Sváteční menu na vánoční svátky: Nechejte se inspirovat zdravějšími lahůdkami pro sváteční dny
Jestliže se chcete vyhnout tradičním, ne příliš zdravým pokrmům, zkuste nakouknout, co se chystá na svátky v naší redakci. Dali jsme pro vás dohromady zdravější a odlehčenější menu, které možná po gastronomicky náročném Štědrém dni, rádi přivítáte.
Zdravá snídaně: Celozrnná vánočka s vlašskými ořechy
Přísady:
- 220 ml vlažného mléka
- 1 balíček sušeného droždí
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g hladké špaldové mouky
- 80 g másla
- 80 g cukru
- špetka soli
- 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
- 100 g rozinek
- hrst drcených vlašských ořechů
- 100 g plátkových mandlí
Příprava:
Nejprve si připravíme kvásek a to tak, že ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku cukru, promícháme a přikryjeme. Máslo vyšleháme do pěny s cukrem, solí a žloutky. Přidáme ke směsi mouky i kvásek. Nakonec přidáme i rozinky a ořechy. Vypracujeme těsto, které necháme asi 45 minut kynout na lince. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme při 180–190 °C asi půl hodiny.
Polévka na 25. prosince: Hrachová
Přísady:
- 200 g žlutého loupaného hrachu
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř, majoránka
Příprava:
Hrách propláchneme a zalijeme studenou vodou. Necháme ho v ní namočený přes noc. V té samé vodě vaříme asi patnáct minut doměkka. Potom hrách rozmixujeme a vrátíme na plotnu, kde ho ještě zalijeme vývarem. Polévku necháme projít varem a přilijeme smetanu. Přidáme rozetřený česnek, majoránku, sůl a pepř. Ještě chvilku provaříme a můžeme servírovat.
Připravte vánoční menu, po kterém se nepřibírá
Sváteční přílohy k masu: Vyzkoušejte noky, lokše či gratinované brambory
Vánoční recepty první republiky. Na čem si mohli pochutnávat T. G. Masaryk nebo třeba Karel Čapek
Polévka na 26. prosince: Hrstková
Přísady:
- 300 g směs luštěnin (hrách, čočka, fazole, kroupy)
- 3 velké brambory
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 ks kořenového celeru
- 1 stroužek česneku
- petrželová nať
- 1 ks cibule
- ½ lžíce hladké mouky
- ½ čajové lžičky mleté sladké papriky
Příprava:
Luštěniny necháme přes noc namočené ve vodě. Druhý den uvaříme, nejlépe v tlakovém hrnci. K hotovým luštěninám pak přidáme brambory nakrájené na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme cca dvacet minut. Nakonec si připravíme jíšku: na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme půl polévkové lžíce hladké mouky. Osmahneme do zlatova s polovinou čajové lžičky mleté červené papriky. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem.
Hlavní jídlo na 25. prosince:
Račte si vybrat ze štědré nabídky unikátních receptů redakce Spektrumzdravi.cz
Doporučujeme: Jelení medailonky
Hlavní jídlo na 26. prosince:
Doporučujeme: Svíčková Wellington
Dezert na 25. prosince: Trdelník z trouby
Přísady:
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g tuku
- 42 g droždí
- 250 g mléka
- 2 vejce
Příprava:
Do sklenice nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme špetku cukru a rozdrobené droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme ostatní suroviny včetně vzešlého kvásku a vypracujeme těsto. To pak necháme na teplém místě pod čistou utěrkou alespoň půl hodiny kynout. Z těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše tenkou placku. Tu nařežeme na pásky, kterými pak obtáčíme tlouky (například zavařovací sklenici). Trdelníky pomažeme tukem nebo rozšlehaným vejcem a ideálně obalíme v cukru. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi dvacet minut.
Dezert na 26. prosince: Zdravý čokoládový koláč
Přísady:
Na korpus:
- 1 a ½ šálku ovesných vloček
- 1 a ½ šálku datlí
Na náplň:
- 1 avokádo
- 2 větší banány
- 4 lžíce kakaa
- 5 lžic medu
- 8 datlí
- drcené lískové ořechy
Příprava:
Suroviny na korpus vhodíme do mixéru a důkladně necháme rozmixovat. Vyjmeme a rukou vtlačíme do formy na těsto. Vložíme do lednice a necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Do mixéru dáme avokádo, oba banány, kakao a med. Vyjmeme z lednice korpus, podklademe jej kousky nakrájených datlí a rozetřeme na něj náplň. Necháme přes noc uležet a před podáváním ozdobíme drcenými lískovými ořechy.
Večeře na 25. prosince: Houbová pánev na čerstvém rozmarýnu
Přísady:
- 150 g krůtích řízků
- ½ cibule
- ½ cukety
- 2 lžíce olivového oleje
- 60 g žampiónů
- 15 g oliv
- 1 rajče
- 1 lžička zakysané smetany
- 60 ml drůbežího vývaru
- pepř, rozmarýn
Příprava:
Krůtí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme na malé kostičky. Obojí orestujeme na rozpáleném oleji. Cuketu oloupeme a omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme žampióny, olivy, přidáme k masové směsi a chvíli orestujeme. Přidáme rajče, lžičku zakysané smetany, drůbeží vývar a trochu pepře. Promícháme, přidáme pepř a okořeníme rozmarýnem.
Večeře na 26. prosince: Plněná červená řepa
Přísady:
- 2 ks červené řepy
- 1 cibule
- 50g mletého masa
- pepř
- 1 lžička mletého kmínu
- 50 ml masového vývaru
Příprava:
Červenou řepu omyjeme a vložíme do horké vody, kde ji cca dvacet minut povaříme. Cibuli nasekáme na kostičky, smícháme ji s mletým masem a okořeníme pepřem a kmínem. Oloupeme červenou řepu, rozpůlíme ji a lžící vydlabeme. Poté ji naplníme mletým masem. Dáme do pekáčku, přilijeme masový vývar a pečeme dvacet minut na 200 stupňů. Podáváme se šťouchanými bramborami.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku