste ještě onen fenykl neochutnali, určitě to napravte. Tahle zelenina je nejen delikátní, ale zaujme vás i svým příjemným aroma. Přínosem konzumace pak bude doplnění vitamínu C a vlákniny.

Fenyklový salát s avokádem – recept

Studený předkrm: TUŇÁKOVÝ SALÁT

Rychlý a výtečný studený předkrm lze vykouzlit i z obyčejné tuňákové konzervy. Když rybí maso vhodně ochutíte, získáte dobrotu, po které se budou moct všichni utlouct. Podávat lze tuňákový salát nejen s bílou bagetkou, ale třeba i s tou celozrnnou.

Tuňákový salát - recept

Studený předkrm: LUŠTĚNINOVÁ POMAZÁNKA

Luštěninová pomazánka z bílých fazolí je nabitá bílkovinami a především vlákninou. Podávat ji můžete nejen jako studený předkrm. Hodit se bude i k snídani či na svačinu s oblíbeným pečivem. Ocení ji zejména ti lidé, kteří si chtějí uchovat štíhlou linii a počítají kalorie.

Luštěninová pomazánka - recept

Studený předkrm: AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Obdobně zdravou variací studeného předkrmu je i pomazánka z avokáda. K její přípravě potřebujete pouze pár základních surovin a výtečný výsledek je záhy na světě. Jemnost pokrmu zajistí lučina a pikantnost pak česnekový stroužek. Už se vám sbíhají sliny? Pak se do receptu pusťte třeba hned.

Avokádová pomazánka - recept

Studený předkrm: KREVETOVÝ KOKTEJL

Ve výčtu tipů na studený předkrm nemůžeme opomenout samo sebou i mořské plody. Takový krevetový koktejl je velice osvěžujícím jídlem a připomene zcela určitě dovolenou u moře. Pokud budete chtít tyto vzpomínky ještě více umocnit, volte jako hlavní chod pokrm z čerstvé a delikátní ryby typu platýs, mořský ďas nebo mořský vlk.

Krevetový koktejl - recept

Studený předkrm: SLANÉ MUFFINY SE ZELENINOU

Se slanými muffinami budete mít asi více práce, avšak výsledkem budete nadšení. Tohle slané pečivo se nehodí jen k studenému předkrmu, ale také jako zdravá svačinka do práce či do školy. Recept oceníte též při přípravě narozeninové oslavy. Na švédském stole se tyto dobroty budou jen vyjímat!

Slané muffiny se zeleninou - recept

Studený předkrm: NIVOVÉ KOULE

Nivové koule obalované v mletých oříškách, kari, bylinkách nebo sladké paprice budou vypadat na svátečně prostřeném stole přímo dokonale! A ta lahodná a jemná chuť! Vytvořte pro své hosty velmi kreativní a estetický studený předkrm. Porce však nedělejte příliš velké. Niva je poněkud sytým a tučným sýrem.

Nivové koule - recept

Studený předkrm: CUKETOVÉ ROLKY

Cuketové rolky s parmskou šunkou a sýrem cottage jsou dietní a přitom moc dobré. Oceníte je nejen jako studený předkrm ale také na švédský stůl. Vypadají skvěle! Jejich příprava není nijak složitá a zvládnete ji i tehdy, pokud jste v kuchyni pouhým začátečníkem.

Cuketové rolky - recept

Studený předkrm: JEDNOHUBKY S PEČENOU DÝNÍ

Zejména na podzim jsou k dostání na trhu dýně Hokkaido nebo třeba ty máslové. Už jste je ochutnali pečené? Určitě stojí za to! Když pak tuto specifickou a zdravou zeleninu použijete k přípravě jednohubek s kozím sýrem, hosté se budou oblizovat až za ušima. Tímto studeným předkrmem rozhodně zabodujete!

Jednohubky s pečenou dýní - recept

Studený předkrm: PLNĚNÁ VEJCE S AVOKÁDEM

Vajíčka mají několik skvělých vlastností. Kromě toho, že dokonale zasytí na dlouhou dobu, obsahují i mnoho potřebných bílkovin. Pokud zvolíte plněná vejce s avokádem jako studený předkrm, s porcí na osobu buďte spíš umírnění. Aby se vám hosté příliš nezasytili už na začátku menu. Obecně postačí 1 až 2 půlky naplněného vajíčka. Vhodné je pokrm doplnit o křupavý kousek pečiva.

Plněná vejce s avokádem - recept

Studený předkrm: JEDNOHUBKY S KAVIÁREM

Kaviár již dávno není pokrmem, o kterém si může „obyčejný“ člověk nechat pouze zdát. Dnes je trhu vcelku dobře dostupným produktem, díky kterému můžete připravit vskutku výjimečný studený předkrm.

Jednohubky s kaviárem - recept

Studený předkrm: ROASTBEEF

Nyní zajásají milovníci masa hovězího! Roastbeef sice vyžaduje jistý čas, co se týká přípravy, ale když se vám skutečně povede propéct jej tak akorát, poskytnete svým hostům delikátní zážitek! Na tento studený předkm jen tak někdo nezapomene.

Roastbeef - recept

Studený předkrm: LILKOVÝ TATARÁK

Lilek je zeleninou, která nemá nijak výraznou chuť. Proto jej můžete kombinovat s různými druhy surovin. Pořádný říz získá třeba s česnekem, cibulí a chilli omáčkou! Lilkový tatarák je dobrota, která učaruje i masožravcům. Přesvědčte se a připravte ho na úvod svého menu jako studený předkrm.

Lilkový tatarák - recept

Studený předkrm: KRÁLIČÍ PAŠTIKA S JÁTRY

Milujete paštiku a chcete si dopřát něco výjimečně dobrého? Potom vsaďte na variaci s králičím masem a drůbežími játry. Lahodnou chuť pak podpoří i jablíčko nebo portské víno v receptu. Jako studený předkrm můžete králičí paštiku podávat třeba s kouskem opečeného toustu.

Králičí paštika s játry - recept

Studený předkrm: ŠUNKOVÁ PĚNA

Nenákladný a časově nenáročný studený předkrm, to je šunková pěna. K její přípravě vám postačí pouze tři základní ingredience, a to kvalitní kus šunky, sůl a smetana ke šlehání. A když vám pěna z šunky zbyde, lze ji uchovat v lednici třeba k snídani. S čerstvým rohlíkem nebo bagetkou se po ní budete moct utlouct.

Šunková pěna - recept

Studený předkrm: RUKOLOVÝ SALÁT

Zejména na jaře se hodí, když svůj jídelníček ozdravíte spoustou zeleniny. Vhodnou potravinou je například rukola, která je nabitá vitamíny a minerály. Působí též jako antioxidant, proto je ideální i k detoxikaci organismu. Pakliže tedy budete chtít svým hostům dopřát na úvod menu něco zdravého, nachystejte jim studený předkrm v podobě rukolového salátu.

Rukolový salát - recept

Studený předkrm: AVOKÁDOVÉ GUACAMOLE

Milovníci mexické kuchyně budou zase nadšení ze studeného předkrmu zvaného avokádové guacamole. Tato zdravá a pestrá salsa z avokáda, rajčat a cibule skvěle chutná například s křupavými lupínky zvanými nachos. Ty lze zapéct v troubě se strouhaným sýrem.

Avokádové guacamole - recept

Studený předkrm: LOSOSOVÁ PĚNA

Losos je přímo nabitý omega-3 mastnými kyselinami, které jsou důležité pro správné fungování naší nervové soustavy a také srdce a cév. Zakomponujte jej tedy do nadýchaného studeného předkrmu! Lososovou pěnu budete mít hotovou coby dup. Rybí maso lze použít jak uzené, tak pečení nebo vařené. Je to na vašich preferencích.

Lososová pěna - recept

Studený předkrm: TUŘÍNOVÝ SALÁT

Tuřín je v české gastronomii poměrně opomíjenou zeleninou. Přitom nabídne tolik léčivých vlastností! Dodá tělu nejen vitamín C, ale především pak vápník, který je podstatný pro pevné a zdravé kosti. Překvapte své hosty netradičním studeným pokrmem v podobě tuřínového salátu. Jistě si všichni pochutnají.

Tuřínový salát - recept

Studený předkrm: NAKLÁDANÝ SÝR FETA

A na závěr dlouhého výčtu tipů na studený předkrm tu máme nakládaný sýr feta. Ten se vyrábí většinou z ovčího mléka. Lze však natrefit i na produkty, které obsahují současně kozí mléko. Když tento slaný a zároveň pikantní sýr naložíte, získáte pochoutku, z které se budou strávníkům u slavnostního stolu dělat boule za ušima!

Nakládaný sýr feta - recept

Hledáte další inspiraci? Možná ji naleznete níže:

Finger food v šesti různých obměnách. Blýskněte se na party!

35 receptů na senzační pomazánky, které vás ohromí

40 receptů na jídlo pro děti. Čím nejmenším uděláte radost?

30 receptů na slavnostní oběd aneb Překvapte své hosty lahodnými pokrmy!

Zapečené těstoviny 20x jinak aneb Skvělé recepty na oběd či večeři s masem a bez masa

15 receptů na mexické jídlo: Objevte chutě této pestré a pikantní kuchyně!

Zdravá večeře 20x jinak aneb Jak doplnit vitamíny a důkladně se nasytit

30 receptů na rychlý bezmasý oběd

Nepečené dezerty 10x jinak: Jakou sladkou tečkou zakončíte slavnostní oběd nebo večeři?

Sobotní oběd 30x jinak: Co vařit o víkendu, aby si pochutnala celá rodina

30 tipů na zdravý a rychlý oběd do 30 minut: Co uvařit k obědu, když není času nazbyt?

20 receptů na levná jídla pro celou rodinu do 100,-

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...