Tvarohový štrúdl, tažený štrúdl, vídeňský štrúdl nebo štrúdl s pudinkem. Vyzkoušejte jablečný štrúdl 4x jinak

Tvarohový štrúdl, tažený štrúdl, vídeňský štrúdl nebo štrúdl s pudinkem. Vyzkoušejte jablečný štrúdl 4x jinak

Jablečný štrúdl neboli závin patří ke stálicím české kuchyně. Se šlehačkou nebo zmrzlinou, s rozinkami nebo ořechy, z taženého těsta nebo těsta listového. Existuje téměř nekonečné množství variací, z nichž si každý vybere to své. Najděte si svůj oblíbený recept na jablečný štrúdl a zjistěte, kde a kdy se vlastně v českých kuchyních objevil.

Čtěte také:

Jak upéct dokonalý jablečný štrúdl, jaký se podával za Rakouska-Uherska?

Jablečný štrúdl – kde se vzal?

Jablečný štrúdl je prostě klasika a k české kuchyni patří. Nejedná se ale o recept původní český, jablečné záviny se začaly péct u našich sousedů v Rakousku. Vždyť i slovo štrúdl má původ v němčiněder Strudel v překladu znamená vír. Jablečná pochoutka tak své jméno dostala zřejmě podle svého zatočeného tvaru. První zmínky o štrúdlu najdeme v rakouských kuchařkách z počátku 19. století. Nejprve se jablečná pochoutka pekla jen v panských a měšťanských kuchyních, až s rozšířením kamen a sporáků s troubou se závin dostal i na venkov. To, že v Rakousku byli se štrúdly popředu dokazuje i to, že zatímco v českých kuchařkách 19. století se zmiňují dva až čtyři druhy závinů, v těch rakouských a německých jich je na dvacet – namátkou rýžový, jablečný, bylinkový, třešňový, rozinkový, citrónový, mandlový nebo čokoládový.

Jablečný štrúdl 4x jinak

My ale zůstaneme u jablečné klasiky. Vyzkoušejte některý z výborných receptů na jablečný štrúdl ve variacích s pudinkem, tvarohovým či taženým těstem nebo klasický vídeňský štrúdl. Jablkové záviny krásně provoní celý byt, skvěle se hodí ke snídani i odpolední kávě. Vyzkoušejte také další recepty z jablek

Štrúdl s pudinkem

štrúdl s pudinkem a jablky je úžasně osvěžující a chutný. Není na něm nic složitého, k základní jablečné náplni jen přidáte vanilkový pudink s piškoty a pochoutka je na světě.

Těsto

  • 500 g listového těsta
  • 5 cukrářských piškotů
  • 1 vejce na potření

Náplň

  • 0,5 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 2 lžíce cukru do pudinku
  • 4 větší jablka
  • 2-3 lžíce cukru na jablka
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička rumu
  • 120 g nasekaných vlašských ořechů
  • hrst rozinek

Z jednoho balení listového těsta vytvoříte dva záviny, proto těsto i připravenou náplň rozdělte na poloviny. Z mléka, pudinku a cukru uvařte hustý pudink podle návodu a nechejte ho vychladnout. Jablka nastrouhejte nahrubo, vymačkejte z nich šťávu, přidejte cukr a rozinky, které předem namočte do horké vody s rumem, skořicí a skořicovým cukrem. Těsto rozválejte na asi 5 mm silný plát. Na celý povrch těsta namažte vrstvu pudinku, posypejte rozdrcenými piškoty a na závěr pokryjte jablky. Těsto opatrně sviňte do závinu a okraje přimáčkněte. Přeneste na tukem vymazaný plech a potřete rozšlehaným vejcem. štrúdl s pudinkem pečte na 180 °C asi 15-20 minut. Na závěr ho poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Tvarohový štrúdl s jablky

Jablečný štrúdl to není jen klasické listové těsto, ale třeba i těsto z tvarohu. Vyzkoušejte tvarohový štrúdl s jablky a strouhaným perníkem. Chutná odlišně, ale přesto je výborný.

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tuku (máslo, hera)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • špetka soli

Náplň

  • 8 jablek
  • strouhanka
  • 50 g strouhaného perníku
  • skořice
  • cukr krystal
  • rozinky
  • nasekané oříšky
  • 1 vejce na potření
  • olej

tuku, tvarohu, mouky a soli ručně vypracujte těsto. Nechte ho odpočinout nejlépe přes noc. Poté ho rozdělte na tři stejné díly. Z každé části vyválejte tenký plát, který posypejte opraženou strouhankou a strouhaným perníkem. Na takto připravené těsto naskládejte nastrouhaná jablka, posypte cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Těsto zaviňte a přeneste na vymazaný plech. Před vložením do trouby závin potřete vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut. Tvarohový štrúdl podávejte posypaný cukrem.

Jablečný štrůdl recept2

Tažený štrúdl

Ačkoli se v dnešní době záviny pečou převážně z listového těsta, tažený štrúdl je klasikou, kterou znaly už naše babičky a prababičky. Tažený štrúdl je lahodně křehký a příprava těsta vůbec není náročná, tažený štrúdl proto směle můžete upéct, i když jste dosud dávali přednost těstu listovému.

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 120 ml vlažné vody
  • mouka na pomoučení

Náplň

  • 750 g jablek
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 125 g másla
  • 100 g nastrouhaného perníku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Do mísy prosejte většinu mouky, osolte, oslaďte, rozklepněte vejce, vlijte 2 lžíce másla, vinný ocet a vodu. Zpracujte v hladké těsto. Zbylou mouku vysypte na pracovní plochu a ručně ji zapracovávejte do těsta, aby bylo hladké pružné. Nechte odpočinout na teplém místě asi 30 minut.

Jablka nakrájejte na tenké plátky a ořechy nasekejte. Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm perník, aby začal vonět (asi 5 minut). Přidejte jablka, ořechy a cukr a dále zahřívejte, až cukr téměř zkaramelizuje. Přisypejte skořici a nechejte zchladnout.

Těsto rozválejte na co nejtenčí plát přes celý stůl (můžete válet na poprášené utěrce nebo ubrusu, štrúdl se vám pak bude lépe přenášet na plech). Pomozte si také rukama a těsto roztahujte, aby bylo téměř průsvitné. Jednu polovinu těsta potřete trochou másla a přeložte ho. Překládání opakujte dvakrát až třikrát. Poté doprostřed poskládaného těsta rozprostřete náplň. Těsto nerolujte, ale obě strany přes náplň přehněte a okraje podhrňte. Opatrně štrúdl přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, potřete máslem a pečte na 175 °C asi 35 minut dozlatova.

Vídeňský štrúdl

Pravý vídeňský štrúdl vás v okamžiku přenese do historické atmosféry rakouské metropole. Těsto na vídeňský štrúdl je trochu pracnější než kupované listové, ale výsledek bude stát za to. Vídeňský štrúdl je typický svou náplní, ve které je kromě nakrájených jablek i opražená strouhanka.

Těsto

  • 150 g světlé pšeničné chlebové mouky
  • špetka soli
  • 80 ml vlažné vody
  • 20 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky citrónové šťávy

Náplň

  • 550 g jablek bez jadřinců
  • Šťáva z poloviny citrónu
  • 100 g strouhanky
  • 100 g másla ke strouhance
  • 80 g másla na potírání
  • 100 g cukr krupice
  • ½ lžičky skořice
  • 50 g rozinek namočených ve 4 lžicích rumu
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Všechny ingredience na těsto smíchejte a propracujte na pracovní ploše. Vše mačkejte asi 15 minut, aby se vše dobře spojilo. Těsto nechejte alespoň hodinu odpočívat v teple.

Jablka zbavte jadřinců, ale neloupejte je, jen nakrájejte na malé kousky. Jablka pokapejte citrónem a přidejte naložené rozinky.

V pánvi rozpusťte 100 g másla, přidejte strouhanku a opékejte dozlatova. Sundejte z plotny a přimíchejte skořici s cukrem. Nechejte vychladnout.

Vytáhněte těsto a na poprášené pracovní desce ho vyválejte dotenka do tvaru obdélníku. Můžete si pomoci rukama a těsto opatrně natahujte. Plát těsta položte na pečící papír, potřete rozpuštěným máslem a posypejte opraženou strouhankou. Na strouhanku dejte jablka. Při nanášení náplně nechejte okraje těsta volné a poté je přehněte směrem do středu. Vše smotejte a během motání pevně přitiskujte. Potřete máslem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Poté závin znovu potřete máslem a pečte další tři minuty na 200 °C.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 21. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 22. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
SOBOTA 23. 11. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 24. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 25. 11. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
ÚTERÝ 26. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 27. 11. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Amunak, s.r.o. – bezlepkové potraviny
Společnost Amunak, s.r.o. se zabývá v…

Jogurt

Moje snídaně již několik roků je jogurt....

Netýká se přechozený vztah i vás? Poznejte známky soužití ze zvyku a zkuste znovuobjevit ztracenou jiskru!

Pro opakované komentáře s odkazy na externí webové stránky upozorňujeme, že se jedná o porušování "pravidel di...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Urgentní půjčka pro ženy na mateřské dovolené a na MD v ČR Hrozí vám nepředvídat...

Regenerace suché a jemné kůže

Zdravím, potřebovala bych poradit ohledně zdravotního problému tatínka. Má už roky prob...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

prodáváme všechny druhy léků Morfin Zolpinox Sanval Frontin Adderall Ritalin Oxykodon Xana...
Zobrazit všechna témata

Duševní zdraví investora – jak se o něj starat?

Investování do různých finančních instrumentů, nemovitostí či alternativních forem ukládání kapitálu může přinést značné zisky, ale často je spojeno se značným stresem. Investoři se často nadměrně obávají ztrát...

Jmelí si můžete vypěstovat i sami na zahradě. Jak na to?

Jmelí je oblíbený i tradiční symbol Vánoc všude na světě a spjat je zejména s polibkem pod ním, který má přinést dvěma lidem dlouhotrvající a šťastnou lásku nebo vztah. Dle evropských pověr pak představuje symb...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Znáte PQQ? Doplněk stravy, který chrání mozek a posílí svaly

Doplněk stravy PQQ není příliš znám. Avšak jde o poměrně silný a zajímavý suplement, který bychom neměli přehlížet. Lidskému organismu totiž nabízí nesčetně výhod. Dokáže navýšit energetickou hladinu, je preven...

Máte super sourozence? Važte si toho. Já stále čekám...

Dneska jsem se dívala na zprávy a přečetla si, že ve Španělsku jsou docela drsný záplavy. Vzpomněla jsem si u toho na bráchu, protože tam jezdí pracovně často. A posteskla jsem si, jak dlouho jsme se neviděli. Už to budou asi tři roky. Na svatbě mi naštěstí byl, pak jsme se snad na chvíli viděli na Vánoce v roce 2021 a od tý doby nic... Občas se ozval, teď už vůbec. Je to smutný, ale co, musim se s tim smířit.