![Uvařte pro svou polovičku chutnou večeři a užijte si Valentýna v klidu domova.](/img/clanky/dc39ad0bc201ed37193039390a192f22/valentýn.webp)
Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty
Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Láska prochází žaludkem.“ Připravte společně s námi pro svou drahou polovičku ty nejvybranější lahůdky a zažehněte opět vzájemnou jiskru!
Svého milovaného partnera nebo partnerku můžete v rámci domácího menu na Valentýna příjemně překvapit delikatesami z mořských plodů, šťavnatým hovězím steakem, pečeným kuřetem s křupavou kůrkou nebo vegetariánským pokrmem. Chybět ale nemůže ani sladká tečka na konec! Inspirujte se.
Valentýnské menu s mořskými plody
Romantická večeře si zaslouží něco výjimečného – a mořské plody jsou tou pravou volbou. Jsou nejen lahodné, ale také lehké a elegantní, což je ideální pro slavnostní atmosféru. Připravili jsme pro vás dvě zajímavé speciality, díky nimž dodáte vašemu valentýnskému menu sofistikovanost i smyslnost.
ÚSTŘICE S JAPONSKOU OMÁČKOU
Potřebné ingredience pro 2 osoby:
- 24 čerstvých ústřic (otevřených)
- 1 cm kousek zázvoru (najemno nastrouhaný)
- 2 jarní cibulky (nakrájené na tenké proužky)
- 1 lžíce japonské sójové omáčky
- 1 lžíce japonského rýžového octa
- 1 lžička třtinového cukru
- 50 g kaviáru z lososa nebo tobiko
Recept:
- Příprava dresinku: Do misky dejte nastrouhaný zázvor a většinu nakrájené jarní cibulky. Přidejte sójovou omáčku, rýžový ocet a cukr. Promíchejte a nechte 5 minut odležet, aby se chutě propojily.
- Servírování: Ústřice vyskládejte na mísu s ledem. Do každé dejte lžičku připraveného dresinku a posypte zbylou jarní cibulkou.
- Finální tečka: Na každou ústřici přidejte kaviár nebo tobiko pro luxusní vzhled i chuťový zážitek.
HUMŘÍ LINGUINE
Potřebné ingredience pro 2 osoby:
- 100 g linguine nebo sušených těstovin "angel hair"
- 2 humří ocasy (uvařené)
- 1 chemicky neošetřený citron (kůra a šťáva)
- 3 lžíce mascarpone
- hrst čerstvé bazalky
Recept:
- Příprava humra: Odstraňte maso z ocasů humra – nůžkami nastřihněte spodní část skořápky a rozevřete ji. Maso nakrájejte na kolečka a odkrojte menší kousky, které budou součástí omáčky.
- Vaření těstovin: Uvařte linguine podle návodu na obalu v osolené vodě.
- Příprava krémové omáčky: Do mísy dejte mascarpone, nastrouhanou citronovou kůru, polovinu citronové šťávy, 3 lžíce vody z těstovin a menší kousky humra. Osolte, opepřete a promíchejte.
- Dokončení a servírování: Uvařené těstoviny smíchejte s omáčkou a rozdělte na talíře. Navrch naaranžujte plátky humra, pokapejte zbylou citronovou šťávou a ozdobte lístky bazalky.
TIP: Pokud chcete dokonale vyladěné valentýnské menu, podávejte ústřice nebo humří linguine ideálně s vychlazeným šampaňským nebo suchým bílým vínem.
Valentýnské menu s hovězím masem
Milovníci šťavnatého masa se nyní mohou inspirovat dvěma lahodnými variantami hovězího steaku ze svíčkové, které se skvěle hodí do valentýnského menu. Oba originální recepty přinesou na váš slavnostní stůl prvotřídní gastronomický zážitek.
HOVĚZÍ STEAK ZE SVÍČKOVÉ S AVOKÁDOVÝM SALÁTEM
Potřebné ingredience pro 2 osoby:
- 50 g másla (změklého)
- tabasco jalapeño omáčka (podle chuti)
- 1 malá jarní cibulka (velmi jemně nasekaná)
- 2 hovězí steaky (sirloin nebo jiný oblíbený druh)
- mletý římský kmín
- 1 avokádo (dužina nakrájená na kousky)
- 10 cherry rajčat (překrojených na poloviny)
- ¼ červené cibule (nakrájené na tenké plátky)
- ½ limety (šťáva)
- 2 lžíce nasekaného koriandru
Recept:
- Příprava tabasco másla: Máslo smíchejte s tabasco omáčkou a jarní cibulkou. Zformujte do válečku, zabalte do fólie a dejte do mrazáku, aby ztuhlo.
- Kořenění steaků: Steaky potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte špetkou římského kmínu.
- Grilování: Rozehřejte grilovací pánev na vysokou teplotu a steak ogrilujte 2 až 3 minuty z každé strany podle požadovaného stupně propečení. Nezapomeňte ho krátce opéct i z boku, aby se zatáhl tuk.
- Příprava avokádového salátu: V míse smíchejte avokádo, rajčata, červenou cibuli, limetkovou šťávu, koriandr, dochuťte solí, pepřem a špetkou římského kmínu.
- Servírování: Hotový steak podávejte s avokádovým salátem a na každý steak položte plátek vychlazeného tabasco másla, které se krásně rozpustí a dodá pokrmu pikantní šmrnc.
HOVĚZÍ STEAK S OMÁČKOU Z MODRÉHO SÝRA
Potřebné ingredience pro 2 osoby:
- 2 hovězí steaky ze svíčkové (cca 225 g)
- ½ velkého stroužku česneku
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička nasekané čerstvé petrželky
Sýrová omáčka:
- 1 lžíce smetanového sýra (cream cheese)
- 2 lžičky rozdrobeného modrého sýra
- 2 lžičky bílého jogurtu
- 1 lžička jemně nasekané cibule
- špetka mletého bílého pepře
- sůl dle chuti
- petrželka dle chuti (dozdobení)
Recept:
- Příprava sýrové omáčky: V malé misce smíchejte smetanový sýr, modrý sýr, jogurt, cibuli a bílý pepř.
- Ochucení steaků: Steaky potřete řeznou stranou česneku, aby získaly jemnou chuť.
- Pečení v troubě: Steaky položte na rošt v pekáči tak, aby byly 5 až 8 cm od horního ohřevu. Grilujte v troubě 13 až 16 minut podle požadovaného stupně propečení (středně propečené 63 °C, středně dobře propečené 71 °C). Po polovině času otočte. Pokud máte možnost, můžete steaky propéct i na grilu s dřevěným uhlím. V tom případě potřebujete alespoň 10 až 14 minut na jejich přípravu. Také je nezapomeňte pravidelně otáčet.
- Dokončení: 1 až 2 minuty před dopečením rovnoměrně naneste sýrový topping na každý steak a nechte jemně roztavit.
- Servírování: Hotové steaky dle potřeby ještě osolte, posypte nasekanou petrželkou a podávejte s oblíbenou přílohou.
TIP: Obě varianty hovězího steaku můžete podávat s dokřupava opečenými bramborami nebo s hranolky. Toto masové valentýnské menu také dokonale doplníte sklenkou suchého červeného vína.
Valentýnské menu s kuřecím masem
Užijte si romantickou večeři ve dvou s lahodným valentýnským menu, v němž hraje hlavní roli šťavnaté kuřecí maso. Připravili jsme pro vás dva recepty na pečené kuře, díky nimž si můžete zpříjemnit sváteční večer.
PEČENÉ KUŘE S HARISSOU, CHORIZEM A POMERANČI
Potřebné ingredience na 4 porce:
- 2 bulvy fenyklu (nakrájené na plátky)
- celé kuře (asi 1,2 kg, vykostěné naplocho)
- 2 lžičky harissy
- 50 g choriza (nakrájeného na plátky)
- 2 pomeranče (nakrájené na měsíčky)
- hrst oliv Kalamata
- 160 g baby špenátu
- 2 balení vařené hnědé rýže/basmati (2 × 250 g)
- hrst plocholisté petržele (nasekané)
- 50 g plátkovaných mandlí (opražených)
Recept:
- Příprava základu: Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná 180 °C). Do velkého pekáče rozložte nakrájený fenykl a položte na něj kuře. Celé ho potřete harissou, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte 20 minut.
- Kompletace pokrmu a dopékání: Po 20 minutách k masu přidejte chorizo, pomeranče a olivy. Pokračujte v pečení dalších 30 minut, dokud kuře nezezlátne a nebude krásně propečené.
- Čas pro snoubení chutí: Vyjměte pekáč z trouby, přidejte špenát, přikryjte alobalem nebo poklicí a nechte 10 minut odpočívat. Šťáva z masa a olej z choriza se krásně spojí s ostatními chutěmi.
- Servírování: Mezitím ohřejte rýži v mikrovlnné troubě a přidejte ji do pekáče. Vše dobře promíchejte. Nakonec pokrm posypte čerstvou petrželí, opraženými mandlemi a podávejte.
PEČENÉ KUŘE S FREGOLOU, ŠALVĚJÍ A DÝNÍ
Potřebné ingredience na 4 porce:
- celé kuře (asi 1,5 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 150 ml kuřecího vývaru
- ½ citronu
- 1 kg máslové dýně (oloupané a nakrájené na asi 2 cm kostičky)
- 4 stroužky česneku ve slupce
- 200 g fregoly (těstoviny)
- malá hrst šalvějových lístků
- máslo na opékání
Recept:
- Příprava kuřete a dýně: Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušná 180 °C). Kuře potřete 1 lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Pak ho položte do zapékací mísy, která mu velikostí odpovídá, a přilijte vývar. Do dutiny kuřete vložte citron. Dýni a neoloupané stroužky česneku promíchejte se zbylým olejem, osolte a rozložte zvlášť na menší plech s nepřilnavým povrchem.
- Pečení kuřete a zeleniny: Kuře pečte 1 hodinu a 15 minut. Posledních 30 minut přidejte do trouby i plech s dýní a česnekem. Mezitím uvařte těstoviny fregola podle návodu na obalu a dobře je slijte.
- Čas na snoubení chutí: Kuře nechte po upečení 20 minut odpočívat. Poté ho vyjměte z pekáče a veškerou šťávu, která se uvolnila i z dutiny, nechte v pekáči. Do šťávy vymačkejte upečený česnek a rozmačkejte ho vidličkou. Přidejte uvařenou fregolu a upečenou dýni, vše důkladně promíchejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Finální úprava a servírování: Na pánvi rozpusťte kousek másla a opečte šalvějové listy dozlatova a křupava. Kuře naporcujte a podávejte s fregolou, dýní a křupavou šalvějí.
Vegetariánské valentýnské menu
Pokud upřednostňujete bezmasé pokrmy anebo jste přímo vegetariáni, potěší vás jistě vegetariánské valentýnské menu, v němž hraje prim grilovaný kozí sýr nebo lahodné špenátové noky s ricottou. Jaký pokrm zvítězí právě u vás?
ŠPENÁTOVÉ NOKY S RICOTTOU
Potřebné ingredience na 6 porcí:
Na noky
- 500 g ricotty
- 600 g baby špenátu
- 100 g parmazánu nebo vegetariánské alternativy (jemně nastrouhaného)
- kůra z 1 citronu (jemně nastrouhaná)
- špetka muškátového oříšku
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky
Na šalvějové máslo
- 75 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- malá hrst šalvějových lístků
Recept:
- Odkapání ricotty: Ricottu vložte do jemného sítka a nechte přes noc odkapat v lednici nad miskou.
- Příprava špenátu: Do velkého hrnce dejte špenát s trochou vody a špetkou soli. Zahřívejte na středním plamenu a míchejte, dokud špenát zcela nezvadne. Poté ho slijte do sítka a vymačkejte co nejvíce vody. Nechte vychladnout, pak přendejte na čistou utěrku a znovu důkladně vyždímejte. Nakonec špenát nasekejte nadrobno.
- Zhotovení těsta na noky: Odkapanou ricottu vložte do mísy, přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte. Poté přidejte nasekaný špenát, citronovou kůru, muškátový oříšek, vejce a mouku. Dobře osolte, ochutnejte malé množství směsi a případně dochuťte.
- Tvarování noků a tuhnutí: Mírně si navlhčete ruce a tvarujte noky o velikosti vlašského ořechu (mělo by vám vyjít přibližně 48 až 50 kusů). Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 30 minut do lednice.
- Příprava šalvějového másla: Ve velké pánvi rozpusťte máslo s olivovým olejem. Přidejte šalvějové lístky a smažte je, dokud nebudou křupavé. Poté je vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce.
- Vaření noků a podávání: Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, poté ji stáhněte na mírný var. Noky vařte 3 až 4 minuty – jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Vyjměte je děrovanou lžící a přeneste rovnou do pánve s rozpuštěným máslem, kde je udržujte teplé. Podávejte teplé v miskách, přelité máslem a ozdobené křupavou šalvějí.
GRILOVANÝ KOZÍ SÝR S MEDEM A RŮŽOVÝM PEPŘEM
Potřebné ingredience pro 2 osoby:
- 150 g plísňového kozího sýra
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžíce bílého vinného octa
- ¼ lžičky pikantního medu/med s chilli (+ na závěrečné pokapání)
- 2 hrsti listového salátu nebo bylinkové směsi
- velká hrst červených hroznů (rozpůlených)
- malá hrst pražených pekanových nebo vlašských ořechů (nalámaných)
- 2 špetky růžového pepře (jemně nadrceného)
Recept:
- Krájení kozího sýru a příprava salátu: Kozí sýr nakrájejte na 6 malých plátků a položte na plech vyložený pečicím papírem. V misce prošlehejte olivový olej, vinný ocet a ¼ lžičky pikantního medu. Do zálivky přidejte listový salát, hrozny a ořechy, promíchejte a rozdělte na dva talíře.
- Grilování sýra: Kozí sýr vložte pod rozpálený gril (nebo do trouby na funkci gril) a nechte ho zapéct, dokud nezezlátne.
- Podávání: Opečený kozí sýr položte na připravený salát, posypte drceným růžovým pepřem a zakápněte zbytkem pikantního medu. Podávejte ihned.
Valentýnské menu a dezerty
Bez sladké tečky na konec si snad ani nelze představit láskyplné valentýnské menu. Připravte si společně s námi buďto vláčný koláč s čokoládovou a tvarohovou náplní nebo na jazyku se rozplývající čokoládové fondanty, které jsou plněné karamelovou omáčkou!
KOLÁČ S OVOCNÝM TVAROHEM A ČOKOLÁDOVOU NÁPLNÍ
Potřebné ingredience na 8 porcí koláče:
- 1 předpečený sladký křehký korpus (průměr asi 22 až 23 cm)
- tvaroh z maracuji (Passion Fruit Curd) dle chuti – lze nahradit vlastním tvarohem, který smícháte s džemem z maracuji
- 2 amaretti sušenky – lze nahradit jinými mandlovými sušenkami
- 100 g hořké čokolády (70 %), nasekané nebo ve formě čokoládových peciček
- 200 ml smetany ke šlehání (zahřáté)
- 100 g bílé čokolády s příchutí karamelu (nasekané nebo ve formě čokoládových peciček)
- jedlý zlatý list (volitelné)
Recept
- Plnění korpusu: Sladký křehký korpus potřete tvarohem z maracuji a posypte nadrobenými amaretti sušenkami.
- Příprava první čokoládové vrstvy: Do misky dejte nasekanou hořkou čokoládu, přidejte 100 ml horké smetany a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Směs nalijte na tvaroh z maracuji a jemně zatřeste formou, aby se čokoláda rovnoměrně rozprostřela. Dejte na 30 minut chladit do lednice.
- Příprava druhé čokoládové vrstvy: Zbývající horkou smetanu nalijte na nasekanou bílou čokoládu s příchutí karamele a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte mírně zchladnout a poté nalijte na ztuhlou vrstvu hořké čokolády. Opět lehce zatřeste formou, aby se povrch vyrovnal.
- Dekorace a chlazení: Ozdobte povrch dortu nadrobenými sušenkami a jedlými zlatými vločkami (nebo zlatým sprejem). Dejte do lednice a nechte chladit alespoň 2 hodiny.
- Skladování: Dort lze uchovávat v lednici 2 až 3 dny, ale korpus může postupně změknout.
ČOKOLÁDOVÉ FONDANTY SE SLANÝM KARAMELEM
Potřebné ingredience na 4 porce:
- 100 g nesoleného másla (+ trochu na vymazání formiček)
- kakao na poprášení
- 150 g hořké čokolády (alespoň 72 % kakaa), nasekané
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 2 velké žloutky
- 55 g zlatého krupicového cukru
- 35 g hladké mouky
- 4 vrchovaté lžičky slaného karamelu
Recept:
- Příprava forem: Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušná 160 °C). Čtyři mini kovové pudinkové formičky (nebo ty silikonové) silně vymažte máslem a dobře vysypte kakaem, aby byly kompletně pokryté.
- Rozpuštění čokolády: Do žáruvzdorné mísy dejte máslo a čokoládu. Dále tyto ingredience nechte rozpustit v mikrovlnné troubě a po 30sekundových intervalech vždy promíchejte. Alternativně můžete čokoládu rozpustit také ve vodní lázni na sporáku. Směs pak nechte trochu vychladnout.
- Příprava těsta: V míse vyšlehejte vejce, žloutky a cukr do světlé, nadýchané pěny (trvá asi 5 minut). Následně přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem a promíchejte. Přes síto také prosejte mouku a jemně ji vmíchejte do směsi.
- Plnění formiček: Do připravených formiček vložte pomocí lžíce asi 1,5 cm těsta. Do středu každé formičky přidejte lžičku slaného karamelu a zakryjte zbytkem těsta tak, abybyly formičky naplněné asi 1 cm pod okraj. Položte formičky na plech.
- Pečení: Fondanty pečte 10 až 12 minut, dokud těsto nevyběhne lehce nad okraj formiček. Nakonec dezerty vyklopte na talíře, posypte kakaem a ihned podávejte.
Až si na valentýnském menu dostatečně pochutnáte, můžete si s partnerem dopřát i sváteční digestiv například v podobě koňaku, jablečného destilátu calvados, sladkého likéru nebo portského vína. Pokud ale alkoholu neholdujete, vsaďte třeba na šálek kvalitní kávy, bylinný čaj nebo chutný a zdravý nápoj z kombuchy!
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku