Nemusíte dodržovat tradice, přichystejte si přesně to, na co máte chuť

Sváteční menu na vánoční svátky: Nechejte se inspirovat zdravějšími lahůdkami pro sváteční dny

Jestliže se chcete vyhnout tradičním, ne příliš zdravým pokrmům, zkuste nakouknout, co se chystá na svátky v naší redakci. Dali jsme pro vás dohromady zdravější a odlehčenější menu, které možná po gastronomicky náročném Štědrém dni, rádi přivítáte.

Zdravá snídaně: Celozrnná vánočka s vlašskými ořechy

Přísady:

  • 220 ml vlažného mléka
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • špetka soli
  • 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
  • 100 g rozinek
  • hrst drcených vlašských ořechů
  • 100 g plátkových mandlí

Příprava: 

Nejprve si připravíme kvásek a to tak, že ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku cukru, promícháme a přikryjeme. Máslo vyšleháme do pěny s cukrem, solí a žloutky. Přidáme ke směsi mouky i kvásek. Nakonec přidáme i rozinky a ořechy. Vypracujeme těsto, které necháme asi 45 minut kynout na lince. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme při 180–190 °C asi půl hodiny.

Polévka na 25. prosince: Hrachová 

Přísady:

  • 200 g žlutého loupaného hrachu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, majoránka

Příprava: 

Hrách propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme ho v ní namočený přes noc. V té samé vodě vaříme asi patnáct minut doměkka. Potom hrách rozmixujeme a vrátíme na plotnu, kde ho ještě zalijeme vývarem. Polévku necháme projít varem a přilijeme smetanu. Přidáme rozetřený česnek, majoránku, sůl a pepř. Ještě chvilku provaříme a můžeme servírovat.

Čtěte také:

Připravte vánoční menu, po kterém se nepřibírá

Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory

Vánoční recepty první republiky. Na čem si mohli pochutnávat T. G. Masaryk nebo třeba Karel Čapek

Polévka na 26. prosince: Hrstková 

Přísady:

  • 300 g směs luštěnin (hrách, čočka, fazole, kroupy)
  • 3 velké brambory
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks kořenového celeru
  • 1 stroužek česneku
  • petrželová nať
  • 1 ks cibule
  • ½ lžíce hladké mouky
  • ½ čajové lžičky mleté sladké papriky

Příprava: 

Luštěniny necháme přes noc namočené ve vodě. Druhý den uvaříme, nejlépe v tlakovém hrnci. K hotovým luštěninám pak přidáme brambory nakrájené na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme cca dvacet minut. Nakonec si připravíme jíšku: na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme půl polévkové lžíce hladké mouky. Osmahneme do zlatova s polovinou čajové lžičky mleté červené papriky. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem. 

Hlavní jídlo na 25. prosince:

Račte si vybrat ze štědré nabídky unikátních receptů redakce Spektrumzdravi.cz

Doporučujeme: Jelení medailonky

Jelení medailonky

Hlavní jídlo na 26. prosince:

Doporučujeme: Svíčková Wellington

Svíčková Wellington

Dezert na 25. prosince: Trdelník z trouby

Přísady:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g tuku
  • 42 g droždí
  • 250 g mléka
  • 2 vejce

Příprava: 

Do sklenice nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme špetku cukru a rozdrobené droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme ostatní suroviny včetně vzešlého kvásku a vypracujeme těsto. To pak necháme na teplém místě pod čistou utěrkou alespoň půl hodiny kynout. Z těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše tenkou placku. Tu nařežeme na pásky, kterými pak obtáčíme tlouky (například zavařovací sklenici). Trdelníky pomažeme tukem nebo rozšlehaným vejcem a ideálně obalíme v cukru. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi dvacet minut.

Dezert na 26. prosince: Zdravý čokoládový koláč

Přísady:

Na korpus:

  • 1 a ½ šálku ovesných vloček 
  • 1 a ½ šálku datlí

Na náplň:

  • 1 avokádo
  • 2 větší banány
  • 4 lžíce kakaa
  • 5 lžic medu
  • 8 datlí
  • drcené lískové ořechy

Příprava: 

Suroviny na korpus vhodíme do mixéru a důkladně necháme rozmixovat. Vyjmeme a rukou vtlačíme do formy na těsto. Vložíme do lednice a necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Do mixéru dáme avokádo, oba banány, kakao a med. Vyjmeme z lednice korpus, podklademe jej kousky nakrájených datlí a rozetřeme na něj náplň. Necháme přes noc uležet a před podáváním ozdobíme drcenými lískovými ořechy.

Přichystejte si společně jídlo, které zachutná všem

Večeře na 25. prosince: Houbová pánev na čerstvém rozmarýnu

Přísady:

  • 150 g krůtích řízků
  • ½ cibule
  • ½ cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 60 g žampiónů 
  • 15 g oliv
  • 1 rajče
  • 1 lžička zakysané smetany
  • 60 ml drůbežího vývaru
  • pepř, rozmarýn

Příprava: 

Krůtí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme na malé kostičky. Obojí orestujeme na rozpáleném oleji. Cuketu oloupeme a omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme žampióny, olivy, přidáme k masové směsi a chvíli orestujeme. Přidáme rajče, lžičku zakysané smetany, drůbeží vývar a trochu pepře. Promícháme, přidáme pepř a okořeníme rozmarýnem.

Večeře na 26. prosince: Plněná červená řepa

Přísady: 

  • 2 ks červené řepy 
  • 1 cibule
  • 50g mletého masa
  • pepř
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 50 ml masového vývaru 

Příprava: 

Červenou řepu omyjeme a vložíme do horké vody, kde ji cca dvacet minut povaříme. Cibuli nasekáme na kostičky, smícháme ji s mletým masem a okořeníme pepřem a kmínem. Oloupeme červenou řepu, rozpůlíme ji a lžící vydlabeme. Poté ji naplníme mletým masem. Dáme do pekáčku, přilijeme masový vývar a pečeme dvacet minut na 200 stupňů. Podáváme se šťouchanými bramborami.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 20. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez ...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez ...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Velmi dobrá, rychlá a bezpečná půjčka Dobrý den dámy a pánové, nabízíme spolehliv�...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Velikonoční recepty: Nejlepší tradiční i moderní pochoutky na sváteční stůl

Velikonoce jsou skvělou příležitostí k přípravě lahodných pokrmů. Svátečný menu musí vypadat i chutnat krásně. Ať už se chystáte na pečení mazance, beránka, jidášů nebo hledáte inspiraci na originální sváteční ...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.